Početna / Blog / Poklanjamo vam E-KNJIGU “Ugovor o djelu i autorskom djelu”!
Poklanjamo vam E-KNJIGU “Ugovor o djelu i autorskom djelu”!

Poklanjamo vam E-KNJIGU “Ugovor o djelu i autorskom djelu”!

Za sve naše vjerne čitaoce i one koji će to postati, pripremili smo e-knjigu koja je u potpunosti besplatna, a jedino je neophodno da se prijavite na našu mailing listu. Ukoliko ste to ranije učinili, na e-mail ćete primiti link za download ove izuzetno korisne e-knjige.
Napominjemo Vas da posebno vodimo računa o privatnosti Vaših podataka, tako da ćemo e-mail adresu koristiti isključivo za slanje edukativnih i informativnih članaka, kao i besplatnih e-knjiga koje ćemo Vam poklanjati i u narednom periodu.

Veoma česta pitanja u praksi, a koja se tiču angažovanja fizičkih lica, odnose se upravo na Ugovor o djelu i Ugovor o autorskom djelu. Tu se takođe pojavljuje i pitanje Ugovora o privremenim i povremenim poslovima koji, kao institut, postoji u skladu sa Zakonom o radu. Doduše, gledano sa poreznog aspekta, bar što se tiče Federacije BiH, postoje oprečna mišljenja, tumačenja, stajališta u smislu oporezivanja istog. Zbog toga se danas uglavnom pribjegava ili potpisivanju Ugovora o djelu ili Ugovora o autorskom djelu. Nerijetko se i ova dva načina angažmana fizičkih lica (u pogrešnom kontekstu) poistovjećuju i miješaju.
To su dva sasvim različita Ugovora, regulisana različitim propisima i oporeziva na veoma sličan, ali ipak (nešto) drugačiji način.

Vaša pitanja i nedoumice su rezultirali našom odlukom da dva posta na ovu temu uobličimo, uredimo, kolorišemo, malo dotjeramo u e-knjigu, koju odmah možete besplatno preuzeti.
Nadamo se da će Vam njen sadržaj biti koristan u budućem radu.

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

12 komentari

 1. Poštovana,
  prvi put Vam se javljam, iako već dugo pratim Vaše objave i Vaš rad i mogu Vam samo dati velike riječi hvale, svaka Vam čast. Ovom prilikom Vas molim da mi omogučite pristup Vašim e-knjigama, pa bi ovo ujedno bila i moja prijava. Pored toga na raspolaganju sam Vam za svaki vid komunikacije jer i sama radim u ovom poslu, tačnije u reviziji pa me i samu zanima sve što se tiče našeg posla.
  Unaprijed zahvalna
  Samra

  • Sanela

   Hvala Vam na lijepim riječima.
   Za pristup e-knjigama je potrebno samo da se registrujete na predviđeno mjesto na stranici, i e-knjiga će stići u Vaš inbox.
   Svakako ćemo ostati u kontaktu :-)

 2. Veoma mi je drago što postoji ovakav vid edukacije i što ste uložili trud i vrijeme da građane informišete o vidovima i načinima pokretanja biznisa, kao i o njihovim obavezama i pravima, te detaljno uputili građane kako i na koji način da ostvare svoja prava, te kroz praktične savjete, protumačili teorijska rješenja inperativa.. sve pohvale.., pratim Vas i dalje, i Hvala što postojite!!
  S poštovanjem,

 3. Poštovana,
  Porez na dohodak angažovanima po ugovoru o djelu firma je uplaćivala na budžet kantona prema sjedištu firme.Angažovani su bili dijelom sa kantona predmetne firme a dijelom sa drugih kantona.Postoji li mogućnost da firma naručilac izda potvrdu da je porez na dohodak uplaćen u njenom sjedištu, kao bi “matematika” po GPD-u poslije bila zadovoljena?

  • Sanela

   Porez na dohodak se trebao uplaćivati prema prebivalištu angažovanog fizičkog lica (osim nerezidenata) i ne znam kako ti mislite na taj način kroz GPD “popeglati”. U GPD-1051 će svako ti fizičko lice unijeti plaćen porez na dohodak, ali će imati problem jer PU kojoj će predati GPD-1051 neće imati uknjižene te uplate jer su pogrešno usmjerene.
   Vama je jedino rješenje (čini mi se) da uplatite ispravno, i tražite povrat pogrešno plaćenog poreza na dohodak.

 4. Poštovana,

  molim Vas da li mi mozete na mail poslate E-knjigu “Ugovor o djelu i autorskom djelu”.

  Hvala….

  Srdačan pozdrav

  • Sanela

   Poštovani,

   Hvala Vam na interesovanju. Poslali smo primjerak E-knjige na Vašu E-mail adresu. Budite slobodni da je podijelite sa drugima.

   Srdačan pozdrav

 5. Sve pohvale za Vas najbolji ste…
  Imam pitanje trebam odjaviti nekoliko radnika sa 01.04.2014,, 5 radnika koje smo primili 01.06.2012 godine na naodređeno koje moramo odjaviti jer nemamo posla, koje su naše obaveze jel moraju raditi otkazni rok nesto mi nije jasno kako to navesti u rješenju, ako cu ih odjaviti sa 01.01. kako ću taj otkazni rok formulisat,.. moram li isplatiti otpremninu, može li preko blagajne??
  Imam nekoliko radnika koju su na određeno do 01.04.2014 odjaviti cu ih sa tim datum kako kod njih otkazni rok, jel obavezan??
  Hvala vam puno ako može odgovor što prije, i jedan prijedlog neka E-knjiga radni odnosi, Vaša E-knjiga godišnja prijava poreza na dohodak mnogo mi je pomogla..

  • Sanela

   Vaše pitanje je više pravnog karaktera, ali ću nastojati dati odgovor baziran na iskustvu.
   Ako su zaposlenici bili u radnom odnosu od 01.06.2012. do 01.04.2012. godine onda imaju manje od dvije godine radnog staža, što znači da prema propisima o radu nemaju pravo na otpremninu.
   Što se tiče raskida ugovora, on može biti: sporazuman, otkaz zaposlenika i otkaz poslodavca.
   U svakom slučaju otkazni rok je obavezan, kao i pravo da zaposlenici iskoriste godišnji odmor koji se smatra plaćenim odsustvom.
   Otkazni rok kod sporazumnog raskida ne postoji, a za druge načine raskidanja je min. 15 dana.
   Za sve ostalo Vam savjetujem da potražite pravni savjet, jer posljedice neadekvatnog raskida Ugovora o radu se najbolje vide na sudu kada zaposlenik (eventualno) pokrene postupak kod suda za ostvarenje svojih (ranije uskraćenih) prava.
   Potrudićemo se da napravimo i e-knjigu o radnim odnosima.
   Hvala Vam na praćenju :-)

 6. Poštovana Sanela,

  molim Vas da mi pošaljete na mail E-knjigu “Ugovor o djelu i autorskom djelu”.

  Hvala unaprijed i srdačan pozdrav!

  • Sanela

   Poštovani,

   Poslali smo e-knjigu “Ugovor o djelu i autorskom djelu” na Vašu E-mail adresu.
   Hvala Vam na interesovanju.

   Srdačan pozdrav

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prebaci na vrh