Početna / Blog / Kako postati računovođa?
Kako postati racunovodja

Kako postati računovođa?

Možda je pametnije pitanje: „Da li postati računovođa?“ od „Kako postati računovođa“.

U svom životu sam se naslušala viceva, šala, podrugljivih dosjetki na račun knjigovođa i računovođa. Možda sam zato i ja, podsvjesno, sebe ubijedila kako to zvanje bolje zvuči „na engleskom“. Accountant, bookkeeper, … nekako se čini važnije, iako je suštinski isto. Jedina (ali velika) razlika je u tome što se na „engleskom govornom području“, kao i na civilizovanom Zapadu ova profesija daleko više cijeni.

S obzirom da se bavim, između ostalog, i računovodstvom, nerijetko zažalim trenutak mog opredjeljenja za tim usmjerenjem. Ekonomiju sam završila u smijeru marketing, a cijelo vrijeme radim na polju računovodstva, revizije, poreza, …

Neke moje impresije o računovodstvenoj profesiji sam već iznijela u postu Računovodstvo, biznis i internet, pa ne bi da se ponavljam.

U ovom postu ću pokušati pojasniti kako se to, i sa kojim uslovima mogu dobiti zvanja u računovodstvenoj struci: računovodstveni tehničar, certificirani računovođa i ovlašteni revizor. Glavni razlog za pisanje na ovu temu jeste veliki broj ovakvih pitanja koja dobijam, jer se na zvaničnim web stranicama mogu naći samo šture informacije, bez dodatnih pojašnjenja.

Kako funkcioniše računovodstvena profesija u BiH?

Funkcioniše na entitetskim nivoima. U FBiH postoji registrovano i od Federalnog ministarstva finansija FBiH ovlašteno tijelo – Savez računovođa, revizora i finansijskih radnika FBiH koje je zaduženo da se brine o, između ostalog, sticanju navedenih zvanja, edukaciji računovodstvene profesije, poštivanju kodeksa etike, prevodima Međunarodnih računovodstvenih standarda, odnosno, o održanju određenog nivoa kvaliteta računovodstvene profesije.
Istu stvar u RS radi Savez računovođa i revizora RS.
Znači, u BiH postoje dvije strukovne organizacije koje se bave organizovanjem edukacije računovođa i revizora (Kontinuirana profesionalna edukacija) i organizovanjem sticanja zvanja za nove računovođe i revizore.

Koja zvanja postoje u BiH?

bg-banner

Postoje zvanja: Certificirani računovodstveni tehničar (CRT), Certificirani računovođa (CR) i Ovlašteni revizor (OR).

Certificirani računovodstveni tehničar (CRT) je zvanje koje je zamišljeno da ima značaj u sačinjavanju i potpisivanju malih obveznika (samostalnih radnji, obrtnika, pa čak i malih preduzeća). Međutim, do danas, ovo zvanje nema svoj značaj u smislu da lica koja ga steknu mogu zvanično ovjeriti neki obračun.

Uslovi za sticanje ovog zvanja su:

a)      Četvorogodišnja srednja školska sprema;
Ako ima završenu srednju ekonomsku školu, treba imati dvije godine praktičnog rada na poslovima računovodstva, od čega najmanje jednu godinu na poslovima izrade finansijskog izvještaja, ili tri godine na poslovima vođenja poslovnih knjiga.
Ako ima završenu neku drugu srednju školu, koja nije ekonomskog usmjerenja, treba imati dvije godine praktičnog rada na poslovima računovodstva, od čega najmanje jednu godinu na poslovima izrade finansijskog izvještaja, ili tri godine na poslovima vođenja poslovnih knjiga.
b)      Da položi profesionalno-stručne ispite predviđene za profesionalno zvanje

Predmeti koji se polažu za ovaj nivo zvanja su:

 • Uvod u finansijsko računovodstvo,
 • Troškovno računovodstvo i upravljačko računovodstvo,
 • Upravljanje i komunikacije,
 • Informacijska tehnologija i primjene.

Certificirani računovođa (CR) je zvanje koje je Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH „priznato“ u smislu da su pravna lica u obavezi da svoje finansijske izvještaje ovjere pečatom i potpisom lica koje ima ovo zvanje. Logično, podrazumijeva se da je to isto lice i sastavilo finansijske izvještaje.

Koji su uslovi za dobijanje zvanja certificiranog računovođe?

a)      Da ima završen prvi ciklus dodiplomskog studijskog programa, odnosno završen fakultet u trogodišnjem ili četvorogodišnjem trajanju, ili višu školu. Ako osoba ima završen fakultet tada treba imati najmanje dvije godine praktičnog rada na poslovima vođenja poslovnih knjiga, od čega najmanje jednu godinu na sastavljanju finansijskih izvještaja, a ako osoba nema završen fakultet nego samo višu školu, tada treba imati najmanje četiri godine praktičnog rada na poslovima vođenja poslovnih knjiga, od čega najmanje dvije godine na sastavljanju finansijskih izvještaja,
b)      Da položi profesionalno-stručne ispite predviđene za stjecanje zvanja, a predmeti koji se polažu su:

 • Poslovno pravo i porezi
 • Primjena upravljačkog računovodstva
 • Finansijsko izvještavanje
 • Revizija i sustavi interne kontrole
 • Primjena finansijskog menadžmenta

Interesantna i bitna činjenica jeste da ovo (priznato) zvanje može dobiti lice sa završenim BILO KOJIM fakultetom ili višom školom. Znači, nije bitno da li je pravnik, farmaceut, politolog, veterinar i sl. Osnovni uslov jeste da (nauči) i položi navedene ispite, kao i navedeno iskustvo.

Ovlašteni revizor (OR) je „najozbiljnije“ zvanje u ovoj struci.

Da bi lice dobilo zvanje ovlaštenog revizora mora imati završen prvi ciklus dodiplomskog studijskog programa i zvanje Certificiranog računovođe, sa najmanje tri godine radnog iskustva u ovom zvanju, i položene ispite predviđene za ovo zvanje.
Ako je radio kod ovlaštenog revizora, morao je raditi godišnje na najmanje dvije revizije.
Program za polaganje ispita za Ovlaštenog revizora obuhvata sljedeće predmete:

 • Napredno upravljačko računovodstvo
 • Revizija upravljanja i ispitivanja
 • Napredno finansijsko izvještavanje
 • Napredni finansijski menadžment
 • Strategijski menadžment

Detalje o sticanju navedenih zvanja možete pogledati ovdje.
Takođe, brošura sa detaljima predmeta, lieraturom i drugim detaljima o sticanju navedenih zvanja se može preuzeti ovdje.

Ko organizuje obuke, gdje se održavaju i koliko koštaju?

Teaching Tips2

Ispiti se održavaju dva puta godišnje, u maju i novembru, a za organizaciju ispita su nadležni entitetski Savezi. Ispiti se održavaju u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.

Obuke, kao vid pripreme za polaganje ispita nisu obavezne. Međutim, svaki kandidat, ukoliko želi, može prisustvovati obuci. One se organizuju od strane konsultantskih kuća i univerziteta koje su od entitetskih Saveza dobile dozvolu / saglasnost za vršenje obuke, odnosno, čije se obuke „priznaju“ kao takve. Do sada, obuke su se organizovane od strane konsultanstskih kuća i univerziteta: FEB dd Sarajevo, Revicon doo Sarajevo, Poslovna akademija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Finconsult doo Tuzla, Finrar doo Banja Luka i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Izlazak na ispit košta 200,00 KM / ispitu, a obuke koštaju u skladu sa cjenovnicima svakog pojedinačnog izvođača obuke. Na primjer, posljednja obuka za pripremu kandidata za polaganje ispita u maju 2013. godine je koštala 480 KM / ispit (obuka konzorcija FEB dd Sarajevo, Revicon doo Sarajevo i Poslovna akademija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu), 1.000,00 KM ukupno za sve ispite za Certificiranog računovođu u organizaciji Finconsult doo Tuzla.

 

Šta kada se stekne zvanje Certificiranog računovođe ili Ovlaštenog revizora?

Nakon što polaznik stekne zvanje Certificiranog računovođe ili Ovlaaštenog revizora, dobije evidencijsku knjižicu u kojoj se upisuju bodovi o odslušanoj Kontinuiranoj profesionalnoj edukaciji (KPE). Naime, da bi Certificirani računovođa, kao i Ovlašteni revizor, mogli raditi u profesiji za koju su položili ispite, potrebno je da pohađaju edukacije, čime dobijaju određen broj bodova.

Svaka edukacija (seminar, simpozij, radionica i sl.) koju organizuju ovlaštene kuće „nosi“ određen broj bodova. Na primjer, seminari uobičajeno „nose“ po 7 bodova, simpoziji 10 bodova, a radionice po 5 bodova. Isto tako, svaki seminar košta 80 – 120 KM, simpozij 280 – 350 KM, u zavisnosti od kuće koja ga organizuje, perioda organizovanja i sl. Takođe, pretplate na časopise koje se priznaju kao “sati” ili “bodovi” koštaju 200 – 250 KM godišnje. 

Za svaku godinu Certificirani računovođa i Ovlašteni revizor moraju „sakupiti“ 120 bodova za tri godine, odnosno 40 bodova za svaku godinu, od čega se dio bodova stiče navedenim edukacijama na seminarima i simpozijima, zatim se priznaje 5 sati samoobuke, predavanja na KPE omogućavaju 5 sati, pretplata na stručne časopise 8 sati, objavljivanje stručne knjige iz oblasti računovodstva, revizije i drugih srodnih oblasti, sa recenzijom sveučilišnog profesora omogućava maksimalno 15 bodova, objavljeni članak iz oblasti računovodstva, revizije i drugih srodnih oblasti u stručnom časopisu omogućava maksimalno do 5 bodova. Sve navedeno je regulisano posebnim aktom koji možete pogledati ovdje.

Može se zaključiti da ovo nije nimalo “jeftina” profesija, i da traži stalno (kako se to voli reći), kontinuirano educiranje.

Interesantan je podatak da, recimo, Republika Hrvatska (iako je od skora članica EU) nije uvela ovakav vid edukacije, obavezno prisustvo seminarima, “sakupljanje” bodova i sl. Po tamošnjim pravilima, računovodstveni poslovi se mogu raditi malo slobodnije, bez ograničenja, limita, dozvola i sl., kako smo to mi, u BiH, pametno osmislili.

Autor: Sanela Agačević

 

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora. Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH. Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

8 komentari

 1. Poštovana Sanela

  evo već danima surfam po internetu tražeći odgovore na mnoštvo pitanja koja su se pojavila nakon ideje o pokretanju biznisa. Naime, kako je supruga ostala bez posla razmišljamo da pokrenemo neki posao. Odlučili smo se za obrt. Sada nam treba, kako si ti navela, moderan i mlad knjigovođa da nas uputi. Je li nam možeš nekoga preporučiti iz Sarajeva. Naravno da bismo platili te savjete i ako nam ne bude skupo angažovali bismo tu osobu da nam vodi knjige.
  Unaprijed hvala na odgovoru,

  LP

 2. Postovana Sanela, sta kad se polozi za certificiranog racunovodju, a neradi se, neposjecuju se seminari… sta se desava sa certifikatom, jel se moze izgubiti… hvala

  • Sanela

   Poštovana, ako ne dolazite na seminare koji su obavezna kontinuirana profesionalna edukacija (KPE) onda nemate niti bodove, pa samim tim ne možete produžiti licencu. Certifikat ne gubite, samo licence nemate. Ipak, savjetujem Vam da se javite u Savez, informacije o kontaktima su na web str. http://www.srr-fbih.org/

 3. Postovanje Sanela,

  ako je osoba A certificirani racunovodja, nema obrt niti agenciju, nego treba da obrtu “xy” vodi sve knjige, da li se njihov odnos moze regulisati ugovorom o djelu, ili je neophodna neka druga procedura – odn, kako je najprikladnije da CR kao fizicko lice uredi svoj odnos s klijentom (obrt).

  hvala unaprijed, i velike velike pohvale za Vas i mogucnost postavljanja pitanja ovim putem :)

  lijep pozdrav

  • Sanela

   Poštovani, Zakon o računovodstvu i reviziji u FBiH je dao smjernice i uslove za vođenje poslovnih knjiga pravnim licima, ali ne i obrtima.
   Shodno tome može se reći da taj Zakon nije regulisao problematiku Vašeg pitanja. Međutim, sa aspekta Zakona o radu i Zakona o obligacionim odnosima, posao koji se obavlja u kontinuitetu teško (bolje reći nikako) da može biti neko “djelo” i uređen Ugovorom o djelu.
   Po mom mišljenju, najispravnije je da se registruje obrt.

 4. Izudina Smajkić

  Poštovana,

  u 2010 godini sam stekla zvanje OR, međutim pošto nisam imala potrebe nikada nisam uplaćivala kotizacije za licenecu za OR, pošto mi licenca za CR treba redovno idem na seminare, da li mi ovo može biti proble, ako hoću da se bavim u budućnosti revizijom, pošto su mišljenja kolega podijeljena neki tvrde da se mora produžavati licenca a neki ne.

  LP

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>