Početna / Blog / PAY PAL I BANKE U BiH
PAY PAL I BANKE U BiH

PAY PAL I BANKE U BiH

Početkom novembra 2013. godine poslali smo upit SVIM komercijalnim bankama na području BiH, na e-mail adrese koje su dostupne na web stranici Centralne Banke BiH, odnosno web stranicama samih komercijalnih banaka, sa pitanjem procedure i mogućnosti da se na poslovnu / business karticu pravnog lica primaju uplate putem PayPal servisa.

Zašto smo odlučili da pitamo?

Zato što smo u razgovorima sa predstavnicima pojedinih banaka (a iste će biti prepoznate u nastavku) dobili informacije da oni „ne rade sa tim sistemom“ i da imaju razvijen „svoj sistem“. Osim toga, razgovarali smo i sa uposlenicima koji do danas nisu upoznati sa PayPal servisom, niti znaju način na koji funkcioniše, tako da smo iz iste banke dobijali različite informacije.

S obzirom da fizička lica sve više koriste PayPal u BiH, interesovalo nas je koji su to razlozi zbog kojih pravna lica taj sistem ne upotrebljavaju u svakodnevnom poslovanju, iako je u našoj zemlji dostupan već više od dvije godine.

Upiti su otišli na adrese sljedećih banaka: BOR banka dd Sarajevo, Bosna bank international d.d. Sarajevo, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar, Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosna i Hercegovina, Investiciono-komercijalna banka d.d. Zenica, Komercijalno-investiciona banka d.d. V.Kladuša, MOJA BANKA dd Sarajevo, NLB Banka d.d. Tuzla, Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo, ProCredit Bank Sarajevo, Raiffeisen Bank d.d. BiH, Sberbank BH d.d., Sparkasse Bank d.d., UniCredit Bank d.d., Union banka d.d. Sarajevo, Vakufska banka d.d. Sarajevo, ZiraatBank BH d.d., Balkan Investment Bank AD Banja Luka, Bobar banka ad Bijeljina, Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka, Komercijalna banka AD Banja Luka, MF banka a.d. Banja Luka, NLB Razvojna banka, Nova banka ad Banja Luka, Pavlović International Bank a.d., Sberbank a.d. Banja Luka i Unicredit Bank a.d. Banja Luka.

Odgovore banaka dajemo u cjelosti, bez ikakvih izmjena:

Bosna bank international d.d. Sarajevo: „Uplate se mogu vršiti preko Pay-pall računa na Visa Business kartice, iako to nije svrha korištenja kartice. Posebice, u slučaju Visa Business BBI, odobrava se limit potrošnje, dakle nije debitna kartica vezana za trx. račun.”

Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosna i Hercegovina: „Sa našim Visa karticama možete koristiti usluge Paypal-a i za plaćanje i za prijem uplata. Radi podnošenja zahtjeva za izdavanje kartice molimo da se obratite u najbližu poslovnicu naše banke, adrese ćete naći na linku http://www.intesasanpaolobanka.ba/INDEX/str.asp?id=12

NLB Banka d.d. Tuzla: „NLB Banka d.d. Tuzla u svojoj ponudi business kartica nudi MasterCard i Visa business kartice. Na strani NLB Banke ne postoje nikakva ograničenja da na paypal račun koji bi bio vezan na jednu od ove dvije kartice mogu biti i uplaćivana sredstva. Bez obzira na ovo, u svakom slučaju bih Vas zamolio da, prije nego podnesete zahtjev za izdavanje business kartice, na web stranici paypal-a pročitate njihova pravila kako bi u potpunosti bili sigurni da će business kartica i paypal račun vezan za tu karticu udovoljiti Vašim zahtjevima.”

Raiffeisen Bank d.d. BiH: „Ovom prilikom mozemo Vam dati informaciju da su kartice koje se mogu koristiti za placanje na internetu (obzirom da sadrze trocifreni CVC kod) u izdanju RBBH sljedece: Kreditne kartice (Master/Visa card), Charge kartice (Master /Visa card),Business kartice (Master /Visa card), Debitne kartice (Visa electron/Maestro International). No, kada je rijec o placanju putem internet servisa, u mogucnosti smo dati komentar koji se tice iskljucivo platnog servisa nase Banke, dok uslove drugih platnih servisa nismo u mogucnosti komentarisati, pa tako nismo u mogucnosti ni precizirati uslove placanja i prijema sredstava preko PayPal servisa. O opstim uslovima koristenja platnih servisa (ukljucujuci svakako i PayPal) korisnik bi se trebao upoznati prilikom registracije na iste. Savjet je da prilikom online placanja koristite samo provjerene stranice, obzirom da su sve transakcije koje obavljate putem interneta iskljucivo u Vasoj odgovornosti.”

UniCredit Bank d.d.: Dobili smo odgovor telefonskim putem, te je potvrđeno da ova banka ne omogućava svojim klijentima korištenje PayPal servisa, već se za tu namjenu koristi servis koji su sami razvili.

Balkan Investment Bank AD Banja Luka: „Pravnim licima izdajemo Visa Business debitne kartice koje su vezane za transakcioni račun i tom karticom je omogućen rad sa PayPal, a samim tim i kreditovanje računa od PayPal-a. Klijenti imaju i prilive i odlive sa računa sa Visa Business debitne kartice od PayPal-a, dakle kartice koje izdajemo pravnim licima je moguće povezati sa PayPal-om.”

Nova banka ad Banja Luka: „Nova banka AD u svojoj ponudi nema Business kartice koje bi se mogle povezati sa PayPal računom, jer ne postoji mogućnost kontrole ovakvih priliva od strane Banke, koja je u zakonskoj obavezi prema Zakonu o SPN i Zakonu o deviznom poslovanju. Svi prilivi, odnosno plaćanja preko PayPal računa se moraju dokumentovati, a kada se plaća putem PayPal-a nije moguće ispoštovati procedure kontrole i dokumentovanja.“

Sberbank a.d. Banja Luka: „Visa business kartice Sberbank ad Banja Luka nije moguće vezati za Paypal nalog jer ove kartice nisu odobrene za rad na internetu.“

BOR banka dd Sarajevo: „Jedini razlog zbog koga Vam ne možemo pomoći je taj što mi ne radimo VISA kartice, ali postoje drugi načini da dobijate Vaša sredstva na račun kod naše banke i niste jednistven slučaj. Ukoliko budete htjeli podrobnije informacije o ovome budite slodobni da me kontaktirate .“

Ostale banke nisu do danas (prošlo je više od mjesec dana) odgovorile na upućeni mejl, što samo govori o njihovoj poslovnosti i interesu da udovolje potencijalnom klijentu.

Što se tiče PayPal servisa, ostaje nam nepoznanica zašto, na primjer, dvije banke iz istog entiteta daju različite odgovore, kada je na entitetskom nivou regulisano poslovanje banaka, kako propisima, tako i Agencijama za bankarstvo FBiH i RS.

Šta je to tako famozno u PayPal servisu da neke banke apsolutno isključuju mogućnost korištenja istog i vezanja na poslovnu karticu pravnog lica? Umjesto što pravno lice naplati svoju uslugu na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci, on (samo) treba da tu istu naplatu evidentira u okviru „podračuna“ koji se odnosi na poslovnu karticu. Ili kako god banci odgovara, samo da se omogući uvezivanje sa PayPal servisom.

A zašto je uopšte PayPal značajan?

Osnovali ste kompaniju koja se bavi izradom određenog software-a i želite da ga ponudite klijentima širom svijeta. S obzirom da se radi o inovativnom rješenju, postaje izuzetno popularan na tržištu i sve je veći broj klijenata koji žele da uplate godišnju licencu za korištenje tog software-a.
Vi, kao odgovoran vlasnik kompanije, morate klijentima ponuditi što više mogućnosti za elektronsko plaćanje te licence, a među dostupnim servisima MORA biti omogućen i PayPal.

PayPal je servis koji omogućava brzo, efikasno i SIGURNO plaćanje i primanje novca putem interneta. Nakon registracije, sve transakcije se obavljaju bez dodatnog unošenja povjerljivih podataka i možete poslovati bez bojazni da će osjetljive informacije dospjeti u pogrešne ruke. Naravno, neophodno je koristiti što složeniju korisničku šifru i istu mijenjati u redovnim vremenskim intervalima, te nalogu pristupati sa provjerenih računara koji imaju instaliran Antivirus.

Osim navedenog, za relativno kratko vrijeme PayPal je postao primaran servis za elektronsko poslovanje na globalnom nivou (u ovom trenutku je aktivno preko 130 miliona naloga na 193 tržišta širom svijeta) i kao takav predstavlja nužan „alat“ za sve kompanije koje imaju u planu potencijalnim klijentima ponuditi svoj proizvod/uslugu putem interneta, ili su to već do sada  učinili. Ovaj sistem pomaže i dodatno razvija globalnu e-trgovinu, u kojoj se ravnopravno nadmeću male specijalizovane prodavnice, pa sve do velikih online kompanija koje svoje poslovanje baziraju isključivo na internetu. (Sigurno ste u jednom trenutku kupovali na ebay-u)

Kako se registrovati na PayPal?

Bilo da ste fizičko ili pravno lice, registracija naloga na ovom servisu je vrlo jednostavna.

Za početak, neophodno je da imate odgovarajuću platnu karticu koja je „otključana“ za online transakcije (Visa, MasterCard, American Express).

Nakon što vam je banka izdala adekvatnu karticu, posjetite PayPal.com i započnite proceduru kreiranja naloga, u zavisnosti od toga da li ste fizičko ili pravno lice. Prilikom unosa svih potrebnih podataka (podaci, naravno, moraju biti istiniti), potrebno je povezati platnu karticu sa PayPal nalogom.

Bitno je naglasiti da se prilikom inicijalnog povezivanja PayPal naloga i platne kartice sa vašeg računa skida približno 1.95 USD, što je neophodan korak za dobijanje verifikacionog koda (potvrda autentičnosti i vlasništva) kojeg pronalazite na vašem bankarskom izvodu. Ukoliko izvod dobijate na mjesečnom nivou, a žuri vam se sa registracijom PayPal naloga, potrebno je otići u matičnu banku i zatražiti izvod te transakcije.

Na kraju, kada dobijete verifikacioni kod, posjetite PayPal.com i unesite ga u predviđeno polje, čime je proces registracije završen. (nakon toga dobijate povrat novca koji je skinut u procesu verifikacije)

Novac koji primite putem PayPal servisa je vezan za PayPal nalog.  Da biste tim novcem mogli raspolagati, potrebno je da znate sljedeće:

 1. Novac koji se uplati na PayPal nalog se automatski prenosi na transakcioni račun svakog prvog u mjesecu, bez ikakve provizije. Dakle, novac koji primate tokom mjeseca novembra će prvog decembra biti prebačen na transakcioni račun, a njime ćete moći raspolagati nekoliko dana nakon toga.
 2. Ukoliko novac želite da podignete tokom mjeseca (opcija Withdraw), iz bilo kog razloga, provizija za taj transfer će iznositi 5 USD jednokratno.
 3. PayPal nije uvrstio bosansku marku (BAM) kao valutu za online transakcije, tako da se trgovina najčešće obavlja u dolarima. Zbog toga cijene na vašem portalu, ukoliko prodajete uslugu/proizvod putem interneta, moraju biti izražene u dolarima, ili nekoj drugoj stranoj valuti.
 4. Ukoliko PayPal nalog registrujete kao pravno lice, morate znati da je provizija po transakciji u rasponu od 2,4% + fiskna naknada od 0,30 USD do 3,4% + fiksna naknada od 0,30 USD, odnosno zavisi od visine mjesečnog prometa i zemlje iz koje se novac uplaćuje. (više informacija možete pronaći OVDJE). Osim toga, konverzija valuta se odvija po tržišnom kursu + 2,5%.
 5. Postoje određena ograničenja prilikom prenosa novca sa PayPal naloga na transakcioni račun, a to je 500 USD na zahtjev na dnevnom nivou, ili 10.000 USD ukoliko se radi o automatskom transferu.

Autori:
Sanela Agačević
Davor Stanković

 

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

12 komentari

 1. Unicredit je jedna od prvih koja je pocela omogucavati koristenje Paypala svojim korisnicima, radi se o periodu od prije sigurno 4/5 godina, ocito neko od njihovih ljudi, ko je dao informaciju nema pojma o tome.

  • Sanela

   Očito da zaposlenici nisu upoznati. Ili ipak nešto “ne štima” kada se radi o pravnim licima. U tekstu nije fokus na fizičkim licima, već na pravnim.
   Hvala na informaciji.

   • Koristim Visa Electron karticu koju je izdala UniCredit banka za online trgovinu (samim tim i PayPal), ali isključivo kao fizičko lice.
    Oni izričito naglašavaju da pravna lica ne mogu registrovati PayPal na kartice koje izdaju, niti imaju u planu to uskoro omogućiti.
    Naravno, predlažu implementaciju istema koji su sami razvili, a provizija po transakciji nikako nije pristupačna.

 2. Isto sam istraživao prije 2 godine za svoju firmu i tada mi je apsolutno svaka banka koju sam zvao rekla da ne podržava uplate sa PayPal-a. Ipak, računajući da ako radi naplata mora raditi i uplata (jer kako bi neko refundirao da to nije moguće), odlučio sam ipak otvoriti račun i VISA karticu u UniCredit banci. Sa istom radim kao pravno lice već dvije godine i nema nikakvih problema. Redovno primam uplate na poslovnu VISA karticu a uplata legne direktno na poslovni račun povezan s njom. Tako da nema puno koristi pitati službenike banke jer oni su totalno neinformisani i nezainteresovani. Međutim neke banke kao npr. Raiffeisen ne nude uopšte VISA karticu vezanu za račun pravnog lica već samo kreditnu karticu i onda je nije moguće koristiti za uplate na račun. Tj. moguće je primiti novac na karticu ali se onda mora dizati gotovina a to banka naplaćuje ogromnom provizijom što nije praktično.

  • Da li je račun povezan sa Vašom VISA poslovnom karticom u Eurima (devizni račun) ili u KM-u i da li Vam uzimaju proviziju kada novac legne na račun. I da li prilikom podizanja novca sa računa (ako je devizni) možete da podignete eure ili se mora raditi konverzija?

   Unaprijed hvala.

   Vrlo interesantna tema, sve pohvale!

   • Pozdrav Slobodane,

    VISA kartica je, u mom slučaju, povezana sa računom u KM-u i transferi putem PayPal servisa funkcionišu uredno, uz proviziju koja je precizno data na sljedećem linku: http://cms.paypal.com/ba/cgi-bin/marketingweb?cmd=_render-content&content_ID=ua/UserAgreement_full&locale.x=en_US#Exhibit%20A%20-%20Fees.

    Kako novac iz inostranstva primate na PayPal račun u drugim valutama, provizija za konverziju valuta, koju PayPal automatski naplaćuje prilikom transfera novca na Vaš račun u KM-u, se isto tako nalazi na gornjem linku (nije jednaka za sve valute i iznose) i savjetujem Vam da se detaljno upoznate sa tim informacijama.

    Devizni račun u ove namjene nisam koristio, pa vam samo mogu prenijeti informacije koje sam dobio iz matične banke: nije moguće povezati devizni račun sa PayPal-om. Opet vam savjetujem da se konsultujete sa bankom i provjerite ove tvrdnje.

    Sem toga, ukoliko se bavite prodajom usluga/proizvoda online i želite to ponuditi globalnom tržištu, opet će novac na račun da pristiže u različitim valutama i neizbježno je plaćanje provizije za te transakcije. Ostaje samo pitanje da li ćete to platiti PayPal-u, ili matičnoj banci.

    Pozdrav

 3. Postovanje,

  To sto su kod nas ljudi telad pa 90% zaposlenih u bankama nisu culi za paypal je nesto drugo.

  Koristim paypal od kako su kod nas krenule kartice. Za tako nesto mi nije bila potrebna saglasnost banke. Otisao sam na paypal stranicu, registrovao se i od tada redovno placam i primam uplate. Sa svakom karticom svake banke se moze registrovati, izuzetak su debitne ili electron kartice koje su ionako nisu nizasta nego za bankomat…

  Kad sam se prvi puta registrovao imao sam raiffeisen karticu i u proceduri registracije bio mi je potreban broj transakcije koji se vidi na izvodu (prilikom registracije paypal skine dolar sa racuna, a kasnije ga vrati, kako bi provjerili dali sve radi u oba smijera). Otisao sam u banku da trazim jer mi taj broj treba dalje u procesu registracije i ostao sam tamo pola sata da objasnjavam sta je paypal, za sta mi treba, tralalalalalalalalalalala sto potvrdjuje i Vas teks, suho teoretisanje bankara bez ijedne korisne i pametne recenice.

  Druga banka je Intesa, tamo sam sve zavrsio bez da sam otisao u banku. Vodjen iskustvom iz raiffeisen banke nisam htio da se blamira i objasnjavam za sta ce mi paypal itd nego sam sacekao izvod, prepisao broj koji mi treba i tako zavrsio registraciju.

  U svakom slucaju dobar tekst, lijep dokaz poslovnosti nasih banaka…

  • Izuzetak nisu debitne iil electron kartice jer neke od njih uredno rade sa Paypalom kako za slanje tako i za primanje novca, navesti cu ti uniCredit Visu electron koju koristim vise godina iskljucivo za Paypal i online transakcije.

 4. Ja sam se prvi put registrovala na paypal sa reiffeisen karticom bez problema i godinu dana skoro nisam imala problema sve do SADA …..Poslije nove godine na paypal profilu mi se ukazao prozorcic u kojem pise slijedece:
  “We're sorry – we could not transfer your available balance to your preferred card or bank account. Please correct this problem by 1/31/2014 to make sure you can continue to receive and withdraw payments. Add a different Visa card or bank account in the U.S.”
  To sam i uradila, znaci poslala ponovo broj svoje kartice i paypal mi skinuo 1 US dolar ali mi jos uvijek stoji isti prozorčić u kojem isto pise. Moze li mi mozda neko reci sta da radim? Da li da cekam 6-7 dana ili….. :( Razumije li se neko u ovo cudo?!

 5. Pozdrav,

  Nakon što je PayPal skinuo inicijalna sredstva (mislim da je to 1,95 USD) da li ste sa izvoda prepisali kod transakcije i verifikovali PayPal nalog? (koliko sam shvatio, Vi ste sada unijeli novu karticu?)
  Ako jeste, a i dalje Vam stoji taj problem, savjetujem Vam da prvo zatrazite pomoc od PayPal tehnicke podrske (mislim da je problem na njihovoj strani, pod uslovom da nije bilo nikakvih promjena sa karticom), a ukoliko ni to ne pomogne – morate se obratiti matičnoj banci.

  Sretno. :)

 6. Ja bih molio informacije za fizicka lica
  1. Da li je moguce primati uplate ako nesto prodajem na ebayu
  2. koja kartica je potrebna da bih primio uplatu ovde (elektron sa ccv kodom ili kreditna)
  3. Da li ste upoznati koje banke to podrzavaju a koje ne kako bih mogao u toj banci otvoriti karticu

  Hvala :)

  • Pozdrav Tihomire

   1. Naravno da je moguće primati uplate. Kada odlučite nešto prodavati na ovom servisu, samo vodite računa o troškovima i načinima za isporuku, pogotovu ako su u pitanju kabastiji predmeti. :)
   2. Svaka kartica koja je “otključana” za online transakcije, odnosno svaka koju je moguće vezati za paypal, a u gornjem tekstu možete pronaći o kojima se radi. U svakom slučaju Vam ne bih savjetovao da u ove svrhe koristite kreditnu karticu.
   3. Svaka banka za fizička lica odobrava kartice za online transakcije, samo je bitno da prilikom otvaranja računa to zahtjevate.

   Sretno

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prebaci na vrh