Početna / Blog / Poklanjamo vam E-KNJIGU “Kako osnovati privredno društvo?!”
Osnivanje privrednog društva

Poklanjamo vam E-KNJIGU “Kako osnovati privredno društvo?!”

Činjenica jeste da je danas u porastu trend osnivanja obrta, zbog lakšeg poslovanja, jednostavnijeg načina i postupka registracije, zatvaranja, pa i samih ukupnih troškova poslovanja. Međutim, s obzirom da je obrt ograničen sa brojem djelatnosti, direktnim uvozom i izvozom, kao i drugim aktivnostima, ipak se za određeni vid biznisa mora osnovati privredno društvo.

Ova e-knjiga se bavi upravo postupkom, troškovima i koracima za registraciju privrednog društva.

U odnosu na obrt, samostalnog poduzetnika ili „malu radnju“, osnivanje i poslovanje privrednog društva je daleko kompleksnije. Zbog toga se za svaki početak savjetuje osnivanje obrta, jer je jednostavnije „izaći“ iz biznisa u odnosu na slučaj ako taj isti biznis pokrenemo kao privredno društvo.

Za društva lica je karakteristična i veoma bitna (i opredjeljujuća) odgovornost članova društva. Naime, oni odgovaraju za svoje obaveze cjelokupnom svojom imovinom, ali i njihovi članovi odgovaraju neograničeno solidarno za obaveze društva ne samo unesenom imovinom, već i vlastitom, neunesenom imovinom. Zbog toga se, između ostalog, ovaj tip društava veoma rijetko registruje u BiH.

Društva kapitala su takvi privredni subjekti gdje je odlučujući kapital a ne lična svojstva osnivača. Kod ovih društava imovina društava je odvojena od imovine članova. Za svoje obaveze prema trećim licima društva kapitala neposredno odgovaraju cjelokupnom svojom imovinom, prema tome članovi društva ne mogu odgovarati niti biti tuženi za obaveze društva, već snose poslovni rizik i to samo do iznosa unešenog udijela.

Ono što je česta dilema u praksi odnosi se na raspolaganje osnivačkim kapitalom. Čim se novac / osnivački kapital prenese na transakcijski račun sa njim se može slobodno raspolagati: plaćati obaveze, vršiti nabavka sredstava, podići ga kao materijalni trošak za potrebe blagajničkog poslovanja, … Znači – slobodno raspolaganje novčanim sredstvima.

Detaljnije možete pročitati u e-knjizi koju možete preuzeti prijavom na newsletter, a ako ste već prijavljeni, primit ćete naš e-mail u kojem se nalazi i link za download.

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

2 komentari

  1. llink za knjigu, molim

    • Sanela

      Potrebno je da se registrujete na mejling listu i link za download e-knjige će stići u Vaš inbox.
      U dnu stranice, u sredini, imate prostor predviđen za naprijed navedeno.

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>