Početna / Blog / Kako popuniti Godišnju prijavu poreza na dohodak?

Kako popuniti Godišnju prijavu poreza na dohodak?

Za građane je bitno da znaju da je prijava poreza na dohodak njihova OBAVEZA, ali i PRAVO pomoću kojeg ostvaruju određene olakšice. U tom smislu treba razlikovati dvije grupe građana: prvi su oni građani koji MORAJU podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak, a drugi su oni koji NE MORAJU, ali kojima ODGOVARA da je podnesu, jer njome ostvaruju svoja PRAVA.
Obrazac za prijavu poreza na dohodak se zove Godišnja prijava poreza na dobodak (Obrazac GPD – 1051), a rok za prijavu poreza na dohodak za 2013. godinu je 31. mart 2014. godine.

Prva grupa – oni koji MORAJU su svi građani koji su u toku prethodne godine (01.01.-31.12.2013. godine) primili oporezivu naknadu iz dva i više izvora. Na primjer, građanin koji je primao plaću svakog mjeseca i pored toga je u toku godine jednom ili više puta primio naknadu za neko djelo, autorsko djelo, ili kao član nekog Upravnog ili Nadzornog odbora. U ovom slučaju se, svidjelo se to nekome ili ne, MORA predati prijava poreza na dohodak, pa čak i u slučaju kada se i ne mora dodatno platiti porez.
Druga grupa su građani koji imaju INTERES da podnesu godišnju prijavu jer time ostvaruju svoja PRAVA i zakonom predviđene olakšice (npr. povrat poreza ili prenos više plaćenog poreza u narednu godinu).

Pogledajte video materijal koji pojašnjava: kako se popunjava Godišnja prijava poreza na dohodak, koji su uslovi za korištenje olakšica i umanjenja, koja je razlika između poreza po odbitku i akontacije poreza na dohodak, kao i neke druge aktuelnosti.
Vjerujemo da će Vam ovaj video biti od koristi.

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

17 komentari

 1. Poštovana Sanela,

  Super vam je stranica s puno korisnih informacija. Pregledala sam cijeli vaš “filmić” u kojem objašnjavate ispunjavanje GPD obrazca – stvarno ste mi pomogli.
  Kako je ovo prva godina da moram ispuniti GPD obrazac molim Vas da mi samo kažete 2 stvari:
  1. AUG 1031 je obrazac koji ispunjava pravno lice ukoliko sam s tim pravnim licem imala potpisan ugovor o djelu, je li tako? Ili ja to popunjavam?
  2. Jedino u vašim objašnjenjima nisam shvatila najbolje stavku 29 POrez po odbitku – razumijem da se sabiru iznosi iz GIP-a i AUG 1031, ali nisam razumjela koje su to kolone iz obrazaca. U klipu kažete da je to u GIP-u kolona 1. Hoćete li mi molim vas navesti naziv kolona i za GIP i za AUG.

  Hvala vam puno i još jednom sve pohvale za stranicu!
  Pozdrav!
  Maja

  • Sanela

   Hvala na praćenju i pohvalama :-)
   1. AUG-1031 je obrazac koji, po isplati naknade i plaćanju obaveza isplatilac podnosi nadležnoj ispostavi Porezne uprave. Vi ga ne popunjavate.
   2. Na stavku 29 unosite porez na dohodak koji je iskazan na obrascima AUG-1031 i GIP-1022. U AUG-1031 se radi o koloni 14 (iznos poreza na dohodak), a u GIP-1022 se radi o koloni 15 (takođe iznos poreza na dohodak).

 2. I da, još jedno pitanje :)

  Koje priloge prilažemo uz poreznu prijavu? GIP i AUG u originalima ili kopijama?

 3. Puno hvala na odgovorima!
  Ja ću sigurno imati neka druga pitanja za druge oblasti (već imam par u pripremi lol)

 4. Poštovana Sanela,

  da li se mora plaćati porez na dohodak na prihode od komisione prodaje?

  Imam i drugo pitanje u vezi plaćanja poreza za autorske honorare:
  ukoliko nismo dobili od poslodavca godišnji izvještaj za AUG-e, da li se osnovica računa kao iznos koji je isplaćen na naš račun i množi se sa 10%?
  Kolegica mi tvrdi da se iznosi koje smo dobili na račun, a za koje nije plaćen porez, moraju množiti sa stopom 11,11% (valjda zbog uključenih iznosa za PIO, zdravstvo i sl)
  Možete li mi također molim Vas reći imate li neki link za transkacijske račune na koje se treba platiti porez?

  Hvala Vam!

  Pozdrav
  Marina

  • Sanela

   Prihod od komisione prodaje, ako se radi o samostalnoj radnji, ulazi u ukupan prihod te radnje i na taj način utiče na visinu dohotka ili gubitka. To je jedina njegova veza sa porezom na dohodak (ako ste na to mislili).
   Isplatilac naknada po osnovu Ugovora o djelu ili Ugovora o autorskom djelu, ili neke druge vrste drugih samostalnih djelatnosti je obavezan da izda potvrdu o isplaćenoj naknadi i plaćenim javnim prihodima na istu. Na osnovu toga primalac / obveznik poreza na dohodak popunjava GPD-1051. Ne može on sam računati porez koji je trebao platiti isplatilac. Takođe, uz GPD-1051 se prilažu i kopije potvrda o isplaćenoj naknadi i plaćenim javnim prihodima (koji veoma često imaju formu obrasca AUG-1031).
   Link za transakcijske račune nemam, oni se razlikuju u zavisnosti o kom kantonu se radi, zatim rezidentu ili nerezidentu i opštini. Pokušajte dobiti informaciju u banci.

   • Poštovana Sanela,

    hvala Vam na odgovoru.
    1. Što se tiče komisione prodaje, nije riječ o samostalnom obrtu, riječ je o fizičkom licu koje je prodalo svoju robu u komisionoj prodavnici i novac primio na svoj tr. račun.
    Pošto ima obavezu sačinjavanja GPD-a (jer je pored nesamostalne djelatnosti imao i neke ug.o djelu) postavlja se pitanje da li taj iznos koji mu je plaćen na račun mora prkazati na GPD-u?

    2. Znam za obavezu predaje godišnjeg izvještaja po osnovu AUG-a, i sama ih pravim, ali nažalost, nismo u mogućnosti prisiliti neke klijente da nam ih dostave.
    Šta da radimo u tom slučaju?
    Da li se iznos koji dobijemo na žiro račun računa kao osnovica za porez koji ipak moramo platiti?
    Koja stopa se mora obračunavati?
    Da li se može kasnije korigovati GPD ukoliko sudski izganjamo godišnje izv. od klijenta?

    Pozdrav
    Marina

    • Sanela

     Poštovana Marina, odgovori su sljedeći:
     1. Taj prihod od komisione prodaje fizičkog lica ne ulazi u GPD-1051.
     2. Ako nemate izvještaj o angažmanu po UOD ili UOAD Vi i ne znate da li je ili nije platio za Vas porez na dohodak i ostale obaveze. Ako nije platio, ta obaveza ostaje na Vama, na žalost. Sami izvedite obračun i platite razliku. Možete Vi kasnije, eventualno, podnijeti zahtjev za storniranje GPD i podnošenje novog, što morate iskoordinirati sa Poreznom upravom, tj. Vašom ispostavom.

 5. poštovana Sanela,
  blagajna se knjiži normalno i kroz blagajnički dnevnik i putem naloga naplate i isplate. J a Vas molim da mi odgovorite da li se tako zbirno proknjizena blagajna za mjesec MOŽE unijet u knjigu KUF /to mnogi rade/ ili se baš mora jedan po jedan blagajnički nalog unositi u knjigu KUF, a vizavi pdv -a
  hvala lijepa

  • Sanela

   Ako baš imate puno “sitnih” isplata, možete raditi tako što napravite secifikaciju po vrsti izdatka i tako unesete u KUF PDV-a.
   To sam sretala u praksi, međutim, formalno ispravan način jeste da se, ipak, svaki račun pojedinačno unese u KUF PDV evidencije.

 6. Poštovana Sanela,
  Da li su uposlenice koje su bile na porodiljskom odsustvu dužne platiti porez na cijeli iznos koji su dobivale tokom protekle godine?
  U rješenju stoji: …Regulisano je da se naknada umjesto plaće ženi – majci utvrđuje u iznosu od 50% njene prosječne plaće ostvarene u periodu od 6 mjeseci prije porođaja. Znači, naša firma participira sa 50%, a Centar za socijalni rad također sa 50%. Međutim, meni je porez obračunat na cijeli iznos koji sam dobijala dok sam bila na porodiljskom odsustvu.
  U Poreznu upravu sam odnijela sva potrebna dokumenta (GIP-1022, GPD1051, doznake o privremenoj spriječenosti za rad, rješenje o participaciji), ali njima, izgleda nije najjasnije o čemu se tu radi… ili meni…

 7. Draga Sanela,
  prije svega hvala vam na odlicnim i jasnim objasnjenjima i otvaranju ociju na temu prijave poreza i obracuna odbitaka, nakon iscitavanja uputa i propisa na stranici poreske uprave covjeku nista nije jasno jer je pisano za ljude koji se bave finansijama i pravom, a ja iako sam ekonomista nisam u stanju da sve razumijem, niti sam se svojom greskom previse u ovo udubljivala, a bogami ni poslodavac me nije bas najbolje uputio, valjda misle kako se bavim marketingom da mrzim ovaj dio pa da nikada necu primjetiti kako mi se obracunavala plata i sta sve godinama placam drzavi a da nisam znala kako i po kom osnovu umanjim taj porez, pa tako ja jos uvijek nemam poresku karticu jer sam mislila da je treba izvaditi samo ako nekoga izdrzavas u domacinstvu i na taj nacin ostvariti umanjenje osnove sto kod mene nije slucaj.
  I tako ja vec godinama placam puni porez od 10% na svoju osnovicu bez osnovnog odbitka od 300 KM, a da ne spominjem da mi niko nikada, pa cak ni u osiguravajucim ustanovama nije rekao za umanjenje za zivotno osiguranje, dobrovoljno penziono, kredit, racuni za zdravstvene usluge, itd.
  Posto sam naglo dozivjela prosvjetljenje i sada su mnoge stvari jasnije zahvaljujuci vama, ipak bih vas zamolila da odvojite malo vremena i pokusate da mi odgovorite na sljedece:
  1. U 2013. sam cijelu godinu provela kod jednog poslodavca i buduci da nisam imala poreznu karticu nije mi se obracunavao osnovni odbitak, znaci sve se racunalo sa koeficijentom nula i tako sam ja dala drzavi oko 300 KM vise nego sto sam morala. Mogu li ja 31.03. da predam zahtjev za povrat na osnovu postojanja zakonom propisanog osnovnog odbitka i da npr trazim da mi se u 2014 umanji osnovica za porez (povrat se dugo ceka koliko znam pa bolje ovako)? I naravno da izvadim napokon poresku karticu i da mi je poslodavac ukljuci u mjesecni obracun plate.
  2. Gdje se mogu informisati o tome koji se racuni za lijecenje, zdravstvene usluge, stomatoloske zahvate i slicno mogu uzeti u obzir za povrat poreza i koliki je povrat?
  3. Gdje se mogu detaljnije informisati o tome koji povrat poreza na osnovu kredita za nekretnine, tj. ukljucivanja kamate u odbitak mogu ocekivati?

  Izvinite na ovako dugom mailu, tek sam se ukljucila u problematiku a vi ste stvarno sjajan savjetnik, te vas molim da i dalje nastavite da podizete svijest o ovoj tematici, jer sam ja u soku koliko svi malo znamo o ovome i koliko malo ljudi ovo koristi, a iskljucivo zato sto ne razumijemo komplikovane i duge zakone ispisane pravnim rijecnikom i cak misle da poslodavac placa i ovaj porez, kao sto placa doprinose, a par ljudi sa kojima sam pricala je ubjedjeno da porez na dohodak trebaju prijaviti samo oni koji ostvaruju prihode sa vise izvora i cak sam cula da ljudi misle samo da oni koji imaju preko 30.000 KM godisnju platu moraju da prijave godisnje prihode i ostvare eventualni povrat.
  Ovo bi se definitivno trebalo jos jednom kroz neku kampanju iskomunicirati stanovnistvu i istaci da iz svog dzepa placas 10% poreza na dohodak i da trebas da izvadis poresku karticu i ostvaris odbitke koji ti pripadaju.
  Lijepo su ovo smislili, ostavili su ljudima da sami odluce da li ce da vade poresku karticu ili ne, a nisu im iskomunicirali jasno najbitnije stvari i zasto je to dobro za njih, znaju oni da se ljudi ionako klone poreske :)
  Nadam se da cemo ostati u kontaktu i da cete mi odgovoriti na moja pitanja. Ako treba neka marketinska pomoc oko podizanja svijesti tu sam
  Hvala
  Alisa

  • Sanela

   Poštovana Alisa, hvala Vam na riječima hvale. Trudimo se da radimo ono što volimo :-)
   Odgovaraću redom kako ste pitali:
   1. Ne možete tražiti povrat poreza jer u toku 2013. niste imali poreznu karticu. Jedino što možete da uradite jeste da sada podnesete zahtjev za izdavanje porezne kartice i da odbitke počnete koristiti od datuma njenog izdavanja. Retroaktivno nemožete ništa uraditi.
   2. Ja sam u video materijalu navela koji se računi za liječenje / zdravstvene usluge mogu koristiti za uvećanje odbitaka, tj. kao olakšica i mogućnost povrata poreza na dohodak. Povrat ostvarujete na način da se za te troškove uveća lični odbitak, tako da Vas sama matematika dalje vodi.
   3. Isti odgovor je kao pod 2. I to sam pojasnila u video materijalu.
   Inače, bilo bi korisno da od Porezne uprave (Vaše ispostave) tražite instrukciju, jer znam da su mnoge ispostave napravile spisak dokumenata koji su potrebni i da to daju obveznicima nesplatno. Međutim, to nemožete naći na internetu jer su ispostave na opštinskim nivoima.
   Limit od 30.000 KM ljudi obično “vežu” za neke druge propise, u ovom slučaju za zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma :-), ili čak za raniji Zakon o porezima kantona.
   Hvana na ponudi za marketinšku pomoć, ostaćemo u kontaktu :-)

 8. Postovani,

  kako i da li treba popunjavati GPD 1051 ako je za 1 mjesec bio angažman AUG 1031, a inače je osoba na birou za zapošljavanje? Kako u tom slučaju popuniti dio 3- Lični odbici? Hvala

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>