Početna / Novosti / Novost pri popunjavanju PDV prijave
shutterstock_99993146

Novost pri popunjavanju PDV prijave

Od prije otprilike jedan mjesec na poleđini PDV prijava koje dobijaju PDV obveznici od Uprave za indirektno / neizravno oporezivanje nalazi se jedna nova rečenica, koja glasi:

U cilju olakšanja i nadzora o provjere, shodno članu 12. stav 2. tačka e) Zakona o postupku indirektnog oporezivanja (“Sl. glasnik BiH”, broj 89/05), obveznici PDV-a koji iskažu negativno polje 71. u PDV prijavi, dužni su uz PDV prijavu pismeno obrazložiti razloge koji su doveli do negativnog polja 71.

Kako treba da izgleda to pismeno obrazloženje, nije navedeno, međutim, u telefonskom razgovoru sa predstavnicima UINO rečeno je “da se dopisom, koji ide u prilogu PDVprijave, obrazloži zbog čega je ulazni PDV veći od izlaznog“, pa je sve rezultiralo “negativnim poljem 71.”

“Negativno polje 71.” znači, u stvari, da PDV obveznik za taj mjesec nije dužan platiti PDV, već isti može ili potraživati od države (povrat) ili ostaviti za sljedeće porezne periode za umanjenje buduće PDV obaveze.

Razlog za “negativno polje 71.” je jednostavan: više nabavki sa zaračunatim PDV-om (veći ulazni PDV) u odnosu na oporezive isporuke, tako da usmeno pojašnjenje koje traži UINO nema posebnog značaja, osim što se PDV obveznici (tj. njihove računovođe) opterećuju izradom dodatnih dokumenata koji nemaju svrhu.

Više nego smiješno je da neki PDV obveznik koji, npr. za 12/2013 godine imao “negativno polje 71.” u iznosu od npr. 126,00 KM isti mora obrazlagati, dok se sa druge strane, milionski dugovi pojedinih obveznika indirektnih poreza i dalje gomilaju (lista je nedavno objavljena). Obveznici koji ne plaćaju PDV ne moraju ga izgleda ni plaćati, a oni koji redovno izmiruju svoje obaveze i pri tome “ponešto” i potražuju od države (UINO) to moraju pravdati!

 

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

4 komentari

 1. Molim vas da mi odgovorite ako ste u mogućnosti na sljedeće pitanje:
  Znači imali smo reeksport u februaru,roba nije prolazila kroz carinsko područje BiH.Roba kupljena u Turskoj,i odmah prodata kupcu u Sloveniji-izdat izlazni račun sa nultom stopom pdv-a.Da li smo u obavezi ovaj promet prikazati u polju 12 (iznos sa izlazne fakture) i u polju 22 (iznos sa ulazne fakture) pdv-e prijave.Ulazna faktura od ino dobavljača nije prošla kroz carinsku obradu jer roba nije prolazila kroz BIH.
  Stoga vas molimo da nam odgovorite na pitanje ako ste u mogućnosti.
  Poslali smo upit i UIO ali to je kod njih duža procedura dok dobijemo odgovor a 10.03.se približava.
  Unaprijed zahvalni

 2. Postovani!

  Molim Vas ako ste u prilici jos danas da mi odgovorite o dodatku uz PDV prijavi, posto imam nedoumicu da li imam obavezu popunjavanja u nabavci pod rednim bojem 6

  Bavimo se prodajom polovnih vozila koji nam stizu iz Njemacke a prevoznik je iz Slovenije koji nam uz fakturu dostavljaju i prilog br.10 radi dvostrukog oprezivanja.

  Imam li obavezu unosa u nabavci pod rednim brojem 6 da unosim podatak vrijednosti prevoza i obracuna vozanja PDV izlaz i ulaz.

  Danas trebam da ispunim prijavu te neznam da li da to treba da unesem ili ne,juce sam zvala 051/335-256,i 257 niko mi se nikako nejavlja, prije par dana sam ih uspjela dobiti pa su mi rekli da zaovem na broj 051/335-400 ili 403 ali ni tu se nikako niko nejavlja

  S postovanjem!

  • Sanela

   Nemate obavezu unosa tih nabavki. Unose se samo nabavke dugoročne imovine / opreme, a ne i robe. Za tu stavku nemate predviđeno polje u D PDV obrascu.

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>