Početna / Featured / Osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2014. godinu
christina warren calculator

Osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2014. godinu

Na osnovu člana 20. stav 2. Zakona o doprinosima (“Službene novine Federacije BiH”, br. 35/98, 54/00, 16/01, 37/01, 1/02, 17/06 i 14/08), federalni ministar finansija objavljuje

OSNOVICE ZA OBRAČUN DOPRINOSA ODREĐENIH OBVEZNIKA ZA 2014. GODINU

1. Za poduzetnike s osnova obavljanja samostalne djelatnosti iz člana 12. st. 2., 3. i 5. Zakona o porezu na dohodak (“Službene novine Federacije BiH”, br. 10/08, 9/10, 44/11, 7/13 i 65/13) koji utvrđuju dohodak na osnovu poslovnih knjiga u skladu sa članom 19. istog Zakona, mjesečna osnovica za obračun doprinosa je:

a) 1.399,00 KM – za slobodna zanimanja,

b) 827,00 KM – za samostalnu djelatnost obrta i srodne djelatnosti,

c) 445,00 KM – za samostalnu djelatnost u poljoprivredi i šumarstvu.

2. Za poduzetnike s osnova obavljanja samostalne djelatnosti iz člana 12. stav 1. Zakona o porezu na dohodak, koji dohodak utvrđuju i plaćaju u paušalnom iznosu u skladu s članom 31. istog Zakona, mjesečna osnovica za obračun doprinosa je:

a) 700,00 KM – za samostalnu djelatnost obrta i srodne djelatnosti,

b) 318,00 KM – za niskoakumulativne djelatnosti tradicionalnih esnafskih zanata,

c) 318,00 KM – za samostalnu djelatnost u poljoprivredi i šumarstvu,

d) 318,00 KM – za samostalnu djelatnost taxi prijevoza.

3. Za obveznike doprinosa iz člana 6. tačka 10. Zakona o doprinosima mjesečna osnovica za obračun doprinosa je 318,00 KM.

4. Prosječna plaća u periodu I-IX 2013. godine je 1.272,00 KM.

 

IZVOR: „Službene novine FBiH“, broj 101/13 od 20.12.2013. godine

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

12 komentari

 1. Poštovana Sanela,

  vodim obrtničku djelatnost sa sjedištem na kućnoj adresi, a bavimo se prevodilačkim poslom sa uslugama sudskog tumača (šifra djelatnosti je M/74.30)
  Prilikom dobijanja Rješenja za promjenu adrese na kućnu adresu, rečeno nam je da je po klasifikaciji ta šifra djelatnosti navedena kao “Prevodilačke djelatnosti i usluge tumača (osim usluga sudskog tumača)” iako vršimo prevode sa uslugama sudskog tumača.
  Molim vas, možete li mi potvrditi da li smo mi još uvijek ovlašteni da radimo sudske prevode?

  Da li možemo voditi KUF i KIF u elektronskoj verziji, tj. da vodimo u excel tabeli koju bismo na kraju mjeseca štampali?
  Hvala Vam unaprijed!

  Pozdrav,
  Marina

  • Sanela

   Šifra 74.30 se zove “Prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača” i nigdje nisam našla da piše da se ne uključuju usluge szdskog tumača, stoga ne znam odakle ta informacija. U propisima na web stranici imate Standardnu klasifikaciju djelatnosti koja je aktuelna, pa možete i tu vidjeti opis djelatnosti.
   Što se tiče KUF i KIF evidencije, pretpostavljam da pitate za PDV evidenciju. Možete je voditi elektronski, za svaki mjesec posebno, uz printanje i prilaganje uz PDV prijave.

 2. Postovanje
  Mozete li mi reci kolika je najniza bruto placa za Mart, April i Maj 2014. za radnika? Hvala Vam!

  • Sanela

   Poštovana, za zaposlenika se najniža netoplaća nije mijenjala, ona iznosi 2,05 KM sa PDV-om, kao neto satnica.
   Za svaki mjesec je množite sa brojem sati koje je zaposlenik proveo na radu i dobićete neto plaću sa porezom na dohodak.
   Zatim tako dobijenu neto plaću množite sa koeaficijentom 1,449253 i dobijate bruto plaću.
   Možete izračunati i na slj. linku, na našoj stranici – link /2011/08/obracun-ugovorene-najnize-place/

   • Poštovani, na osnovu podsticaja Federalnog ministarstva za samozapošljavanje, primio sam iznos od 2200 KM kao pokriće za PIO i MIO, jedini sam zaposleni u obrtu (građevina), možete li mi ukratko objasniti koje su moje obaveze za plačanje doprinosa, jer kako sam shvatio, ja sebi ne isplačujem plate, samo plaćam doprinose koja je najniža osnovica za doprinose, kako se vrši obračun, tamo se navodi da moram predati Specifikaciju uz uplatu doprinosa poduzetnika, koju osnovicu za obračun da navedem (najnižu), molim pomoć.

    • Sanela

     Poštovani, za obrt je odnovica za obračun doprinosa 827 KM, a zbirna stopa doprinosa je 41,5%.
     Doprinosi se računaju direktno na osnovicu i imaju sljedeću strukturu:
     Doprinosi na teret zaposlenika:
     Doprinos za PIO – 17%
     Doprinos za zdravstveno osiguranje – 12,5%
     Doprinos za nezaposlenost – 1,5%
     Doprinosi na teret poslodavca:
     Doprinos za PIO – 6%
     Doprinos za zdravstveno osiguranje – 4%
     Doprinos za nezaposlenost – 0,5%
     Obaveza plaćanja doprinosa je 10-ti naredni mjesec, i tada predajete Specifikaciju u PU (link /wp-content/uploads/2012/05/Obrazac-2002-Specifikacija-uz-uplatu-doprinosa-poduzetnika.pdf) u nadležnu ispostavu.

 3. Postovana Sanela,
  imam jedno pitanje. Radim u udruzenju i ugovor o radu trebam da potpisem na godinu dana.Posto poslodavac u budzetu za mene ima iznos od 1.765 KM bruto. Da li je moguce da me prijavi na najmanju prosjecnu bruto platu na nivou FBiH a da sto vise dobijem na ruke.Napr. na taj bruto,da mi isplati topli obrok i kartu za prevoz a preostali dio sredtsva preko putnih naloga ili ako vi znate neki drugi nacin. Suludo mi je da idu toliki doprinosi a kad samo pomislilm kakve su kod nas penzije ,bolje da ja sama stedim.
  Nadam se da nisma prva koja je ovakvo pitanje postavila a ako i jesam,molila bih vas da mi pomognete sa odgovorom,narvno da bude sve u skladu s azakonom. Poslodovac se slaze s tim ako postoji zakonska osnova.
  Srdacan pozdrav
  Tina

  • Sanela

   Ako Vi pristajete potpisivanjem Ugovora o radu da dobijate najnižu plaću, uvećanu za minuli rad (posebno naglašavam), onda nema smetnji da Vam pored takve plaće poslodavac isplaćuje pune neoporezive iznose svih dodatnih primanja na koje kao zaposlenik imate pravo (topli obrok, prevoz na posao i sa posla, dnevnice, regres, pokloni za praznike i dr.). Bitno je takođe da je internim aktima ili Odlukama to sve regulisano kod poslodavca.

   • Postovana Sanela,
    hvala puno na odgovoru. Imam samo jos edno pitanje , kolika je max dnevnica na nivou FBIH i kolko znam taj dan nemam pravo na topli obrok.

    Lijep pozdrav
    Tina

    • Sanela

     Dnevnica u FBiH (neoporeziva) iznosi 25 KM.
     Taj dan koji ste proveli na sl. putu i za koji ste dobili dnevnicu nemate pravo na topli obrok.

 4. Postovana,
  molim Vas da mi odgovorite na koji nacin izvrsiti placanje strancu, koji nije evidentiran u sistemu nase porezne uprave, za ugovor o djelu s tim da je tu uslugu izvrsio u svojoj zemlji odnosno u inozemstvu.
  Unaprijed zahvalna.
  Lp

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>