Početna / Edukacija / Novosti / Kako otkriti i spriječiti financijske prevare?
finansijske prevare

Kako otkriti i spriječiti financijske prevare?

Naklada Mate priprema Seminar na temu – Kako otkriti i spriječiti financijske prijevare?
Datum i mjesto održavanja – 28.11.2013., Sarajevo.

Prijevara je namjerna radnja kojom jedan ili više pojedinaca uzrokuju štetu za subjekt s ciljem stjecanja osobnih koristi.
• Prijevare prema svjetskim statistikama uzrokuju gubitke za gospodarske subjekte u visini od 5% ukupnih prihoda. (ACFE, 2012)
• Prijevari su podložni svi poslovni subjekti, neovisno o veličini poduzeća, vrsti djelatnosti ili zemlji u kojoj posluju.
• Prijevari su posebno podložna mala poduzeća koja ne ulažu svoja sredstva u mjere sprječavanja prijevara.
• U vrijeme globalne financijske krize, subjekti su skloni lažirati svoje financijske izvještaje, a zaposlenici su skloniji počiniti prijevaru.
• Financijski pritisak može čak i lojalnog zaposlenika navesti na prijevaru.
• Najveći broj prijevara, prema svjetskim statistikama, počine zaposlenici u odjelima računovodstva, prodaje, pružanja usluga kupcima, te nabave (ACFE, 2012).
• Cilj revizije financijskih izvještaja nije otkrivanje prijevara.
• Prijevara je počinjena s namjerom da ostane skrivena.
Sve su to razlozi zbog kojih SVAKI poslovni subjekt mora implementirati mjere sprječavanja prijevara. To su također razlozi zbog kojih je potrebna edukacija o prijevarama za svakog zaposlenika i menadžera.
Cilj je ovog seminara stjecanje znanja u području otkrivanja i sprečavanja prijevara u poduzeću.
U okviru ovog seminara polaznici će se upoznati s vrstama prijevara, najčešćim uzrocima nastanka prijevara, nekim tipičnim karakteristikama počinitelja prijevara te znakovima upozorenja koji upućuju na postojanje prijevara.
Ovdje će se istražiti i najčešći načini otkrivanja prijevare, te uloge eksternih revizora u otkrivanju prijevara.
Također će se razmatrati odgovornosti menadžmenta, interne revizije i revizijskog odbora u sprečavanju i otkrivanju prijevara.

Način izvođenja seminara: Predavanja, diskusija, praktični primjeri i zadaci.

Koristi koje seminar pruža polaznicima:
Po završetku seminara, polaznici će moći:
• razlikovati
• razumjeti
• uvidjeti
• prepoznati prijevare

Kome je seminar namijenjem?

• menadžerima i izvršnim direktorima
• članovima revizijskih odbora
• voditeljima ljudskih potencijala
• internim i eksternim revizorima
• računovođama
• svima onima koji žele steći potrebna znanja o vrstama prijevara i efikasnosti pojedinih mjera
• sprječavanja i otkrivanja prijevara

Predavač:
Dr. sc. Ana Šafran doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu „Uloga revizije u otkrivanju prijevara kao pretpostavka stabilnosti tržišta kapitala”. Diplomirala je i magistrirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
(PDS Računovodstvo, revizija i financije). Magistrirala je na temu „Utjecaj harmonizacije financijskog izvještavanja u Europskoj uniji na financijsko izvještavanje u Republici Hrvatskoj”. Za doktorski i magistarski rad zaprimila je nagradu Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika. Završila je InternationalFacultyDevelopment Program na IESE BusinessSchool u Barceloni – Sveučilište Navarra. Ovlašteni je interni revizor (specijalist za područje gospodarstva). Zaposlena je na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, u nastavnom zvanju Profesora visoke škole, na Katedri za računovodstvo te predaje na kolegijima iz područja računovodstva i revizije. Voditeljica je Specijalističkog diplomskog stručnog studija MBA programa „Računovodstvo, revizija i porezi“ na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, te na istom predaje kolegije Revizija financijskih izvještaja i Otkrivanje financijskih prijevara.

Autorica je brojnih znanstvenih i stručnih članaka iz područja financijskog izvještavanja i revizije, te je objavila knjigu Financijsko izvještavanje u Europskoj uniji u izdanju nakladničke kuće MATE. Član je uredničkog odbora časopisa Business Systems ResearchJournal i član uredništva časopisa Računovodstvo danas.

Informacije i prijave:
Kotizacija za seminar iznosi 160 € + PDV. U iznos su uračunati materijali za seminar, stručna literatura, certifikat
o usavršavanju, ručak i osvježenje.
Prijave se primaju do 26.11.2013.
Odobravamo popust „3 za 2“, za dvoje polaznika iz iste tvrtke, treći polaznik seminar prati GRATIS!
Broj polaznika je ograničen!
kontakt podaci:
Boško Njavro,
Naklada MATE d.o.o.
Tel/fax: +387(0) 36 885 057
Mob: +387(0) 63 472 847
naklada.mate@infoneum.com
www.naklada-mate.ba

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>