Početna / Blog / Poklanjamo vam E-KNJIGU “Osnove registracije i poslovanja obrta”!
snove registracije i poslovanja obrta
Osnove registracije i poslovanja obrta

Poklanjamo vam E-KNJIGU “Osnove registracije i poslovanja obrta”!

Za sve Vas koji nas redovno pratite, ali i one koji će to tek početi, pripremili smo e-knjigu koja je u potpunosti besplatna. Jedino što treba da uradite jeste da se prijavite na našu mailing listu. Ukoliko ste to ranije učinili, na e-mail ćete primiti link za download ove izuzetno korisne e-knjige.

Napominjemo Vas da posebno vodimo računa o privatnosti Vaših podataka, tako da ćemo e-mail adresu koristiti isključivo za slanje edukativnih i informativnih članaka, kao i besplatnih e-knjiga koje ćemo Vam poklanjati i u narednom periodu.

U ovoj e-knjizi smo nastojali da uključimo osnovne informacije koje se tiču otpočinjanja malog biznisa kroz registraciju obrta.
Veoma česta pitanja naših čitalaca se odnose upravo na odabir vrste djelatnosti, potrebnih dokumenata, mogućnosti obavljanja sezonske djelatnosti, ili bez posjedovanja poslovnog prostora, … Svo to smo nastojali, u najkraćim crtama, da pripremimo u ovoj e-knjizi. Vjerujemo da će inormacije biti korisne, kako početnicima, tako i poduzetnicima koji već vode mali biznis kao obrt.

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora. Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH. Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

30 komentari

 1. Postovana Sanela,
  Imam pitanje koje je vezano za samostalni obrt, u pitanju je TRGOVINSKA RADNJA. Prijatelj, koji radi u radnji i koji je ujedno i vlasnik radnje je dobio novi posao i sada zeli da odjavi radnju sa sebe, a prijavi na prijatelja koji je trenutno zaposlen kod njega. Molim Vas da mi odgovorite, ako ste u mogucnosti, kako se to moze uraditi i koja je procedura da se to uradi? Nije u PDV sistemu, ako Vam to nesto znaci. Hvala unaprijed na odgovoru.
  LP

  • Sanela

   Procedura je takva da se mora provesti u cjelosti odjava i zatvaranje radnje (starog vlasnika) i otvaranje radnje (novog vlasnika).
   Da se radi o obrtu (a trgovina nije regulisana Zakonom o obrtu već Zakonom o unutrašnjoj trgovini) moglo bi sve jednostavnije.
   Znači, predate zahtjev nadležnom općinskom organu za zatvaranje radnje i dobićete u određenom roku (do 15 dana najčešće) Rješenje o trajnom prestanku obavljanja djelatnosti. Potom idete ka Poreznoj upravu u smislu predaje poreske prijave (GPD-1051, privremeni) – te pojedinosti sigurno zna računovođa koji vodi tu radnju. Paralelno sa podnošenjem zahtjeva za zatvaranje podnosite zahtjev za otvaranje radnje (na novog vlasnika), plaćate taksu, vadite novi ID broj itd. To bi bilo ukratko :-)

 2. hvala Sanela, još da Vas pitam,
  šta je advokatskim kancelarijama, pogotovo obveznici PDV sa stanovišta fiskalizacije, zašto oni ne izdaju fiskalne račune
  Spoštovanjem

 3. Interesuje me kako se obračunava članarina obrtničkim komorama za obrtnike. HVALA

 4. Poštovanje,

  Zelim da otvorim obt, koji ce se baviti prodajom reklamnog prostora na internet stranici
  koja je u mom vlasnistvu. Koja je šifra za taj obrt, moram li imati poslovni prostor (gledajuci
  da su to informaticke usluge), i da li kao takav sam obavezan izdavanju fiskalnih racuna?

  lijep pozdrav

 5. Poštovani!
  Posto sam zainteresirana za Vasu E-KNJIGU “Osnove registracije i poslovanja obrta”! da li bih je mogla dobiti kao poklon.
  Hvala unarijed
  Sabaha.

  • Sanela

   Potrebno je samo da se registrujete, tj. ostavite e-mail adresu u predviđeno polje i e-knjigu ćete dobiti na istu.
   Ona je svakako besplatna za sve koji se žele prijaviti na mejling listu.

 6. Poštovana Sanela,
  Da li to znači da ja za 2013. godinu kao obrtnik treba da platim 8,20 KM ( 820 KMx1%=8,20 KM)?
  Hvala.

 7. Poštovana,
  molim Vas ako možete odgovoriti, da li se izvoz može naplatiti u gotovini tj.kroz blagajnu..?
  Ja znači samo da provedem kroz blagajnu da je to naplaćeno..

  • Sanela

   Prema odredbama Zakona o deviznom poslovanju, izvoz možete naplatiti u gotovom novcu,
   ali maximalno 10.000 EUR / mjesec. Ovaj iznos je limit bez obzira da li naplatili jednu ili tridesettri fakture, znači, ukupno naplaćeno po xy faktura.
   Svakako da morate imati dokaz da ste zaista izvršili naplatu u gotovini, potpis i ovjeru na nalogu naplate u blagajnu, potvrdu kao prilog ili neki drugi relevantan dokumenat koji će to potkrijepiti.

 8. Postovani,

  interesuje me kod obrti, sredstav koja se nalaze na racunu, nakon placanja svih poreza i troskova, da li se ostala novcana sredstva prebaciti na drugi racun koji se ne veze za obrt?
  Znaci, da li se slobodno moze raspolagati sredstvima ili se ta sredstva moraju pravdati?

  Hvala

  • Sanela

   Mogu. Vi i u toku poslovanja obrta, a naročito nakon utvrđivanja visine ostvarenog dohotka, sredstva možete podići kao gotovinu ili prebaciti na drugi račun (npr. Vaš lični, tekući račun). Takođe, nemate potrebe za pravdanjem tog novca.

 9. Molila bih vas da mi pomognete ,svojim dragocijenim savjetima.Uskoro otvaram trgovinu polovne robe(,nisam zaposlena)ali prije par dana mi je ponudjen posao u jednom preduzecu,lijepa prilika,ali bih htijela zadrzati ovu trgovinu.Kako?Da li postoji neki drugi vid registracije kako bih je zadrzala.Suprug mi je prijevrameni penzioner,nisam sigurna da li mogu na njega registrovati radnju.

  • Sanela

   Radnja koju želite registrovati – prodaja polovne robe, spada u trgovinske djelatnosti i ne može se registrovati kao dopunska djelatnost.
   Prema tome, Vaš suprug koji je u prijevremenoj penziji ne može biti vlasnik radnje. Izuzetno, ukoliko prekine penziju i zasnuje radni odnos kao vlasnik, onda može.

 10. Pozdrav,

  Zanima me može li se objekat brze prehrane otvoriti kao obrt (ugostiteljska radnja) te može li takav obrt imati izdvojene jednice kao recimo frizerski salon, na različitim lokacijama u gradu? Znači ne restoran nego objekat brze prehrane. Hvala.

  • Sanela

   Poštovana, koliko mi je poznato, prema Zakonu o ugostiteljstvu možete imati samo jedan ugostiteljski objekat ako se registrujete kao samostalna radnja – SUR).

 11. Poštovana Sanela!
  Trenutno imam treću godinu obrt ,i želeći da radim da uspijem registrovala sam i dobrovoljni PDV iako moji pazari su bili daleko ispod .Sad trenutno već mjesecima ne mogu izmiriti obaveze koje imam za doprninose.Razmišljam da preregistrujem obrt u neku djelatnost koja je na listi paušalaca ali ne znam kako da prije toga izađem iz Pdv-a.Molim,da mi savjetujete koji su moji sljedeći koraci.

  • Sanela

   Poštovani, što se tiče izlaska iz sistema PDV-a, s obzirom da ste se dobrovoljno registrovali, morate ostati u sistemu najmanje 5 godina.
   Nema mogućnosti da ranije izađete iz sistema PDV-a. Shodno tome, ne možete uraditi ni preregistraciju u neku djelatnost koja može imati status paušalca jer je osnovni uslov za status paušalca da obrtnik nije u sistemu PDV-a.
   Jedina mogućnost jeste trajna odjava te radnje (zatvaranje), nakon čega bi mogli registrovati (na sebe ili nekoga drugoga) obrt koji može dobiti status paušalca.

 12. Zdravo,

  Da li doo koji obavlja ugostiteljske radnje, kafić, mora za nabavku robe ( pića, alkoholnih, bezalkoholni ) raditi kalulacije. Da li postoji nesto specifino kada je ta djelatnost u pitanju prililom vođenja poslovnih knjiga?
  Nije u sistemu PDV-a.
  Hvala.

  • Sanela

   Poštovana, ugostiteljski objekat nije u obavezi da sačinjava kalkulacije. To može raditi ukoliko smatra da olakšava evidentiranje u poslovnim knjigama i praćenje stanja u šanku ili u kuhinji. Specifičnosti vođenja poslovnih knjiga ugostitelja svakako postoji, međutim, teško je u nekoliko rečenica to objasniti, pogotovo što nemam ulazne informacije od Vas. Ukoliko želite detaljnija pojašnjenja ili odgovore na konkretna pitanja javite se direktno na mejl za konsultacije.

 13. Poštvana,

  možete li mi reći šta je potrebno za otvaranje Poliklinike i odakle uopšte da krenem?
  Samo da pohvalim Vaš rad,pomogli ste mi više puta sa Vašim odgovorima.

  Unaprijed hvala.

  • Sanela

   Registracija zdravstvenih ustanova se radi preko nadležnog kantonalnog ministarstva zdravstva, zbog specifičnosti uslova. Znači, posebni propisi regulišu tu oblast i to je prva stepenica od koje trebate krenuti.
   Hvala Vam na lijepim riječima :-)

 14. Možete li mi reči da li registrovanje dopunske djelatnosti M 73.11 Agencija za promociju (reklama i propaganda), koja se registruje kao rad u stanu, potpada pod fiskalizaciju, obavezu postavljanja reklame za istu i koje su knjigovostvene i poreske obaveze?

  Hvala, lijep pozdrav

  • Sanela

   Poštovani, za tu djelatnost, bez obzira što se obavlja u stanu, morate imati fiskalnu kasu. Što se tiče plaćanja takse na firmu, informaciju morate potražiti u Poreznoj upravi, jer se Odluke o visini komunalne takse donose na općinskim nivoima i različite su.
   Knjigovodstvene obaveze su vođenje poslovnih knjiga, a detaljnije možete naći na linku /2012/05/poslovne-knjige-poduzetnika/
   Savjetujem Vam da angažujete knjigovođu.
   Što se tiče poreznih obaveza, pretpostavljam da nećete ulaziti u sistem PDV-a, što znači da Vam ostaje samo plaćanje poreza na dohodak, što takođe možete pogledati na videu na linku http://www.youtube.com/watch?v=tIAMyZXLV4Y
   Na kanalu Chronosedukacija na YT možete naći još korisnih informacija, a ako ipak budu nedostatne, javite se opet.

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>