Početna / Featured / Način obračuna i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje
Način obračuna i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje

Način obračuna i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje

U „Službenim novinama FBiH“ br. 92/13 objavljena je Odluka o izdvajanju sredstava u fond solidarnosti FBiH za 2014. godinu.

Pomenutom Odlukom definisane su nove stope za usmjeravanje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, i to:

- 89,8% na propisane račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona od ukupno obračunatog iznosa,

- 10,2% na propisani račun izdvojenih sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“ br. 103/13) propisan je način uplate obaveznog zdravstvenog osiguranja po novim stopama.
U tački 3. i 5. propisano je sljedeće:

… da će se uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje iz plaća i na plaće obračunatih za periode PRIJE 01.01.2014. godine, BEZ OBZIRA NA DATUM IZVRŠENJA UPLATE, vršiti u omjerima, koji su važili prije primjene gore navedene Odluke (91% i 9%). Dok će se uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje iz plaća i na plaće obračunatih za periode NAKON 01.01.2014. godine, vršiti po novim stopama (89,8% i 10,2%).

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

11 komentari

 1. Poštovani

  čitao sam vaše odgovore koje ste davali na postavljena pitanja i mogu reći da ste kompetentni i upućeni u praktične poslove knjigovodstva, pa bi vam postavi pitanje u vezi promjene stopa za zdravstvo

  pitanje

  da li se stopa za zdravstveno osiguranje mijenja na obrascu 2001-A
  prije uvođenja novog obračuna odnosno raspodjele doprinosa za zdravstvo je bila 9 %

  da li to znači da bi sada trebala da bude 10,2 % i na obrascu 2001-A

  Unaprijed hvala

  Sejo

  • Sanela

   Da, u „Službenim novinama FBiH“ br. 92/13 objavljena je Odluka o izdvajanju sredstava u fond solidarnosti FBiH za 2014. godinu.
   Pomenutom Odlukom definisane su nove stope za usmjeravanje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, i to:
   - 89,8% na propisane račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona od ukupno obračunatog iznosa,
   - 10,2% na propisani račun izdvojenih sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.
   To praktično znači da će i na obrascu Specifikacije 2001-A biti 10,2%.

 2. Poštovana Sanela,

  možete li mi reći da li se ove nove stope primjenjuju i na uplate doprinosa zdravst. osiguranja za ugovore o autorskom honoraru?

  Pozdrav
  Marina

  • Sanela

   Za Ugovore o djelu i Ugovore o autorskom djelu se primjenjuje stopa 6% za PIO i 4% za zdravstveno osiguranje.
   Doprinos za PIO se plaća jednim nalogom, a doprinos za zdravstveno osiguranje (tih 6%) se dijeli na 89,8% što se plaća na propisane račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona od ukupno obračunatog iznosa, a 10,2% na propisani račun izdvojenih sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

 3. Poštovana,

  molim Vas mozete li mi odg. da li je ponisten pravilnik od 08.05. sl. novine FBIH 35/13 da se zdravstvo od 91% sad 89,80% uplacuje prema prebivalistu zaposlenog ili prema sjedistu firme ako su svi zaposleni prijavljeni u istom Kantonu kao i firma?

  Hvala.

  • Sanela

   Ovo pitanje je često, kao što su česti različiti odgovori na isto :-)
   Po mom mišljenju, ako su svi zaposlenici prijavljeni u istom kantonu kao i firma onda se uplaćuje prema sjedištu firme. To je ujedno i prebivalište zaposlenog.

 4. Želim da primam obavještenja

 5. Sanela Agičić

  Da,želim da primam obaviještenje na email čim se objavi noki komentar,novost,itd.

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prebaci na vrh