Početna / Edukacija / ONLINE EDUKACIJA počinje u septembru
online edukacija

ONLINE EDUKACIJA počinje u septembru

Odlučili smo se da pokrenemo Online edukaciju ili e-learning, kako god volite.
Da li smo pogriješili sa tom odlukom?
Koliko je BiH „zrela“ za online edukaciju?
Vidjećemo. Mi se nadamo da smo napravili dobar potez, i da ćemo mnogima, a pri tome mislim prvenstveno na mlađe generacije, olakšati učenje.

Ko voli „učioničku“ edukaciju, nju nastavljamo raditi redovno, u okviru projekta abc KNJIGOVODSTVO. I ova edukacija je dio projekta abc KNJIGOVODSTVO, a njen nosilac i organizator je CHRONOS doo Zenica.

U tu svrhu radimo novu web stranicu, a za sada možete vidjeti samo najavnu – www.chronosedukacija.com.

Kada počinjemo?

Planirani početak je septembar. Sve zavisi od tempa rada, pripreme video i pisanih materijala, strpljenja i želje. U svakom slučaju, jesen će biti u znaku početaka online edukacije, za koju mi se čini da smo prvi u BiH  koji to rade na ovakav način (a vidjećete kakav je to način).

Koje obuke će se nuditi (za početak)?

 • abc KNJIGOVODSTVO

Ovu edukaciju mogu pohađati svi koji žele naučiti osnove knjigovodstva. Bez obzira žele li taj posao raditi u vlastitoj firmi, ili nadograditi znanje sa fakulteta, ili pak pokušati prekvalifikovati se. Možete ovu edukaciju upisati i iz čiste radoznalosti – možda vam se svidi. U osnovi, namijenjena je svima koji su zainteresovani za sticanje osnovnih znanja iz knjigovodstva.

 • Napredno računovodstvo

Ovaj Modul predstavlja svojevrsnu nadogradnju basic Modula – abc KNJIGOVODSTVO. Dopalo vam se knjigovodstvo, želite više naučiti, treba vam više znanja, poslodavac od vas zahtijeva odgovore na kompleksna pitanja – rješenje je u ovom modulu. On nije koncipiran na „priči o Međunarodnim računovodstvenim standardima“, već na praktičnom računovodstvu i korištenju dopuštenih računovodstvenih metoda i tehnika u radu. I ono što je najbitnije – ovaj Modul se fkusira na efekte primjene određenih računovodstvenih metoda i tehnika na visinu poslovnog rezultatat i visinu poreza na dobit.

 • Vođenje poslovnih knjiga za samostalne poduzetnike

Modul „Vođenje poslovnih knjiga za samostalne poduzetnike“ je namijenjen svima koji su zainteresovani za sticanje znanja i vještina za vođenje poslovnih knjiga za samostalne poduzetnike, knjigovođama i vlasnicima samostalnih radnji.

S obzirom na jednostavnost knjigovodstva samostalnih poduzetnika, obaveze primjene prostog knjigovodstva i vođenja poslovnih knjiga po principu blagajne, ovaj modul se može na veoma jednostavan i, recimo na lak način, naučiti.

 • Administrativno – finansijski asistent

Cilj ove obuke je naučiti polaznike obuke da savladaju osnovne administrativne i finansijske poslove u preduzeću, i da nakon stečenih znanja i vještina mogu brže i efikasnije obavljati poslove.

Obuka za administrativno – finansijskog asistenta je uokvirila tri segmenta: administrativne, finansijske i poslove marketinga, u nivou i obimu koje uobičajeno treba za jedno takvo radno mjesto. Svako preduzeće, organizacija ili institucija ima određeni broj zaposlenika koji „pokrivaju“ upravo ove segmente, ali koji nemaju dovoljno vještina da ih kvalitetno i uspješno spoje.

Ovu obuku je CHRONOS doo Zenica kao pilot projekat učionički održala u junu mjesecu ove godine, u okviru projekta „Podrška obrazovanju odraslih“ u suradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

 • BILLANS E-LEARNING

Obuku za kompletno administriranje i vodjenje evidentiranje svih poslovnih procesa jednog preduzeća, od robno materijalnog poslovanja, proizvodnje, finansijske operative, osnovnih sredstava, PDV obračuna, pa do obračuna plata i drugih ličnih primanja.
Obuka je namjenjena nezaposlenima, studentima, uposlenima i svima koji žele da povećaju konkurentnost na tržištu rada.
Standardno obrazovanje ili edukacija, barem kod nas, uglavnom funkcionira tako da profesor predaje, vi radite domaće zadatke i seminare, on/ona ih kasnije pregleda  i ocjenjuje. Na fakultetu također imate predavanja i polažete kolokvije i ispite. Učenje je postalo naporno ili je gradivo dosadno i/ili niste motivirani. No, došla su nova vremena –  s inovativnijom i drugačijom metodologijom, aktivnijim i interaktivnijim načinima podučavanja.
Koncept obuke je sljedeći: nakon registracije korisnici će dobiti user name i lozinku za pristup pisanim i video materijalima za učenje. Uz svaki od modula pripremili smo i konkretne zadatke sa rješenjima za testiranje usvojenog znanja.
Najmanje jednom sedmično, u dogovorenim terminima, putem webinara korisnici će imati mogučnost konsultacija u direktnom kontaktu sa predavačima.
Pored navedenog, svaki polaznik obuke za Billans e-računovodstvo će imati mogučnost korištenja GOLD licence Billans-a 6 mjeseci nakon završetka obuke.

Ovo su „početne obuke“. Kasnije svakakoide nadogradnja istih, a vi ste ti od kojih očekujemo sugestije.

Kakav je koncept obuke?

Korak 1 – Prijava na obuku i plaćanje
Korak 2 – Dobijanje registracijske šifre za pristup video, printanim i drugim materijalima
Korak 3 – Učenje dostupnih materijala po segmentima / tematskim cjelinama
Korak 4 – Konsultacije sa predavačem, po dogovoru i prema unaprijed utvrđenom rasporedu
Korak 4 – Pristupanje predispitnom testu
Korak 5 – Pristupanje ispitnom testu (nakon što predavač odobri, tj. nakon položenog predispitnog testa)

Koliko će trajati online edukacija?

Nakon registracije i dobijanja pristupne šifre za pregled materijala i video prezentacija svaki polaznik ima na raspolaganju jedan do dva mjeseca rada, učenja, online konsultacija sa predavačem i testiranja znanja, sve zavisi od modula koji se obrađuje.
Konsultacije sa predavačem će biti moguće putem mejla, forme „pitanja i odgovori“ na web stranici i webinara.

Kako će se pristupati ispitu?

Polaznik online radi probni test nakon kojeg predavač procjenjuje njegovu sposobnost da pristupi konačnoj provjeri znanja.
Kada polaznik uspješno uradi probni test, online pristupa konačnom testiranju. Testovi će se raditi na programu e-računovodstvo firme Billans.

Leaderboard2 728x210 DS 2

 

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora. Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH. Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

10 komentari

 1. Postovanje, zanima me koliko kosta edukacija i da li je obuka uskljucivo online putem? Hvala

  • Sanela

   Na web str http://www.chronosedukacija.com imate cijene za dva modula. Ostalo ce biti poznato kada se stranica zavrsi I kada se ubace sve predvidjene obuke. Online je iskljucivo online, vidjecete pojasnjenja na stranici, ali sa mogucim kontaktom sa predavacem putem e-maila, ili cak webinara. Bice tu dosta video materijala, zadataka I komentarisanja. Neki segmenti ce biti besplatni.

 2. kolika ce biti cijena

 3. Ako zelim nauciti racunovodstvo u potpunosti kako izgleda prakticno, a vec sam teorijski dio savladala, koji je modul najbolji za mene?

  Lijep pozdrav,

  • Sanela

   Svaki modul obuke u sebi sadrži njedan – manji teoretski i drugi – veći praktični dio. Moduli su podijeljeni po stepenima, početni (abc KNJIGOVODSTVO), zatim Napredno računovodstvo (jedan malo veći stepen znanja računovodstva), i po drugim oblastima (porezi, samostalni poduzetnici i sl.). Možda, ako ste savladali kroz teoriju osnove, da nastavite sa Naprednim računovodstvom, recimo.

 4. postovani, pitanje vezano za vodjenje knjiga u ugostiteljstvu npr kafica sta knjigovodja ima obavezu uraditi za jedan mjesec,obracunat platu platu zaposlenim i sta jos pozz

  • Sanela

   Sve zavisi šta i kako se dogovorite sa knjigovođom.
   U osnovi, knjigovođa najčešće radi poslove: vođenja Knjige prihoda i rashoda, Evidencije potraživanja i obaveza, Popisnu listu dugotrajne imovine (ove knjige ste obavezni voditi po Zakonu o porezu na dohodak), zatim voditi KUF i KIF PDV-a i obračunavati PDV ako ste u sistemu PDV-a, obračunati plaću i doprinose za vlasnika i zaposlenike, predati porezne prijave u nadležnu ispostavu Porezne uprave, raditi bezgotovinski platni promet po nalogu klijenta, savjetovati klijenta o promjenama propisa. Ovaj “spisak” se može proširiti, ali ovo je osnovno što knjigovođa treba raditi tokom cijelog mjeseca.

 5. Poštovana,
  Interesuje me da li će te imati modul obuke za pripremu polaganja ispita za certificirane knjigovođe.
  Hvala,

  • Sanela

   Za par dana ćemo imati dvije nove obuke koje će moći koristiti u pripremi i za polaganje ispita za CR, između ostalog. Pratite stranicu chronosedukacija.com

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>