Početna / Edukacija / Obuka za administrativno – finansijskog asistenta
administrativno-finansijski asistent

Obuka za administrativno – finansijskog asistenta

U suradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH na projektu „Podrška obrazovanju odraslih u BiH“ jučer, 06. juna, počela je obuka za „Administrativno – finansijskog asistenta“. Izvođači obuke su predstavnici CHRONOS doo Zenica.

Obuka za administrativno – finansijskog asistenta je uokvirila tri segmenta: administrativne, finansijske i poslove marketinga, u nivou i obimu koje uobičajeno treba za jedno takvo radno mjesto.

Svako preduzeće, organizacija ili institucija ima određeni broj zaposlenika koji upravo „pokrivaju“ ove segmente, ali koji nemaju dovoljno vještina da spoje sva troje.

Zbog toga program obuke obuhvata sljedeće oblasti: prijem i rukovođenje sa eksternim i internim dokumentima, vođenje elektronski Knjige ulaznih i Knjige izlaznih računa o naplaćenim i plaćenim računima, elektronska priprema mjesečnih izvještaja o prihodima i rashodima za upravu, elektronska priprema izvještaja o potraživanjima i obavezama po dospijeću /  ročnosti, bankarsko poslovanje i e-bankarstvo, prednosti e-bankarstva, poslovanje sa gotovim novcem, naplata i plaćanje u stranim sredstvima plaćanja – ograničenja, specifičnosti blagajničkog poslovanja nevladinih organizacija (neprofitnog sektora) spram profitnog, elektronska priprema izvještaja o kretanju gotovine u traženom periodu (cash flow), vođenje HR evidencije, prijava i odjava zaposlenika u i iz radnog odnosa (rokovi prijave, obrasci, prilozi uz prijavu), obračun plaća zaposlenika (porez na dohodak, doprinosi i druge naknade), obračun ostalih naknada (Ugovor o djelu, Ugovor o autorskom djelu), kontakti sa Poreznom upravom i drugim nadležnim institucijama putem interneta i korištenje interneta i društvenih mreža u unapređenju poslovanja.

Grupa koja pohađa prvi, „pilot ciklus“, je šarolika. Obuhvaćeni su zaposleni u privredi, neprofitne organizacije, institucije i obrtnici, sa ciljem da međusobno razmjene iskustva i da polaznici saznaju o specifičnostima drugačijeg oblika organizovanja i poslovanja. U grupi su takođe i nezaposlena lica sa evidencije Biroa sa zapošljavanje, a nadamo se da će im nova znanja i vještine pomoći u pronalaženju posla.

U nastavku su fotografije sa prvog dana obuke.

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>