vegi inside pussy
Početna / Blog / Prodavnica na internetu
Online prodavnica

Prodavnica na internetu

Kako kaskamo za mnogim „pametnim“ stvarima, tako kaskamo i za uvođenjem masovnije prodaje putem interneta. Nekako stidljivo se javljaju portali poput pik.ba, interliber.com  i drugi koji omogućavaju online prodaju. Jasno je da smo „so far away“ od nedostižnih eBay  i Amazon  portala, ali je sigurno da bi mogli puno bolje.

Još uvijek „u nas“ preovaladava filozofija „tradicionalnog“ kupca i prodavca, što je za neke vrste trgovine opravdano (npr. ne možemo hljeb ili burek kupovati online), ali ne treba zanemariti značajnu prednost za druge vrste i oblike prodaja (nekretnine, knjige, nakit, odjeća, razne usluge,…).

Da se malo podsjetimo, prvi proizvod koji se počeo prodavati putem Interneta bila je knjiga, a kompanija koja je među prvima, još 1996. godine počela prodavati knjige online je Amazon.com.
Danas je kupovina jednostavno moguća – klikom.

Trgovina putem interneta ili e-trgovina u svijetu sve više potiskuje tradicionalni način trgovanja, jer pruža drugačiju šansu i nove prilike na puno širem tržištu. Doduše, sama „priroda“ interneta znači i veliku konkurenciju, ali isto tako i puno veće mogućnosti poslovanja sa kupcima bez obzira gdje se oni nalazili u svijetu. Prednosti online prodaje su brojne: cijeli svijet je tržište, troškovi poslovanja su znatno niži, brzo i jeftino ostvarenje narudžbi, ušteda vremena, fleksibilnost u poslovanju, klizno radno vrijeme, …

Sa druge strane, postoji i rizik, a najveći je zloupotreba podataka, naročito o kreditnim karticama kupaca, s obzirom da je kartično plaćanje najzastupljenije u ovom obliku trgovine.

Samo malo suhoparnosti, čisto da se nabroje propisi koji regulišu online prodaju, ili je se barem malo dotiču:

 

Šta je prodavnica na internetu?

9387516-online-shopping-internet-web-shop-icon-package-delivery-shipping-order

Prodavnica na internetu ili e-trgovina je djelatnost koja se obavlja bez fizičkog kontakta kupca i prodavca.

To je trgovina u koju kupci ne ulaze na njena vrata, već dolaze na njen „izlog“ koji je postavljen na internetu, na web stranici prodavca, gdje se roba „pregleda“ i odabire slikom, opisom ili na upit, ali bez fizičkog kontakta sa njom.

Komunikacija između kupca i prodavca se vrši putem web stranice, koja bi trebala da bude jednostavna i pregledna. Na web stranici trgovac „izlaže“ ono što prodaje (pojašnjeno fotografijom, klipovima i sl.) sa navođenjem osnovnih karakteristika.

Obavezno je istaknuti cijene u KM, zatim navesti osnovne karakteristike onoga što se prodaje, uslove prodaje, plaćanja i ostalo što je bitno za kupca, ali i prodavca.

U ovom „koraku“ do izražaja dolazi kvalitet izrade web stranice sa koje se vrši prodaja, što se ogleda kroz jednostavnost pristupa informacijama, jednostavnost snalaženja, kvalitet fotografija koje govore o predmetu prodaje i dr. Komplikovano kretanje u web shopu može odbiti kupca, bez obzira na obezbjeđenje visokog kvaliteta predmeta prodaje ili povoljne cijene.

 

Ko se može baviti e-trgovinom?

enough-pro-store

 

Svako ko se registruje za tu djelatnost, a to mogu biti:

 • pravna lica (preduzeća, privredna društva), registrovana kod nadležnog kantonalnog suda;
 • fizička lica (samostalne trgovačke radnje i obrti), registrovani kod nadležnog općinskog organa;

Za početak, pored registracije pravnog ili fizičkog lica kod nadležnog organa, bitan je odabir ispravne šifre djelatnosti.

Obavljanje trgovine putem interneta je Odlukom o klasifikaciji djelatnosti Bosne i Hercegovine 2010  svrstano u područje G – Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala, grana 47.9 Trgovina na malo izvan prodavaonica, štandova i tržnica i razred 47.91 – Trgovina na malo preko pošte ili interneta.

Ukoliko pravno ili fizičko lice obavlja e-trgovinu na vlastitoj web stranici, i pri tome se bavi informacijskim uslužnim djelatnostima, takva djelatnost je razvrstana u granu 63.1 Obrada podataka, usluge hostinga i djelatnosti povezane sa njima; internetski portali, razred 63.11 Obrada podataka, usluge hostinga i djelatnosti povezane sa njima i 63.12 Internetski portali.

 

Kako izgleda knjigovodstvo e-trgovine?

images

 

Propisima o trgovini je predviđeno zaduženje e-trgovine kao da se radi o „klasičnoj“ trgovini.
Trgovac može organizovati e-trgovinu kao dodatan način prodaje, pored „klasične“ trgovine, pri čemu se zaliha robe nalazi u „klasičnoj“ prodavnici, i u jednoj trgovačkoj knjizi (nema potrebe voditi dvije trgovačke knjige na malo).

Druga varijanta je da trgovac prodaju vrši samo preko interneta, pri čemu ima zalihe robe koju nudi i (opet) jednu trgovačku knjigu na malo. Praktično, trgovac ne vrši prodaju putem „klasične“ prodavnice, svu komunikaciju obavlja putem interneta, a prostor mu služi samo za fizičko odlaganje i skladištenje robe koja je predmet prodaje (ako uopšte i ima zalihe).

Međutim, najčešće trgovac nema zalihe robe, već samo posreduje između prodavaca (takođe na internetu) i kupaca.

Trgovačke knjige na malo se vode na osnovu maloprodajnih kalkulacija koje se rade na identičan način kao i za „klasičnu“ trgovinu, i fiskalnih računa o prodaji. Što je apsurdno, govorimo o trgovini putem interneta, elektronskom paćanju, a trgovačke knjige za sve, pa i za ovu vrstu djelatnosti se moraju voditi ručno. Propisi o trgovini iz perioda ‘90 su omogućavali vođenje trgovačke knjige elektronski, a sada – više od dvadeset godina poslije – samo ručno.

e-trgovina takođe mora imati posebne interne akte, a to su Pravila o formiranju cijena robe  i Pravila o uslovima prodaje (cijena, način plaćanja i isporuka, bonifikacija i sl.), koja će učiniti dostupnim kupcu na web stranici.

 

e-trgovina u propisima o zaštiti potrošača

 images (1)

Zakon o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini  je posebnu pažnju posvetio “prodaji na osnovu ugovora na daljinu“, što predstavlja internet prodaju.
Ugovor o prodaji na daljinu je svaki ugovor koji se odnosi na prodaju proizvoda ili usluga, organizovanu od trgovca putem nekog „sredstva za prodaju na daljinu“, a zaključuje se između trgovca i potrošača. U ovom slučaju „sredstvo za prodaju na daljinu“ je internet.

Svaki trgovac koji se bavi prodajom putem interneta posebno treba obratiti pažnju na zaštitu potrošača, jer se „dobar dio“ ovog Zakona odnosi upravo na internet prodaju (tj. prodaju na daljinu).

 

PayPal i plaćanje putem interneta

 

Conversis-UK-Translation-Agency.PayPal

PayPal je kalifornijska kompanija čiji su počeci uspostavljeni negdje krajem 1999. godine.

Nakon različitih problema, danas je PayPal uspješna poslovna priča, od 2002. godine u vlasništvu kompanije eBay, prisutan na gotovo svim tržištima svijeta sa više od 100 miliona aktivnih računa i 700 miliona dolara godišnjeg prihoda.

PayPal omogućava da se uplate i novčani prenosi u potpunosti obavljaju putem interneta. Međutim, kada treba precizno definisati uslugu koju oni pružaju, onda stvari nisu tako jednostavne.

U stvarnom životu možemo naći čitav niz definicija što je to PayPal, a odgovori su: internetski servis, banka, internetska banka, servis elektroničkog plaćanja, web-aplikacija, e-Commerce, servis za transfer novca, servis za on-line naplatu roba i usluga itd.

Korištenje PayPal servisa omogućava pretvaranje novca sa kreditne kartice ili bankovnog računa u elektronički novac te slanje istoga telekomunikacijskim putem firmama ili fizičkim licima.
On se, u stvari, oslanja na postojeću infrastrukturu banaka i kreditnih kartica i njegova upotreba je relativno jednostavna.

Osim PayPala, postoje još neki servisi za internetsko plaćanja poput Moneybookersa, Koboa, Safepaya i 2CO, no njihov je doseg još uvijek prilično ograničen, ponajviše zato što se ne mogu boriti s PayPal-om.

U Bosni i Hercegovini nema PayPal-a. U Srbiji ima od skora, što možete pročitati ovdje.

Uglavnom, moja iskustva sa kupovinom putem interneta, sa područja Bosne i Hercegovine su loša. Plaćanja su pouzećem, poštarina je skupa, a ponekad moram otići do pošte, čekati u redu, platiti račun za naručeno, … i tu se gubi ta „lakoća internet kupovine“.
Kupovine koje sam radila sa eBay su daleko jednostavnije i jeftinije, veoma često bez zaračunavanja troškova isporuke.

Bitno je reći da PayPal nudi zaštitu kupaca i prodavača u sklopu svojih „PayPal Buyer Protection Policy“ i „Seller Protection Policy“ pravila.
U tim pravilima zaštite ističe se da korisnik može poslati prigovor na transakciju unutar 45 dana od datuma izvršenja.

Iako PayPal garantuje svojim korisnicima stopostotnu sigurnost ako dođe do neautoriziranog pristupa korisnikovom korisničkom računu, iako se svake godine ulažu značajni iznosi novca na zaštitu podataka, ipak još uvijek postoje određeni problemi i mogućnosti prevare, pogotovo kod korištenja elektronske pošte i usmjeravanja na lažne PayPal web-stranice.
U slučaju da PayPal primijeti bilo koje sumnjive radnje, automatski zaključava korisnički račun dok osoba koja je pravi vlasnik računa ne obavi određene postupke kako bi dokazala da je stvarni vlasnik računa.

Autor bloga: Sanela Agačević

 

Izvori:

www. poslovni.hr

PayPal i plaćanje putem interneta, Dalibor GOLEŠ, dipl. oec. (časopis RriF Zagreb)

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora. Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH. Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

19 komentari

 1. Sve bi bilo uredu kada bi zakon kod nas podržao e-trgovinu. A, inače, ovako ti mogu pisati kaznu kada-god im se ćefne.
  Jednostavno -nedefinisano!

 2. Postovana Sanela,

  Samo da vam skrenem paznju da paypal vec dvije godine ako ne i vise normalno radi u BiH te da iduci put bolje to proucite :-) Radi i moneybookersi (sada se zovu skrill) kao i neke druge ebanking kompanije. Osim toga, jedan od glavnih razloga zasto je paypal toliko sveprisutan je i cinjenica da moneybookers donedavno nije funkcionisao u SAD kao i nekim drugim drzavama. Odnedavno je moneybookers poceo poslovati i na trzistu SAD-a pa mozemo ocekivati skoru diversifikaciju na trzistu :-)

  • Sanela

   Hvala na opasci. Proučila sam PayPal i načine plaćanja u ovom vidu kupovine i na osnovu situacije na terenu sam napisala tako kako jeste. To što navodite sam u zadnjem dijelu teksta i napisala :) Međutim, glavno pitanje je (mada ne istaknuto u samom tekstu): zašto tih opcija nema (ili ih jako malo ima) kada u BiH kupujemo bilo šta putem interneta. Čini se da imate informacije te vrste?

   • Lijep pozdrav, zanima me u koju vrstu djelatnosti spada dropshiping. Zeljela bih posredovati i narucivati robu iz raznih dijelova svijeta za kupce iz Bosne i Hercegovine. Hvala…

    • Sanela

     Ukoliko se radi o posredovanju, to spada u trgovačke usluge. Pogledajte detaljnije u Standardnoj klasifikaciji djelatnosti koju možete naći na našoj web stranici,u segmentu “propisi”.

 3. Jako dobar članak i jedan od rijetkih koje sam uspio pronaći na Internetu, a da se tiče BiH regulacije internet biznisa.

  Jedno pitanje, već par mjeseci zarađujem novac od Google Adsense reklama postavljenih na moje web stranice. Taj novac Google isplaćuje na moj tekući račun. Zanima me na koji način ja to mogu prijaviti poreznoj upravi i platiti porez, jer ne bih htio imati nekih problema sa zakonom? Nadam se da postoji neki način reguliranja ove vrste prihoda bez otvaranja firme/obrta/vođenja knjiga itd. Rashodi/troškovi su mi jako mali pa mi ne bi bio problem ako ih ne mogu opravdati/izuzeti (platio bih 10% na čitav primljeni iznos).

  Hvala unaprijed.

  • Sanela

   Hvala Vam na čitanju i pohvali :-)
   Što se tiče Vašeg prihoda / priliva na tekući račun po osnovu Google Adsense reklama to je, po propisima o oporezivanju dohotka, oporeziva naknada.
   Formalno gledajući, u obavezi ste platiti 10% poreza na dohodak i 4% doprinosa za zdravstveno osiguranje, na svoj teret.
   Obračun vršite na sljedeći način:
   Npr. dobili ste 100 n.j.
   Računate bruto naknadu 100 n.j. x 1,157407
   Bruto naknada = 115,7407
   Doprinos za zdr. osiguranje 4% = 115,7407 x 4% = 4,629
   Osnovica za porez na dohodak = 115,7407 – 4,629 = 111,11
   Porez na dohodak = 111,11 x 10% = 11,11
   Vi plaćate: Doprinos za zdravstveno osiguranje 4% u iznosu od 4,629 KM i porez na dohodak u iznosu od 11,11 KM.
   Nema potrebe da otvarate i registrujete bilo kakav obrt. Ovim zadovoljavate sve potrebe države :-)

 4. Pozdrav, ovo je prvi tekst koji sam nasla da mi pomaze. Možete li mi samo reci da li znate, u slucaju da prijavljujem internet trgovinu, s tim da robu nemam na stanju nego sam samo posrednik, da li svejedno moram imati poslovni prostor? I da li moram imati zaposlenog radnika? Takodje, koji su troskovi prema drzavi mjesecni ako otvorim internet trgovinu? Hvala puno

  • Sanela

   Poštovana, možete kao samostalnu djelatnost registrovati posredovanje u trgovini, pri čemu Vam je potreban poslovni prostor.
   S obzirom da navedena djelatnost spada u trgovinske djelatnosti, možete je registrovati kao osnovno zanimanje pri čemu bi Vi bili kao vlasnik zaposleni i nemate obavezu da zapošljavate bilo koga drugog (izuzev ako to želite).
   Što se tiče mjesečnih troškova, obavezni ste plaćati doprinose (41,5% x 826,00 KM), godišnju taksu na firmu (koja zavisi od općine do općine), porez na dohodak koji utvrđujete na kraju godine i mjesečne akontacije za sljedeću godinu, članarinu TZ i naknadu za općekorisne funkcije šuma.
   Svakako će Vam trebati usluge knjigovođe, koji će Vam sve to detaljnije pojasniti.

   • Hvala vam. U Hrvatskoj se moze prijavitu kao obrt za posredovanje u trgovini putem interneta ili poste tako da kod njih nije potreban poslovni prostor. Za ovu vrstu posla i ne znam sta cu sa poslovnim prostorom sem bacati novac za najam. Kod nas se zaista to ne isplati. Nadam se samo da ce uvesti kao i u Hrvatskoj jer su za taj obrt dosta nize i obaveze prema drzavi. Hvala vam puno na odgovoru

 5. Stranica je idlicna Postovana Sanela zamolila bi vas da mi pomognete .registrivan je Obrt fransiza kao osnovna djelatnost Brainobrain rad sa djecom od 4 do 14 godina koja he osnovica za ibracun placa i da li treba posebno prijaviti jos neky djelatnost za uvoz materijala (abakus)za djecu koja se posebno prodaju kako je navedeno u fransizi a posebno je clanarina kojy djeca placaju za nasravu

  • Sanela

   Poštovana, osnovica za Vašu djelatnost je 1.397,00 KM – za slobodna zanimanja ili 826,00 KM – za samostalnu djelatnost obrta i srodne djelatnosti, u zavisnosti kako ste registrovani. Nemogu Vam tačno reći jer ne znam šta je navedeno na Rješenju o obavljanju djelatnosti.
   Što se tiče prijave još neke djelatnosti za potrebe uvoza, to nećete (mislim na uvoz) moći raditi jer nemate status pravnog lica. Jedina mogućnost za uvoz jeste preko drugog pravnog lica (posrednika), to može biti i špediter, koji ima carinski broj.
   Što se tiče članarine, tj. naknade, to je Vaš prihod, i to se “uklapa” u djelatnost.

 6. Pozdrav,
  nakon proteka godinu dana privremenog obustavljanja obrta (nadajući se boljim vremenima) nisam bila u stanju da ga ponovo pokrenem, a naravno u dugovima sam (moji doprinosi za pio/mio i zdravstveno) koje iste nisam uspjela i bez najbolje volje, želje i ostalog da to uradim. Željela bih ga trajno zatvoriti, jer mi se čini kao da je rupa bez dna, ali kako, možete li me posavjetujete šta je najbolje da uradim, jer sam stvarno na granici uma sa svim tim zavrzlamama. Da napomenem, da upravo zbog tih neuplaćenih doprinosa najviše ja ispaštam, jer su to doprinosi za moje penziono i zdravstveno, (bar i ih ja tako shvatam) ali jednostavno sam došla do zida. Naravno da želim da uplatim iste doprinose i da aktivno tražim posao.
  Unaprijed havala na odgovoru, još ako i mi pomognete imaćete moju vječitu zahvalnost:)
  Svako dobro u životu Vam želim!
  p.s. Iz P.U sam dobila specifikaciju kojom me opominju da nisam uplatila doprinose – pio/mio te zdrastveno za to godinu privremene obustave, a nemogućnost razloga uplate istih je upravo bio razlog tog privremenog obustavljanja, šta da Vam kažem nisam znala ni da li da se smijem ni da li plačem.
  Hvala još jednom, bar ako ovo pročitate znači nešto.

  • Sanela

   Poštovana, ukoliko je takva situacija, možete napraviti trajnu odjavu djelatnosti bez obzira na obaveze po osnovu doprinosa.
   Znači, nadležna opštinska služba će Vam izdati Rješenje o trajnoj odjavi radnje, a sa PU ćete morati “riješiti” plaćanje obaveza.
   Možete pokušati sa zahtjevom za obročno plaćanje obaveza, ali će Vam sigurno obračunati zatezne kamate.
   Za period privremene obustave rada, ako ste od opštinske službe dobili Rješenje o privremenoj obustavi rada, nemate obavezu plaćanja doprinosa, koliko je meni poznato.

 7. Postovanje,hvala vam ja na jako zanimljivom i korisnom tekstu.
  Mnogo ljudi je neinformisano ili pogresno informisano u vezi ovog vida poslovanja.
  Kako zene koje prodaju svoju robu preko Facebook-a , polovnu i novu,bez svojih internet radnji da regulisu poslovanje na zakonskom nivou?
  Jedna sluzbenica Unicredit banke je rekla jednoj zeni da ce joj ukinuti racune i reci svim ostalim bankama da joj ne otvaraju racune, jer je to sto radi zabranjeno. Drugoj je rekla da ce je prijaviti poreskoj upravi.zbog takve prodaje i rada na crno.

  Hvala vam unaprijed.

  • Sanela

   Poštovana, bez obzira na to da li se ima ili ne fan page na Facebook-u, ili vlastita web stranica, ovakav vid poslovanja se mora registrovati kao obrt ili privredno društvo. Ukoliko to nije učinjeno, radi se “na crno”, bez obzira što banke “puštaju” takva plaćanja. Treba biti oprezan sa online prodajom!

 8. Dobar dan, zaposlenik nije imao regulisanu poresku karticu i vodio mu se poreski faktor 0. Međutim, u MIP-u se javlja greška i nije obrađen iz tog razloga. Možete li mi reći kako se ovaj problem može regulisati.Hvala lijepo.

  • Sanela

   Ako zaposlenik nije imao poresku karticu, onda mu niste mogli ni obračunavati poreski faktor. Ne vidim razlog zašto bi se javljala greška. Mislim da je najbolje da kontaktirate Poreznu upravu u Vašoj opštini pa da vidite kako otkloniti problem. Možda i nije do faktora ličnog odbitka.

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>