nude bart fucking
Početna / Blog / Intervju sa Jasminom Zukan, Voditeljicom Nahline poslovne zajednice

Intervju sa Jasminom Zukan, Voditeljicom Nahline poslovne zajednice

Jasmina ZukanVeć neko vrijeme surađujem sa Nahlom, kada se rade određeni programi za sticanje vještina iz oblasti finansija, zakonskog okvira poslovanja, samozapošljavanja, …

Kroz tu suradnju sam u njima prepoznala jednu neobičnu energiju koja okuplja žene različite starosne dobi, školske spreme, zanimanja, interesa, … ali ipak – okuplja.

Upravo zbog te pozitivne energije i želje da se potakne sticanje vještina, podučavanje i samozapošljavanje žena, odlučila sam se za jedan kraći intervju sa Voditeljicom Nahline poslovne zajednice, Jasminom Zukan.

 

Od kada egzistira i koji je cilj organizacije Nahla?

Centar za edukaciju i istraživanje Nahla upravo slavi 15 godina postojanja. Osnovan je sa ciljem poboljšanja života žene u bosanskohercegovačkom društvu. S obzirom da živimo u vremenu sa mnogo izazova, ovako postavljen cilj je zapravo put koji svake godine dobija dodatno usmjerenje. Mnoštvo je različitih načina da se nešto korisno i pozitivno napravi – a inspiraciju crpimo od naših članica, sa kojima njegujemo jedan poseban odnos povjerenja.
One uvijek ističu kako je Nahla za njih pozitivni balon energije, a nama to predstavlja dodatnu motivaciju da im pružimo još više, osmislimo nove i kvalitetnije usluge i programe. 

Koje aktivnosti obavljate, možete li izdvojiti najznačajnije projekte?

Godišnje kroz Nahline programe i aktivnosti prođe oko 5.000 žena, starosne dobi 18-80 godina. Naši programi omogućavaju ženama sticanje znanja, vještina i razmjenu iskustva u oblastima koje su im potrebne za kvalitetniji lični i društveni život, duhovni razvoj i ekonomsko osnaživanje. Posljednjih godina, pažnju smo posebno usmjerili na osmišljavanje i realizaciju besplatnih obuka za nezaposlene, poput obuke za profesionalne dadilje, poslovne sekretarke, krojačice i šnajderice, kroz koje polaznice stiču znanja i vještine koje nisu dio formalnog obrazovanja, a koje im omogućavaju novo zaposlenje. Projekte realiziramo u saradnji sa lokalnim i stranim partnerima koji posvećeno rade na obrazovanju odraslih. Ono što nas posebno raduje je činjenica da smo kroz odjel Nahline poslovne zajednice uspješno razvili model praćenja i individualnog savjetovanja i mentorstva polaznica u toku i nakon obuke, kojem pripisujemo značajan procenat zaposlenosti u periodu do pola godine po završenoj obuci.

Aktuelni projekat koji pratim se odnosi na Catering, možete li o njemu reći nešto ukratko?

Projekat “Catering u svrhu samozapošljavanja” realiziramo u saradnji sa Njemačkom organizacijom GIZ, u okviru projekta “Podrška obrazovanju odraslih u BiH“. Cilj ovog projekta je povećanje konkurentnosti malih poduzetnica koje se bave proizvodnjom i prodajom kolača i uslugama cateringa.
Pokušali smo jednom obukom objediniti stručne oblasti ugostiteljstva, kuharstva, slastičarstva i cateringa, ali i oblasti poput poslovnog planiranja, profesionalizma, zakonske regulative, odnosa s kupcima, marketinga – kako bismo polaznicama, kojih je 20, omogućili sticanje znanja i vještina iz svih oblasti koje smo smatrali važnim za razvoj konkurentnog malog catering biznisa.
Uz velikodušnu podršku društveno odgovornih sponzora, koji su nam donirali dio namirnica i opreme za rad, polaznicama je omogućena bogata praktična nastava. Posjetile su i nekoliko restorana, gdje su imale priliku posmatrati rad u kuhinji, a dio završnog ispita su polagale prezentirajući svoju ponudu na Sajmu ženskog poduzetništva.

Šta polaznice obuke mogu očekivati po njenom završetku?

U toku obuke smo uspjeli oformiti zaista predan tim predavača, koji osim podrške u učenju, polaznicama pruža i mentorsko-savjetničku podršku, kako bi imale sve potrebne preduslove za uspješno pokretanje vlastitog biznisa. U okviru projekta, pripremljen je i priručnik za pružanje usluga cateringa koji upravo izlazi iz štampe.
Obuka se formalno završava krajem maja, a dosadašnje reakcije polaznica idu u pravcu budućeg timskog rada, umrežavanja i zajedničkog nastupa na tržištu.
Polaznice su stekle i unaprijedile različite kompetencije, povećale su vlastito samopouzdanje, osjećaju se spremne za konkurisanje na tržištu rada, a već imamo i prve ponude za posao i upite za usluge cateringa. Za mene je to najveći uspjeh.

I za kraj – koje je Vaše mišljenje i kakva su iskustva o mogućnostima poslovnog angažmana žena, u smislu samozapošljavanja?

Vjerujem da na tržištu ima još mnogo neispunjenih potreba, što znači da je i mnogo mogućnosti za razvoj biznisa. Ono što sam primjetila da generalno u društvu nedostaje su pozitivni primjeri i međusobna podrška, posebno kad su u pitanju žene – na čemu također radimo kroz Nahlinu poslovnu zajednicu.

Razgovarala Sanela Agačević

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora. Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH. Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>