Početna / Blog / Kako registrovati obrt, koliko traje proces i koliko košta?
Kako registrovati obrt

Kako registrovati obrt, koliko traje proces i koliko košta?

Prije otprilike par mjeseci sam uradila jedan tekst pod naslovom „Pitanje 1: Kako odabrati djelatnost kojom ću se baviti?“, čime sam počela seriju tekstova koji će se baviti poslovanjem na praktičan način. Barem se nadam da će biti tako :)

Počet ću sa jednostavnijim – osnivanjem obrta. Koraci koji se trebaju uraditi da bi se regitrovao obrt su:

1. KORAK: Podnošenje potrebnih dokumenata nadležnoj općinskoj službi (Služba za ekonomske odnose, Služba za privredu i sl.) i plaćanje općinske takse za osnivanje obrta

Potrebna dokumentacija za osnivanje obrta je (donekle) različita u RS i FBiH (jer postoje dva propisa). U FBiH osnivanje, poslovanje i zatvaranje obrta je regulisano Zakonom o obrtu  i srodnim djelatnostima. Potrebni uslovi (i dokumenti) koje treba da pribavi vlasnik (osnivač) za osnivanje obrta su:

- državljanstvo BiH – dokaz: Uvjerenje o državljanstvu ili ovjerena kopija lične karte,

- poslovna sposobnost – dokaz: Uvjerenje o poslovnoj sposobnosti,

- udovoljavanje opštim i posebnim zdravstvenim uslovima – dokaz: Ljekarsko uvjerenje,

- da joj pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili upravnim aktom nije izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja obrta dok ta mjera traje – Uvjerenje sa nadležnog suda (općinskog i suda za prekršaje),

- da nema neizmirenih financijskih, poreznih i drugih obveza – Uvjerenje o izmirenim poreznim obavezama (nadležna opštinska ispostava Porezne uprave),

U Republici Srpskoj je nadležan Zakon o zanatsko – preduzetničkoj djelatnosti i potrebni dokazi i dokumenti koje treba da pribavi vlasnik (osnivač) za osnivanje obrta su:

- da je punoljetan i da je poslovno sposoban – dokaz: Izvod iz matične knjige rođenih / kopija Lične karte i Uvjerenje o poslovnoj sposobnosti;

- da je državljanin BiH – dokaz: Uvjerenje o državljanstvu;

- da mu pravosnažnom odlukom nadležnog organa nije izrečena mjera zabrane obavljanja te djelatnosti – dokaz: Uvjerenje sa nadležnog suda (općinskog i suda za prekršaje);

- da ispunjava uslove opšte zdravstvene sposobnosti – dokaz: Ljekarsko uvjerenje;

- da posjeduje opremu, odnosno sredstva rada, kadrove i odgovarajući prostor, osim ako priroda djelatnosti, odnosno poslova to ne zahtijeva – u slučaju terenskog rada ovaj uslov nije potrebno ispuniti;

2. KORAK: Dobijanje Rješenja o obavljanju djelatnosti

Nakon što se podnesu potrebni dokumenti, potrebno je sačekati maksimalno 7 – 10 dana do dobijanja rješenja. S obzirom da se radi o nadležnostima opština, u velikoj mjeri brzina zavisi od organizacije nadležne službe koja donosi rješenje, i nastojanju službenika da skrate postupak, što nije uvijek slučaj.

3. KORAK: Izrada pečata

Nakon što se dobije Rješenje o početku obavljanja djelatnosti, prvo što je potrebno uraditi jeste napraviti pečat. Bitno je naglasiti da na pečatu moraju biti podaci istovjetni na Rješenju. Cijena izrade pečata se kreće 30 – 50 KM, što zavisi od vrste pečata. Izrada pečata traje otprilike jedan dan.

4. KORAK: Registracija u Poreznoj upravi i dobijanje ID broja i šifre djelatnosti

Kada imamo pečat, krećemo u akciju dobijanja ostalih dokumenata. Prvi na redu je ID (identifikacioni) broj i Obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta po šiframa djelatnosti koji izdaje Porezna uprava. Da bi se dobila ova dva dokumenta, potrebno je popuniti poseban obrazac, priložiti kopiju Rješenja, kopiju lične karte vlasnika obrta i sačekati otprilike jedan dan na njihovo izdavanje.

5. KORAK: Otvaranje transakcijskog računa u poslovnoj banci

Kada dobijemo ova dva dokumenta, idemo u poslovnu banku da otvorimo transakcijski račun. Za otvaranje transakcijskog računa potrebno je popuniti Zahtjev, obrazac Specimen potpisa i priložiti banci potrebne dokumente. Primjera radi dajem spisak dokumenata  koji zahtijeva Raiffeisenbank dd: ovjerena kopija Rješenja o obavljanju djelatnosti, ovjerena kopija ID broja i Obavještenja o razvrstavanju poslovnog subjekta po šiframa djelatnosti, ovjerena kopija CIPS-a vlasnika obrta, ovjerena Izjava o nepostojanju računa nad kojim je određena mjera zabrane raspolaganja novčanim sredstvima.

Postupak otvaranja transakijskog računa, ukoliko su predati svi potrebni dokumenti, traje otprilike jedan dan.

6. KORAK: Prijava radnog odnosa vlasnika i radnika (što zavisi da li se radi o osnovnoj ili dopunskoj djelatnosti)

E sada ide obaveza prijave u radni odnos vlasnika i radnika, osim ako se ne radi o dopunskoj djelatnosti pa vlasnik ne mora biti u radnom odnosu. Da bi smo uradili i ovu obavezu, potrebno je popuniti obrazac JS 3100. Ova obaveza se završi za jedan dan.

7. KORAK: Podnošenje zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju

Nakon što smo izvršili prijavu zaposlenika, ili paralelno sa njom, potrebno je podnijeti Zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju. Porezna uprava je na svojoj web stranici objavila spisak aktivnosti obveznika fiskalizacije  da bi istima olakšala snalaženje u moru propisa.

Za razliku od dosadašnjih „aktivnosti“, fiskalizacija najviše košta, i to u prosjeku 700 KM (uređaj + priključak).

Postupak fiskalizacije može potrajati, čak i po nekoliko mjeseci. Međutim, to ne znači da obrtnik ne može obavljati djelatnost bez fiskalnog uređaja.

8. KORAK: Registracija u sistem PDV-a (uslovno)

Obrtnik se, po registraciji, odlučuje za prijavu u sistemu PDV-a ili ne. Ukoliko obtnik predviđa godišnji promet veći od 50.00 KM – MORA se prijaviti u sistem PDV-a, ali ukoliko planira godišnji promet manji od 50.000 KM – NE MORA se prijaviti u sistem PDV-a, ali MOŽE  DOBROVOLJNO izvršiti prijav u sistem PDV-a.

Taksa za prijavu u sistem PDV-a iznosi 15 KM+ troškovi kopiranja i ovjere dokumenata koji se prilažu uz obrazac Prijave.

U donjoj Tabeli je pregled fisknih troškova osnivanja obrta, po pojedinim opštinama (slučajan odabir).

Vrsta obaveze / izdatka

Bosanska Krupa

Zenica

Travnik

Mostar

Hadžići

Novi Grad, Sarajevo

Taksa za osnivanje obrta

102,00

50,00

50,00

100,00

82,00

80,00

Dodatne takse, troškovi kopiranja i sl.

50,00

50,00

50,00

50,00

50,00

50,00

Izrada pečata

50,00

50,00

50,00

50,00

50,00

50,00

Kopiranje i ovjera dokumenata

20,00

20,00

20,00

20,00

20,00

20,00

Inicijalna fiskalizacija

700,00

700,00

700,00

700,00

700,00

700,00

Registracija u sistem PDV-a

15,00

15,00

15,00

15,00

15,00

15,00

FIKSNI TROŠKOVI OSNIVANJA  OBRTA

937,00

885,00

885,00

935,00

917,00

915,00

 

Ukupni troškovi osnivanja obrta se, posmatrajući ove opštine, kreću od 885,00 do 937,00 KM, a postupak traje otprilike 15 dana (dobijanje rješenja 10 dana + izrada pečata 1 dan + registracija u Poreznoj upravi 1 dan + otvaranje transakcijskog računa 1 dan + prijava vlasnika i zaposlenika 1 dan). Napominjem da su ovo orjentacioni podaci, dobijeni na bazi iskustava pojedinih obrtnika i da mogu biti različiti u zavisnosti o kojoj se opštini radi.

 

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

524 komentari

 1. Da li je moguće registrovati izvoz usluge? Konkretnije, programiranje za stranog klijenta?

  LP,
  Armin

  • Sanela

   Možete registrovati tu djelatnost, samo je bitno koju šifru djelatnosti odabrati. Treba da bude programiranje općenito ili nešto srodno. Na web stranici Federalnog zavoda za statistiku imate Standardnu klasifikaciju djelatnosti, pa tu pronađite ono što je najsrodnije vašoj djelatnosti. Skrećem vam pažnju da nema “izvozne usluge”, te da vi djelatnost koju registrujete podjednako možete prodavati i domaćim i ino kupcima. Razlika je (uglavnom) samo u naplati.

  • Zamolila bih vas da mi odg na pitanje,dolazim iz Gracanice, TK,zanima me da li je dozvoljeno da ne prijavljuse porez na dobit godinu dana tj da li je dozvoljeno da otvorim STR malu jednu radnju na godinu dana a da ne prijavljujem? i koja je procedura za TK ovdje nije navedeno u tabeli,molim vas za odgovor sto prije. Hvala

   • Sanela

    Procedura je ista, po Zakonu o unutrašnjoj trgovini. U tabeli su samo troškovi po pojedinim gradovima, ali je procedura ista.
    Troškovi su otprilike isti. STR ne možete otvoriti a da se ne prijavite. Ako otvorite / registrujete STR, onda to mora biti osnovna djelatnost sa Vama kao prijavljenim radnikom.

    • uredu hvala,a koliko bih odprilike bio mjesecni porez,ja ne moram uci u sistem PDV-a,ali moram imati fiskalnu kasu je li tako?i jos me zanima,kako placas porez zbog fiskalizacije,ako ja primjer dajem imam promet od 1000 KM mjesecno,koliko bih odprilike bio porez drzavi,i je li sada to nesto vise zbog fiskalizacije?

     • Sanela

      Fiskalna kasa nema veze sa oporezivanjem. To jest, posjedovanje i evidentiranje prometa putem fiskalne kase jeste SAMO slanje podataka Poreznoj upravi o ostvarenom prometu. Ako niste u sistemu PDV-a, plaćate (orjentaciono) porez na dohodak (samostalna radnja) ili dobit (pravno lice) po stopi od 10% na razliku između prihoda i rashoda. Zatim, plaćate minimalno cca 227 KM doprinosa, poreza i posebnih naknadi na plaću. Pored toga imate neznatne iznose koji zavise od prometa na ime članarine Turističkoj zajednici, za općekorisne funkcijske šuma i sl.
      Znači, ako niste u sistemu PDV-a, onda Vam je glavni porezni rashod ovaj vezan za plaće + porez na dobit / dohodak (osim akoposlujete negativno, onda ga i ne plaćate).

    • Postovana,
     Obzirom da razmisljam o pokretanju agencije za prevodjenje zamola bih vas da mi date neke informacije o samoj proceduri pokretanja takve vrste agencije i o pocetnom kapitalu koji moram uloziti i kako da to registrujem je li kao d.o.o. ili…? Naravno, svaka dodatna informacija je dobrodosla i pored ovih mojih upita:-).
     Unaprijed zahvaljujem!
     Srdacan pozdrav

     • Sanela

      Poštovana, na našoj web stranici imamo dvije besplatne e-knjige koje govore detaljnije baš o Vašem pitanju.
      Predlažem da iste preuzmete, pa ukoliko nakon toga budete imali pitanja, javite se.

   • Postovana

    Dosta sam procitao vasih odgovora na pitanja od drugih, pa se nadam da cete odgovoriti i meni.
    Dobio sam ponudu od prijatelja iz Hrvatske za posao, oni rade fabricki tocene parfeme, i oni bi mi dali tu robu da bih je plasirao na nase trziste, ali me interesuje kako bi ja to mogao uvesti u nasu drzavu, tj, kakva mi treba radnja/firma ,i dali je moguce uvoziti a da nisam d.o.o
    pored toga interesuje me dali oni mogu otvoriti u nasoj drzavi svoju poslovnu
    jedinicu .

    unaprije zahvalan
    lp

    • Sanela

     Poštovani, Vi možete direktno uvoziti samo ako imate status pravnog lica (jedan od oblika privrednog društva – d.o.o.). Ako se registrujete kao obrt, onda možete uvoziti samo preko posrednika koji ima status pravnog lica, carinski broj i sl.
     Oni mogu otvoriti firmu kćerku u BiH (za poslovnu jedinicu još uvijek u FBiH nema formalnih uslova) koja će biti klasično d.o.o. osnovano kapitalom firme iz Republike Hrvatske.

  • Postovana g-đo Sanela,

   Vas portal je odlican,osvjezenje i rijetkost za BiH i region.
   Svaka cast Vama kao i cjelokupnoj ekipi!
   Ja bih imao neka pitanja u vezi registracije firme,naime
   radi se o sljedecem:

   -zelim da se bavim elektroinstalaterskim poslom,6-8 uposlenih planirano
   na samom pocetku to bi bio probni projekat tako da bi gledali
   da smanjimo trosak poslovanja na minimum.

   Da li postoji neka poreska olaksica za nove firme,neki period da
   budemo oslobodjeni poreza i doprinosa?Da li direktor firme moze
   biti prijavljen i placati poreze u drugoj firmi?
   Mozemo li prijaviti firmu na kucnu adresu(ako ce biti doo)?

   Koji je Vas prijedlog za samu formu registracije firme?

   LP

   • Sanela

    Hvala Vam :-)
    To je sasvim logično, želja i potreba za smanjenjem inicijalnih troškova.
    Poreskih olakšica, na žalost, nema. Postojale su u FBiH do kraja 2007. godine kada se promijenio Zakon o porez na dobit.
    Eventualno možete dobiti poticaj od lokalne zajednice, razvojne agencije i sl., ali za to ne postoji jedinstvena baza da Vam mogu dati tačan odgovor.
    Samim dobijanjem Rješenja mora se u radni odnos prijaviti određeni broj zaposlenika (što zavisi od djelatnosti) i za njih odmah početi plaćati doprinosi. Tu, eventualno, možete iskoristiti programe poticaja zapošljavanja, što možete naži na web stranicama Federalnih i Kantonalnih zavoda za zapošljavanje.
    Firma (d.o.o.) se može prijaviti na kućnu adresu, ali za stambeni prostor treba biti izvršena “promjena namjene” u poslovni, što se vrši u općinskoj službi za urbanizam.
    Moj prijedlog? Obrt za početak. Čak se Vaša djelatnost može registrovati i bez sjedišta,jer se poslovi rade van, tj. na terenu.

  • Poštovana,

   molim Vas da mi objasnite postupak preregistracije doo firme u obrtničku? Naime radi se o malom ribnjaku, te su finansijska opterecenja velika za malu firmu. Vlasnik je osoba koja ima stalno zaposlenje u drugoj kompaniji, pa me zanima da li on može biti jedini uposlenik u toj obrtničkoj firmi? Da li se sadašnji direktor doo mora regularno odjaviti, pa se vlasnik prijaviti kao jedini uposlenik (što podrazumijeva dodatne troškove). Unaprijed zahvalna na informacijama.

   Pozdrav

   • Sanela

    Poštovana, ne postoji postupak “preregistracije” privrednog društva u obrt i obrnuto.
    Naši propisi takve postupke, jednostavno, nisu predvidjeli. Vi morate pokrenuti postupak likvidacije privrednog društva, a nakon toga registrovati u nadležnoj općinskoj službi obrt. Savjetujem Vam da nekoga (a pretpostavljam da imate knjigovođu / računovođu) konsultujete i da Vas prati u tom postupku jer nije baš jednostavan. Odgovori na Vaša pitanja traže puno više vremena za pojašnjenje, pa ukoliko ste zainteresovani za plaćenu konsultantsku uslugu u tom smislu, javite se direktno na mejl.

 2. Da li treba poslovni prostor, ako je dopunska djelatnost?

  • Sanela

   Dopunska djelatnost se može registrovati i na kućnu adresu, bez obaveze posjedovanja poslovnog prostora, ali samo za djelatnosti koje su navedene u PRAVILNIKU O VEZANIM OBRTIMA I SRODNIM DJELATNOSTIMA KOJE SE MOGU OBAVLJATI IZVAN POSLOVNIH I
   STAMBENIH PROSTORIJA (“Službene novine FBiH”, br. 61/09 i 12/12). Link je http://fmrpo.gov.ba/www/uploaded/Pravilnik%20o%20djelatnostima%20van%20poslovnih%20prostora%20%20-%20ba.pdf

   • Postovanje,

    Prije svega hvala na izobilju informacija koje ste dali na vasem blogu..

    Zamolio bih Vas da mi odgovorite na sljedece..

    Naime, posjedujem vlastiti poslovni prostor, u kojem je nekad bio autoservis, praonica, vulkanizer i tadasnji vlasnik je registrovao to kao szr. Ja planiram da pokrenem ponovo tu vrstu djelatnosti, s tim da bi naglasak bio na autopraonici i vulkanizeru, servis neka mini varijanta s tim da nisam jos odlucio da li ici i sa servisom i prodaja nekih dijelova, guma, kozmetike, onako usput da bude..radio bih ja i jos 1-3 osobe u zavisnosti od obima posla i potrebe, pa jel mi mozete dati par savjeta i informacija, kako je najbolje to registrovati, sta je najbolje i kako uraditi za djelatnosti osnovna dopunska.. Ukratko kako bi Vi da isto polazite? :)

    Hvala unaprijed, lijep pozdrav.

    • Sanela

     Poštovani, ako bi ste se odlučili za opciju da se zadržite samo na autopraonici, vulkanizerskim poslovima i servisom, onda je moguće da se registrujete i kao dodatna djelatnost (uz zapošljavanje jednog radnika odgovarajuće stručne spreme). Međutim, ako želite tu ubaciti prodaju, onda već idete u segment “trgovine” što je nemoguće kombinovati, bar ne po našim propisima. U tom slučaju – trgovine – morali bi ste se registrovati kao osnovna djelatnost.
     Da sam na Vašem mjestu :-) ja bi krenula samo sa servisom, autopraonicom i vukanizerskim radovima, a ponešto možete i prodati “u okviru usluge” :-), ne u značajnim količinama.

     • Znaci vi bi registrovali kao dodatnu djelatnost koliko sam razumio, jer otprilike sam i ja mislio tu “trgovinu” da bude usput kao ponesto da se proda, da ne bi bilo providno. Sto se tice obrta, malo sam se raspitivao pa koliko sam skontao nekadasnja szr sad je presla u SOR kao samostalna obrtnicka radnja zbog fiskalizacije?? Pa jme zanima kakvi su uvjeti tu moze li se bez fiskalne kase u zavisnosti od vrste registracije? I sto se tice poticaja znate li kakva je tu situacija, da li se moze nesto preko opstine dobiti ili neke druge ustanove za pokretanje vlastitog biznisa?

      Hvala Vam jos jednom. Lijep pozdrav.

     • Sanela

      Trgovinu nećete moći imati zajedno sa ovom drugom djelatnosti. Zato sam napisala da idete “usput” :-)
      Što se tiče fiskalizacije, nema olakšica. Sve samostalne radnje, bez obzira na djelatnost, moraju se fiskalizovati. Izuzetak su paušalci ali Vi za tu djelatnost ne možete dobiti status paušalca.
      Za poticaje se morate raspitati lokalno, u razvojnim agencijama na Vašoj opštini. Na državnom nivou taj segment nije “razvijen”, na žalost.
      Jedino što možete da pratite konkurse Federalnog ministarstva obrta i poduzetništva – link http://www.fmrpo.gov.ba/ jer oni ponekad raspišu javne pozive za dodjelu poticajnih sredstava.

 3. Poštovana,

  Želio bih ad se zahvalim na informacijama koje sam pronašao na ovom članku.

  Lp

 4. postovanje,zanima me da li se moze otvoriti obrt proizvodnja tjestenine,osnovno zanimanje bi bilo,koji bi bili uslovi za takav obrt,hvala lijepa

  • Sanela

   Možete otvoriti obrt sa tom djelatnošću kao osnovno zanimanje. Uslovi za otvaranje tog obrta je isti kao i za sve druge obrte:
   Potrebni uslovi (i dokumenti) koje treba da pribavi vlasnik (osnivač) za osnivanje obrta su:
   - državljanstvo BiH – dokaz: Uvjerenje o državljanstvu ili ovjerena kopija lične karte,
   - poslovna sposobnost – dokaz: Uvjerenje o poslovnoj sposobnosti,
   - udovoljavanje opštim i posebnim zdravstvenim uslovima – dokaz: Ljekarsko uvjerenje,
   - da joj pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili upravnim aktom nije izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja obrta dok ta mjera traje – Uvjerenje sa nadležnog suda (općinskog i suda za prekršaje),
   - da nema neizmirenih financijskih, poreznih i drugih obveza – Uvjerenje o izmirenim poreznim obavezama (nadležna opštinska ispostava Porezne uprave),
   Ovo je po propisima FBiH, a u tekstu možete naći i po propisima RS, jer ne znam gdje želite registrovati obrt.
   Inače, u nadležnoj opštinskoj službi će Vam dati spisak i visinu takse koju trebate platiti da dobijete Rješenje.
   kada dobijete Rješenje, pratite korake po mom tekstu :-)
   Hvala na čitanju.

 5. postovanje,zelim registrirati obrt u fbih,znaci sad je to domaca radinost,zelim se preregistrirati u vezani obrt i uci u sistem pdv,zbog toga trazim pomoc da me neko nebi vozao :),hvala lijepa

  • Sanela

   U prethodnom odgovoru sam nabrojala dokumente koji su Vam potrebni prema Zakonu o obrtu, bez obzira kako se želite registrovati, ako djelatnost registrujete PRVI PUT. Međutim, iz Vašeg pitanja naslučujem da već imate registrovanu domaću radinost, pa je želite samo usaglasiti, tj. izmjeniti, da bude vezani obrt i da uđete u sistem PDV-a. U tom slučaju Vam je potreban samo zahtjev za promjenom rješenja, tj. načina obavljanja djelatnosti. Ukoliko se preregistrujete u vezani obrt onda imate uslov da vlasnik, ili pak radnik (ako ne vlasnik) ima odgovarajuću školsku spremu. To će Vam tražiti u dokumentaciji u općini. Način poslovanja je isti, mada ne znam da li ste kao domaća radinost imali status “paušalca” ili ne. Ukoliko želite ući, u sistem PDV-a, automatski gubite pravo na status “paušalca” (ako ste ga i imali). Za prijavu u sistem PDV-a sve informacije možete naći na http://www.uino.gov.ba, obrazac, takse, dokumente i sl. Vaše pitanje je malo uopšteno, pa sam tako i odgovorila, a ako imate još neku nedoumicu ili potrebu za pojašnjenjem – pišite :-).

 6. hvala puno na odgovoru,da imam status pausalca,ali smatram da je ipak bolje u obrt i u sistem pdv,ovako platim na sve pdv pa opet trgovac na proizvod mora dodati pdv a ja jos na placeni racun 10% poreza,na kraju nista neulazi u troskove,ako nije ovako molio bih vas da mi pojasnite to sve bolje,hvala lijepa

  • Sanela

   Nije baš tako :-)
   Ako uđete u sistem PDV-a, na svaki račun koji dobijete priznaje vam se ulazni PDV (ako je od PDV obveznika). Takav račun, uvećan za PDV – plaćate dobavljaču. Kod prodaje, izlazni PDV obračunavate na ukupnu prodajnu vrijednost, i naplaćujete ga. Na kraju mjeseca, ako vam je izlazni PDV (koji ste fakturisali) veći od ulaznog (na računima koji ste dobili), onda imate obavezu da “državi” platite PDV. Međutim, ako je vaš ulazni PDV veći od izlaznog PDV-a onda tu preuplatu možete koristiti u narednim mjesecima kao umanjenje obaveze, ili tražiti povrat PDV-a. Prva opcija je bolja :-)
   Pore na dohodak od 10% nema veze sa PDV-om i Vašom kalkulacijom rada. Njega plaćate na kraju godine, na dohodak koji je razlika između NAPLAĆENOG PRIHODA i PLAĆENOG RASHODA, ali imate i odbitke kao umanjenje osnovice poreza na dobit, najmanje 3.600 KM za godinu. Pogledajte tekst na mojoj stranici oko podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak i vođenja poslovnih knjiga, mislim da će vam biti jasnije.

 7. zaboravio sam da pitam koja je to odgovarajuca strucna sprema,posjedujem diplomu pekara,hvala

 8. kakvog ste vi misljenja,otvoriti vezani obrt i uci u sistem pdv ili ostati u domacoj radinosti,mada ima dosta firmi koje nece da rade ako niste u sistemu,a onih 10% placam po placenim racunima na moj racun odmah,tako su mi rekli i drzim se toga,radim tako vec druga godina,zbog toga mi treba pomoc oko toga svega,hvala

  • Sanela

   To zavisi od vaših kupaca i troškova koji vas čekaju kad niste domaća radinost i paušalac. Uglavnom se ljudi opredjele da ne budu paušalci i da uđu u sistem PDV-a jer im kupci (ako su firme) to traže. Odnosno, traže im da su u sistemu PDV-a da bi mogli taj PDV iskoristiti. Prvo vidite taj dio sa kupcima.
   Druga stvar su troškovi. Osnovica za doprinose vam je veća, morate plaćati knjigovođu (mada možda i sami možete voditi knjige), plaćati taksu na firmu (uglavnom su paušalci oslobođeni), … Znači, troškovi su veći, pa stavite u odnos dobijanje kupaca i veći prihod i veće troškove.
   Što se tiče poreza na dohodak, ako niste paušalac, tj. domaća radinost, onda ne morate odmah plaćati 10% poreza na dohodak.

 9. hvala lijepa na svemu i cujemo se ako gdje zaskripi :)

 10. Vec duze vremena bavim se mislju o osnivanju agencije za marketing, u okviru koje bi djelovao portal i TV produkcija. Da li je to moguce kao obrt, zbog manjih troskova registracije, i ako jeste koja vrsta obrta? Inace sam nezaposlena

 11. pozdrav
  planiram otvoriti obrt koji spada u stare i tradicionalne zanate, zanima me postoje li neke olaksice pri registraciji i kasnije pri placanju poreza. i moze li se vise djelatnosti iz starih zanata registrovati pod jednim obrtom.

  • Sanela

   Svakako da imate olakšica. Možete se registrovati kao paušalac, pa tada ne morate voditi poslovne knjige, zatim osnovica za doprinose je niža, plaćate samo porez na dohodak u paušalnom iznosu, ne morate podnositi Godišnju prijavu poreza na dohodak, …
   U tekstu na linku imate pojašnjenja kako poslovati kao paušalac, i to vam je za ovu vrstu djelatnosti jako dobro rješenje. Pročitajte, pa ako budete imali pitanja, javite se opet. /2012/08/kako-postati-pausalac/
   Što se tiče registracije više djelatnosti, ne možete. Odlučite se za jednu koja će “zaokružiti” vaše želje u poslovanju.
   Hvala na čitanju :-)

 12. hvala Vam na odgovoru moram ovo dobro iscitati :)

 13. Srdačan pozdrav,
  imam priliku da pruzam usluge građevinskog savjetovanja za jednu njemacku tvrtku. Sve bi se odvijalo preko interneta. Da li sam duzan da se prijavim u PDV sistem i da li moram poslovni prostor otvoriti/zakupiti? čini mi se da je zakon jako restriktivan sto se tiče ovog područja.

  Zahvaljujem unaprijed

  • Sanela

   To što bi se sav “posao” odvijao preko interneta ne predstavlja problem.
   Što se tiče prijave u sistem PDV-a, ona prvenstveno zavisi od togada li Vam je oporezivi promet na godišnjem nivou veći od 50.000 KM ili ne.
   Ako jeste, obavezni ste ući u sistem PDV-a, a ako nije, onda niste obavezni (ali imate pravo na “dobrovoljnu” registraciju u sistem PDV-a).
   Ako ćete se registrovati kao d.o.o. poslovni prostor morate imati, makar za sjedište. Taj prostor mora imati ispunjene minimalno tehničke uslove (imati “upotrebnu” dozvolu) za obavljanje poslovih djelatnosti. Toje jedini uslov. S obzirom da se kod Vas radi o uslugama, minimalni tehnički zahtjevi su jednostavni.
   Međutim, ako biste se registrovali kao samostalni poduzetnik, tj. obrtnik, onda postoji mogućnost da registrujete djelatnost na kućnu adresu.

 14. Poštovana,

  Prvo želim da Vama i timu zahvalim na mnogo informacija koje svi možemo dobiti putem ovog bloga.

  Moje pitanje je slično prvom pitanju na ovaj tekst, ali sa nekim specifičnim dodacima.

  Konkretno me zanima da li je moguće osnovati obrt (radi potenc. troškova u odnosu na d.o.o) koji bi vecinom radio sa inostranim klijentima (KD: 62.0 Računarsko programiranje, savjetovanje i djelatnosti u vezi s njima)?

  Iako sam dobio zaključak iz Vaših prethodnih odgovora da je to moguće, zanima me da li je to isključivo vezano za kantone ili to važi na prostoru cijele FBIH?

  Ovo pitam zato što se mogu naći kontradiktorne informacije:
  - Na internetu većinom su mišljenja da ne može jer kao d.o.o jedino može raditi import/export (Jedan primjer: http://www.seo.ba/blog/biznis/otvorite-firmu-u-bih-za-tri-dana-i-sa-179km/ – pogledati komentare)
  - Neke knjigovođe također kažu da to nije moguće, kao i neki porezni savjetnici
  - Postoje iskustva nekih ljudi koji su uspjeli otvoriti takve obrte, istina pod nazivom “Društva srodna obrtu – Agencija za…. pa onda podaci o društvu” (isto informatika)

  Da li su mišljenja iz prve dvije stavke možda odraz samo neznanja i nepraćenja novih praksi ili je to specifično za neko geografsko područje?

  Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.

  PS: Predložio bih da možda napravite jedan novi blog post na ovu tematiku.

  Srdačan pozdrav

  • Sanela

   Vama takođe hvala na čitanju :-)
   Onoliko koliko ja znam, i koliko se bavim ovim poslom, moguće je da obrt (uslužna djelatnosti, i ova koju ste vi naveli) fakturiše / prodaje svoje usluge ino kupcima. Mislim da se pogrešno koristi termin izvoz. Izvoz, u smislu carinskih propisa, jeste izvoz dobara (roba i proizvodi), dok se usluga ne može izvoziti. Vi uslugu možete izvršiti ino kupcu na području BiH, u inostranstvu, kombinovano, na internetu (čiji je on ???). Znači, izvoz usluga se poistovjećuje, pogrešno, sa izvozom robe i proizvoda. Ovo govorim isključivo jer usluga nema materijalni karakter, ona se NEGDJE obavi za ino kupca. Ona ne prelazi granicu niti se za nju “prave” carinski papiri.
   Tačno jeste da obrti ne mogu izvoziti robu i proizvode, međutim, to je iz razloga što se radi o prelasku materijalnih dobara preko carinske linije, za što je, prema propisima o carinskoj politici i drugim relevantnim propisima, potreban status pravnog lica i carinski broj, zatim upis u registar subjekata vanjskotgovinskog prometa (ili sl. naziv), što može postati samo pravno lice. Obrt ima status fizičkog lica, pa je to nemoguće.
   Međutim, kako rekoh, usluge su jedna sasvim druga priča.
   Koliko sam mogla vidjeti, kolega Šabić iz pomenutog teksta takođe misli (i tako radi) da se mogu fakturisati usluge ino kupcu, i da se naplata sasvim redovno može izvršiti.
   Bitno je da se: PDV ispravno obračuna (ukoliko budete u sistemu PDV-a), i da se ispravno utvrdi osnovica za porez na dohodak.
   Nisam primjetila da se iko iz pomenutog teksta, u kontekstu teorije da se usluga ne može fakturisati ino kupci, pozvao na neki propis i sl.
   Što se tiče drugog pitanja, propisi o obrtu su važeći na području FBiH. Nekada ranije, prije 01.01.2009. godine su postojali kantonalni propisi o samostalnim poduzetnicima. Od tada su važeći ISKLJUČIVO federalni u smislu obrta (zakon o obrtu i podzakonski akti) i propisi o oporezivanju dohotka.
   Jednostavno, NEMA kantonalnih propisa. Ima samo ponekad, na žalost, pogrešnih tumačenja, pa i od strane zaposlenih u nadležnim opštinskim službama u vezi sa obrtima.

 15. Poštovani,

  da li inspektori porezne uprave imaju pravo tražiti da im se “izvuče” prodajni PLU iz fiskalne kase u toku inspekcijskog nadzora? U nekoliko navrata sam mailom tražila odgovor od Porezne uprave, ali bez uspjeha.

  Hvala!

  • Sanela

   Imaju pravo da tražeda se izvuče tzv. “presjek stanja” da bi uporedili evidentirani promet sa stvarnim stanjem u fiskalnoj kasi.

 16. Poštovani,

  zanima me koja je procedura za otvaranje privatnog vrtića u ze-do kantonu, šta je sve potrebno, koji su koraci i koliko je potrebno vremena za taj proces?

  • Sanela

   Otvaranje privatnog vrtića na svim kantonima (koliko je meni poznato) se vrši u Ministarstvu obrazovanja, nauke kulture i sporta nadležnog kantona. Tamo ćete dobiti sve potrebne informacije, uslove, visine taksi i sl. Poslovanje vrtića je malo specifično, pa obratite pažnju na to kakvu ćete šifru djelatnosti odabrati, da bi ste (ako vam je u interesu), bili oslobođeni registracije u sistem PDV-a (iako Vam promet pređe 50.000 KM na god. nivou), da bi ste bili oslobođeni plaćanja komunalne takse na firmu, bili oslobođeni fiskalizacije i sl. U svakom slučaju, vaš budući računovođa bi vas trebao uputiti u detalje.

 17. Postovana,

  hvala na korisnim i detaljnim informacijama.
  Nadam se da cete biti u mogucnosti da odgovorite na pitanje o konkretnoj vrsti obrta.
  Da li je moguce registrovati obrt kao dopunsko zanimanje koje ce se registrovati na lokaciji mjesta stanovanja vlasnika -kanton Sarajevo (naravno uz pretpostavku da je lice koje ce registrovati obrt kao vlasnik zaposleno u drugom pravnom licu, na osnovu ugovora o radu)kao agenciju, sa opisom posla racunovodstvene i knjigovodstvene usluge, po zakonu KD2010, klasifikacija djelatnosti 69.20 ?
  Da li je moguce da navedeni vlasnik, koji je certificirani i licencirani racunovodja ne zaposljava dodatna lica, vec sam radi usluge obrta-dopunskog zanimanja ?
  Unaprijed hvala.

  • Sanela

   Vaše pitanje je malo specifično, iz razloga što je Zakon o računovodstvu i reviziji u FBiH donekle ograničio poslovanje računovodstvenih / knjigovodstvenih agencija.
   Član 24. navedenog Zakona je propisao sljedeće: “Za lice koje vodi poslovne knjige, sastavlja finansijske izvještaje i koje je supotpisnik finansijskih izvještaja u skladu sa članom 37. ovog Zakona, općim aktom pravnog lica propisuju se uslovi koje mora ispunjavati: školsku spremu, radno iskustvo i ostalo, kao i njegovu odgovornost za ažurnost, urednost i istinitost poslovnih knjiga.
   Vođenje poslovnih knjiga pravno lice može povjeriti ugovorom, uz određenu naknadu, drugom pravnom licu ili preduzetniku registrovanom za pružanje računovodstvenih usluga koji ima zaposlena lica kojima povjerava vođenje poslovnih knjiga, s tim da obezbijedi arhiviranje i čuvanje dokumentacije u svom sjedištu.”
   To praktično znači da Vi možete registrovati kao dodatnu (ne dopunsku) djelatnost računovodstvene agencije, i zaposliti radnike koji će obavljati poslove. Dovoljno je da Vi, kao vlasnik obrta, imate zvanje certificiranog računovođe. To nije propisan uslov za zaposlenike.

 18. Poštovana,
  želim pokrenuti neki samostalan biznis, registrovati obrt ali ne znam odakle da počnem.
  Pročitala sam vas tekst o proceduri osnivanja, ali imam nekih nedoumica oko sljedecih stvari:
  zanima me registrovanje obrta- (otkup i prodaja čajeva), kao dopunske djelatnosti, da li kao vlasnik mgu sama obavljati tu djelatnost, pod koju djelatnost svrstati ovo čime se želim baviiti i da li mi je potreban prostor.U budućnosti zelim širiti posao i baviti se pravljenjem različitih biljnih preparata, pa pod koju djelatnost da se uvrstim da mi to u budućnosti ne pravi problem.
  hvala

  • Sanela

   Slično pitanje sa imala u isto vrijeme :-), možete se registrovati kao dopunska djelatnost, bez poslovnog prostora (na kućnu adresu), sa šifrom 82.92
   - djelatnost pakovanja. Nije Vam potreban radnik, odnosno, nemate obavezu za zapošljavanjem ikoga, ali da bi ste registrovali djelatnost kao dopunsku, morate priložiti dokaz da ste Vi u radnom odnosu.
   Međutim, ako želite “širiti” djelatnost, to će Vam biti teško uklopiti u ovu djelatnost, jer ne možete imati više različitih djelatnosti na rješenju.
   Uglavnom, za kombinovanje dvije i više djelatnosti, najbolje rješenje je registracije preduzeća. Ako smatrate da je to preveliko opterećenje, onda možete drugu djelatnost registrovati na nekoga iz porodice, u koga imate povjerenje i ko bi sa Vama bio u tom biznisu.
   Koliko je meni poznato, za pravljenje i prodaju biljnih preparata su potrebne posebne dozvole Ministarstva zdravstva, pa Vas za taj dio savjetujem da odete u nadležno kantonalno ministarstvo, ili u općinu, po dodatne informacije.

 19. Pozdrav,
  Pod koju djelatnost se moze podvesti pakovanje i prodaja cajeva kao dopunska djelatnost , da li je za istu potreban poslovni prostor i prijavljen radnik ?
  Hvala

  • Sanela

   Izvinjavam se što kasnim sa odgovorom, ali sam se morala konsultovati dodatno, jer je za neke djelatnosti jednostavno tako teško razlučiti da li su trgovina ili obrt, a što je veoma bitno. Konkretno, u Vašem slučaju, možete se registrovati kao dopunska djelatnost, bez poslovnog prostora (na kućnu adresu), sa šifrom 82.92
   - djelatnost pakovanja. Nije Vam potreban radnik, odnosno, nemate obavezu za zapošljavanjem ikoga, ali da bi ste registrovali djelatnost kao dopunsku, morate priložiti dokaz da ste Vi u radnom odnosu.

 20. Zahvaljujem Vam se na odgovoru,
  i još ću pitati da li je u ovom slučaju, dakle kod registriranja
  djelatnosti pakiranja potrebna izrada pečata?

 21. Registrovala sam obrt – tradicionalni stari zanati zanimanje krojač.Interesuje me dali imam obavezu na svaku izdatu fakturu uplaćivati porez od 10% i pored toga što redovno uplaćujem paušalni iznos akontacije od 30,00 KM mjesečno.To pitam iz razloga jer sav moj prihod moram fakturisati jer ni kupci ne mogu plaćati gotovinski tako da gotovinski nikako ni ne radim.Isto tako me interesuje taj famozni limit što se tiče paušalaca neko tvrdi da je to 36.000(udruženje starih zanata) dok na vašem blogu čitam do 50.000 (odnosno limit do ulaska u Pdv sistem) pa vas molim za objašnjenje jer ne bi da budem neobavještena.

  • Sanela

   Oprostite što kasnim sa odgovorm, Vaš mejl se negdje “zagubio”.
   Morate pored što plaćate paušalno porez na dohodak svaki put plaćati 10% po izdatoj fakturi.
   Limit za ulazak u PDV je 50.000 KM, a ne 36.000 KM. On se nije mjenjao od stupanja na snagu Zakona o PDV-u.

 22. Poštovana,
  zaista Vam se prije svega želim zahvaliti na svesrdnoj pomoći koju pružate svojim sugrađanima,a vjrujem i šire,kada su u pitanju ove pravne zavrzlame oko registracije u našoj državi:-)
  Ja sam prikupila papire za registraciju,meni nisu rekli da treba bilo kakvo uvjerenje iz Porezne, dobila sam spisak papira koji su mi potrebni a treba to uvjerenje ne stoji.
  Ono što mene konretno zanima jeste, kakve su obaveze prema državi, kada je u pitanju registrovanje djelatnosti pakovanja na kućnu djelatnost.
  Ima li nešto što se recimo mora plaćati ili je naš “doprinos ” prema državi kroz plaćeni pdv prema dobavljačima
  Hvala

  • Sanela

   Vi bi ste svakako trebali imati knjigovođu koji će Vas, makar povremeno, upućivati na Vaše obaveze i pomoći kod sastavljanja godišnje prijave poreza na dohodak.
   Ono što ukratko mogu reći jeste da morate:
   – plaćati porez na dohodak akontativno (po podnošenju godišnje prijave);
   – platiti porez na dohodak po podnošenju godišnje prijave;
   – plaćati doprinose, porez na dohodak i posebne naknade ako prijavite zaposlenika;
   – taksa na firmu (trebate vidjeti, to zavisi od opštine do opštine);

   To bi bilo sve :-) koliko se znam.

   Vama hvala na čitanju!

 23. Pozdrav

  Prije svega svaka cast na prije navedenim podatcima..
  mene interesuje otvaranje obrti za proizvdnju elektricne energije iz OIE tj. zelim napraviti Solarnu Elektranu. dali znate dali za taj oblik obrta treba neka posebna strucna sprema i u koju kategoriju spada ta vrsta obrta. Hvala

  • Sanela

   Koliko je meni poznato, ta djelatnost koju vi planirate raditi se mora registrovati kao privredno društvo, iz razloga postojanja posebnih propisa koje regulišu tu oblast. Ja Vam savjetujem da se prvo obratite Ministarstvu energetike Vašeg kantona.

 24. podrav…ja imam ekonomsku srednju skolu…da otvorim kozmeticki salon jesu li dovoljni certifikati kozmeticara odnosno za nadogradnju noktiju i sminkanje?hvala unaprijed

  • Sanela

   Za otvaranje kozmetičkog salona je uslov zanimanje “kozmetičar”, jer se ovaj obrt smatra vezanim obrtom. Certifikati vam u tom smislu ne znače ništa.
   Međutim, možete registrovati kozmetički obrt ukoliko zaposlite radnika / radnicu sa zanimanjem “kozmetičar”.

   • pozz mozel podpitanje??je li se mora biti kozmeticar i za nadogradnju noktiju i make up?moze li to bez strukovne skole?

    • Sanela

     Na ovom linku imate popis vezanih obrta http://www.fmrpo.gov.ba i za te uslužne djelatnosti stoji samo “kozmetičar”.
     Znači, nema drugih uslova, samo kozmetičar kao usmjerenje, tj. zanimanje.
     Navedeno je: “Kozmetički saloni: nieqa lica i tijela, depilacija i epilacija, …”, znači da i nadogradnja noktiju i make up spada u te vrste usluga.

 25. Pozdrav. Posjedujem rent a car firmu registrovanu u Svedskoj. Moje pitanje je sta moram da uradim da bih registrovao filijalu u BiH, konkretno u Sarajevu? Hvala unaprijed.

  • Sanela

   Morate osnovati pravno lice, d.o.o. ili sl.
   Sa druge strane, ako ne želite da se “veže” za firmu u Švedskoj možete registrovati kao obrt.

   • U tome i jeste caka sto zelim da vezem filijalu za firmu u Svedskoj. Ima li tu nekih vecih problema? Hvala.

    • Sanela

     Ako želite da vežete za firmu u Švedskoj, onda je, čini mi se, najjednostavniji način da ta firma u Švedskoj bude osnivač firme u BiH. U svakom slučaju, notar koji mora obraditi osnivačke akte će Vam nabolje reći.

 26. Pozdrav ,
  zeljela bi da registrujem kucnu radinost kao dopunsku djelatnost , u pitanju je izrada nakita .Zanima me kakvi su uslovi u vezi toga , koja je , tako da kazem, brzina registracije i koje su moje obaveze u poreskom sistemu .
  Zivim na teritoriji RS.
  Unaprijed hvala na odgovoru .

  • Sanela

   Na području teritorije RS-a je važeći ZAKON O ZANATSKO – PREDUZETNIČKOJ DJELATNOSTI, “Službeni glasnik RS”, br. 72/07.
   Djelatnost izrade nakita možete registrovati kao kućnu radinost, dopunsko zanimanje.
   Koja dokumentacija je potrebna za registraciju je informacija za koju je mjerodavna nadležna opština, odnosno opštinska služba, pa je najbolje da se tamo raspitate. Po nekim mojim saznanjima, ukoliko uredno predate svu dokumentaciju, za tu vrstu djelatnosti Rješenje bude završeno do sedam dana.
   Kada se registrujete, savjetujem Vam da potražite knjigovođu, koji će Vas uputiti koje poslovne knjige treba da vodite, poreske obaveze da plaćate i visinu doprinosa. To u osnovi zavisi od Rješenja, pa je ovako unaprijed jako nezahvalno govoriti.
   U svakom slučaju, po dobijanju Rješenja možete me opet kontaktirati.

 27. pozdrav . imam dodatnu djelatnost . prijavljen sam na 4 sata kao serviser za popravke poljoprivrednih strojeva. dali trebam imat fiskalnu kasu? unaprijed hvala na odgovoru.

 28. Cijenjeni,

  Zanima me slijedeće: Da li ja sa završenom elektro-tehničkom školom i kao trenutni zaposlenik jedne informatičke firme mogu otvoriti kafić kao obrt?
  I ako nemam ugostiteljsku školu, kako mogu otvoriti, preko radnika ili…?

  Hvala unaprijed i LP

  • Sanela

   Uslovi za registraciju ugostiteljskog objekta (kafića) su propisani Članom 16.
   Nadležni organ izdat će rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje licu koje ispunjava sljedeće uvjete:
   1. državljanin je Bosne i Hercegovine,
   2. poslovno je sposobno,
   3. posjeduje najmanje treći stepen stručne spreme,
   4. udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima,
   5. pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili upravnim aktom nije mu izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti,
   6. nema zasnovan radni odnos, odnosno nema već osnovanu ugo¬stiteljsku radnju,
   7. ima poslovni prostor za koji ima dokaz o pravu vlasništva ili ugovor o zakupu poslovnog prostora, te dokaz da je za poslov¬ni prostor izdata upotrebna dozvola i da taj poslovni prostor ispunjava propisane minimalne uvjete.
   Rješenje iz stava 1. ovog člana može se izdati i licu koje ne ispunjava uvjet iz stava 1. tačka 3. ovog člana, ako zaposli lice koje ispunjava taj uvjet.
   Međutim, Vi ne možete, s obzirom da ste zaposleni u drugoj firmi, registrovati ugostiteljsku djelatnost kao osnovno zanimanje, a drugačije i ne može. Znači, imate mogućnost da, ili raskinete radni odnos u firmi u kojoj ste zaposlenik i registrujete osnovnu djelatnost, ili da “preko” nekoga ko vam je POUZDAN registrujete (opet) osnovnu djelatnost. Šroblem kod Vas nije u školskoj spremi (uslov je najmanje III stepen), već u činjenici da ste već zaposleni.

 29. Poštovana!

  Imam registovan obrt obaveznik sam PDV-a ,jedno vrijeme želim odjaviti obrt pa me interesuje da li taj period imam obavezu da uplaćujem obaveze za doprinose i kako sa slanjem PDV prijave.
  Hvala unaprijed

  • Sanela

   Ukoliko izvršite privremenu odjavu obrta, niste u obavezi plaćati doprinose, ali morate UINO podnositi prazne PDV prijave, u rokovima koji su propisani.

 30. Poštovana,

  registrovao bih obrt (online trgovinu) koja bi prodavala proizvode kupcima u inostranstvu. da li bih bio obavezan fakturisati pdv, i kako bih rijesio situaciju da proizvode saljem postom kao obrt, a uplate (zbirno) primam preko servisa za online naplatu (pošto bi sva naplata išla preko kreditnih kartica)?
  unaprijed hvala

  • Sanela

   Fakturisanje sa PDV-om ide samo u slučaju ako ste registrovani PDV obveznik. Još uvijek je prag za registraciju 50.000 KM, te ako smatrate da ćete preći taj prag, trebali bi ste se registrovati u sistem PDV-a.
   Međutim, prodaja dobara kupcima u inostranstvu je izvoz, a izvoz imaju pravo raditi pravna lica (d.o.o., d.d. i sl.), a ne samostalni poduzetnici. Stoga, ukoliko ste registrovani PDV obveznik (ili to planirate biti) sugerišem Vam da pošaljete pismeni upit Upravi za indirektno / neizravno oporezivanje. Međutim, ukoliko niste registovani PDV obveznik, niti ćete u narednoj godini / godinama preki oporezivi promet 50.000 KM, možete bez dodatnih problema obavljati planiranu djelatnost. Bitno je da prilikom registracije odaberete adekvatnu šifru djelatnosti online trgovine.

 31. Registrovao bih dopunsku djelatnost fotografisanje i snimanje na terenu, bez studija i izrade fotografija u republici Srpskoj. Dali je to moguce i šta je od dokumentacije potrebno za tako nešto.

  • Sanela

   Koliko mi je poznato da možete registrovati tu djelatnost kao dopunsku.
   Šta od dokumentacije Vam je potrebno ćete saznati u nadležnoj opštinskoj službi, pa Vas tamo upućujem.

 32. Postovana,pokrenuo bih mali biznis,pa me interesuje da li se recimo agencija za marketing ( reklamni panoi na stubovima javne rasvijete) mogu registrovati kao obrt,ili pak mora ici na d.o.o.
  Ako moze obrt mozeli biti ako dopunsko ili mora osnovno zanimanje.Hvala

  • Sanela

   Obrt koji će se baviti marketinškim uslugama se može obavljati u ststusu fizičkog lica (kako sam i napisala – obrt).
   Takođe, možete ga registrovati i kao dopunsko zanimanje.

 33. Postovanje, zanima me sta sta sve trebam da pokrenem posao konkretno renta car u ze do kantonu I ja bi bila jedini zaposlenik I vlasnik, ima li kakvih ogranicenja u broju vozila I sl. Hvala

  • Sanela

   Ako bi ste registrovali rent-a-car djelatnost kao obrt, možete biti vi jedini zaposlenik, kao vlasnik.
   Što se tiče broja vozila, koliko znam da nema ograničenja.

   • Pozdrav. Postavio bih jos jedno pitanje u vezi sa osnivanjem rent a car-a. Vidio sam da u RS postoji jedan propis po kojem morate imati najmanje 3 automobila da biste osnovali rent a car. Nisam mogao naci nista slicno za FBiH. Ja bih osnovao jedan mini sa 2 automobila za pocetak. Je li to moguce? Hvala.

 34. Poštovana

  evo sam čitao i uvidio da posjedujete iskustvo i znanje o ovome što pišete.
  Nadam se da vam neće biti problem da mi odgovorite na sljedeće.
  htio bih se baviti otkupom poljoprivrednih proizvoda i izvoziti ih u RH.
  šta bi mi po vama bilo jednostavnije i isplativije otvoriti za to raditi?

  U nadi za vašim odgovorom vas pozdravljam i isčekujem vaš iskren odgovor

  • Sanela

   S obzirom da planirate raditi izvoz, morate se registrovati kao pravno lice (npr. d.o.o.).
   Prva “stanica” Vam je notar koji će Vam pojasniti troškove i obaveze u postupku registracije.

 35. Draga Sanela,
  želim registrovati obrtničku djelatnost u Kantonu Sarajevo. Radi se o pravljenju nakita. Danima se pokušavam informisati, ali mi se čini da nailazim na ćorsokake. :) Da budem konkretnija, pravim i dorađujem nakit, prepravljam već postojeći nakit. Sve je bižuterija. U listi obrtničkih djelatnosti koju sam dobila od Obrtničke komore ne postoji bižuterija, postoji samo izrada nakita od plemenitih metala. Ja se koristim svim i svačim (plastika, drvo, staklo, metal – sve što je iskoristljivo). To bi više bio umjetnički nego stari zanat. :D Voljela bih da mi date bilo kakav savjet o registraciji, tj. šta je tačno moja djelatnost (da ne dođem u situaciju da mi na rješenju piše juvelir a nemam zlata u radnji). Takođe dobijam informacije da mi treba fiskalna kasa, pa da mi ne treba – a ako gledamo ovu godišnju zaradu od 50 000 KM onda mi i ne treba. Upomoć!! :D
  Unaprijed hvala a odgovoru,
  Aida

  • Sanela

   Aida,
   Ono što vi želite raditi ja sam našla pod šifrom djelatnosti 32.13 Proizvodnja imitacije nakita (bižuterije) i srodnih proizvoda
   što možete naći na linku http://www.fzs.ba/Reg/KDBiH2010-bosanski.pdf
   Takođe, ta šifra djelatnosti, odnosno ta djelatnost je navedena u PRAVILNIKU O DJELATNOSTIMA KOJE SE MOGU OBAVLJATI KAO DOMAĆA RADINOST
   “Službene novine FBiH”, br. 61/09 i 12/12 što znači da spadaju u tradicionalne i stare zanate, da se mogu obavljati na kućnoj adresi, da možete raditi ovu djelatnost kao paušalac i da, sa statusom paušalca, niste obavezni da se fiskalizujete.
   Ja ne znam koju listu su Vama davali iz obrtničke komore, ali ovu Uredbu koju sam navela možete takođe naći na internetu.

 36. Poštovana,

  prije svega hvala na brzim odgovorima :) Ja bih zelio da otvorim obrt kojim cu kao dopunsko zanimanje (buduci da sam zaposlen) vrsiti izradu web stranica. Kako nemam poslovni prostor a realno nije niti potreban za ovu vrstu posla koji najcesce radim na razlicitim mjestima, mislim da bih mogao ici na ovu klasifikaciju reklamiranje i propaganda. Ono sto me zanima znate li da li je potrebna posebna strucna sprema za ovo, buduci da za ovo imam samo certifikate, dok mi je sss medicinskog usmjerenja?

  hvala unaprijed na odgovoru :)

  • Sanela

   Vaša šifra djelatnosti je 63.12 i ne spada u vezane obtre za koje je potrebna odgovarajuća stručna sprema.
   Prema tome, Vi možete tu djelatnost registrovati i obavljati sa postojećom spremom.

 37. Sanela,
  Potrebna mi je vasa pomoc, zelim da pokrenem privatni biznis Radnog Servisa gdje je ukljuceno vise dijelatnosti npr.( ciscenje I odrzavanje privatnih,stambenih I poslovnih objekata, tehnicko odrzavanje tipa Haus Majstor, uredzenje zelenih povrsina,zimska sluzba I ciscenje snijega,kurirske usluge,kucna njega starih I bolesnih lica, dadiljske usluge, pomoc u kuci I odrzavanje stanova, veserajske usluge, licni vozaca kao I transportne usluge) znaci siroka paleta dijelatnosti. Dali se moze registrovati obrtnicka dijelatnost posto sve navedene idu pod Radni Servis ili se mora registrovati pod doo. Unaprijed hvala na vasem odgovoru I svakoj vrsti pomoci.

 38. Postovana,

  imam namjeru da se bavim prodajom odjece putem web-a, interesuje me koju vrstu obrta mogu da otvorim sa mogucnoscu uvoza robe? Takodje bih Vas zamolila da mi kazete da li to moze da bude dopunska djelatnost?

  Hvala Vam

  Ilma

  • Sanela

   Na žalost, uvoz ne možete raditi kao obrt.
   Prodaja odjeće spada u trgovinu, pri čemu se morate registrovati kao trgovinska radnja, a ne obrt.
   Mnoge buni činjenica da trgovine nisu obrti, kao i ugostiteljske radnje. To su sve samostalni poduzetnici, ali nisu svi obrti.
   Znači, vi ćete se registrovati kao trgovinska radnja koja će prodaju vršiti putem interneta, a uvoz će za Vas obavljati neko drugi (špediter, posrednik ili dr. lica).
   Samo pravna lica, npr. d.o.o. mogu se baviti uvozom.

 39. Postovanje,

  Prije svega zahvaljujem na jako korisnom tekstu. Planiram pokrenuti agenciju koja ce se baviti informiranjem javnosti putem internet portala. Dakle, zanima me da li je moguce registrovati kao obrt, te ukoliko je moguce koja bi to bila sifra djelatnosti!? Nezaposlen sam i po zanimanju novinar.

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

 40. Hajra Mutabdzija

  Ja sam penzioner,a zelim da osnujem obrt tradicionalni stari zanati.
  Mogu li se registrovati da pausalno placam porez.
  Moram li imati kasu
  Moram li imati prostor ili to moze na kucnu adresu (drvorezbarstvo je)
  Kakve su moje dadzbine prema drzavi
  Mogu li izvoziti

  unaprijed zahvalna

  • Sanela

   Tradicionalne stare zanate možete obavljati kao dopunsku djelatnost, s obzirom da ste penzioner.
   To podrazumijeva (ako je starosna penzija) max 20 sati sedmičnog rada.
   Takođe, možete dobiti status paušalca i ne morate se fiskalizovati (napominjem da status paušalca “dobijate” u Poreznoj upravi).
   Međutim, na žalost, ne možete direktno izvoziti.
   Ukoliko želite Vaše proizvode plasirati na ino tržište, moraćete to raditi preko posrednika (špeditera ili neke druge firme).

   • Pozdrav, po struci sam diplomirana pravnica i ekonomski tehničar, sestra mi je diplomirani ekonomist, obje bez posla, ali imamo neke ideje o pokretanju vlastitog “ugostiteljskog biznisa”, za početak radile bi nas dvije, sad da li je naša stručna sprema u tom slučaju eliminaciona, odnosno da li osoba mora imati završenu ugostiteljsku školu da bi mogla otvoriti obrt ili to nije bitno?
    Hvala na korisnim info..

    • Sanela

     Detaljne uslove o otvaranju ugostiteljske radnje možete naći u Zakonu o ugostiteljstvu, na našoj web stranici. Uslov nije ugostiteljska škola, već samo III stepen stručne spreme.

 41. Molim Vas, da mi pojasnite neke moje nedoumice. Imam registrirano udruženje koje se prevashodno bavi organizacijom i provođenjem kurseva stranih jezika i funkcionišemo na principu članarine. Prilikom registracije rečeno je da udruženja ne trebaju fiskalnu kasu. Međutim iz poreske sada tvrde da bih se trebala preregistrovati u obrt, jer ostvarujem profit. Napominjem da sav prihod od članarine uplaćujem na račun udruženja, time se podmiruju troškovi predavača, zakup prostorija, kupovina udžbenika, reklamni materijal i sl. Da li ja mogu ostati pri ovom načinu rada ili se moram li se preregistrovati (čini mi se da se i oni malo ne snalaze u ovome…) Šta moram uraditi kod preregistracije?

  • Sanela

   Prvo, ne možete se “preregistrovati” iz udruženja u obrt. To su dvije dijametralno suprotne vrste i načina organizacije poslovanja.
   Na osnovu ovoga što ste napisali, najlogičnije i ispravno čini mi se rješenje da vaša neprofitna organizacija (udruženje) registruje pravno lice (d.o.o.) u okviru kojeg će obavljati navedenu djelatnost. Takođe, trebate definisati šta je članarina u vašem slučaju? Je li pod članarinom podrazumijevate uplate za kurseve? Ko su polaznici kurseva? Samo članovi udruženja ili i treća lica? Ako su kursevi samo za članove i njihovo održavanje se finansira isključivo iz članarine, mišljenja sam da ne morate mijenjati koncept poslovanja. Međutim, ako se radi o pružanju usluga edukacije trećim licima koja nisu članovi, onda bi ste morali postupiti kakosam pojasnila na početku odgovora – registracijom drugog pravnog lica.

 42. Postovana,
  U radnom sam odnosu u FBiH i zelim registrovati obrt kao dodatnu djelatnost, bez poslovnog prostora. Bavila bih se organiziranjem pozorisnih predstava ali i zakupom oglasnog prostora u medijima za treca lica (firme). Mogu li to oboje raditi i pod koju sifru djelatnosti spada? U opstinskoj sluzbi su mi rekli da mogu osnovati obrt ili agenciju i da su takse razlicite (za agenciju je taksa duplo veca),. Nije mi jasna razlika izmedju obrta i agencije…

  • Sanela

   Organizovanje pozorišnih predstava spada u šifru 90.01 Izvođačka umjetnost, a zakup oglasnog prostora u medijima pod šifru 73.11 Agencije za promociju (reklamu i propagandu). Mislim da ne možete obje djelatnosti registrovati kao obrt, ali ipak pokušajte u nadležnoj općinskoj službi :-)
   Ne znam šta je osoba koja Vam je rekla za agenciju smatrala pod “agencijom”. Možda d.o.o. kao agencija, samo nagađam …
   Ne postoji oblik organizovanja / registrovanja – agencija. To može biti ili samostalna djelatnost (obrt) ili privredno društvo (d.o.o. najčešće). Što se tiče visine taksi, one su različite za svaku opštinu, pa Vam teško mogu reći koja je. Tu informaciju pokušajte dobiti u Poreznoj upravi opštine kojoj pripadate.

 43. Postovana;
  registrirala sam obrt, stari zanati. Zanima me da li je moguce da prodajem svoje proizvode online i obavljam transakcije na poslovni racun preko PayPal usluge?

  Hvala vam na ovom odlicnom blogu i trudu koji ulazete.

  Pozdrav :)

  • Sanela

   Možete prodavati proizvode online, samo povedite računa o šifri djelatnosti. Također, želim Vam puno sreće u registraciji naplate putem PPal usluge, s obzirom da banke na neki način opstruiraju ovakav vid transakcija. Hvala na čitanju :-)

 44. Poštovana,

  imam priliku da radim kao freelancer (dizajn/programiranje) preko interneta za inostrane klijente.

  Zanima me da li sam obavezan plaćati porez i da li je to uopšte regulisano zakonom u BiH.

  Na internetu nisam pronašao apsolutno nikakve informacije vezane za freelancing i plaćanje poreza u BiH.

  Da li moram registrovati firmu i na koji način. Ako moram da li mora biti d.o.o. ili mogu registrovati kao obrt.

  Hvala unaprijed na odgovoru,

  Srdačan pozdrav!

  • Sanela

   Što se tiče Vašeg prihoda / priliva na tekući račun po osnovu pružanja usluga za ino klijente je, po domaćim propisima, oporeziva naknada.
   Formalno gledajući, u obavezi ste platiti 10% poreza na dohodak i 4% doprinosa za zdravstveno osiguranje, na svoj teret.
   Obračun vršite na sljedeći način:
   Npr. dobili ste 100 n.j.
   Računate bruto naknadu 100 n.j. x 1,157407
   Bruto naknada = 115,7407
   Doprinos za zdr. osiguranje 4% = 115,7407 x 4% = 4,629
   Osnovica za porez na dohodak = 115,7407 – 4,629 = 111,11
   Porez na dohodak = 111,11 x 10% = 11,11
   Vi plaćate: Doprinos za zdravstveno osiguranje 4% u iznosu od 4,629 KM i porez na dohodak u iznosu od 11,11 KM.
   Nema potrebe da otvarate i registrujete bilo kakav obrt. Ovim zadovoljavate sve potrebe države :-)

 45. Postovana,
  da li Udruzenje tj.NVO moze pokrenuti obrt te koje su procedure istog.Hvala

 46. Poštovana,

  u pitanju je obrt FBiH šifra djelatnosti 66.22 Djelatnost agenata i posrednika u osiguranju (obavezno posjedovanje licence za rad izdate od strane Agencije za nadzor osiguranja).
  Da li se može otvoriti kao osnovna ili kao dopunska djelatnost? Paušalac?? Da li podrazumijeva poslovni prostor ili se može registrovati i na kućnu adresu?
  Da li treba izdavati fiskalni račun za izdate police osiguranja (prodaja polica osiguravajućeg društva sa kojom posrednik ima sklopljen ugovor o posredovanju)? Ukoliko je u sistemu PDV-a da li obračunavati PDV na izdate police?

  Unaprijed hvala!

  • Sanela

   Djelatnost agenata i posrednika u osiguranju se, koliko je meni poznato, odnedavno mora registrovati kao obrt. Do nedavno su fizička lica mogla raditi posredovanje, ali se sada traži registracija obrta ili d.o.o.
   Može se otvoriti kao dodatna djelatnost, uz uslov zapošljavanja jednog radnika (preko kojeg bi se taj posao obavljao) ili kao osnovna. Ova djelatnost ne može dobiti status paušalca.
   Prema PRAVILNIKU O VEZANIM OBRTIMA I SRODNIM DJELATNOSTIMA KOJE SE MOGU OBAVLJATI IZVAN POSLOVNIH I STAMBENIH PROSTORIJA (“Službene novine FBiH”, br. 61/09 i 12/12), šifra djelatnosti 66.22 – Djelatnost agenata i posrednika osiguranja se može obavljati bez poslovnog prostora, tj. registruje se na kućnu adresu.
   Obavezna je fiskalizacija i izdaje se fiskalni račun za svaki promet, ali samo za dio posredničke provizije.
   Što se tiče PDV-a, Zakonom o PDV (“Službeni glasnik BiH” br. 9/05, 35/05 i 100/08), članom 25, stav 1. tačka 1. propisano je da se oslobađa od plaćanja PDV-a usluge osiguranja i reosiguranja, uključujući i prateće usluge posrednika i agenata (zastupnika) u osiguranju, što znači da nema obaveze obračunavanja PDV-a na fakturisanu posredničku proviziju.

 47. Postovana,

  Mene interesuje, ako bih pokrenula Radionice stranog jezika za djecu, da li one mogu biti registrovane kao OBRT?

  Unaprijed zahvalna

  Lijep pozdrav

  • Sanela

   Radionice stranog jezika za djecu spadaju u nadležnost kantonalnih / županijskih ministarstava i u njihovoj nadležnosti je dobijanje Rješenja, što znači da ne može kao obrt.

 48. Zelio bih da otvorim posrednicku agenciju – obrt. Narucivao bih robu iz kine za trece lice po nesto vecoj cijeni nego je to lice prodaje. E sada kako bi se tu obracunavao porez, kakva mi sprema treba diploma ili nesto,moze li se registrovati na kucnu adresu ili mi je potrebanlokal?

  • Sanela

   S obzirom da se planirate baviti uvozom, direktno ilil indirektno, ne možete tu djelatnost obavljati kao obrt, već kao pravno lice (privredno društvo). U tom slučaju stručna sprema nije bitna, ali morate imati poslovni prostor u kojem ćete obavljati djelatnost. Što se tiče poreza, to je malo kompleksnije da se pojašnjava na ovakav način. Reći ću samo da ste obveznici poreza na dohodak i doprinosa (za plaće zaposlenicima), poreza na dobit (za dobit ostvarenu u toku poslovne godine) i PDV-a (ako se registrujete u sistem PDV-a). Preporučujem Vam da nađete računovođu koji će Vas konkretno posavjetovati u vezi sa porezima.

 49. da li frizeri sspaaju pod stare zanate imam saznanja iz poreske da se pod šifrom 92/02 registroao jedan frizer tako i ggdje mogu d nađem Uredbu o zaštiti tradicionalnih starih obrta, hvala unprijed

 50. Interesu je me da li se frizer može registrovati kao stari zanati i da li imaju neke olaksice

 51. Poštovana,
  Osnovao sam obrt u skladu sa ranije važećim Zakonom o obrtu, koji je bio na snazi do 2009.godine. Međutim, nedavno sam pročitao da sam bio u obavezi da uskladim svoje rješenje s novim Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima. Interesuje me šta se to podrazumjeva pod usklađivanjem poslovanja, i da li sam zakasnio s navedenim radnjama, s obzirom da u zakonu je definisan rok od 12 mjeseci za obavljanje ovih radnji, a kao sankcija se navodi da mi obrt prestaje po slili zakona. Sta da radim?
  Unaprijed hvala.

  • Sanela

   Potrebno je da odete do nadležne opštinske službe koja Vam je izdala rješenje i postupite kako Vam nalože. Ja Vam ne mogu tačno reći o čemu se radi jer ne znam kako Vam “izgleda” dosadašnje Rješenje. U svakom slučaju, bitno je da odete, bez obzira što ste zakasnili u pogledu propisanog roka. Procedura, u svim varijantama, nije komplikovana.

 52. jedino me brine da li općinska služba ima tu prostora da izvrši usklađivanje rješenja, ili će morati postupati po sili zakona i utvrditi mi prestanak obrta, iz razloga što nisam u roku podnio zahtjev.

 53. poštovani
  prvo moram da se zahvalim vama na ovakvim iscrpnim uputama i drago mi je da postoji nešto ovako da bi mogli da pitamo za razne problematike i interesovanja.
  ovako mene interesuje više stvari . postoječa pekara koja je u obrtu i nije u pdv, kako napraviti izdvojenu jedinicu mislim na drugom mjestu ali da ostane ista pekara koja je uredno prijavljena i registrovana, moželi na isog vlasnika, samo da se prijavi novi radnici koji bi bili u toj drugoj pekari ili koji su uslovi za takvo nešto
  zatim me interesuje po vašem mišljenju dali je za pekare bolje da su u pdv ili ne , i ako sa biroa uzmemo tj tražimo radnika , struke pekara , trgovca itd , i zaposlimo nova lica postojil pomoć ili naknada za poslodavca. ovo je ono ukratko a imao bih puno toga da vas pitam , u svakom slučaju hvala vam unaprijed.

  • Sanela

   Nije moguće da na taj način, kao obrt – pekara, da regisrtrujete novu pekaru, a da bude u okviru postojeće.
   Zakon o obrtu je dozvolio registrovanje izdvojenih poslovnih prostora u smislu prodaje i eventualnog izlaganja asortimana koji se prodaje.
   Za registrovanje izdvojenog poslovnog prostora je najbolje da informacije potražite u nadležnoj opštinskoj službi, u smislu uslova, dokumentacije i, na koncu, mogućnosti.
   Što se tiče PDV-a, to opet zavisi od Vas. Najčešći razlog za registraciju u sistem PDV-a je status kupca. Ako su Vaši kupci u značajnom broju PDV obveznici, oni će vjerovatno “tražiti” ulazni PDV, tj. da se Vi kao njihov dobavljač registrujete u sistem PDV-a. Ako su Vam pak kupci fizička lica, njima nije bitan Vaš status PDV-a. Takođe, ukoliko planirate neku veću investiciju, isplatiće Vam se ulazak u sistem PDV-a jer ćete moći priznati taj PDV kao pretporez.
   U konačnici, ukoliko Vam ukupan godišnji oporeziv promet prelazi 50.000 KM, onda se MORATE registrovati u sistem PDV-a.
   Što se tiče poticaja za zapošljavanje, morate pratiti javne pozive koje objavljuje Kantonalni ili Federalni zavodi zapošljavanja.

 54. Poštovani,
  Prije sve ga zelio bih se zahvaliti na zaista dobroj temi i Vašoj svesrdnoj pomoći.
  Registrovao bih obrt a to bi bilo nešta kao umjetnička radionica (slikanje slika, izrada nakita od prirodnih materijala, rukotvorine i sl… jednom rječju galerija) po struci sam inženjer ali sam nezaposlen. Nadam se poslu u struci, a u medjuvremenu bih pokrenuo obrt. Zanima me slijedeće:
  1. Mogu li to raditi kao primarno zanimanje a kasnije kao sporedno,
  2. Moram li imati dodatnog prijavljenog radnika,
  3. Jeli moguće obavljati tu djelatnost kao paušalac i koja bi to bila šifra djelatnosti, promet neće prelaziti 50 000KM/god
  4. Dali ima smetnji stručna sprema (obzirom da nemam stručno zvanje umjetnika)
  5. Jeli moguće raditi uvoz.

  Unaprijed se nadam da ćete imati vremena odgovoriti na moja pitanja.
  Lijepo pozdrav

  • Sanela

   Možete se registrovati kao domaća radinost, a detaljnije možete pogledati na linku http://fmrpo.gov.ba/www/uploaded/Pravilnik%20o%20doma%c4%87oj%20radinosti%20-%20ba.pdf
   Takođe, možete se prvobitno registrovati kao osnovna djelatnost, a kasnije kao dopunska, eventualno. To znači da bi “za sebe” kao vlasnika i samozaposlenika bili u obavezi obračunavati i plaćati doprinose. Ne morate imati zaposlenika, izuzev ako se odlučite da registrujete kao dodatnu djelatnost.
   Možete bizi paušalac, a najbolje bi Vam odgovarala šifra 36.61, mada tu nema slikarstva, ali obuhvata ostalo navedeno. Vi možete u Rješenju navesti i više srodnih šifri djelatnosti, pa pogledajte na spisku koji Vam je u linku.
   Stručna sprema nije uslov, koliko je meni poznati, međutim, te detalje će Vam svakako reći u nadležnoj opštinskoj službi.
   Uvoz ne možete raditi direktno, samo preko posrednika (npr. špeditera ili nekog drugog).

 55. Poštovana,

  Nedavno je moja supruga registrilala DSO, sa djelatnošću “cjeldonevna briga o djeci” pod šifrom 88.91, sada smo u postupku prijave za PIO i socijalu, pa me zanima slijedeće:

  1. Obzirom da se radi o djelatnosti koja se zasniva na “vještini” a ne na sredstvima, da li je moguće podvesti ovu djelatnost pod paušalni porez, i ako sama djelatnost nije izlistana pod djelatnostima za koje se odobrava paušalni porez? Ovo govorim u smislu člana 49, pravilnika o primjeni poreza na dohodak, stav 1, alineja 1. Da li ste mišljenja da bi gore navedena djelatnost mogla biti predmetom oslobađanja vođenja poslovnih knjiga i odobravanjem plaćanja paušalnog poreza? U tom slučaju da se isti zahtijev upućuje prema nadležnoj PU, putem ZMP 1055?

  S poštovanjem,

  • Sanela

   Paušalac može biti ako (skraćeno pišem) je: domaća radinost ili obavljanje tradicionalnih starih zanata.
   Domaća radinost ne obuhvata ovu djelatnost, kao ni u tradicionalnim zanatima.
   Član 49. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji pominjete se odnosi na kućnu radinost.

   • Hvala najljepše, nestigoh da se zahvalim, bio sam jako zauzet. Izuzetno cijenim vaš trud da pomognete nama ludima, da se snađemo s ovom državom. Imam još jedno pitanje.

    Naime, nedavno se pojavio problem gdje nadležni organ Općine, koji je donio riješenje kojim se odobrava registracija obrta za djelatnost 88.91, sada želi povući isto, s izlikom da se ista nemože obavljati u formi DSO. Također, jedna od zamjerki je da se ista djelatnost nemože obavljati u stanu, već da se za to zahtijeva poslovni prostor, mada nije navedeno kakav prostor i koje uvjete treba ispunjavati,obzirom da se ne radi o PU ili obrazovnoj instituciji. Niti jedan od pravilnika o obavljanju djelatnosti u stambenom prostoru, ili van istog specifično ne ističe ovu djelatnost, ali ostavlja mogućnost da se i druge djelatnosti mogu obavljati u stambenom prostoru, pod uvjetom da ne postoje zahtijevi za izmjenom istog (tehničke promjene). Ovo je dilema u kojoj se nalazimo, jer kako stvari stoje predstoji nam zatvaranje, kako mi se čini….
    S poštovanjem,

    • Sanela

     Pretpostavljam da se radi o 88.91 – Djelatnosti dnevne brige o djeci, a ovaj razred uključuje djelatnosti dnevne brige za predškolsku djecu (vrtidi i sl.) i dnevne brige za učenike, uključujući dnevnu brigu za djecu s posebnim potrebama.
     U tom segmentu, tj. djelatnosti, postoje kantonalni propisi koji regulišu rad odgojno – obrazovnih ustanova, tako da je najvjerovatnije iz tog razloga opštinski organ radi to što radi. Da sam na Vašem mjestu, provjerila bi u kantonalnom ministarstvu obrazovanja da li je izdavanje rješenja za tu djelatnost u njihovoj nadležnosti i (pošto smatram da jeste) zatvorila obrt i registrovala se kod kantonalnog ministarstva.
     Poslovni prostor treba, a uslove za obavljanje djelatnosti opet trebate tražiti u pomenutom ministarstvu.

 56. Postovana Sanela,

  zeljela bih da registrujem homeopatske usluge/savjetovaliste kao obrt, uslužna djelatnost pod “ostale usluge”. Takodje, ne bih zeljela da budem PDV obveznik jer nemam prometa ni blizu 50.000KM vec da budem paušalac. Da li je to moguce? Ili ima neka bolja ideja registracije ovih usluga? Usput, ponekad bih zeljela da mogu prodati neki od homeopatskih lijekova i da li bi se to moglo uraditi pod ovakvom registracijom obrta?

  Puno hvala na odgovorima i informacijama koje sam vec nasla gore :)
  Lana

  • Sanela

   Kako sam mogla pronaći, Vaša djelatnost spada u 96.09 – Ostale lične uslužne djelatnosti.
   Bilo bi jako korisno da informaciju dodatno potražite u nadležnoj opštinskoj službi, jer mi je Vaša djelatnost nekako “vezana” za medicinu. Možda griješim, ali propisi su veoma često formalizovani određene djelatnosti, pa tako možda i Vašu, bez obzira na njenu suštinu i specifičan način rada.
   Ova šifra djelatnosti nije navedena kao kućna radinost niti kao tradicionalni zanat, da bi se mogla svrstati u paušalce, na žalost.

 57. Pozdrav! Registrovali smo kamp u domaćinstvu- pružanje ugostiteljskih usluga u domačinstvu.Registracija glasi na oca koji je vlasnik parcele, po zanimanju penzioner–registrovano kao dopunska djelatnost, sezonska
  Knjigovodja traži a i u poreskoj upravi su rekli da treba imati poreznu karticu.
  Može li se izvaditi naknadno kartica( nakon završene sezone-30.09.) tj ovih dana?Pošto se radi o penzioneru da li postoji nekakava”posebna”procedura ili….?
  Inače cijeli sistem registracije i svih ostalih aktivnosti vezanih za ovo naše iskustvo na području grada Mostar–ne d'o bog nikome—-katastrofejšn!!!!!!!!!!
  Zahvaljuem na info.

  • Sanela

   Momenat vađenja porezne kartice je vezan za mogućnost / nemogućnost korištenja odbitaka, odnosno umanjenja osnovice poreza na dobit, tako da je Vama u interesu da poreznu karticu izvadite to prije. Procedura je jednostavna :-)

 58. Poštovana,
  Neznam da li ću biti jasan ali pokušati ću što jednostavnije postaviti pitanje a to me mući i neznam šta bi bilo ispravno. Ostao sam bez posla i pravnik sam sa 8 godina iskustva u struci. Planiram da otvorim agenciju za štete – sve vrste. – ili za pružanje pravne pomoći u osiguranju. U općini Breza su mi rekli da moram nači približnu kvalifikaciju – kao pružanje intelektualnih usluga , te se registrovati. Ali da moram plaćati sebi staž 350 KM svki mjesec bez obzira da li ima prometa ili ne. Za mene je to skupo jer bih tek počeo. Da li postoji ikakav način da registrujem djelatnost – agenciju a da se porezi ne plaćaju na pio mio odmah dok ne počnem raditi. ?? Dalje ako je to nemoguće da li poznajete ijedan lakši način da bih počeo raditi bez iznimno velikih troškova .- ja se nemogu ničega dosjetiti odim dopunske djelatnosti koju ja nemogu imati jer sam nezaposlen ili doo što mi je skupo. Kako agenciju osnovati ili nešto slićno a da se neplaća PIO MIO. – poz molim Vas da mi odgovorite.

  S poštovanjem

  • Sanela

   U Opštini Breza su Vam tačno rekli.
   S obzirom da nemate zasnovan radni odnos, ne možete registrovati djelatnosti kao dodatnu, niti dopunsku, što znači da morate registrovati kao osnovnu djelatnost.
   Ako se tako registrujete, onda Vam je obaveza za plaćanje doprinosa otprilike 350 KM, što se svake godin mijenja (jer zavisi od osnovice koja je promjenjiva).
   Vaš problem koji želite riješiti je ujedno i kamen spoticanja ka jednostavnom rješavanju problema.
   Žao mi je što Vas nisam mogla uputiti ka jednostavnijem i za Vas boljem rješenju.

   • OK . Hvala vam na odgovoru. Ipak ću osnovati doo. Imam još jedno pitanje – da li se visina osnivačkog uloga doo tj. iznos od 2000 KM, može povući nakon registracije – da li je taj iznos na računu novo osnovane firme? i da li moram imati fiskalnu kasu?

    Unaprijed hvala

 59. Postovana,

  prije svega zelim da pohvalim Vas blog. Molim Vas za par informacija. U Sarajevu opcina centar pocetkom 2013 godine, registrovao sam obrtnicku djelatnost 62.01 (racunarsko programiranje) kao dopunsku i od poslovnih knjiga jedino imam ovjerenu knjigu prihoda i rashoda tj. Obrazac KPR-1041.

  Proveo sam inicijalnu fiskalizaciju. Imam i fiskalnu kasu uz koju vodim dnevne izvjestaje kada nesto fakturisem.

  Sistem rada mi je da kad kreiram, web stranicu, isprogramiram ili sl, posaljem racun A4 format i prikacim fiskalni racun, a klijent mi uplati na bankovni racun obrta.

  U gore pomenutu knjigu unosim prihode tj. racune koje naplatim, a kao rashode mjesecne racune od BHtel fiskalne kase, pristup internetu, hosting, troskove mobitela i sl troskovi koje imam vezane za djelatnost.

  Na pocetku 2013 godine sam oko februara predao za komunalnu taksu i uplatio 150 KM pa tako opet planiram svake naredne godine.. e sad u troskove nisam taksu vodio.. niti bilo sta sto ima veze sa poreskom ne vodim kroz rashode.. trebam li?

  Gotovinu sa racuna firme sam par puta podizao tako sto napisem nalog u banci “uplata na karticu” .. znaci ne isplacujem i ne vodim sebi kao platu ili sl. Niti to gdje evidentiram u knjigu osim na izvodu sto dobijem da sam izuzeo sredstva.. Trebam li to kako evidentirati i ako trebam gdje?..

  Interesuje me slijedece:

  - Da li mi trebaju jos neke poslovne knjige osim KPR-1041 s obzirom da mi je reg. djelatnost kao dopunska ? Sebi sam napravio program u kojem vodim evidenciju o potrazivanjima, tj neplacenim racunima i prek kojeg si pravim i A4 profakture i fakture.

  - da li mozda uz GIP obrazac obracuna plata koji dobijem pocetkom svake godine u firmi koja mi je osnovna djelatnost treba i da popunim i prilozim obrazac SPR-1053 koji sam nasao na pufbih.ba … ali tamo se spominju stalna sredstva, a ja to nigdje ne vodim..

  - Kako placam porez na dobit na kraju godine, na koji obrazac to predam da li je to SPR-1053, je li to zavrsni obracun.. i da li mi nakon sto predam poreska javi koliko trebam platiti poreza na dobit tj. onih 10%.. ? i da li to u poresku predajem?

  - Da li mi treba potpis knjigovodje na godisnjem obracunu?.. jer sam citao online i poreskoj mi rekose da se knjigovodstvo za dopunsku moze voditi samostalno..

  Eto to je to uglavnom .. sta imam, kako radim… pa Vas molim za par informacija kako bi radio bez greske po Zakonu, prva mi godina poslovanja pa nisam u toku neke detalje :)

  Lijep pozdrav i unaprijed VELIKO HVALA …..

  • Sanela

   Vaše pitanje je malo zahtjevnije pa stoga kasnije odgovaram :-)
   Knjiga koju vodite je u redu. Takođe i način poslovanja.
   Princip unosa ili priznavanja prihoda i rashoda u KPR je princip blagajne, što znači da SVE što naplatite unosite u prihod, a SVE šve platite, a vezano je za poslovanje, priznajete / knjiže kao rashod. Imate pravo i trebate komunalnu taksu na firmu unijeti kao rashod.
   Što se tiče javnih prihoda, u rashode se unose samo plaćeni doprinosi vlasnika radnje, ali, s obzirom da ste Vi registrovani kao dopunska djelatnost, nemate tih rashoda. Takođe, plaćeni porez na dohodak kao akontaciju i kao konačnu obavezu ne unosite u rashode.
   Podignutu gotovinu ne trebate nigdje unositi, niti pravdati.
   Što se tiče evidencija potraživanja i obaveza, to možete voditi elektronski, ali forma mora biti kao ona koja je propisana Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak.
   Kada se završi poslovna godina, zbrojite sve prihode i rashode u KPR i na osnovu toga popunite obrazac SPR-1053.
   Nakon toga, kada Vam poslodavac da GIP, popunjavate GPD-1051 (godišnja prijava poreza na dohodak) u koju unosite plaću (iz GIP-a) i dohodak iz obrasca SPR-1053 u odgovarajuće rubrike. Uz GPD-1051 predajete kao prilog SPR-1053. U GPD-1051 obračunate obavezu poreza na dohodak, a akontaciju za 2014. na osnovu podatka iz SPR-1053. Rok za predaju GPD-1051, zajedno sa SPR-1053 je kraj marta 2014.
   Potpis računovođe Vam ne treba, ali Vam savjetujem da nekoga konsultujete prilikom popunjavanja navedenih obrazaca i prijava.

 60. Poštovana,

  interesuje me da li postoji mogućnost registracije obrta tradicionalnih zanata na kučnoj adresi (u stanu). U opštini sam dobio informaciju da se ne može registrovati pa Vas molim za vaše mišljenje.

 61. Pozdravljam,
  Interesuje me stavka o “inicijalnoj fiskalizaciji”, obzirom da je to najviša stavka u troškovima pokretanja obrta, postoji i mogućnost da su uređaj-fiskalna kasa kupi i plati odovojeno od priključka.
  S poštovanjem,
  Sanel

  • Sanela

   Sve vezano za inicijalnu fiskalizaciju ćete dobiti od ovlaštenog distributera fiskalnih uređaja.
   Koliko je meni poznato, ona se i kupuje odvojeno od “priključka”, ali najbolje da vidite sa distributerom, kako rekoh.

 62. Pozdravljam,

  Zahvaljujem se na odgovoru, te kako sam odlucio porenuti obrt, mozete li me molim Vas upuiti, gdje mogu pronaci najvise zakonskih i podakonskih akata vezano za obrt u Federaciji BiH.
  S poštovanjem,
  Sanel

 63. Postovana,
  prije svega zelim se Vam se zaista zahvaliti na pruzanju nesebicne pomoci.
  Potrebna mi je mala pomoc,zelim da otvorim radnju prodaju racunara i sve pratece informaticke opreme koja ide uz to,takodje da bude ukljucen servis iste,prodaja polovnih dijelova i koristenih racunara,pa me interesuje je li moguce da ovo registrujem kao obrt.

  Unaprijed hvala na odgovoru i Vasoj pomoci.

  • Sanela

   Teško, u stvari nemoguće je da možete trgovinu računarima “spojiti” sa održavanjem, tj. servisom. razlog je što prodaja računara spada u trgovinu, a održavanje u obrt, a to dvoje je, jednostavno, nespojivo. Ako se želite registrovati kao samostalna radnja, moraćete odabrati šta ćete raditi od ovo dvoje navedenog, ili pak da se registrujete kao privredno društvo, gdje ćete moći obavljati obje, pa čak i druge djelatnosti.

 64. Poštovana,
  interesuje me da li postoje neke olakšice u plaćanju poreza na dohodak za prvu godinu poslovanja.
  Znam da su prije dolaska zakona o porezu na dohodak za prvu godinu poslovanja svi samostalni poduzetnici bili oslobođeni plaćanja poreza, ukoliko nisam pogrešno informisan.

  Unaprijed hvala.

  • Sanela

   Na žalost, trenutno aktuelni sistem poreza na dohodak ne predviđa mogućnosti olakšica kao što je to bilo u ranijim kantonalnim sistemima poreza na dobit građana i samostalnih poduzetnika. Jedina olakšica koju imate jesu Vaši odbici po poreznoj kartici, kao i u slučaju zapošljavanja lica sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama:
   Član 33. Zakona o porezu na dohodak: “Obveznik koji zapošljava više od 50% invalidnih lica i lica sa posebnim potrebama duže od godinu dana oslobađa se plaćanja poreza na dobit za godinu u kojoj je bilo zaposleno više od 50% invalidnih lica i lica sa posebnim potrebama.”

 65. Postovana Sanela,

  Ja imam zelju da osnujem neku vrstu legalnog entiteta u RS koja ce mi omoguciti da prodajem razne usluge iskljucivo van teritorije BIH, i da primam uplate preko PayPal-a iz inostranstva na racun istog tog entiteta. Zanima me da li postoji neka opsirna delatnost za koju mogu da se registrujem koja pokriva veliki broj poslova kojim mogu da se bavim (npr. od stvaranja muzickih numera do websajta koji posreduju u diskontnim prodajama u inostranstvu)? Takodje me interesuje da izbegnem prevelike troskove i papirologiju pa cak i fiskalizaciju ukoliko je to legalno moguce.

  Unapred hvala,
  Luka

  • Sanela

   Možete registrovati privredno društvo i u okviru njega uključiti sve željene djelatnosti. Savjetujem Vam da pogledate na linku http://www.sllist.ba/glasnik/2010/broj47/Hr/hrvatski.pdf i probate naći djelatnosti koje Vam odgovaraju. Dokument je u pdf-u pa ga možete skinuti bez problema i pretraživati. Uplate možete primati preko PayPal servisa, samo je potrebno da odaberete banku koja “ima razumjevanja” za rad sa tim servisom, o čemu postoji post na blogu na našoj web stranici. Što se tiče fiskalizacije, teško da je možete zaobići :) s obzirom na željene djelatnosti.
   Koliko znam, u RS-u je aktuelna provedba jednostavne procedure registracije privrednih društava, što možete naći na linku http://www.6yka.com/novost/47562/registracija-preduzeca-u-rs-od-danas-gotova-za-tri-dana
   Kada malo pogledate Standardnu klasifikaciju djelatnosti, javite se :-)
   Hvala na čitanju!

 66. pozdrav! zelim otvoriti caffe-pizzeriju, imam zavrsenu gimnaziju. sta trebam uraditi i koliko ce to trajati?

 67. Poštovana,( na pocetku da Vam se zahvalim u svoje, i u ime svih koji su vam pisali)

  Zanima me da li se gradjevinski radovi (znaci sve vrste gradjevinskih radova, po sistemu kljuc u ruke) mogu registrovati kao obrt, a ne kao d.o.o? I posto sezona radova traje otprilike nekih 6 mjeseci, da li mogu ugasiti firmu ili sta vec u tom periodu u kom nema posla, tj. zimi? I da opet sljedece sezone mogu nastaviti bez ponovnih procedura?

  Hvala,

 68. Poštovani,

  Molio bih ako mi možete pružiti konkretnije informacije vezane za otvaranje obrta. Naime, u kućnoj radionici bih registrirao obrt i bavio se sitnim popravcima automobila, aparata, elektronski uređaja i sl. Interesuje me kolike su moje novčane obaveze za otvaranje istog i koliko sam dužan plaćati mjesečno, npr porez, doprinose i sl. Isto tako me zanima, kakva je razlika između samostalnog obrta i paušalca?
  Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru.

  S poštovanjem!

  • Sanela

   Što se tiče novčanih obaveza za otvaranje obrta, sve informacije imate na postu /2013/01/kako-registrovati-obrt-koliko-traje-proces-i-koliko-kosta/ na našoj stranici.
   Mjesečno plaćanje obaveza mogu sumirati, ukratko, i okvirno (jer je dosta “stvari” varijabilnog karaktera):
   – PDV samo ukoliko ste registrovani PDV obveznik (godišnji oporezivi promet preko 50.000 KM)
   – Doprinosi za vlasnika – 343,00 KM
   – Doprinosi za radnika (na minimalnu plaću) – oko 260 – 270 KM (radnika niste obavezni upošljavati, možete raditi u obrtu Vi sami)
   – Porez na dohodak – na kraju godine u zavisnosti kako poslujete (pozitivno ili negativno)
   – Taksa na firmu – zavisi od opštine na kojoj je registrovan obrt i plaća se na godišnjem nivou

   Vi bi ste svakako trebali angažovati računovođu, najmanje za savjetovanje i izradu godišnje prijave poreza na dohodak, i on / ona će Vam rećimožda još nekih sitnih detalja.

 69. Poštovana,

  Ako ste u mogućnosti da mi odgovorite na sljedeća pitanja,a u vezi procedure registracije obrta:
  1.da li penzioner može registrovati obrt
  2.da li obrt mogu registrovati dva fizička lica (postoji li mogućnost suvlasništva)
  3.da li obrt može registrovati strani državljanin (uposlenici naši državljani)
  Unaprijed zahvalan

  • Sanela

   1. Penzioner može registrovati obrt, ali samo kao dopunsku ili dodatnu djelatnost.
   2. Postoji mogućnost registrovanja zajedničkog obrta, što se reguliše posebnim ugovorom između suvlasnika / supoduzetnika.
   3. Strani državljanin, pod uslovom da prije toga dobije radnu dozvolu u BiH, može registrovati obrt.

 70. Lijep pozdrav!
  Imam poslovni prostor koji vec ispunjava uvjete za ugostiteljsku djelatnost,
  sve mi je poznato kako registrirati ali jedna stvar me zbunila skroz – osnovno ili dodatno zanimanje?
  Mogu li ja kao trenutno neuposlen osnovati kafic ili fast food kao dodatno zanimanje i tako
  voditi taj biznis a inace namjeravam traziti posao u drzavnoj sluzbi? Jel moze tako po nasim propisima,
  da osnovno zanimanje bude u drzavnoj sluzbi a kao dodatno da vodim kafe ili fast food???

  Hvala lijepa na odgovoru.

  • Sanela

   Na žalost, ugostiteljsku djelatnost ne možete registrovati kao dopunsku ili dodatnu djelatnost, jer je tako propisano u Zakonu o ugostiteljstvu (“Službene novine FBiH”, broj 32/09). Član 16. je propisao sljedeće: “Nadležni organ izdat će rješenje kojim se odobrava osnivanje ugostiteljske radnje licu koje ispunjava sljedeće uvjete:
   1. državljanin je Bosne i Hercegovine,
   2. poslovno je sposobno,
   3. posjeduje najmanje treći stepen stručne spreme,
   4. udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima,
   5. pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili upravnim aktom nije mu izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti,
   6. nema zasnovan radni odnos, odnosno nema već osnovanu ugo¬stiteljsku radnju,
   7. ima poslovni prostor za koji ima dokaz o pravu vlasništva ili ugovor o zakupu poslovnog prostora, te dokaz da je za poslov¬ni prostor izdata upotrebna dozvola i da taj poslovni prostor ispunjava propisane minimalne uvjete.
   Rješenje iz stava 1. ovog člana može se izdati i licu koje ne ispunjava uvjet iz stava 1. tačka 3. ovog člana, ako zaposli lice koje ispunjava taj uvjet.
   Uslov da nema zasnovan radni odnos praktično znači obavezu registracije kao osnovnog zanimanja, tj. prijave vlasnika radnje u radni odnos.

 71. Poštovana,

  Zahvaljujem na odgovoru.Molimo bih vas da mi odgovorite,ako penzioner registruje obrt kao dopunsku djelatnost da li mu prestaje isplata penzije i da li može zaposliti radnika u stalni radni odnos.
  lp

  • Sanela

   Ne prestaje isplata penzije, zato se i radi kao dopunska djelatnost, pa vlasnik (penzioner) ne može biti u radnom odnosu.
   Ako se registruje kao dopunska, nema mogućnosti zapošljavanja radnika, a ako se registruje kao dodatna, onda može.
   Dopunska djelatnost je ograničena samo na 20 sati sedmičnog rada, a dodatna na puni fond sati, zato je i takav odgovor u vezi zaposlenika.
   Međutim, spram odabira djelatnosti će Vam u nadležnoj općinskoj službi reći da li može i pod kojim uslovima koja (dopunska ili dodatna), pa Vam savjetujem da tamo potražite dodatne informacije.

 72. Poštovana,

  Da li postoji mogućnost da strani državljanin-fizičko lice sa radnom dozvolom u BiH osnuje samostalnu trgovačku djelatnost. Robu koju bi prodavao bi uvozio od ino dobavljača. Koji oblik osnivanja biste vi savjetovali ukoliko je ovaj neadekvatan zbog vanjskotrgovinskog prometa? Postoji i opcija da prethodno pomenuti ino dobavljač osnuje u BiH poslovnu jedinicu/podružnicu ukoliko bi ona bila sa troškovnog aspekta povoljinija od osnivanja samostalne trgovačke djelatnosti ili novog pravnog lica (d.o.o).

  Unaprijed se zahvaljujem,

  • Sanela

   Strani državljanin može sa radnom dozvolom osnovati trgovačku radnju, međutim, trgovačka radnja / djelatnost ne može biti direktan uvoznik robe iz inostranstva.
   Ukoliko osnivač želi baš da bude direktan uvoznik, zbog troškova i dr., onda je uputnije da se registruje d.o.o. koja može, kao pravno lice, obavljati vanjskotrgovinski promet. Ja ne vidim razliku između osnivanja podružnice u BiH i zasebnog pravnog lica. Pravno lice (d.o.o.) može biti firma-kćerka osnivača – inodobavljača, na primjer. To je možda bolja varijanta, iz mog ugla gledanja.

   • Poštovana Sanela,

    zahvaljujem se puno na odgovoru i upucujem vam iskrene pohvale za ovaj site i Vasu poslovnost i profesionalnost.
    Zamolila bih Vas još samo da mi odgovorite ukoliko bi novoosnovano pravno lce (d.o.o.) bilo firma kćerka inoosnivača (kao što ste prethodno sugerisali) da li bi imalo neke porezne olakšice, prava ili povlastice obzirom da bi se radilo o stranim ulagačima tada? Koja je i da li postoji povoljnost tada u odnosu na osnivanje domaćeg pravog lica?

    Hvala još jednom i lijep pozdrav.

    • Sanela

     Hvala Vama na čitanju i praćenju stranice :-)
     Na žalost, u slučaju ino osnivača, aktuelni Zakon o porezu na dobit, kao ni drugi propisi, nisu predvidjeli olakšice.
     Olakšica za ulaganje stranog kapitala je postojala u “starom” Zakonu o porezu na dobit (koji je prestao važiti 2007. godine).
     Trenutne olakšice su vezane na investiciju (min. 20 miliona KM), izvoz preko 30% od ukupnog prihoda i zapošljavanje lica sa invaliditetom i posebnim potrebama. Inače, o olakšicama imate na našoj web stranici poseban post, a link je /2013/05/pregled-poreznog-sistema-bih/

 73. Postovana,
  planiram otvoriti obrt,kao dodatnu djelatnost, koji bi poslovao na principu prodaja preko automata.
  Radi se o zabavnim igricama i korisnici za novac koji ubace ne mogu ostvariti novcanu dobit,samo potrositi vrijeme koje su uplatili..
  U mojoj opcinskoj sluzbi danima se misle koja sam kategorija obrta i podlijezem li fiskalizaciji?
  Ako sam dobro informirana,poslovanje preko automata kojim se ne ostvaruje dobit NE podlijeze fiskalizaciji i placa se pausala po aparatu.
  Moja pitanja su :
  1. Koji je ovo sluzbeno naziv obrta?
  2. Moram li imati radnika posto mi i netreba?
  3. Kolika je pausala po aparatu?
  4. Smijem li u prostoru imati i samoposluzni snack aparat?

  Nadam se da ce te mi Vi znati odgovoriti.
  HVALA

  • Sanela

   Prema mom mišljenju, Vaša djelatnost bi bila 93.29 – Ostale zabavne i rekreativne djelatnosti, i smatram da se trebate registrovati kao obrt,i spadate u kategoriju obrta koji se mogu obavljati bez poslovnog prostora (PRAVILNIK O VEZANIM OBRTIMA I SRODNIM DJELATNOSTIMA KOJE SE MOGU OBAVLJATI IZVAN POSLOVNIH I STAMBENIH PROSTORIJA (“Sl. novine FBiH, br. 61/09 i 12/12).
   S obzirom da se spadate niti u jednu od kategorija koje su navedene u izuzećima (kućna radinost, tradicionalni stari zanati i sl.) u obavezi ste fiskalizovati se. Nema veze to što navodite o ostvarivanju dobiti. Vaš obrt ostvaruje dohodak, vi naplaćujete tako što “prodajete zadovoljsvo igranja igrica”.
   Plaćanje paušala po aparatu je predmet drugog propisa i on je na kantonalnom nivou regulisan. To Vam moraju znati reći u opštini i tu se radi o paušalnom, godišnjem plaćanju poreza na imovinu (automati, u vašem slučaju).
   Što se tiče samouslužnog snack aparata, možete ga imati, uz potpisan ugovor sa iznajmljivačem istog (pretpostavljam da se radi o aparatima koji ćete iznajmljivati).

 74. Postovana,

  htjela bih otvoriti igraonicu za djecu, imam vlastiti prostor oko 40 kvadratnih metara koji je potrebno samo “doraditi” ali s obzirom na to da sam u radnom odnosu zanima me da li to mogu registrovati kao obrt na oca koji nije u radnom odnosu i ima srednju trgovacku skolu.
  Isto tako me zanima s obzirom da sam po zanimanju radnik u racunovodstvu i razumijem se u dobar dio, da li bi sama mogla da vodim tu igraonu.
  Tek sam dosla na ideju pa sada prikupljam informacije, tako da, ako bi mogli da mi date malo vise informacija kako to zakonski sprovesti bila bi Vam mnogo zahvalna.

  Unaprijed se zahvaljujem.

  • Sanela

   Igraonicu za djecu možete registrovati samo kod Ministarstva nauke, kulture i sporta Vašeg kantona. Ta djelatnost ne spada u obrte.
   Što se tiče vođenja poslovnih knjiga, možete ih sami sebi voditi, ali morate imati ovjeru od strane Certificiranog računovođe za godišnji obračun.

 75. Postovana,

  ja sam iz Mostara imam namjeru otvoriti rent a car ali ne zelim biti u sistemu PDV-a zanima me da li mogu otvoriti firmu na kucnoj adresi i koliki su troskovi otvaranja firme, vidio sam troskovi 935 KM da li imam jos dodatnih troskova.

  • Sanela

   Rent a car djelatnost se, prema aktuelnoj Standardnoj klasifikaciji djelatnosti 2010 zove – Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije i spada u šifru 77.11
   Ovaj razred uključuje iznajmljivanje i operativni zakup (leasing) putničkih automobila i ostalih motornih vozila lake kategorije (nosivosti manje od 3,5 tona), bez vozača.
   Ova šifra djelatnosti nije predviđena u Pravilniku o obrtima koji se mogu obavljati izvan poslovnih i stambenih prostorija, što znači da se ne može obavljati bez poslovnog prostora, a niti kao kućna radinost (pogotovo).

 76. Poštovana!
  Prije svega želim pohvaliti ovu stranicu,zaista je ovako nešto bilo i potrebno
  Moje pitanje je sljedeće imam registrovan obrt kao osnovnu djelatnost ali bih ga želio odjaviti ili preregistrirati u dopunsku djelatnost.Ne znam šta bi od toga bilo zakonski izvodivo jer želim otvoriti trgovinsku radnju na malo medicinskim preparatima i ortopedskim pomagalima u specijaliziranim trgovinama a sadašnji obrt preregistrirati u dopunsko zanimanje.Interesuje me i na tu trgovinsku radnju koliko se izdvaja za doprinose jer na obrt plaćam 340,00 KM .

  • Sanela

   Hvala Vama na praćenju stranice.
   Vi možete napraviti pretvorbu obrta iz osnovne u dopunsku djelatnost, uz uslov da je to predviđeno za konkretnu djelatnost (mislim na obavljanje dopunske, ili prije dodatne djelatnosti). Pretpostavljam da bi paralelno sa pretvorbom obrta u dodatnu djelatnost zasnovali radni odnos kao vlasnik registracijom navedene trgovinske radnje. Osnovica za obračun doprinosa za trgovinsku radnju je 827,00 KM x 41,5% = 343,21 KM.

 77. Postovana,
  Interesuje me na koji nacin mogu prijaviti sljedecu djelatnost: internet portal. Znam da moram osnovati neko preduzece kako bih mogao imati transakcijski racun. Posto sam zaposlen, da li mogu pokrenuti neku firmu kao dodatnu djelatnost, a npr bavila bi se kursevima stranih jezika, marketinska agencija, pisanje projekata, ili cak neka djelatnost iz oblasti turizma tj prodaje turistickih aranzmana.
  Da li treba osnovati d.o.o.? Ako je dodatna djelatnost, na koji nacin vrsim uplatu doprinosa, mislim je li redovno svaki mjesec ili kako? Jer svaka od ovih djelatnosti ne garantuje da cu imati redovne prihode… I na kraju, sustinsko pitanje je da li je to jedini nacin da pokrenem neki internet portal a da imam transakcijski racun u banci?
  Lijep pozdrav

  • Sanela

   Ako želite obavljati sve navedene djelatnosti, morate osnovati d.o.o. jer to kao obrt ne možete.
   Što se tiče doprinosa, njih morate redovno plaćati, najkasnije do isteka 30 dana od mjeseca za koji su obračunati.
   Npr. za 02/2014 morate doprinose platiti do kraja 03/2014, bez obzira da li imali ili ne prihode.
   Da bi ste otvorili transakcijski račun, morate imati registrovanu djelatnost, kakav god oblik ta registracija imala.

 78. Pozdrav, molim vas za pomoć. Htio bih otvoriti obrt za posredovanje. Dakle prijateljica u Hrvatskoj ima obrt za posredovanje, gdje robu naručuje preko interneta (ebay) direktno na adresu kupca tako da ona nema dodira sa robom, dakle samo je posrednik i kao takva ima obrt, a ne doo, ni trgovinu. Da li i kod nas, u BiH, može da se otvori u tom slučaju obrt. Dakle nije klasična trgovina nego posredovanje između dobavljača i kupaca. I ako može, da li može biti prijavljeno na kućnu adresu? Hvala vam unaprijed na odgovoru

  • Sanela

   Posredovanje spada u trgovinske usluge i može se registrovati kao samostalna djelatnost. Doduše, ne spada u obrte prema Zakonu o obrtu, ali jeste samostalna djelatnost (ima status fizičkog lica). E sada, s obzirom da ne spada u obrte (prema Zakonu o obrtu), potrebno je da posjedujete poslovni prostor, odnosno, ne može se registrovati na kućnu adresu. Na našoj stranici na linku /propisi-2/ na dnu imate izlistane obrte, pa možete i tu pogledati.

 79. Poštovana!

  Vidim da ste jako susretljivi po pitanju naših nedoumica pa i u moje ime veliko hvala! Uvozila bih u BiH tekstilnu robu. Bila bi to veleprodaja, a vjerovatno i maloprodaja. Može li se registrovati kao obrt. Ako može postoji li mogućnost da mi preporučite knjigovođu ili konsultanta koji poznaje obrtnički sistem dobro kao Vi.
  Unaprijed zahvaljujem.

  • Sanela

   Uvoz robe automatski podrazumijeva status pravnog lica, što imate samo ako se registrujete kao d.o.o.
   Kao obrt ne možete biti direktan uvoznik, ali možete preko nekog drugog pravnog lica uvoziti.
   Ukoliko želite raditi i veleprodaju i maloprodaju, morat ćete se registrovati kao d.o.o.
   Gdje će biti registrovana djelatnost? Ovo pitam zbog drugog dijela Vašeg pitanja.

   • U Sarajevu, imam neki poslovni prostor u porodičnoj kuću u Starom gradu, pa bih tamo otvorila veleprodaju za početak. Obzirom da nije atraktivna lokacija za maloprodaju tražila bih prostor negdje drugo. Dipl. žurnalista sam po profesiji ima li to otežavajuću okolnost za dobijanje dozvole za obrt, jer kako sa shvatila morate imati odgovarajuću spremu?
    Hvala i ugodan dan!

    • Sanela

     S obzirom da trgovina nije obrt, nemate uslova stručne spreme. Takođe ako se odlučite radam stručna sprema ne igra ulogu.
     Znači, ako želite raditi samo trgovinu na malo, onda se registrujete kao trgovac – samostalni poduzetnik. Ako pak želite da radite i veleprodaju, onda kao se registrujete kao d.o.o.

 80. postovana,
  htio bih pakovati secernu pastu za depilaciju i dali se mogu registrirati kao kucna radinost i kao dopunska djelatnost i dali bi mi trebala fiskalizacija ako ukupna dobit nebi bila veca od 50.000

  • Sanela

   Kao kućna radinost ne možete, što možetei sami vidjeti na stranici, u dijelu “propisi” koji govori o obrtu.
   Djelatnost za koju Vi pitate se ne može svrstati u kategoriju domaćih radinosti, kao ni u kategoriju obrta koji se mogu obavljati bez poslovnog prostora.
   Kao dopunska djelatnost se možete registrovati, uz uslov da imate zasnovan radni odnos i da zaposlite radnika sa odgovarajućom stručnom spremom.
   Fiskalizovati se morate, neovisno od vidine prometa. Navedeni cenzus je relevantan kod prijave u sistem PDV-a.
   Izuzetno, fiskalizovati se ne moraju paušalci, a Vi sa ovom djelatnosti ne možete dobiti status paušalca.

 81. Pozdrav, zanima me dali se može registrirati taxi služba kao dopunsko ili dodatno zanimanje, vezano za vojnu invalidnost. Kakvi su uvjeti potrebni glede vozila i koje su obveze poreza i kako se obračunavaju, da li spadaju u paušalu.

  • Sanela

   Taxi djelatnosti po automatizmu spada u paušalce. Potrebno je da registrujete djelatnosti i regulišete status paušalca u nadležnoj Poreznoj upravi. Detaljnije o paušalcima možete naći na linku /2012/08/kako-postati-pausalac/
   Prema informacijama koje ja posjedujem, možete je registrovati kao dopunsku djelatnost, ali te detalje, kao i uslove glede vozila morate potražiti u nadležnoj opštinskoj službi.

 82. Cijenjeni,

  Prilikom otvaranja Caffee bar-a sa otprilike 40 sjedećih mjesta, jeli potrebno imati dva odvojena WC-a ili je dovoljan samo jedan? Čuo sam da moram imati odvojeno za muškarce i žene, ali isto tako znam više barova u kojim ima samo jedan WC i koji posluju već dugi niz godina.

  Hvala unaprijed,

  • Sanela

   Prema važećem PRAVILNIKU O RAZVRSTAVANJU I MINIMALNIM USLOVIMA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA IZ SKUPINA “RESTORANI”, “BAROVI”, “CATERING OBJEKTI”
   I “OBJEKTI JEDNOSTAVNIH USLUGA” “Službene novine Federacije BiH”, broj 40/10, član 52, navedeno je da “ugostiteljski objekt mora imati uređen i opremljen zahod za žene i zahod za muškarce, i to:
   1. zahod za žene koji se sastoji od prostorije u kojoj je zahodska školjka (zahodska kabina) i pred prostorije u kojoj je umivaonik,
   2. zahod za muškarce koji se sastoji od prostorije u kojoj je zahodska školjka (zahodska kabina) i pred prostorije u kojoj je umivaonik i pisoar koji je od zahodske kabine i umivaonika dijelom odvojen odgovarajućom vizualnom pregradom.

   Iznimno od stava 1. ovoga člana, u postojećem ugostiteljskom objektu u kojem je površina za usluživanje do 50 m, osim u vrstama restoran, gostionica, bistro, kafana, noćni klub, noćni bar, disco klub, disco bar i pivnica, zahod se može sastojati od jedne zahodske kabine, pred prostora s umivaonikom, te pisoara koji je od zahodske kabine i umivaonika dijelom odvojen odgovarajućom vizualnom pregradom.”
   Znači, nije bitan broj sjedećih mjesta, već površina.

 83. postovana, molim vas da mi objasnite sta je sa djelatnosti koja je (nekad) bila zavedena pod brojem 71.11. jer sam nekada naisao na tu djelatnost a sada je kao nema. i da li ima neka slicna istoj.
  unaprijed zahvalan

  • Sanela

   U sadašnjoj Standardnoj klasifikaciji djelatnosti 71.11 je – Arhitektonske djelatnosti
   Ovaj razred uključuje:
   arhitektonske savjetodavne djelatnosti:
   - izradu nacrta (projektiranje) zgrada
   - urbanističko i prostorno planiranje i projektiranje zelenih površina
   Ovaj razred isključuje:
   djelatnosti računarskih savjetnika (vidi 62.02 i 62.09)
   uređenje interijera (vidi 74.10)
   Imate na našoj stranici u meniju “Propisi” na dnu Standardnu klasifikaciju djelatnosti koja je aktuelna, možete je skinuti i pretražiti gdje se nalazi djelatnosti koja Vas sada interesuje.

 84. hvala na odgovoru, ali to me upravo i buni… ima je u toj klasifikaciji a nigdje je nema u uredbama i pravilnicima, da li se moze registrovati ako je nema u pravilnicima i uredbama?

  • Sanela

   U kojim Uredbama i Pravilnicima je nema, konkretno?

   • 1) P R A V I L N I K
    o vezanim obrtima i srodnim djelatnostima
    koje se mogu obavljati u stambenim prostorijama
    2) P R A V I L N I K
    o vezanim obrtima i srodnim djelatnostima
    koje se mogu obavljati izvan poslovnih i stambenih prostorija
    3) U R E D B U
    o vezanim i posebnim obrtima

    tu se nigdje ne spominje 71.11.

    • Sanela

     Djelatnost 71.11 je navedena u SKD 2010, ali je nema u navedenim Pravilnicima i Uredbama, jer se, kako mi je i potvrđeno iz nadležne općinske službe, zbog Zakona o građenju i dr. propisa koji direktno uređuju određenu oblast ili djelatnost, propisuju dodatne uslove.
     U ovom konkretnom slučaju je navedenim Zakonom (http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/zakoni/2002/zakoni/56_bos.htm) propisano da se ovom djelatnošću može baviti samo pravno lice (npr. d.o.o.), ali ne i obrt.

     • ali po istom zakonu “Član 19.”

      “Projektant, prema ovom zakonu, može biti pravno ili fizičko lice registrirano za obavljanje poslova projektiranja.”…
      pa i ustom članu: “Projektant, diplomirani inžinjer sa položenim stručnim ispitom, koji je registrirao djelatnost projektiranja u svojstvu fizičkog lica za pružanje konsultantskih usluga može, po osnovu sklopljenih poslovnih ugovora sa pravnim licima registriranim za projektiranje, obavljati poslove projektiranja iz oblasti za koju ima visoku stručnu spremu i položen stručni ispit. ”

      mislim da ipak ima prostora da se registruje djelatnost

      izgleda da bi ipak trebao toj općinskoj sluzbi javiti

      zato mi je cijeli slucaj oko registracije 71.11. jedna velika zbunjoza

     • Sanela

      Znam, čitala sam i ja to isto, ali se oni oslanjaju na stav 2. člana 19. (usmena informacija).
      Ipak bi bilo najbolje, kako ste i rekli, da odete do Vaše nadležne službe u općini pa provjerite mogućnost registracije kao obrta.
      Jedan od “problema” jeste neusaglašenost šifara iz SKD 2010 i Uredbe o posebnim i vezanim obrtima, mada se prilikom izdavanja Rješenja o obrtu rukovode šiframa iz SKD 2010.

     • Poštovana,

      Prije svega hvala Vam na ekspeditivnosti. Ja se uključujem na temu o kojoj ste već razgovarali. Naime, za ovjeru projkata u navedenom Zakonu o građenju u članu 19. kao i Federalnom zakonu o prostornom uređenju se navodi da je nadležno pravno lice sa zaposlenim adekvatim personalom. U skladu sa tim vas molim odgovor na pitanje: Da li se obrtnička djelatnost klasificira u skupinu ˝pravnih lica˝. Ako da, onda bi po mom shvatanju obrt zakonski dopuštao ovjeru projekata u ovom slučaju za arhitektonsku fazu, a za ostale faze angažovanje inžinjere ostalih struka ugovorom.

      Hvala

     • Sanela

      Poštovani, obrti nemaju status pravnog lica, već fizičkog lica. Privredna društva (npr. d.o.o.) ima status pravnog lica.
      Stoga ne smatram da je moguće da obrt obavlja navedenu djelatnost.

 85. Poštovana,

  Molim Vas za odgovor, da li vlasnik trgovačke radnje, koja će mu ujedno biti i osnovna djlelatnost, može biti i jedini uposlenik?
  Isto pitanje važi i u slučaju jednog osnivača za d.o.o., da li može direktor/osnivač pravnog lica (d.o.o.) biti jedini uposlenik?

  Zahvaljujem se unaprijed!

  • Sanela

   Vlasnik trgovačke radnje može biti jedini zaposlenik. On je, u stvari, samozaposlenik i može raditi i više od 40 sati sedmično, koliko je max. za zaposlenika.
   Međutim, za d.o.o. važe druga pravila. Pored direktora mora biti zaposlen još najmanje jedan radnik, a u nekim slučajevima i više. Sve zavisi od registrovane djelatnosti kojom se d.o.o. bavi.

 86. Molim vas da mi objasnite obavezu plaćanja članarine turističkim zajednicama i po kojem zakonu su dužne samostalne djelatnosti plaćati tu članarinu. Dali šifra djelatnosti utiče na visinu stope npr. ugostitelji, trgovine. ( znam da je vezano za mjesto, riječ je o SBK/KSB kantonu.)
  I još jedno pitanje vezano isto tako za članarine obrtničkim komorama za obrtničke djelatnosti. Na osnovu čega obrtnici postaju njihovi članovi. dali samom registracijom te djelatnosti ili … i dali su isto tako po zakonu obavezni plaćati tu članarinu.
  Unaprijed hvala.

  • Sanela

   UREDBOM O ČLANARINAMA U TURISTIČKIM ZAJEDNICAMA (“Službene novine Federacije BIH”, br. 18/09 i 2/12) je propisana obaveza plaćanja ćlanarine TZ za pravna i fizička lica (samostalne poduzetnike, obrtnike,…). Konkretno, član 19. je propisao da je “članarinu turističkoj zajednici dužna plaćati i fizička osoba
   koja na osnovu rješenja nadležnog organa obavlja djelatnost…”. U istom članu imate navedene i šifre djelatnosti obveznika plaćanja članarine TZ.
   Osnovica je ukupan prihod (član 13.).
   Što se tiče obrtničke komore, članom obrtničke komore postaje svaki obrtnik automatski dobijanjem rješenja o obavljenju djelatnosti.
   To je regulisano ODLUKOM O VISINI ČLANARINE, RASPODJELI IZMEĐU UDRUŽENJA OBRTNIKA TE UDRUŽENJA OSOBA KOJE OBAVLJAJU SRODNE DJELATNOSTI I OBRTNIČKIH
   KOMORA KANTONA I OBRTNIČKE KOMORE FBIH TE NAČINU UPLATE ČLANARINE (“Sl. novine FBiH”, broj 26/13). Napominjem da trgovci i ugostitelji ne “spadaju” u kategoriju obrtnika.

 87. puno vas pozdravljam i cijenim vaše savjete, molim vas da mi pokušate odgovoriti, ja sam u radnom odnosu i imam prijavljenu dopunsku djelatnost kao autolimar, dali ja mogu steći status paušalca pošto dohodak ostvarujem svojim vještinama a ne srestvima za rad ( izuzetak je sitni alat)

 88. Poštovna,

  Željela bih pokrenuti trgovačku radnju kao samostalni poduzetnik. Bavila bih se maloprodajom (jer koliko znam za veleprodaju mora biti osnovano pravno lice) metalne galanterije (šipki, limova za ograde, cijevi…itd) koju bih uvozila. Ispitijući tržište za ovu vrstu robe, došla sam do zaključka da bi moja ciljna grupa kupaca bila osim u BiH, također i u zemljama regiona, znači bilo bi poterbno izvoziti robu ino kupcima.
  Da li se kao samostalni poduzetnik-trgovačka radnja mogu baviti prodajom ove vrste robe? Da li je po Vama praktično izvodljivo rješenje (jer kao što sam u Vašim prethodnim komentarima čitala-samostalna trgovačka radnja ne može raditi uvoz/izvoz) u ovom slučaju angažmana špeditera za usluge uvoza od ino dobavljača i usluge izvoza ino kupcima? Molim i za pojašnjenje i informaciju, ukoliko bih otvorila pomenutu trgovačku radnju kao osnovnu djelatanost, o načinu i iznosu obračuna doprinosa za mene kao vlasnika radnje?

  Zahvaljujem Vam se puno unaprijed!
  Lijep pozdrav!

  • Sanela

   U pravu ste, ako bi ste registrovali samostalnu trgovačku radnju, ne možete direktno izvoziri, već preko posrednika (špediter ili neko drugo pravno lice registrovano za vanjskotrgovinski promet). Ne znam koliko Vam je u interesu da ne budete direktni izvoznik, ta procjena je na Vama.
   Što se tiče doprinosa za Vas kao vlasnika radnje, propisana osnovica za 2014. godinu je 827 KM x 41,5% (svi doprinosi) = 343,21 KM
   Doprinosi se sastoje od PIO 23% i plaća sejednim nalogom, Doprinos za zdrsvatsveno osiguranje je 16,5% i plaća se u dva odvojena naloga (jedan prema Kantonu – 89,8% a drugi prema FBiH – 10,2%) i Doprinos za osiguranje od nezaposlenosti 2% koji se takođe plaća u dva naloga (jedan prema Kantonu – 70% a drugi prema FBiH – 30%).

 89. Pozdrav
  Ja sam medicinar imam stalan radni odnos. Zanima me da li mogu otvoriti ambulantu ako imam stalan radni odnos i da li se to moze osnovati kao dopunska djelatnost ?
  Mogu li izbjeci da budem pausalac posto neci ni blizu 50 000 zaradjivati ?
  Da li mi je potreban poslovni prostor ako preduzece bude patronazna sluzba, znaci idem samo po kucama pacijenata ?
  hvala

  • Sanela

   S obzirom da se radi o zdravstvenoj djelatnosti, ista je uređena posebnim propisima, veoma često i na kantonalnom nivou.
   Savjetujem Vam da odete do nadležne opštinske službe i potražite te propise.
   Vi ne morate nužno biti paušalac, a sve i da hoćete, sa ovom djetnošću ne možete, jer ne ispunjavate kriterije.
   Odgovor na zadnje pitanje je direktno vezan za informacije koje će Vam dati u opštinskoj službi.

 90. Poštovana,

  Hvala vam na savjetu i korisnim informacijama.
  Da li pored gore navedenih 1.troškova osnivanja obrta, 2.mjesečnih doprinosa koje ste prethodno objasnili i 3.godišnjeg poreza na dohodak, postoje još neki zakonski izdaci/troškovi prema državi ukoliko bih se registrovala kao što sam već prethodno opisala-osnovna djeltanost-trgovačka radnja?

  Hvala unaprijed,

  • Sanela

   Imate još godišnju taksu na firmu, koja je uređena na opštinskom nivou i plaća se godišnje (na početku godine), članarinu Turističkim zajednicama (zavisi od opštine i kantona kom pripadate, stopa je mala :-)) i Naknadu za opštekorisne funkcije šume 0,07% na ukupan prihod.

 91. Pozdrav,imao bih pitanje za vas,dobio sam rješenje općinsko (domaća radinost)osnovna djelatnost,10.13…..01.25….02.30.pa me zanima dali ja spadam u paušalce,u pitanju je poljoprivreda.jer niko mi nije konkretno rekao.nego dođi kad zvršiš sa pečatom(završio) ili ako mi nije jasno raspitaj se kod knjigovođe,ja pitao knjigovođu i “pa najbolje bi vam bilo da ste paušalac”i nisam dobio odgovor dali mogu biti paušalac.
  Unaprijed hvala.

 92. Postovana,
  zanima me koje su to prijave ili dokumenti koje jedna trgovinska radnja podnosi poreskoj upravi za proteklu godinu i u kom roku. Jeli osnovica za obracun doprinosa za samostalnu djelatnost 827,00 u 2014. god.? I koliko iznosi osnovica za obracun doprinosa za uposlenika (minimalac) u 2014?

  hvala

  • Sanela

   Osnovice za obračun doprinosa možete naći na linku na našoj web stranici /2014/01/osnovice-za-obracun-doprinosa-odredenih-obveznika-za-2014-godinu/ a iznosi za 2014. godinu 827 KM.
   Za zaposlenike je još uvijek najniža neto satnicasa porezom na dohodak 2,05 KM (množite sa brojem sati i dobijete najnižu plaću od kojese formira osnovica – bruto plaća).
   Što se tiče prijava, do kraja marta ste u obavezi podnijeti obrazac GPD-1051 (Godišnja prijava poreza na dohodak) sa prilogom Obrasca SPR-1053 (gdje utvrđujete dohodak samostalne radnje za 2013. i akontaciju poreza na dohodak za 2014. godinu). Ako ste imali još oporezivih dohodaka iz drugih izvora u 2013. godini, i njih takođe unosite i prijavljujete u okviru GPD-1051.

 93. postovana
  imamo registrovanu dopunsku djelatnost-usluga 62.03 upravljanje racunarskom opremom…
  registrovani smo vec 6 mjeseci…moje pitanje je vezano za zavrsni obrazac GPR 1053 ,Ako je razlika izmedju prihoda i rashoda npr 1000 da li placam 10% od ovog porez tj 100 km za prethodnu godinu naravno znam da trebamo popuniti obrzac GPD 1051 GDJE UNOSIM IZVJESTAJ ZA PLACE I DOPRINOSE
  KAO i rezultat gpr 1053

  • Sanela

   Vaše pitanje nije tako jednostavno, ali ću pokušati dati što precizniji odgovor.
   Morali ste voditi poslovne knjige, i konkretno u Knjizi prihoda i rashoda utvrditi dohodak od samostalne djelatnosti. Kod Vas je to 1.000 KM.
   Na osnovu podataka iz Knjige prihoda i rashoda popunjavate obrazac SPR-1053 (imate ga na web stranici u propisima) i tu,u stvari, dobijate tih 1.000 KM dohotka. To je 1. korak.
   U 2. koraku popunjavate Godišnju prijavu poreza na dohodak (GPD-1051) gdje unosite ovaj dohodak + ostale oporezive dohotke (npr. plaće ako je vlasnik radnje u radnom odnosu) i eventualno druge oporezive dohotke naplaćene u toku 2013. godine). Kada zbrojite sve te dohotke, koristite lične odbitke po poreznoj kartici i za njih umanjujete dohodak. Rezultat je osnovica za porez na dohoda x 10% = porez na dohodak.
   Nije baš jednostavno, pa Vas savjetujem da se obratite knjigovođi bar za savjetovanje oko popunjavanja Godišnje prijave.

 94. Mene zanima koju vrstu biznisa ja mogu pokrenuti ako imam stalni radno odnos, da spada u dopunsku djelatnosT ? Sta sve mozes spadati pod dopunsku djelatnost ?
  hvala

  • Sanela

   Puno toga :-)
   Nema “spiska” djelatnosti koje se mogu registrovati kao dopunske. One se, recimo, mogu vezati za domaću radinost, stare tradicionalne zanate, pa pogledajte na našoj web stranici u Propisima Pravilnike koji regulišu navedene obrte. Bitno je, u stvari, šta Vi želite da radite, da idete tim redom, a ne obrnuto.
   Takođe, ne bi bilo loše da se posavjetujete u opštini u službi za ekonomske odnose i poduzetništvo / privredu.

 95. Hvala puno Sanela!
  sve sam uredno vodila ,al me zbunjuje to sto se vec jednom platio porez na place,odnosno u firmi u kojoj je stalni zaposlenik,a znam i za licni odbitak ,svakako cu se posavjetovati
  hvala jos jednom

 96. postovana, da li je ova klasifikacija iz 2010 najnovija, jer kad sam prosle godine registrovala obrt u opstini novo sarajevo, imali su neku malo drugaciju, cini mi se iz 2012?

  lijep pozdrav, i hvala unaprijed.

 97. Postovana,

  mogu li registrovati dopunsku djelatnost pruzanja racunovodstvenih usluga, naime prijavljena sam u jednoj firmi na puno rado vrijeme a s obzirom da mi se ne isplati davati otkaz i osnovati samostalnu djelatnost ili doo ja bih registrovala dopunsku djelatnost za pocetak

  • Sanela

   Možete registrovani kao dodatnu djelatnost, a ne kao dopunsku.
   Razlika je u tome što kao dodatnu djelatnost morate zaposliti radnika, što Vam traži Zakon o računovodstvu i reviziji u FBiH, a kao dopunska djelatnost ne smijete zapošljavati radnike.

 98. Posatovani,

  imam registrovanu ugostiteljsku djelatnost sobe u domacinstvu,zanima me da li moram imati zaposlenu osobu u ovom vidu registracije a u zakonu nemogu da nadjem.

  hvala

  • Sanela

   Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti (“Službene novine FBiH”, broj 32/09), član 44. – pri pružanju usluga iz člana 41. ovog Zakona fizičkom licu u domaćinstvu mogu pomagati članovi njegovog domaćinstva. U slučaju iz stava 1. ovog člana članovi domaćinstva moraju ispunjavati zdravstvene uvjete za rad u ugostiteljstvu u skladu sa posebnim propisima.
   Znači da nemate obavezu imati zaposlenog radnika, a članovi domaćinstva Vam mogu pomagati, uz uslov da imaju ljekarsko uvjerenje.

   • Postovana. Zahvaljujem se na prethodnom odgovoru. Imam jos par pitanja. Naime, kao fizicko lice koje ima registrovanu djelatnost iznajmljivanja soba obavezan sam, naravno, imati fiskalnu kasu. Moji gosti, placaju nekad ziralno, nekad gotovinski. Mene zanima kako cu ja ili kome cu prijaviti svoje prihode, da li moram placati porez na ostvarene prihode, a sve u svrhu da moja porezna kartica bude u redu. Takodjer, da li ja kao fizicko lice koje otvara tu djelatnost moram biti prijavljen. Unaprijed hvala.

    • Sanela

     Ako registrujete tu djelatnost kao obrt, a niste u radnom odnosu, morate biti prijavljeni i za sebe plaćati doprinose.
     U tom slučaju vodite poslovne knjige i plaćate porez na dohodak na kraju godine, po Godišnjoj prijavi (GPD-1051).
     Odbici po poreznoj kartici se svakako uzimaju u obzir. Malo je teže opisati / napisati u komentaru Vaše obaveze.
     Ako budete imali potrebe za dodatnim pojašnjenjem, javite se direktno na mejl u kontakt formi na stranici.

 99. Postovan Sanela,pratim Vasu stranicu i zaista zahvaljujem na odgovorima ,veoma je korisna…
  Moje pitanje je vezano za Knjigu prihoda i rashoda.Imamo obrtnicku radnju ,registrovanu kao usluga .Da li cu rashode za kuplleni materijal npr,kablove,hard diskove i itd ,koje cu ugraditi kupcu unositi u kolonu 16
  KPR tj Nabavka robe i materijala ili u kolonu 19 ostali rashodi gdje unosim sve druge rashode ..

  • Sanela

   Ja bi ih evidentirala u kolonu 16 – Nabavka materijala, jer to i jeste materijal, bez obzira što ga kupcu ugrađujete u okviru pružanja usluga.
   Hvala Vam na čitanju!

 100. Poštovana Sanela,

  možete li mi dati savjet što se tiče uplate takse za istaknutu firmu za obrtničku djelatnost koja je prijavljena na kućnu adresu (74.30 prevodilačka djelatnost i usluge tumača) koja se nalazi u Opštini Novo Sarajevo, da li po osnovu ove odluke:

  http://www.novosarajevo.ba/admin/slike/doc/Odluka-o-komunalnim-taksama-2013_godina.pdf

  računamo iznos za samostalne obrtničke radnje (tačka 54.) ili se svrstavamo u oblasti ostalih nepomenutih djelatnosti (tačka 58.)?

  Hvala unaprijed!
  Marina

  • Sanela

   Tačke 54 i 58 se nekako “preklapaju”. Ne znam šta je donosioc Odluke mislio pod “samostalne obrtničke radnje” kad je dosta iz te kategorije već pojedinačno nabrojao. Da sam na Vašem mjestu, konsultovala bi nekoga iz Porezne uprave, ili u krajnjem slučaju poslala Upit, a za početak, dok ne dođe odgovor, prijavila kom. taksu pod rednim brojem 54. Ali, ovo je samo moje mišljenje :-)

 101. Poštovana Sanela,

  još jedno pitanje vezano za taksu na isticanje firme, na osnovu čega se vrši umanjenje ili uvećanje iznosa za uplatu takse? Postoje li neke olakšice? Da li je velika greška ukoliko tek sada (11 dana poslije roka) uplatimo taksu?

  Hvala unaprijed!
  Marina

  • Sanela

   Olakšice, ako postoje, navedene su u ovom dokumentu. Ja tu vidim samo olakšicu za tradicionalne zanate (50 % umanjenje obaveze).
   Što se tiče plaćanja, bolje je da platite što prije, jer će Vam obračunati zateznu kamatu i ev. kaznu (ako je propisana).

 102. Postovani,

  da li je fizicko lice kao samostalni djelatnik registrovan kao dopunska djelatnost pri cemu je penzioner oslobodjen placanja clanarine obrtnickoj komori ze-do kantona? fizicko lice ne obavlja zajednicku djelatnost jer kako stoji u clanu 2 zakona:

  (1) U skladu sa st. (1) i (2) člana 62. Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima (u daljem tekstu: zakon) obaveznici plaćanja članarine su:
   obrtnici, koji samostalno ili u zajedničkom obrtu obavljaju djelatnost,
   lica koja samostalno ili zajednički obavljaju srodne djelatnosti,
   trgovačka i privredna društva i druga pravna lica, osnovana po drugim zakonima, koja su se dobrovoljno učlanila u udruženje, u skladu sa stavom (1) člana 69. zakona, odnosno u obrtničku komoru u skladu sa stavom (4) člana 84. zakona.
  (2) Izuzetno od stava (1) ovog člana za zajednički obrt/srodnu djelatnost obaveznik plaćanja članarine je svako fizičko lice koje zajednički obavlja obrt/srodnu djelatnost.

  u skladu sa ovim, interesuje me da li je iko oslobodjen placanje clanarine? hvala Vam.

  Srdacno,

  • Sanela

   Koliko je meni poznato, članarinu plaćajusvi obrtnici, koji postaju članom Komore automatski, dobijanjem rješenja.
   Obaveza plaćanja postoji i kada je obrtnik SAM registrovao djelatnosti isto što postoji i kada se radi o ZAJEDNIČKOJ djelatnosti.

 103. mislim da sam pogrijesila, dakle radnja nije registrovana kao SZR nego kao usluzni obrt, dopunska djelatnost sa statusom penzionera.. valjda nisam puno zapetljala. unaprijed hvala.

  Lijep pozdrav

 104. Poštovana Sanela,

  hvala Vam na brzom odgovoru.

  Srdačan pozdrav,

 105. Poštovana Sanela,

  možete li mi molim Vas reći da li se akontacije za dohodak koje se mjesečno plaćaju za obrt računaju u ukupnom iznosu i unose u GDP 1051 (stavka 30. Uplaćene akontacije poreza) za kalendarsku godinu tj. od 1.1.2013. do 31.12.2013. koje su u tom periodu bile isplaćene (tj. ne one koje se računaju po SPR za 2012.)?
  Ili se računaju ukupne akontacije isplaćene od 31.3.2012. do 31.3.2013. (znači oni fiksni mjesečni iznosi koji su i bili obračunati na mjesečnom nivou na osnovu poreza od prethodne godine)?

  Hvala Vam puno!

  Pozdrav
  Marina

  • Sanela

   U Godišnjuprijavu poreza na dohodak se kao akontacije unose SVE akontacije plaćene u periodu 01.01.-31.12. prethodne godine. To su akontacije koje ste trebali plaćati po obračunu u Obrascu SPR 1053 (zadnji red).

 106. Poštovana Sanela,

  zaboravila sam Vas prethodno pitati, ukoliko se npr. obračuna akontacija za 2013. god. na osnovu poreza na SPR-u iz 2012. god.u mjesečnom iznosu od 40KM i ta obaveza se odnosi na idućih 12 mjeseci, da li se MORA plaćati i u 2014. taj utvrđeni iznos od 40KM (recimo i u januaru, februaru i martu 2014. godine) ili se treba početi plaćati novi mjesečni iznos koji je utvrđen na SPR za 2013. godinu?

  Hvala Vam!

  Pozdrav
  Marina

  • Sanela

   Mora se plaćati sve dok se ne utvrdi nova akontacija, na kraju marta. Premda Vi možete i ranije predati GPD sa eventualno manjom akontacijom, ako Vam to odgovara.

 107. pozdrav imam namjeru registrirati poljuprivredni obrt,radi poticaja za mlijeko odgovara mi da budem u sustavu PDV-a, zanimame sa čime ja mogu pokrivati ulaz PDV-a npr gorivo, ida li može stočna hrana,struja išta još može da mi pokušate odgovoriti, hvala

  • Sanela

   Ulazni PDV možete priznati za sve troškove i nabavke dugoročne imovine (stalnih sredstava) koje će služiti obavljanju djelatnosti.
   Ono što Vam ja mogu ukratko reći jeste da NE MOŽETE priznati ulazni PDV za sve troškove koji su vezani za putničko vozilo, reprezentaciju, ishranu radnika (ako je organizovana u okviru firme), vanposlovnu potrošnju (član 32. Zakona o PDV-u). Međutim, postoji još elemenata u smislu formalne ispravnosti fakture, dostave iste i sl. za što Vam treba redovno praćenje od strane računovođe.

 108. Poštovana Sanela
  Imam registrovanu trgovačku radnju i želio bi registrovati dopunsku djelatnost autoservis (praona vulkanizer i sl.) imam svoj prostor
  Da li se to može registrovato da li moram imati tu stručnu spremu i koje su moje obaveze za porez i sl ne bi bilo prijavljeno za PDV
  Pozdrav
  ANEL

  • Sanela

   Tu djelatnost možete registrovati kako dodatnu, uz uslov da zaposlite radnika koji će imati školsku spremu – automehaničar.
   Što se tiče PDV-a, ako godišnji oporeziv promet budete imali manji od 50.000 KM, niste u obavezi ući u sistem PDV-a.
   Od ostalih poreznih obaveza imali bi ste: godišnju taksu na firmu, plaću i doprinose za zaposlenika, porez na dohodak koji bi ste plaćali kroz jednu Godišnju prijavu poreza na dohodak za obje radnje, članarinu obrtničkoj komori. U svakom slučaju, morali bi ste ili angažovati nekoga za vođenje poslovnij knjiga ili zatražiti informacije / instrukcije da Vi samo sebi vodite poslovne knjige.

 109. Pozdrav!
  Privremeno sam odjavio obrt na godinu dana uslijed veoma loseg finansijskog poslovanja. Medjutim, unatoc razlogu privremene odjave, receno mi je da moram za taj period uplacivati platu te doprinose!? Od cega da ja to placam i cemu uopste sluzi onda privremena odjava?
  Hvala unaprijed!

  • Sanela

   Kada je u pitanju privremena odjava radnje, ili sezonski rad, onda se doprinosi plaćaju samo za vremenski period u kojem se radi, a ne i za period u kojem se NE OBAVLJA DJELATNOST.

 110. Sanela

  U Vašem slučaju, s obzirom da se radi o radovima na nekretninama, primjenjuje se član 15 stav 2 Zakona o PDV-u koji je propisao sljedeće:
  Za promet usluga smatra se da je izvršen u BiH ako obveznik:
  …. Uz odredbe stava 1. ovog člana, mjestom gdje se vrši takav promet usluga smatra se da se nalazi u BiH kada se radi o mjestu gdje:
  1. se nalazi nepokretna imovina, ako se radi o pružanju usluge koja je neposredno povezana s tom nepokretnom imovinom, uključujući djelatnost posredovanja i procjene vrijednosti u vezi s tom nepokretnom imovinom, kao i projektiranje, pripremu i izvođenje građevinskih radova i nadzor nad njima;
  Znači, s obzirom da su Vaši poslovi vezani za nekretnine, a nekretnine se nalaze u BiH (nebitno je što su u dva entiteta), fakture koje ispostavljate ino firmama su sa PDV-om. Nema uticaja činjenica da su te firme iz inostranstva, pa da se, eventualno, zbog toga ne obračunava PDV ili se smatra nekom vrstom “izvozne usluge”.

  • Postovana ,
   Planiram da otvorim obrt( kao osnovnu djelatnost) Usluzni tov pilica ,otvaram pilicarnik zajedno sa prijateljem sistemom 50-50 sto se tice kapitalnih ulaganja ,da li mozemo otvoriti obrt na dvije osobe gdje cemo imati isti status(ili mora biti nadredjeni-podredjeni) i sto se tice registracije/papirologije na dvije osobe kakav je proces .Da bi otvorio obrt tova pilica da li unaprijed moram imati zemlju i pilicarnik ili da obrt otvorim pa da onda kupim zemlju i napravim pilicarnik na obrt (sta je bolje/povoljnije napraviti sve na fizicko lice pa onda krenuti u posao ili otvoriti obrt pa krenuti u posao) takodje ako mi mozete pomoci pod kojom sifrom se vodi ova djelatnost/Usluzna djelatnost tovnih pilica/usluzni tov .
   Sto se tice kupovine zemlje da li dva lica mogu kupiti zemlju ,gruntovno je imati 1/2 i napraviti pilicarnik 1/2,ovo pitam zato sto negdje procita da se gradjevinska-urbanisticka dobija samo ako je parcela 1/1 gruntovno .
   Prvi put ulazim u ovaj posao tako da se unaprijed izvinjavam ako pitanje nisam formulisao kako treba ili ako koje pitanje nije u vasem domenu .
   Unaprijed zahvaljujem .
   Adnan

   • Sanela

    Obrt možete otvoriti kao zajedničku djelatnost, za što je obavezno da imate potpisan partnerski ugovor u kojem se definiše učešće svakog partnera / supoduzetnika. Prilikom registracije obrta – zajedničke djelatnosti se određuje ko će biti predstavnik / voditelj obrta, u smislu predstavljanja, potpisivanja i sl.
    Prema propisima o obrtu, djelatnost uzgoja peradi je svrstana u A01.47 i smatra se takođe i domaćom radinosti. Koliko je meni poznato, ne morate prilikom registracije obrta dokazivati da imate u vlasništvu pokretnine i nekretnine na / sa kojima ćete obavljati djelatnost. Može to biti i u vašem ličnom vlasništvu, pod zakupom i sl. Ako već planirate kupovati zemlju i objekte, onda je bolje da registrujete obrt, pa onda da vršite nabavku, čisto zbog priznavanja tih izdataka, rashoda i sredstava u poslovnim knjigama.
    Što se tiče dobijanja urbanističke i građevinske dozvole, mislim da nije smetnja ako je sve 1/2 vlasništvo, ali se ipak za ovaj dio raspitajte u nadležnoj službi u općini.

 111. Zdravo, bili bih Vama mnogo zahvalna ako mi pokusate pomoci. Vidim da su vec bila slicna pitanja, ali bez odgoviora. Ja planiram da otvorim vrtic, odnosno vise u fazonu teta cuvalica. Volila bih da to registrujem pa me zanima jel’ moguce to registrovati kao obrtnicku djelatnost, u smislu nekog djecijeg kluba i koji su uslovi za to. Hvala unaprijed.
  Lijep pozdrav

  • Sanela

   Ta djelatnost je u nadležnosti Kantonalnih ministarstava nauke, obrazovanja i sporta, pa ćete morati tamo potražiti informacije u vezi sa registracijom, jer ta djelatnost spada u “odgojno – obrazovne” i odobrenje izdaje to ministarstvo.

 112. Poštovana, da li postoji mogučnost registracije obrta auto otpad ili prodaja rabljenih dijelova? U koju djelatnost bi ste svrstali navedeno? Kojim postupkom bi išla registracija ( riječ je o SBK)? Hvala

  • Sanela

   Djelatnost auto otpada i prodaja rabljenih dijelova spada u trgovinsku djelatnost, a ne djelatnost obrta.
   Znači, možete se registrovati za obavljanje ove djelatnosti kao trgovinska radnja, a sve detalje u vezi potrebne dokumentacije i plaćanja taksi ćete dobiti u općini, u nadležnoj službi za ekonomske odnose.

 113. Srdacan pozdrav,

  Nedavno sam Vam pisao vezano za registraciju obrta, tacnije gradjevinskih radova po sistemu kljuc u ruke.
  Bio sam u opcini Zenica gdje su mi rekli da moram imati odgovarajucu skolsku spremu, tipa gradjevinski tehnicar, zidar, tesar,(jer ja kao geodetski tehnicar- geometar to ne mogu na svoje ime) ili da zaposlim nekoga sa odg. skolskom spremom da se ta osoba vodi kao vlasnik. Jer da ja zelim da osnujem firmu od par stotina radnika uredu ti zahtjevi, ali ovako…
  Sada me zanima da li se taj zakon odnosi na sve opcine u federaciji? Jer ne bi mi bio problem da registrujem obrt u nekom drugom gradu, bitno je da je sve regularno.

  Hvala

  • Sanela

   Informacija koju su Vam dali je iz Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima i primjenjuje se na cijeloj teritoriji FBiH, tj. u svim općinama.

 114. pozdrav

  Gdje bih se mogao obratiti za subvencije, da onda startam kao d.o.o, koji su uslovi i do kojeg iznosa se krecu subvencije za mala ili srednja preduzeca?

  S postovanjem

  Sedin

  • Sanela

   Generalno, subvencije za mala i srednja preduzeća zavise od djelatnosti i odobravaju se uglavnom na kantonalnim nivoima (ministarstvo u zavisnosti od djelatnosti). Na primjer, za djelatnost poljoprivrede i stočarstva redovno idu subvencije, poticaji i grant sredstva preko federalnog i kantonalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i kreditnih linija Razvojne banke. Takođe, Federalno ministarstvo obrtai poduzetništva povremeno raspisuje javne pozive za apliciranje po određenim projektima, kao i lokalne razvojne zajednice. To su uglavnom meni poznate adrese. Sretno :-)

 115. pozdrav, molim da mi odgovorite. žena mi drži manji kafić 32 m2 ,posla je vrlo malo pa nije u mogućnosti da uzme još jednog radnika .ja sam vojni invalid. zanima me dali ja mogu ponekad da je zamjenim na poslu bez da se prijavljivam u radni odnos

  • Sanela

   Teško da bi, i u takvoj situaciji, inspekcije rada “progledale kroz prste”.
   Da se radi o obrtu (a ugostiteljstvo ne spada u obrt, jer je regulisano posebnim Zakonom o ugostiteljstvu, a ne Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima), onda bi moglo, jer Zakon o obrtu predviđa tu mogućnost. Međutim i na žalost, Zakon o ugostiteljstvu nije predvidio da članovi uže porodice pomažu u radu.

 116. Postovana,
  molim vas da mi odgovorite na par pitanja.
  Registrovala sam trgovinsku radnju prosle godine i pocela sa radom od oktobra 2013,
  1. treba li da predam poreskoj upravi SPR – 1053 i GPD – 1051 za proteklu godinu, iako sam radila samo 3 mjeseca u protekloj godini ?
  2. SPR – 1053 i GPD – 1051 popunjavam na osnovu podataka iz TKM i knjige prihoda i rashoda? ili ima jos neka knjiga?
  3. mogu li ja (nisam certificirani racunovodja) popuniti prethodno navedene obrasce i predati u PU ili moram imati certificiranog racunovodju koji ce to uraditi?
  4. koliko ta usluga kosta ako to radi certificirani racunovodja (mislim na GPD 1051 i SPR 1053)?

  Hvala puno.
  4. ukoliko mi treba certificirani racunovodja

  • Sanela

   Da, trebate podnijeti GPD-1051 sa prilogom SPR-1053, bez obzira na to što ste radili samo tri mjeseca. Podnosite prijavu poreza na dohodak za ta tri mjeseca + eventualno drugi oporezivi dohoci koje ste ostvarili u toku godine (ako ste negdje bili ranije zaposleni i primali plaću, na primjer).
   SPR-1053 popunjavate na osnovu Knjige prihoda i rashoda. To je osnovna evidencija za samostalne poduzetnike.
   Za predaju GPD-1051 Vam ne treba potpis Certificiranog računovođe niti to mora uraditi Certificirani računovođa, i nije bitno koja ste djelatnost (trgovina, ugostiteljstvo, usluge, …).

 117. Postovana,
  moj suprug ce bavi zanatskim poslom keramicar (postavljanje plocica) i ostali prateci poslovi, i zelio bi otvoriti obrt. Pa nas zanima u koju kategoriju se svrstava ovaj zanat, kucna radionost ili stari zanati?
  Hvala

  • Sanela

   Djelatnost keramičara spada u šifru F/43.33 i može se obavljati bez poslovnog prostora. Ne spada niti u kućnu radinost niti u stare zanate.
   Detaljnije šta spada u navedeno možete vidjeti u propisima na web stranici.

 118. Zamolio bih vas za pomoć, naime ako bi se opredjelio registrovati farmu muznih krava poznato mi je da je to djelatnost obrta domaće radenosti i koji su uslovi, ali kako je moguće uz tu djelatnost registrovati preradu mlijeka i mliječnih proizvoda. i još jedno pitanje dali ima smetnji da se ovaj obrt registruje na prostoru općine u kojoj nije mjesto prebivališta zbog dokumentacije koja se podnosi uz zahtjev za registraciju obrta? Unaprijed vam hvala puno!

 119. Postovanje, prije svega cijenim Vas trud i stvarno se zahvaljujem na pomoci. Mene interesuje sljedece, planiram da otvorim obrt, stolarski radovi, kuhinje, americki plakari i sl. pa me zanima da li treba poslovni prostor posto vecina posla je na licu mjesta, unaprijed hvala

 120. Poštovana,
  Nezaposlena sam (diplomirani ekonomista) i na birou za zaposljavanje vec pet godina. U tom periodu imam iskustva dvije godine kao volonter u knjiigovodstvenoj agenciji. Zahvaljajuci tom iskustvu imala sam mogucnost da plazem ispite za certificiranog racunovodju, a iste sam i polozila i dobila certifikat. Imasm par pitanja:
  Htjela bih da otvorim knjigovodstvenu agenciju kao obrt, da li je to moguce?Tkdj. da li mogu raditi samo ja ili bih morala prijaviti jos jednog radnika? Mogu li obrt prijaviti kod kuce ili moram imati zaseban poslovni prostor?
  Hvala
  Lijep pozdrav

  • Sanela

   Jeste, moguće je registrovati računovodstvenu agenciju kao obrt.
   Možete raditi samo Vi kao vlasnik obrta – osnovna djelatnost. Takođe, možete registrovati i na kućnu adresu.
   Međutim, za detaljnije uslove se morate obratiti Vašoj općinskoj službi koja je nadležna za registrovanje obrta.

 121. POŠTOVANA, DVA PITANJA
  1. POSTOJE LI I SADA OLAKŠICE ZA POSLODAVCA AKO IMA PRVO ZAPOŠLJAVANJE RADNIKA, AKO DA KOJE SU?
  2.IZBIJALI SE PDV IZ NABAVNE CIJENE KADA TREBA DA FORMIRAMO PRODAJNU CIJENU. ČITALA SAM VAŠ PRAVILNIK O FORMIRANJU CIJENA ALI OVO ŠTO VAS PITAM NISAM BAŠ RAZJASNILA. TO TVRDI POSLODAVAC A JA VAS MOLIM ZA POJAŠNJENJE POSTUPKA FORMIRANJA PRODAJNE CIJENE ,ŠTA SE SVE UZIMA .
  HVALA LIJEPA.

  • Sanela

   Olakšice za prvo zaposlenje postoje samo kada Zavodi za zapošljavanje provode sufinansiranje zapošljavanja (provođenje određenih programa i sl.).
   Što se tiče drugog pitanja, zavisi za šta se radi Pravilnik. Zalihe u maloprodaji se MORAJU zadužiti sa PDV-om, u veleprodaji ne. U primjeru Pravilnika je lijeponavedena struktura prodajne i maloprodajne, pa čak i nabavne cijene (za proizvode).

 122. Poštovana,

  Zanima me koliko košta odjavljivanje i prekidanje rada ugostiteljskog objekta?

 123. Hvala na brzom odgovoru, zaista ste mi pomogli.
  Lijep pozdrav

 124. Molim Vas da mi pojasnite pod koju šifru djelatnosti se može refistrirati proizvodnja zašite za drvo budući se koriste gotovi matrijali a jedna od njih je kiselina te da li se može registrirati kao obrt.
  Lijep pozdrav!!

  • Sanela

   Ja pretpostavljam da se može registrovati kao obrt, a da bi Vam rekla tačno pod koju šifru djelatnosti spada potrebno mi je malo više podataka o samoj djelatnosti.

   • Pozdrav Saneli, naime radi se o proizvodu za osnovnu zaštitu drvne krovne konstrukcije protiv truljenja, insekata i fungicidna zaštita. Radi se na vodenoj osnovi uz dodatke kiselina i rastvora bakra. Do sada su mi govorili da spada pod šifru boja i lakova a to nema nikakve sličnosti.

    • Sanela

     Na žalost, nema decidno navedene te djelatnosti, tako da Vam preostaje jedino da se registrujete pod najsrodnijom, tj. najbližom koja jeste Vašoj. To bi, kako sam i ja gledala, bila šifra vezana a proizvodnju boja i lakova (mada znam da to suštinski nije to).

 125. Poštovana Sanela,
  molim Vas za savjet vezano za osnivanje obrta kao dodatne ili osnovne djelatnosti. Naime, željela bih pokrenuti obrt čija djelatnost bi bila: odnosi sa javnošću ,kreiranje javnih kampanja, komunikacione strategije, planovi strateškog i kriznog komuniciranja, te neka vrsta business developmenta – osmišljavanje identiteta kompanija, pisanje i nadzor projekata. Nažalost, u nadležnoj opštinskoj službi su me vrlo površno uputili. Navedne djelatnosti su klasificirali u 3 šifre: 70.21, 70.22, 74.90. Da li prema ovome mogu registrovati JEDAN OBRT za sve TRI ŠIFRE navedene djeltnosti, obzirom da su svrstane u isto područje 69-75-M-Stručne, naučne i tehničke djelatnosti? Zbog čestih pogrešnih tumačenja, od strane zaposlenih u nadležnim opštinskim službama u vezi sa obrtim, puno bih vam bila zahvalna za vaš savjet i uputu.
  Srdačno,
  Ela

  • Sanela

   Smatram da nema smetnji da registrujete jedan obrt sa navedenim šiframa djelatnosti, bez obzira što se radi o tri šifre (konkretno).
   Veoma je bitno da te tri šifre obuhvataju sve ono što želite da radite i da se u toku poslovanja “uokvirite” u te tri šifre, tj. da ne izlazite iz tih okvira.

 126. Poštovana Sanela,

  Moja supruga je odnedavno vlasnica proizvodnog obrta (PO) i proizvodimo nakit. Nismo pausalci niti domaca radinost. Trazeci informacije naidjoh na Vasu publikaciju Zakonski okvir i registracija poslovanja samostalnih poduzetnika gdje na kraju štiva stoji da je “nemoguće je da se jedna samostalna radnja istovremeno bavi i obrtom (npr. proizvodnjom) i trgovinom” i da se redovno kaznjavaju takve stvari. Fiskalizaciju smo platili (cekamo da instaliraju kasu), nismo u PDV sistemu. Molim Vas da mi pojasnite sta se u gorenavedenom citatu podrazumijeva pod trgovinom, jer mi planiramo proizvoditi a bogami i trgovati tj. prodavati nasu robu kako fizickim (u sjedistu obrta) tako i pravnim licima.
  Sve pohvale za stranicu i strpljenje. Svaka cast.

  Unaprijed zahvalan,

  Sale

  • Sanela

   Hvala Vam na čitanju i praćenju stranice :-)
   Ono što sam ja napisala se veoma često pogrešno shvati.
   Naime, Vi ćete proizvoditi, i sasvim logično da ćete svoje proizvode prodavati. Međutim, prodaja Vaših proizvoda se ne smatra trgovinom, već i dalje ostajete u segmentu proizvodnje (i prodaje proizvoda).
   Trgovina, po svojoj definiciji (iz Zakona o unutrašnjoj trgovini) podrazumijeva prodaju robe u nepromijenjenom stanju, što kod Vas nije slučaj, jer Vi ćete proizvoditi i stvarati novu vrijednost.
   Da zaključim (a nadam se da nisam bila konfuzna) da Vi možete, bez ikakvih problema i ograničenja, prodavati ono što proizvodete.
   Ono što sam ja u tom postu htjela reći jeste da se jedan obrt ne može istovremeno, jednim rješenjem, baviti:
   1. proizvodnjom i prodajom proizvoda (što po definiciji nije trgovina) i
   2. “klasičnom” trgovinom u smislu nabavke i prodaje ROBE u nepromijenjenom stanju.
   Nadam se da sam uspjela otkloniti dilemu :-)

   • Svaka cast na odgovorima. Jedno pitanje manje. Stvarno je tesko dobiti pravu informaciju. U Poreznoj (neki ured za pomoc obveznicima, kome li vec) mi rekose doslovno “eno ti zakon pa citaj”. A u tu Poreznu me poslali iz opstine kad sam ih ovo isto pitao.

    Hvala. Ugodan dan.

 127. I jos jedno pitanje, molim Vas. Koja je razlika, u knjigovodstvenom smislu, izmedju proizvodnog obrta koji mi imamo i domace djelatnosti koja proizvodi istu stvar kao i mi. Nitko nam nije to uspio objasniti pa reko da Vas priupitam.

  Hvala.

  • Sanela

   Domaća radinost je, po definiciji, djelatnost izrade i dorade predmeta kod kojih prevladava ručni rad i usluge u domaćinstvu.
   Domaća djelatnosti se može obavljati samostalno ili uz pomoć članova zajedničkog domaćinstva. Šta sve spada u domaću radinost možete naći na linku /wp-content/uploads/2013/11/PRAVILNIK-O-DJELATNOSTIMA-DOMACA-RADINOST.pdf i tu imate navedenu proizvodnju nakita.
   Ako Vam to nešto znači, imate pravo da dobijete status paušalca, ukoliko ne zapošljavate radnike za ovu djelatnost, ali prvo morate podnijeti zahtjev Poreznoj upravi. O dobijanju statusa paušalca možete više pročitati na linku /2012/08/kako-postati-pausalac/

   • Hvala na odgovoru. Moje pitanje je bilo više na fonu kakve se knjige vode kod domace r. a kakve kod proizvodnog obrta, repromaterijal i to?
    Hvala na odgovoru. Cao.

    Sale.

    • Sanela

     Poslovne knjige su iste za obje vrste obrta. Nema razlika.
     Ako ste registrovani na teritoriji FBiH onda Vam trebaju: Knjiga prihoda i rashoda, Evidencija potraživanja i obaveza, Popisna lista dugotrajne imovine i Knjiga prometa (ako imate više prodajnih mjesta). Treba Vam i Knjiga dnevnih izvještaja za fiskalne račune i KUF i KIF PDV-a ako se registrujete kao PDV obveznik. Knjiga repromaterijala u FBiH nije obavezna.
     Ako djelatnost obavljate u RS ili BD recite da i to provjerim :-)

 128. Poštovana prije svega hvala vam na velikoj pomoći koju pružate svima.
  Trenutno sam u početnoj fazi osnivanja obrta kao osnovne djelatnosti (psihološko savjetovalište). S obzirom da planiram da porez na dohodak plaćam paušalno, i želim da izbjegnem fiskalizaciju (koja je najveća stavka u troškovima osnivanja), šta od papira je potrebno imati kako bi se regulisao taj status?

  • Sanela

   Da bi ste dobili status paušalca potrebno je da Vaša djelatnost spada ili u domaće / kućne radinosti (pogledajte na linku /wp-content/uploads/2013/11/PRAVILNIK-O-DJELATNOSTIMA-DOMACA-RADINOST.pdf) ili u tradicionalne stare zanate (pogledajte na linku /wp-content/uploads/2013/11/UREDBA-O-ZA%c5%a0TITI-TRADICIONALNIH-I-STARIH-OBRTA-fin.pdf).
   Po mom mišljenju i onome što je napisano u navedenoj Uredbi i Pravilniku, Vi ne možete dobiti status paušalca.

   • Hvala na brzom odgovoru

    Prema pravilniku o primjeni Zakona o porezu na dohodak član 49, stav 1, tačka 1 i 2, onako kako to moje laičko oko vidi, ja bih mogao podnijeti zahtjev za pušalno plaćanje poreza na dohodak. Možda vidim ono što želim da vidim :)

    http://privredahnk.gov.ba/Zakoni/Porez%20na%20dohodak%20u%20pausalnom%20iznosu.pdf

    Prema navedenom nije nužno da moja djelatnost spada u domaću radinost i tradicionalne zanate već da ne zapošljavam druga lica i da se obrt zasniva upotrebom vještine a ne upotrebom sredstava za rad.

    U tom slučaju, kako ja to vidim u ovom trenutku, izbjegao bi fiskalizaciju što bi mi bilo u od ogromnog značaja. Takođe bih izbjegao i plaćanje usluga knjigovodstva što nije beznačajno, posebno u početku.

    Da li griješim u ovom tumačenju ili…?

    • Sanela

     Prema onome što ja vidim u članu 49. Pravilnika, prvi uslov je da niste u sistemu PDV-a, a potom djelatnost (domaća radinost, tradicionalni i stari zanati, prevoz lica i tereta), uz uslov nezapošljavanja (domaća radinost) ili max. zapošljavanje dva zaposlenika (tradicionalni i stari zanati). Mislim da Vi uslove posmatrate unazad :-)
     Moja iskustva u vezi sa stivanjem statusa paušalca su ovako kako sam navela, a sumirala sam ih u postu /2012/08/kako-postati-pausalac/ i u videu http://www.youtube.com/watch?v=xcp6laARdY0

     • Kada je u pitanju PDV mislim da je cifra od 50000 KM jasna i nedostižna granica. S druge strane paušalno plaćanje bi za mene, kako to vidim poslije više računanja, bilo skuplja opcija jer prema mom biznis planu bio bih zadovoljan da sa plaćenim doprinosima i troškovima budem na nuli. Jedino ta fiskalizacija…

      Veliko hvala za vaš rad!

 129. Poštovana,

  vlasnica sam ugostiteljske radnje i nenadano sam dobila priliku za višegodišnji jako dobar posao u inostranstvu.Da li je moguće da ja odjavim radnju sa sebe, izvršim odjavu radnika i izmirim sve obaveze, a u isto vrijeme da suprugova sestra podnese zahtjev za otvaranje ugostiteljske radnje sa istim imenom te potom uposli iste radnike?

  Unaprijed hvala i lijep pozdrav!

  • Sanela

   Može. Vi trebate uraditi klasično zatvaranje ugostiteljske radnje i platiti sve porezne obaveze, a zatim će suprugova sestra iznosa registrovati novi (a u suštini stari) ugostiteljski objekat. Bitno je da znate da, bez obzira što će se raditi na istoj lokaciji, sa istim zaposlenicima i sredstvima, radit će se o dvije sasvim odvojene i različite radnje, sa različitim ID brojem i sl.

 130. Sanela,

  hvala najljepša na brzom odgovoru. Nastojat ćemo još sutra da odemo do općine kako bi smo vidjeli da li je moguće da se nekako “poklope” datumi u zatvaranju i otvaranju ugostiteljske radnje, jer je svaki dan ne poslovanja gubitak, kao što možete i pretpostaviti.

  Još jedno pitanje ako slučajno znate odgovor: naime, na moje ime, tj. ugostiteljsku radnju je napisana kazna od 250 KM od strane jedne inspekcije, a ja sam potom predala na sudsko odlučivanje i još se čeka datum rasprave. Kakva je situacija u ovom slučaju, da li će biti moguće zatvoriti radnju ako ova kazna još “visi” u zraku i ne zna se konačan ishod i odluka suda?

  Hvala još jednom i želim Vam svako dobro!

  Lp

  • Sanela

   Možete Vi zatvoriti radnju bez obzira što taj proces nije okončan. On će se kasnije, kada dođe “na red”, vezati za Vas kao fizičko lice.

 131. Postovana Sanela,

  u mojoj firmi imamo 2 radnika koji su iz drugog grada, znači rade u Sarajevu a oni su iz Zenice. Kako rade tu oni moraju i plaćati smještaj, jer ne mogu svaki dan ići na relaciji Zenica-Sarajevo-Zenica. Moj knjigovođa kaže da ne postoji nikakva mogućnost da opravdamo njihove troškove plaćanja, jer samo pravo na odvojeni život imaju državni službenici. Molim Vas da li postoji neki način da firma plaća te troškove smještaja? I molim Vas još jedno pitanje, kako imamo radnka iz brčko distrikta da li postoji obaveza predaje Mip obrazca u Pu Brčko. Mi je predajemo u Sarajevu ( radnik je izvadio poreznu karticu u Sarajevu).

  Unaprijed Vam se zahvaljujem,

  LP

  • Sanela

   Tačno je da troškove odvojenog života imaju samo državni službenici i namještenici, tako da te naknade ne možete isplaćivati neoporezivo.
   Što se tiče radnika koji ima prebivalište u BD, predajete u BD obrazac 1002.

 132. Poštovana Sanela, hvala Vam za pomoć.

  L.pozdrav

 133. je li maca pojela moja pitanja , pa ih nema a ni odgovora.
  Svejedno, ja Vas izuzetno cijenim i poštujem, pažljivo pratim sva Vama postavljena pitanja a naročito odgovore.

  S poštovanjem.

 134. Draga Sanela, ja se do neba izvinjavam .Greška je do mene, moja nespretnost i brzopletost su odigrale ulogu. Hvala vam na mejlu. JA se nisam najbolje snašla da bi pronašla odgovore, klktala sam pogrešne datume i to je to. Izvinite još jednom ja sve najbolje mislim o vama jer vi ste iskreno rečeno” INSTITUCIJA” od osobe,

  hvala puno i pozdrav

 135. Zdravo, imala bih jedno pitanje, zaista ste jako susretljivi i zelim da vam se zahvalim unaprijed. Moj muž bi da započne prodaju rabljene robe, za to smo unajmili prostor al kaka dalje, sta je po vama najbolja opcija da imamo sto manje troslkova prema drzavi?? pozdrav

 136. Veliki pozdrav.
  Molio bih vas za pomoć po slijedećem pitanju.
  Želio bih otvoriti Turističku agenciju kao obrt,stan sam preuredio u kancelarijski prostor i tu planiram prijaviti obrt,ako prijavim kao dodatnu djelatnost da li moram prijaviti pored mene vlasnika još jednog radnika ili mogu samo ja biti prijavljen.
  Unaprijed se zahvaljujem na vašem stručnom odgovoru.

  • Sanela

   Poštovani, ako želite registrovati obrt kao dodatnu djelatnost to znači da ste već negdje u radnom odnosu, i u tom slučaju MORATE prijaviti jednog radnika. Međutim, ako niste u radnom odnosu, onda obrt možete registrovati kao osnovnu djelatnost pri čemu bi samo Vi mogli biti u radnom odnosu. Preporučujem Vam da preuzmete besplatnu e-knjigu “Osnove registracije i poslovanja obrta” sa linka /2014/03/poklanjamo-vam-e-knjigu-osnove-registracije-i-poslovanja-obrta/ gdje ćete naći detaljnija pojašnjenja.

 137. Postovana, znat li slucajno koliko iznosi g'odisnja administrativna taksa na
  ugostiteljsku djelatnost?
  Jedan kolega mi kaze 300 a drugi 400KM

  • Sanela

   Administrativna taksa je različita od opštine do opštine, tako da ne posjedujem tako široku bazu, na žalost. Probajte se informisati u Vašoj Poreznoj upravi.

 138. Poštovanje,

  Planiram otvoriti firmu koja bi se bavila inženjeringom, te bi veliku većinu usluga prodavala u inostranstvu (već ugovoreni poslovi). Nedavno sam naišao na informaciju da su firme oslobođene poreza na prihod ukoliko izvoze više od 30% od ukupno ostvarenog prometa. Da li je to istina, te da li se usluga (u ovom slučaju inženjering) podrazumijeva kao “proizvod”?

  • Sanela

   Prodaja usluga ino kupcima je inače malo “problematična” sa aspekta poreza na dobit. Tačno je da je propisano oslobađanje od plaćanja poreza na dobit za pravna lica čiji je prihod od izvoza (nije definisano da li se ili ne pod tim podrazumijeva usluga ili samo roba i proizvod) veći od 30% u odnosu na ukupan prihod. Imam informacije da su neke firme dobile pozitivne odgovore od Porezne uprave sarajevo, Središnji ured, pa Vas upućujem da pošaljete zahtjev za izdavanje Mišljenja (obavezno plaćanje takse 50 KM) jer je to i takvo Mišljenje onda obavezujuće za PU i Vas. Usput, na tu temu možete pročitati i post na linku /2013/11/poreske-olaksice-ili-zackoljice/

 139. Postovana,
  Molim vas za par informacija. Buduci da zelim otvorit obrt za Racunarsko programiranje, savjetovanje i djelatnosti u vezi s njima i Informacijske usluzne djelatnosti … kao gore navedeno – ispostavljanje “usluga” ka inostranstvu.

  Da li mi mozete reci , kojim porezima podlijezem , buduci da cu biti jedini uposlenik u ovom obrtu (za pocetak), i da cu sebi samo placati doprinose, ne i platu.
  Da li mogu raspolagati sa novcima na racunu obrta kako ja hocu? Moraju li ti novci biti na racunu? Da li podlijezu ti novci porezu na dobit?
  da li za svako dizanje novca moram imati pokrice?

  Primjer : ispostavim racun ka instranstvu za jedan mjesec – 1000 KM tj 500 eura

  Uplatim doprinose cca 400 KM
  Platim knjigovodstvo cca 200 KM
  troskovi (mobitel /internet) cca 100 KM

  od 1000 KM ostane mi 300 KM – da li ovih 300 KM mogu podici sa racuna? Bez da ih pravdam ?

  da li samo ovih 300 KM podlijezu porezu ili cijelih 1000 KM kojih se dobiju?

  I naravno da li podlijezem porezu na dobit na kraju godine… (ako je 90% usluga ka inostranstvu)

  Hvala vam unaprijed na odogovoru,jer vidim da se razumijete u materiju, ne kao neke gospodje koje rade u opstini i ne mogu mi dati tacne odgovore nego me salju samo od sobe do sobe.

  Jos jednom hvala.

  Lije pozdrav

  • Sanela

   Poštovana, od poreznih obaveza imate: doprinose za vlasnika (kako ste naveli), porez na dohodak (koji plaćate na kraju godine ako iskažene dohodak), komunalnu taksu na firmu (regulisano Odlukom općinskog vijeća), članarinu Obrtničkoj komori, Turističkoj zajednici. I PDV, ako se registrujete u sistem.
   Što se tiče novca, možete raspolagati sa njim slobodno, i ne moraju biti na računu. Znači, možete podići gotovinu u svakom trenutku, bez obaveze pravdanja utroška iste (kako ste naveli u pitanju).
   O porezu ne bi tako razmišljala do kraja godine, jer možete imati, na primjer, trošak amortizacije koji nije finansijski odliv i sl.
   U osnovi, porez na dohodak plaćate na dohodak = naplaćeni prihodi – porezno priznati radhodi, primjenom stope 10%, ali uz priznavanje odbitaka po Poreznoj kartici (nju obavezno izvadite u Poreznoj upravi).
   Olakšica koju ste naveli odnosi se na pravna lica (preduzeća), a ne i na obrte. Vi možete na kraju godine oporezivu dobit / osnovicu za porez na dobit umanjiti po osnovu: gubitaka iskazanih u ranijih pet godina i zapošljavanja lica sa invaliditetom.

 140. Poštovana,
  Molim Vas, htjela bih plasirati proizvode koje radim iz hobija, kao što su proizvodnja sviječa, i ukrasnih čestitki, da li je to moguče prijaviti, kao kućnu radinost, i koji je status tog obrta? Koje su moje obaveze, odnosno, koliko bi koštalo da se tako nešto pokrene? Hvllla lijepa

 141. Da li bi ste mi poslali knjigu “Osnovi registracije i poslovanja obrta” i da li se može po potrebi doći do Vas za savjet, jer imam namjeru baviti se obrtom šifra 66.22, inače sam iz Zenice
  Hvala

  • Sanela

   Potrebno je samo da se prijavite na mejling listu i link za download e-knjige će stićina Vaš mejl.
   Možete se slobodno javiti za susret, imate kontakt telefone na stranici.

 142. lijep pozdrav mozetel mi vi da objasnite proces sta me slijeduje za otvaranje trgovacke radnje imam prostor oko 50 kvadrati moj prostor sve moje znaci nista kirija nista radnik ja hocu na sebe da otvorim i koliko je potrebno novca za pocetak pozdrav

 143. Pozdrav Sanela,

  Web hosting i web dizajn pod kojom sifrom se vode ove djelatnosti? Jeli to Agancija za informaticke usluge?

  Hvala

  • Sanela

   Vodi se pod šifrom 63.11 Obrada podataka, usluge hostinga i djelatnosti povezane sa njima ili 63.12 Internetski portali, a možete je nazvati Agencija za informatičke usluge. Naziv se ne veže strogo za opis i vrstu šifre djelatnosti.

 144. Poštovana, imam pitanje vezano za otvaranje računovodstvenog servisa. Naime, u decembru sam stekla zvanje certificirani računovođa i pošto sam nezaposlena htjela bih probati pokrenuti servis. Pitanje, da li moram imati još uposlenih ili mogu i sama biti prijavljena? Zatim, kakva je procedura kod izrade pečata-da li ga već sada mogu napraviti ili prvo moram registrovati obrt?
  Hvala unaprijed.

  • Sanela

   Poštovana, ukoliko registrujete obrt kao osnovnu djelatnost, ne morate imati više zaposlenih.
   Znači, možete biti samo Vi prijavljeni. Što se tiče procedure izrade pečata CR to možete uraditi neovisno od registracije obrta.
   To je Vaš lični pečat, tj. pečat kojim dokazujete Vaše zvanje.

 145. Poštovana g-dja Sanela,
  zaposlena sam i u stalnom radnom odnosu. Planirala sam registrovati obrt za rač. usluge, ali, kako sam uspjela zaključiti iz nekoliko prethodnih slučajeva to mogu učiniti samo kao dodatnu djelatnost, dakle uz uslov da zaposlim radnika. Ja sam certificirani računovođa. U kojem roku od dana registrovanja obrta bih morala zaposliti radnika, odnosno na koj način mogu regulisati moj angažman za vođenje poslovnih knjiga drugim obrtnicima, ugovor o privremenim i povremenim poslovima ili neka slična varijanta.
  hvala unaprijed. Lijep pozdrav!

  • Sanela

   Poštovana, ako ste Vi već u radnom odnosu onda možete računovodstvenu agenciju registrovati samo kao dodatnu djelatnost, kako i rekoste.
   U tom slučaju, što je i uslov u Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima, morate zaposliti jednog radnika i to odmah, po dobijanju Rješenja.
   Što se tiče Vas, Vi ste vlasnik i to je Vaš jedini “odnos” sa tom računovodstvenom agencijom. Ne možete privremeno nekoga angažovati na poslovima vođenja poslovnih knjiga, iz prostog razloga jer se radi o djelatnosti radnje. Samo radni odnos dolazi u obzir.

 146. Poštovana,
  vezujući se za već postavljeno pitanje, interesuje me da li mogu na neki način regulisati saradnju, odnosno vođenje knjiga za obrtnike, a da ne osnivam dodatnu djelatnost jer mi se ne isplati. postoji li mogućnost tipa nekog ugovora ili sl.
  Hvala unaprijed na odgovoru

  Lijep pozdrav

  • Sanela

   Na žalost, aktuelni Zakon o računovodstvu i reviziji u FBiH nije predvidio drugačiji način / oblik vođenja poslovnih knjiga, pa ni po osnovu Ugovora o djelu.

 147. Postovanje,jako sam zahvalan na ovako opsirnim postovima i komentarima.Zelm da otvorim radnju za servis i prodaju polovnih racunara i laptopa,citao sam par puta ovaj vas post i jasna mi je procedura gdje sta i kako,zanima me konkretno kako se mogu registrovati pod kojom djelatnosti i dal mogu kao “szr” a ako ne mogu dal mogu samo sa servisom racunara.Posto sam nezaposlen bilo bi kao osnovna djelatnost pa me zanima i to koliko bi placao doprinose za jedan mjesec mislim na pio i zdravstveno osiguranje…..Inace zivim Republici Srpskoj…Hvala unaprijed

  • Sanela

   Poštovani, s obzirom da nisam bila sigurna u odgovor, poslala sam upit Poreskoj upravi RS-a, na šta su mi odgovorili sljedeće:
   Физичко лице – резидент Републике, власник самосталне занатске радње је обвезник доприноса, у смислу члана 4. став 1. тачка ђ) Закона о доприносима („Сл.гласник Републике Српске“, број: 116/12), а основица за обрачун доприноса је лично примање у складу са Законом о порезу на доходак које подлијеже плаћању пореза на доходак власника радње, према одредбама члана 6. став 1. тачка б) поменутог Закона.
   Стопа доприноса на основицу из члана 6. поменутог Закона износи 33%, према одредби члана 8. став 1. поменутог закона, а уплату доприноса вршите на бројчану ознаку врсте прихода: 712199, на један од доле понуђених рачуна јавних прихода Републике Српске, који су прописани Наредбом о уплаћивању одређених прихода буџета Републике, општина и градова и фондова („Службени гласник Републике Српске“, број: 75/12, 124/12 и 59/13).

   - рачун јавних прихода Републике Српске за опште уплате код NLB Razvojna banka a.d. Banja Luka, број 562-099-00000556-87,
   - рачун јавних прихода Републике Српске за опште уплате код Uni Credit Banka a.d. Banja Luka, број 551-001-00008915-56,
   - рачун јавних прихода Републике Српске за опште уплате код Комерцијална банка а.д. Бања Лука, број 571-010-00002020-18,
   - рачун јавних прихода Републике Српске за опште уплате код Hypo Group Alpe adria a.d. Banja Luka, број 552-000-00026269-20,
   - рачун јавних прихода Републике Српске за опште уплате код Balkan Investment Bank a.d. Banja Luka, број 568-163-12000025-04,
   - рачун јавних прихода Републике Српске за опште уплате код Pavlović Internacional Bank a.d. filijala Banja Luka, број 554-004-00000192-37,
   - рачун јавних прихода Републике Српске за опште уплате код Бобар банка АД Бијељина, филијала Бања Лука, број 565-501-48000001-43
   - рачун јавних прихода Републике Српске за опште уплате код Нове банке АД Бања Лука, Филијала Бања Лука, број: 555-000-08053684-17.

   Основица за обрачун доприноса на примања по основу радног односа, утврђује се по формули: БП=Н-20/0,60, при чему сте сами дужни одредити основицу за обрачун доприноса (бруто или нето), уз напомену да је најнижа плата у Републици Српској утврђена у износу од 370,00 КМ, сходно Одлуци о најнижој плати („Сл.гласник РС“, број: 40/10).

   23.04.2014. године Сектор за услуге пореским обвезницима

 148. Poštovana,

  Za koliko godina nastaje zastarijevanje naplate doprinosa? Ako imam dug iz 2006. godine za doprinose, bila sam vlasnica trgovačke radnje, a do sada nije pokrenut postupak naplate da li je tačno da za ova potraživanja za 5 godina nastaje zastara?

  Srdačan pozdrav,

  • Sanela

   Prema Zakonu o poreznoj upravi FBiH (“Službene novine Federacije BiH”, br. 33/02, 28/04, 57/09, 40/10, 27/12 i 7/13), član 73 propisana je zastara od 5 godina. Međutim, bitno je provjeriti da li je Porezna uprava pokrenula u međuvremenu postupak, tj. na bilo koji način prekinula zastaru.

 149. Postovana,

  da li mi mozete reci sta mi je potrebno za pokretanje obrta koji bi se bavio proizvodnjom i distribucijom kolaca.Da li je moguce registrovati obrt na kucnu adresu ili ipak mora postojati prostor predvidjen za takvu vrstu radinosti?

 150. Pozdrav,

  Dali mi možete pomoći oko jednog pitanja?
  Nabavili smo fiskalnu kasu i uz račun nam je došao iznos od 40KM na ime INICIJALNA FISKALIZACIJA UREĐAJA, moje pitanje glasi na koji konto knjižimo to prilikom unosa ulaznih računa?

  Hvala unaprijed

 151. Pozdrav

  Postovana gđo Sanela pratim vase odgovore i zaista sam zadivljen. Naisao sam na jedno pitanje u vezi otvaranja obrta frizera pod stari tradicionalni zanat, samo me interesuje da li je taj zakon na nivou cijele FBiH. Hvala.

  • Sanela

   Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima je važeći na području cijele FBiH. Možete ga naći, kao i podzakonske akte, na našoj web stranici.

 152. Postovanje
  Kad sam otvorao trgovacku radnju nije bilo potrebe za pitanjima,jer ste detaljno objasnili u svojim tekstovima..Nazalost u okruzenju u kojem se nalazi moja trgovina nalazi se jos tri trgovine i jedini sam koji upalcujem doprinose za sebe i radnicu,fiskalizasija,uglavnom sve i to vec dvije godine..Ove tri trgovine vec dugo godina rade bez ikakvih obaveza..Na sve moje prijave niko od nadleznih nije reagovao i dok ovo pisem jos uvijek rade..Dok meni recimo redovno dolaze razne inspekcije..Nazalost prinudjen sam da odjavim svoju trgovinu ,jer s obzirom na konkurenciju i nize cijene ne mogu vise da zaradjujem dovoljno da izmirujem svoje obaveze..Zanima me koja je procedura odjavljivanja i dali danom podnosenja odjave prestaju moje obaveze..Ukoliko zelim da recimo danas odjavim trgovinu,robu koju nisam uspio prodati da li smijem prema zakonu prodavati jos par dana poslije predavanja zahtjeva za odjavu ili prvo robu rasprodati pa odjaviti…na ovo pitanje jos nisam nasao odgovor od “strucnih” lica,pa vas molim da ako moze neki savjet od vas..Ako moze i savjet kome da se obratim po pitanju ove tri nelegalne trgovine,da napokon postanu legalne.
  veliki pozdrav i hvala unaprijed

  • Sanela

   Zaista mi je žao zbog situacije u koju su Vas dovele radnje koje rade “na crno”.
   Prilikom odjave procedura je sljedeća:
   - podnosite zahtjev nadležnom općinskom organu
   - dobijate Rješenje o trajnoj odjavi rada
   - podnosite Poreznoj upravi Poreznu prijavu (privremeno sa datumom odjave) a onda na kraju godine “pravu” poreznu prijavu
   - s obzirom da će Vam sva roba (neprodata) ući u prihod po zatvaranju radnje, ona ostaje Vaša i možete je prodavati
   - ako ste u sistemu PDV-a onda ćete imati obavezu plaćanja PDV-a na zalihu robe
   Knjigovođa bi Vam trebao znati sastaviti poreznu prijavu po zatvaranju radnje. Ako bude trebalo još informacija, javite se.

   • Hvala na brzom odgovoru…Dakle nisam u PDV-u…tako da nisam obavezan placati na zalihu robe..i znaci po odjavi mogu nastaviti da rasprodajem zalihe robe..Sve obaveze tj doprinose i plate za radnicu su izmirene osim sad aprilske tako da mislim da bi trebalo biti lako odjaviti..
    Nazalost,zbog ovakvog stanja u koje su me dovele nadlezne inspekcije koje nisu radile svoj posao tj. nisu primorale ove tri radnje da prestanu raditi na “crno”odustao sam od pokretanja pekare i jos jedne trgovine…a to je znacilo jos najmanje tri-cetiri zaposlena i pripadajuce uplate..Maximalno sam razocaran u sistem i drustvo koje samo posmatra nepravilnosti i nepravdu oko sebe..
    Vama jos jednom hvala i ako ponovo uplovim u biznis vode nadam se da mogu racunati na koristan savjet…Sve najbolje.

 153. Omeragić Jasmin

  Poštovana, bio sam bezbroj puta sudionikom Vaših veoma uspješnih i edukativnih predavanja. Žao mi je što prije nisam na net-u pronašao ovu Vašu stranicu. Želim Vam sve najbolje u radu i životu.

  Usput, molio bih odgovor na dva pitanja:
  1. Poslodavac (DOO) želi kolektivno osigurati radnike od posljedica nesretnog slučaja. Od osiguravajuće kuće dobija fakturu na ime firme i jednokratno je želi platiti sa svoga trans.računa. Da li je ovo za poslodavca porezno dopustiv rashod.

  2.Vlasnik firme je pokrenuo proces smanjenja kapitala i to samo za onaj iznos koji je u prethodnim godinama uplatio u svrhu povećanja toga kapitala, a sve to s namjerom da u skladu sa likvidnošću firme u narednom periodu izvrši i isplatu (povrat) tih sredstava na vlastiti (lični) račun.
  Da li je, nakon upisa u sudski registar, ovu promjenu ispravno knjižiti stavom potražnog storna na klasi “3” i stvaranjem obaveze “negdje” na klasi “4” koju bi zatvarali kasnijim isplatama, te da li će naknadna isplata, kada se desi,prouzročiti ikakve porezne obaveze?

  Oprostite zbog oduzetog vremena i hvala Vam unaprijed na odgovoru

  Jasmin Omeragić

  • Sanela

   Jasmine, hvala Vam.
   Ja jednostavno radim ono što volim :-)
   Što se tiče Vaših pitanja, za prvo je odgovor da taj izdatak jeste porezno priznat rashod, kada ga pravno lice plaća osiguravajućem društvu. Izuzetno, ukoliko se izvrši isplata radniku po osnovu navedenog osiguranja (desi se nesreća na radu, na primjer), onda bi morali na tu isplatu obračunati poreze i doprinose kao za plaću, i tada bi bio porezno nepriznat rashod.
   Drugo pitanje, koje se tiče smanjenja ranije povećanog kapitala uplatama za poboljšanje likvidnosti poslovanja, pretpostavljam da su se te uplate registrovale kod nadležnog suda kao povećanja kapitala, i time redovno knjižili na klasu 3. Ako jeste, sada (opet) na osnovu Rješenja nadežnog suda o smanjenju osnivačkog kapitala smanjujete stanje na klasi 3 i stvarate obavezu, kako ste i naveli. Knjiženje je slično kao kada se vrši raspored dobiti za isplatu. Takve isplate nemaju poreznih posljedica, bar ne po trenutno važećim propisima.
   Hvala Vama na praćenju :-)

 154. Poštovanje,

  Kako vršiti poslovanje poslije registarcije, dok je u toku fiskalizacija?
  Na koji način vršiti izdavanje računa za prodatu robu?

  • Sanela

   Promet evidentirate na pisani fiskalni račun, a kasnije, kada se aktivira fiskalna kasa, taj čitav promet evidentirate kroz fiskalnu kasu.

 155. Poštovana,

  Bavim se uzgojem plantaznog voca,posjedujem zasađenu plantazu od nekih 2 hektara.Zelio bih osnovati sopstveni obrt,međutim ne bih uplacivao doprinose(pio/mio),jos sam student(bez obzira).
  Postoji li neka sema da osnujem obrt,u mom slucaju,koji ce imati par clanova,sa statutom koji ce biti registrovan.
  Da li bi imao mjesecnih troskova(obaveznih),mozete mi malo pojasniti?Sta bi vi uradili u mom slucaju,koji metod je najbezbolniji?
  I sto se tice dokumentacije sta mi treba,da naglasim plantaza se nalazi u RS-u,i da li je pozeljno da i ja budem prijavljen u pomenutom entitetu,odnosno da li je obavezno?

  Hvala velika :)

  • Sanela

   Mislim da je moguće da se Vaša djelatnost registruje kao dopunska ili dodatna, pri čemu ne bi ste imali obavezu plaćanja doprinosa za sebe. Međutim, problem Vam može praviti činjenica da niste zaposleni, tj. da ste student. Možete obrt registrovati (formalno) na nekoga drugoga ko je već u radnom odnosu i tada ne bi imali navedenih problema.
   To je, recimo, najjednostavnija i veoma “jeftina” opcija poslovanja. Ako bi ste se registrovali kao obrt onda Vam ne treba Statut.
   U tom slučaju, ako ne bi ste ušli ni u sistem PDV-a, Vaša jedina (najveća) obaveza jeste plaćanje poreza na dohodak na kraju godine, odnosno akontativno u toku godine. Osnovica za porez na dohodak je razlika između prihoda i rashoda.
   Što se tiče Vaše prijave u RS, Vi možete imati prebivalište u FBiH, a registrovati obrt u RS, kao i obrtnuto.Nije uslov mijenjanje boravka, ako ste na to mislili.

   • Poštovanje,imam slično pitanje vezano za poljoprivredu,
    Zanima me sta treba od dokumentacije i koliki su trroskovi pri samoj registraciji,kao i na godišnjem nivou ako ih ima,za osnivanje odnosno registracija poljoprivrednog udruzenja,u mom slucaju ne bi se radilo o obrtu,znaci cisto poljoprivredno udruzenje,konkretno radi se o konkurisanju na javne oglase,razne podsticaje od strane drzave,hvala.

    • Sanela

     Osnivanje Udruženja, bez obzira na cilj i svrhu registracije (poljoprivredno, socijalno, edukativno, …) se vrši u skladu sa posebnim Zakonom o udruženjima i fondacijama i na ovom linku možete naći korisne informacije http://www.omladina-bih.net/download/PrirucnikPrilog.pdf
     U slučaju osnivanja Udruženja, na bilo kom nivou, s obzirom da se radi o neprofitnoj organizaciji, nije obavezna uplata osnivačkog kapitala. Svi Vaši troškovi se svode na takse i plaćanja notarske obrade dokumenata, a za tačan podatak se morate obratiti nadležnim službama jer su ta pitanja regulisana na općinskim / kantonalnim nivoima.

 156. Postovanje
  Pratim vase komentare, imam zavrsenu srednju skolu zvanje frizer. U opstini rekli su mi da ne mogu sa tom diplomom otvoriti obrt “stari trdaicionalni zanat”. Znate li gdje ima skola za berberina.
  Hvala.

 157. Draga Sanela,
  hvala na svim dosadasnjim savjetima…ovakav vid “servisa” nedostaje svima nama…A sad pitanje :
  vlasnik sam obrta, tacnije prenocista u Sarajevu. Uredno prijavljen na 8 sati i izmirujem doprinose i poreze. Imam prijavljenu i jos jednu radnicu na 8 sati.Ukazala mi se prilika da zasnujem radni odnos u drugoj firmi na pola radnog vremena.
  Da li ce biti problem da se napravim promjenu podataka na svojoj sadasnjoj JS 3100 prijavi sa 8 na 4 sata i da budem prijavljen i kod drugog poslodavca na jos 4 sata iz razloga jer sam vlasnik (direktor) u prvom obrtu??
  HVALA NA odgovoru PUNO !

  • Sanela

   Na žalost, kao vlasnik obrta ne možete biti prijavljeni na 4 sata, već samo na 8 sati (puno radno vrijeme).
   Jednina mogućnost jeste da djelatnost (pre)registrujete kao dodatnu gdje bi bilo prijavljeni samo kod tog drugog poslodavca (na 8 sati), a tu gdje ste vlasnik obrta ne bi ste bili prijavljeni. Bila bi samo radnica.

 158. Poštovana,
  planiram otvoriti radnju -prodaja rabljene robe obuce i odjece,molim Vas mozete li mi pojasniti pod kakvom kategorijom se isti svrsataje te koji su prateci troskovi tj obaveze registracije te obaveze tokom poslovanja.Hvala .LP

  • Sanela

   Prodaja rabljene robe je trgovina, tiče je se Zakon o unutrašnjoj trgovini i možete ga naći na našoj web stranici.
   Što se tiče troškova, registrujte se na mejling listu i preuzmite e-knjigu o registraciji, gdje možete naći dosta korisnih informacija.

 159. programiranje_obrt

  Potovana,

  prvo da zahvalim na nesebicnom pojasnjavanju i izdvojenom vremenu.
  Sa zadovoljstvom sam citao tekst i komentare i ne znam kako dosad nisam naletio na stranicu obzirom da sam dugo pokusavao pronadjem infromacije poput ovih.

  Imao bih i ja par pitanja, i nadam se da necu ponoviti pitanja od prije.
  Vec sam prikupio papirologiju za otvaranje obrta kao dopunske djelatnosti za obavljanje ‘kompjuterskog programiranja’ i ‘pruzanja konsultantskih usluga’ pa su moja pitanja vezana za to.

  1. Napomenuli ste gore da i ne mora postojati obrt a da se dug prema drzavi moze platiti sa 4% za zdravstvo plus 10% na izracunatu osnovicu. Da li se u tom slucaju placanje vrsi na kraju godine ili na kraju mjeseca i da li je neophodno izvrsiti placanje zdravstva ako sam vec u radnom odnosu?

  2. U slucaju otvaranja obrta, sto bi bila pozeljnija varijanta jer otvara druge mogucnosti, da li se mora obracunati PDV (naravno ako je obrt ‘prijavljen’ u PDV sistem) ukoliko se fakturise prema inostranoj firmi i sav rad se obavlja na opremi koja je udaljena, tj nalazi se vani?

  Hvala na izdvojenom vremenu i veliki pozdrav

  • Sanela

   Poštovani, što se tiče prvog pitanja ono se odnosi na angažman po osnovu Ugovora o djelu ili Ugovora o autorskom djelu. To su slučajevi bez zasnivanja radnog odnosa i navedeno (4% doprinosa za zdravstveno osig. + 10% poreza na dohodak) se plaća ako se priliv novca dobija od ino partnera, i to odmah po prilivu novca. Ne na kraju godine ili na kraju mjeseca.
   Obračun PDV-a zavisi isključivo o kojoj vrsti usluge se radi. Naime, TAČNA vrsta usluge opredjeljuje obračunavanje i neobračunavanje PDV-a. Znači, morate mi reći kako se TAČNO zove usluga da bi Vam rekla kako je oporeziva, neovisno od toga što znam djelatnost pod kojom bi se registrovali (to je puno šire).
   Vama puno hvala na praćenju :-)

   • programiranje_obrt

    Hvala na brzom odgovoru.

    - Za placanje 4% plus 10% jel postoji posebni obrasci?

    - Sto se tice usluge koja bi se obavljala, sustinski radi se o programiranju aplikacija i baze podataka za potrebe klijenta koji je vani. Ne znam ni sam kako bih je tacno nazvao osim usluga racunarskog programiranja, izrada softvera i web aplikacija.

    Hvala

    • Sanela

     Ne postoji poseban obrazac za takve slučajeve. To su specifični slučajevi naplate iz inostranstva gdje je primalac rezident, koji za sebe plaća porezne obaveze. U “redovnoj” situaciji imate obrazac AUG-1032, ali kada bi njega popunjavali za ove slučajeve, on bi bio nepotpun.
     Za drugi dio pitanja, PDV NE OBRAČUNAVATE ako se radi o uslugama:
     a) prijenosa, ustupanja, propuštanja i stavljanja nekome na raspolaganje imovinskih prava, autorskih prava, prava na patente, licence, zaštitnih znakova i drugih prava intelektualne svojine;
     b) reklamiranja;
     c) savjetnika, inženjera, advokata, revizora, računovođa, tumača, obrade podataka i davanja podataka;
     d) preuzimanja obaveze da se u potpunosti ili djelimično odustane od vršenja neke djelatnosti ili korištenja nekog prava;
     e) bankarskim, finansijskim uslugama i uslugama u oblasti osiguranja i reosiguranja, osim iznajmljivanja sefova;
     f) stavljanja osoblja na raspolaganje;
     g) pružanja telekomunikacionih usluga, što znači prijenos, emitiranje ili prijem znakova, signala, teksta, slika, zvukova ili informacija putem kablovskih, optičkih ili drugih elektromagnetnih sistema, uključujući i pravo na korištenje takvog prijenosa, emitiranja ili prijema;
     h) iznajmljivanja pokretnih stvari, osim prijevoznih sredstava;
     i) posredovanja prilikom pružanja usluga iz podtač. a) do h).
     Da li prodajete licencu za korištenje softvera da se podvede pod tačku a)?
     Pogledajte malo ovo nabrojano, pa ako se može “uklopiti” ili spada u neku od navedenih usluga, onda se PDV ne obračunava. U suprotnom, bez obzira što ide faktura ino kupcu, PDV se obračunava.

     • programiranje_obrt

      Hvala puno, ovo su informacije koje su me zanimale.

      Vezano zalicenciranje, radi se o unapredjivanju i odrzavanju postojeceg softvera koji je uvijek bio u vlasnistvu ino firme.

      Hvala jos jednom

 160. Pozdrav Sanela!

  Molim Vas objasnite mi kada želim registrovati obrt kao dodatnu djelatnost , putem uposlenika, podrazumjevali se u članu 12 Zakona o obrtu ( koji ispunjava uslove člana 9 i 10) da ja uz zahtjev moram dostaviti i traženu dokumentaciju iz člana 9 i 10 na ime uposlenika. Hvala!

  • Sanela

   Da, s obzirom da se dodatna djelatnost radi “preko” zaposlenika, morate dostaviti svu dokumentaciju koja je navedena u članovima 9 i 10 za zaposlenika.

 161. Poštovana!Moje pitanje je vezano za cvjećaru,tj da li se vodi knjiga repromaterijala ako će se praviti kalkulacije prilikom kupovine i provodi zaduženje i razduženje u tkm? Naime ,cvjećara formira cijenu svakog cvijeta i saksije ,a otpis će se po potrebi obračunavati kroz tkm.Svaki buket tačno se formira po cijeni cvetova pojedinačno.Ostale knjige će se voditi tj. prihoda-rashoda,prometa,potraživanja i obaveza i dugotrajne imevine.Obzirom da je to obrtnička radnja ,da li navedena knjiga treba da se vodi?

  • Sanela

   Nema formalne obaveze da se vodi Knjiga repromaterijala. Ta evidencija je bila obavezna po ranijim, kantonalnim propisima.
   Sa uvođenjem sistema poreza na dohodak, od 01.01.2009. godine obavezne evidencije su: Knjiga prihoda i rashoda, Evidencija potraživanja i obaveza, Popisna listadugotrajne imovine, Knjiga prometa (ako prodaju obavljate na više prodajnih mjesta) i Trgovačka knjiga na malo – propisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini.
   Vi ukoliko želite, možete voditi tu evidenciju, ako će Vam ona olakšati rad i praćenje, ali ponavljam – niste obavezni.

 162. Poštovana,
  zanima me kakva je procedura za osnivanje obrta znači koji su mijesečni troškovi firme i dali neko ko je samo registrirao neki obrt može da učestvuje u tenederima pošto sam pročitao u nekom članku da na tenderima samo doo firma može da učestvuje ..(velika mi je želja da osnujem vlastiti obrt ali imam kočnicu što se tiče troškova mijesečnih državi, koliki su ukupno dopronosi mijesečni )

  Koje su pogodnosti i mogućnosti osnivanja obrta , kakva su iskustva što se tiče toga nakon osnivanja obrta da li su se pojavile neke nove poslovne ponude dali mi može neko dati neki komentar i podijeliti vlastito iskustvo u vezi toga..

  Hvala lijepo .

  • Sanela

   Poštovani, učestvovati na tenderima mogu i pravna i fizička lica – obrtnici, zanatlije i sl. Tu nema zakonskog ograničenja.
   Što se tiče troškova, oni variraju i zavise od djelatnosti. Naime, za vlasnika obrta / samostalne radnje su propisane osnovice za obračun doprinosa i one su različite u zavisnosti o kojoj djelatnosti se radi. Te osnovice možete naći na linku /2014/01/osnovice-za-obracun-doprinosa-odredenih-obveznika-za-2014-godinu/ i množite ih sa 41,5%. Taj iznos su ukupni doprinosi koje plaćate za sebe kao vlasnika. Za zaposlenike doprinosi na najnižu plaću su cca 226 KM a najniža plaća je cca 357 KM.
   Ostali troškovi su: taksa na firmu (godišnje se plaća) i zavisi od odluke općinskog Vijeća, zatim plaćanje poreza na dohodak na kraju godine.
   Od ostalih obaveza imate manje iznose za parafiskalna davanja: članarine Turističkoj zajednici, Članarina Obrtničkoj komori (osim ako ste trgovinska ili ugostiteljska djelatnost), naknada za opštekorisne funkcije šuma.
   Korisne informacije o troškovima pokretanjaobrta možete naći na našoj stranici ako se prijavite na mejling listu i preuzmete besplatnu e-knjigu koja obrađuje temu registracije obrta.
   Što se tiče vlastitog iskustvamogu samo reći da je najbolje biznis započeti kao obrt, jer je rizik manji, a i daleko jednostavnije je prestati sa poslovanjem. Ako se posao razvije, lako je registrovati d.o.o. :-)

 163. Poštovana,

  zelimo registrovati produkcijsku kucu za film i video. Dvoje bi nas bilo kao osnivaci i vlasnici kuce, planiramo traziti grantove za kratke filmove od filmskih fondova, eventualno raditi muzicke spotove i reklame za novac, pruzati usluge postprodukcije, te na taj nacin i steci profit. Zbog manjka novcanih sredstava zanima me koja je najpovoljnija opcija registracije? Ukoliko je moguce registrovati kao obrt, da li postoji mogucnost da se izbjegne fizikalizacija u ovom slucaju (buduci da je to najveci dio troska)? Ukoliko ne postoji, da li imate savjet za najpovoljniju opciju registracije ovakve djelatnosti?

  Veliko hvala za ovo sto radite, ovakva pomoc i savjeti su zaista dobrodosli!

  • Sanela

   U UREDBI O VEZANIM I POSEBNIM OBRTIMA (“Službene novine FBiH”, broj 66/09) je propisano da može pod šifrom 0/92.31 – Umjetničko i književno stvaralaštvo, i scensko izvođenje (reproduktivna umjetnost), … obavljati ova djelatnost koju Vi želite, ako Vamje u interesu da to za početak bude nešto “budžetski skromnije”. Što se tiče fiskalizacije, nje niste oslobođeni, na žalost.
   Ja bi, sa Vašim željama i interesima, krenula od ovakvog obrta (kako sam opisala), a kasnije, ako se i kada se posao razvije, nije teško početi poslovati kao d.o.o.

 164. Postovani,

  Hvala na opsirnom tekstu koji sadrzi puno korisnih stavri
  Imam jedno pitanje vezano za fiskalne kase.
  Naime, u fazi sam otvaranja obrta, i trebao bih da kupim fiskalnu kasu i da potpisem ugovor sa ovlastenim servisom. S obzirom da obrt jos nije krenula sa radom (krenuce od juna mjeseca), da li se fiskalna kasa koja se kupi u maju moze tretirati kao rashod kada obrt krene sa poslovanjem?
  Znaci, da li u knjigu prihoda i rashoda mogu evidentirati kupovinu fiskalne kase, fiskalizaciju i servis?
  Hvala

  • Sanela

   Možete je tretirati kao rashod i otpisati u cjelosti (jednokratni otpis u porezne svrhe), bez obzira što je fiskalna kasa kupljena ranije.
   To je omogućeno za sva stalna sredstva koja se nabave prije pokretanja biznisa, kao i ona koja su nekada davno nabavljena, naslijeđena, dobijena bez naknade i sl.
   Fiskalna kasa, za koju pretpostavljam da je ispod 1.000 KM, omogućen je jednokratni otpis u porezne svrhe. Vrijednost imate na računu, i njega koristite da knjižite u poslovnim knjigama.

 165. Poštovana , zahvaljujem se na informacijama i mogu sigurno reči da je malo takvih profesionalaca koji velikodušno i sa ljubavlju dijeli svoje znanje .Pošto se liječim od karcinoma , ja samo želim da Vas zdravlje posluži bezbroj godina.Zahvaljujem!

 166. Poštovana Sanela,

  Planiram započeti obavljanje djelatnosti dizajna. S obzirom da će moji kupci biti uglavnom ljudi iz inostranstva, zanima me na koji nacin se to tretira? Da li to ima ikakve veze sa uvozom/izvozom usluga i da li mogu primati uplate na svoj devizni racun kod poslovne banke? Osim toga, da li je to djelatnost obrta sa nizom osnovicom za doprinose?

  Drugo pitanje, koje me stvarno interesuje, ako firmu osnivaju kao dodatnu djelatnost dvije osobe koje su zaposlene kod poslodavca, i planiraju primiti radnika u stalni radni odnos, na koji nacin ce se evidentirati i placati doprinosi za vlasnike zajednicke djelatnosti? Nije logicno da se placaju 2x ( i kod poslodavca i kod samostalne djelatnosti)

  • Sanela

   Poštovana, s obzirom da se radi o uslugama, a ne isporuci robe / proizvoda ino kupcima, možete sa obrta, sasvim regularno, fakturisati ino kupcima Vaše usluge. Takođe, naplatu možete vršiti na devizni račun u poslovnoj banci koji ćete otvoriti ondje (u toj posl. banci) i preko njega vršiti naplatu.
   Vaše pitanje uvezi sa osnovicom se odnosi, pretpostavljam, na status paušalca. Ne možete sa ovom djelatnosti dobiti status paušalca.
   Vaša osnovica za obračun doprinosa po zbirnoj stopi 41,5% jeste 827,00 KM.
   Vlasnici zajedničke djelatnosti, ako tu (zajedničku) djelatnost registruju kao dodatnu i zaposle radnike, onda za sebe i ne plaćaju doprinose. Ondje gdje su zaposleni (kod tog poslodavca) se plaćaju doprinosi za njih. Znači, neće se duplo plaćati doprinosi, što je konkretno bilo Vaše pitanje.

 167. Poštovana,

  Ako nam je radnik od 01.04.14 – 15.04.14 bio pod ugovorom o djelu a od 15.04.14 je dobio ugovor o radu, kako ćemo mu obračunati platu i doprinose za taj mjesec, da li pola mjeseca ugovora o djelu a pola ugovor o radu ili…?

  Hvala unaprijed.

  • Sanela

   U Vašem slučaju Ugovor o djelu obračunavate kao ugovor, standardno, za period za koji je potpisan (01.04.-15.04.) i ne vežete ga za kasniji radni angazman. Zaposlenika prijavljujete od 15.04. i predajete obrazac JS3100, i obračunate plaću za pola mjeseca.
   Osnovica je ugovorena plaća i nema veze sa najnižom osnovicom jer je kraći period obraćuna. Znači, ugovorenu plaću proporcionalno danima radnog angažmana preračunate i tako formirate osnovicu za obračun doprinosa.

 168. Poštovani,

  Prije svega želim da vam se zahvalim na korisnim informacijama koje sam pročitao na vašem web sajtu.

  Imam nekoliko pitanja ako možete da mi odgovorite:

  1.Želim pokrenuti agenciju ili nešto slično(ne znam šta je najbolje) za prodaju web hostinga(smještaj web sajtova na internetu) i izradu web sajtova pa ako možete da mi preporučite šta bi bilo najbolje za tu vrstu posla da registrujem?Da li mora d.o.o. ili nešto drugo?U sistem PDV-a nebih trebao biti jer ako sam dobro shvatio ispod 50.000 KM godišnje nisam obavezan?

  2.S obzirom da sam ja već zaposlen u rafineriji nafte u Brodu da li ja kao vlasnik tog novog biznisa moram da uplaćujem nekome doprinose ili sebi jer mi firma uplaćuje doprinose a ovo bi bio dopunski posao.Ako je potreban jedan radnik pored mene da li to može da bude moja supruga kojoj isto firma uplaćuje doprinose jer želim da smanjim makar taj mjesečni trošak?

  3.Mogu li ja sa ugostiteljskom školom da vodim taj biznis?Znanje nije problem,iskustva imam na pretek ali ne znam da li zakon ograničava tako nešto?

  4.Trebam li poslovni prostor za takvu vrstu posla s obzirom da se radi o dopunskoj djelatnosti jer sam već zaposlen u firmi?

  5.Trebam li usluge knjigovođe i ako trebam koliko često(npr jednom mjesečno da mi sredi papirologiju) jer ne isplati mi se za početak plaćati nekome mjesečnu platu,tek za godinu-dvije dok se biznis ne razvije?

  Nadam se da vas ne opterećujem previše sa ovoliko pitanja.

  Srdačan pozdrav
  Hvala

  Alex

  • Sanela

   Poštovani, na Vaša pitanja odgovaram redom kako ste ih postavljali:
   1.Želim pokrenuti agenciju ili nešto slično (ne znam šta je najbolje) za prodaju web hostinga (smještaj web sajtova na internetu) i izradu web sajtova pa ako možete da mi preporučite šta bi bilo najbolje za tu vrstu posla da registrujem? Da li mora d.o.o. ili nešto drugo? U sistem PDV-a ne bih trebao biti jer ako sam dobro shvatio ispod 50.000 KM godišnje nisam obavezan?
   Tu djelatnost možete obavljati kao obrt i nema potrebe da registrujete d.o.o. Ako oporeziv promet na godišnjem nivou bude ispod 50.000 KM onda ne morate ući u sistem PDV-a.

   2.S obzirom da sam ja već zaposlen u rafineriji nafte u Brodu da li ja kao vlasnik tog novog biznisa moram da uplaćujem nekome doprinose ili sebi jer mi firma uplaćuje doprinose a ovo bi bio dopunski posao. Ako je potreban jedan radnik pored mene da li to može da bude moja supruga kojoj isto firma uplaćuje doprinose jer želim da smanjim makar taj mjesečni trošak?
   Ovu djelatnost možete registrovati kao dodatnu ili dopunsku. Ako je registrujete kao dodatnu,onda morate imati zaposlenog radnika, a ako je registrujete kao dopunsku, onda ne. Vi svakako, ako ste već zaposleni, u obrtu ste samo vlasnik i nema obaveze da se za Vas obračunavaju i plaćaju doprinosi. Ako se odlučite za dodatnu djelatnost, zaposlenik može biti supruga.

   3.Mogu li ja sa ugostiteljskom školom da vodim taj biznis? Znanje nije problem,iskustva imam na pretek ali ne znam da li zakon ograničava tako nešto?
   Nije preduslov određena stručna sprema za ovu vrstu obrta.

   4.Trebam li poslovni prostor za takvu vrstu posla s obzirom da se radi o dopunskoj djelatnosti jer sam već zaposlen u firmi?
   Ono što možete obavljati bez poslovnog prostora možete naći na linku /wp-content/uploads/2013/11/PRAVILNIK-O-VEZANIM-I-SRODNIM-OBRTIMA-KOJE-SE-MOGU-OBAVLJATI-VAN-POSLOVNOG-PROSTORA.pdf i ja tu ne vidim Vašu djelatnost.

   5.Trebam li usluge knjigovođe i ako trebam koliko često (npr jednom mjesečno da mi sredi papirologiju) jer ne isplati mi se za početak plaćati nekome mjesečnu platu,tek za godinu-dvije dok se biznis ne razvije? Ja Vam preporučujem da imate nekoga ko će Vam pratiti poslovanje, bar za neku min. cijenu, a da Vi na sebe preuzmete veći dio tih knjigovodstvenih poslova.

 169. Poštovana,
  htio bih otvoriti školu stranih jezika (kako za odrasle,tako i za djecu) na području TK-a. Zanima me postupak,kako,i gdje se javiti za potrebne informacije. I da li ja, isto tako,mogu biti predavač? Inače,student sam prava (prethodno završio gimnaziju). Završio sam kurs engleskog,posjedujem certifikat koji je priznat. Da li je to dovoljno da budem predavač?

  • Sanela

   Koliko sam shvatila, Vi se želite baviti edukacijom, ali ne po nastavnim programima. Takav način educiranja spada u obrazovanje odraslih, što možete raditi.
   Bitno je da u registaraciji imate upisanu šifru djelatnosti 85.59 Ostalo obrazovanje i poučavanje, d. n koje ne obuhvata oficijelno, da tako kažem, obrazovanje. Pogledajte Standardnu klasifikaciju djelatnosti 2010 na linku /wp-content/uploads/2014/01/Klasifikacija-djelatnosti-2010.pdf i najbolje je da ubacite sve što je srodno obrazovanju, od izdavačke djelatnosti do …
   Procedura je ista kao i kod osnivanja bilo kojeg d.o.o.
   S obzirom da u FBiH još uvijek nema Zakona o obrazovanju odraslih, koji se, btw, donose na entitetskim i kantonalnim nivoima, Vama je dovoljno ovo što sam nabrojala. što se tiče troškova registracije d.o.o., u narednih par dana ćemo objaviti besplatnu e-knjigu o koracima o troškovima osnivanja d.o.o.
   I na kraju, sasvim je dovoljna Vaša stručna sprema jer, kako rekoh, ne postoji Zakon o obrazovanju odraslih, koji bi, eventualno, nametnuo određena ograničenja.

   • Da,to je to. Edukacija, u vidu organizovanja kurseva većine stranih jezika, i vjerovatno informatike. Zahvaljujem na odgovoru, i naravno čekam e-knjigu. Hvala još jednom.

 170. Poštovana,
  ovo ljeto planirala sam osnovati dodatnu djelatnost prodaju palacinaka u gradu. To bi bio pokretni stand i radio bi samo 2-3h u vecernjim satima. Da li treba da osnujem obrt i kakva je tu procedura oko fiskalizacije? (malo mi je tesko zamisliti da uz palacinku neko dobije i fiskalni racun) :)
  Unaprijed hvala

  • Sanela

   U Vašem slučaju se radi o osnivanju Ugostiteljske radnje (a ne obrta) i to sezonskog karaktera. Fiskalizacija je obavezna i niste u izuzećima navedeni.
   Nije teško zamisliti. I uz hljeb / kruh se dobije fiskalni račun :-)
   O proceduri osnivanja možete više pročitati na linku /2013/01/kako-registrovati-obrt-koliko-traje-proces-i-koliko-kosta/
   Sve informacije, puno detaljnije, morate dobiti u nadležnoj općinskoj službi.
   Takođe, može Vam koristiti da pročitate i neke segmente Zakona o ugostiteljstvu, link – /propisi-2/

 171. Poštovana,

  Prilikom otvaranja obrta (auto skola, nece biti u sistemu PDV-a) koje poslovne knjige i pomoćne evidencije sam dužan voditi?
  Obrt se nalazi na teritoriji USK-a.

  Hvala,

  • Sanela

   Obrt mora voditi sljedeće evidencije: Knjigu prihoda i rashoda, Evidencija potraživanja i obaveza, Popisna lista dugotrajne imovine.
   To su poslovne knjige vezane za oporezivanje dohotka.

 172. Postovana,

  dali se moze otvoriti agencija za nekretnine kao obrt ili mora biti doo. Ako se moze otvoriti kao obrt znate li mi reci sta je sve potrebno.

  Hvala,

  Pozdrav

 173. Zanima me kako mogu pokrenuti radnju koja se bavi laserskim graviranjem. Radi se o laserskom graviranju za fabrike (oznake, plocice za masine) ali i za direktnu prodaju ( razni natpisi na drvetu, plastici , metalu, poklon galanteriji i sl). Da li treba da bude registrovano kao D.O.O ili moze kao zanatski obrt? Da li je potrebna posebna tehnicka strucna sprema ili ja kao vlasnik sa visom poslovnom skolom mogu da budem i radnik? Da li mogu prostoriju kod kuce iskoristiti kao radni prostor i kakvi su uvjeti za takav radni prostor?
  Kada kupim masinu za graviranje za gotovinu, da li ona ide u automatski u amortizovane troskove, da je kupim na ime firme poslije registracije? Ili je mogu kupiti i kao fizicko lice prije osnivanja, kako tada da je ubacim u troskove? Unsko Sanski Kanton je mjesto osnivanja. Ako imate neke savjete, jos uvijek sam u fazi planiranja. Hvala

  • Sanela

   Djelatnost koju planirate raditi je svrtana u grupu DJ28.51 – za što je potrebno zanimanje Kalioca, Galvanizera, Emajlirača ili Metalizera.
   Sve navedeno možete naći u tabeli na linku /wp-content/uploads/2013/11/VEZANI-I-POSEBNI-OBRTI.pdf
   Znači, možete je registrovati kao obrt, ali uz uslov jedne od navedenih zanimanja.
   Ovu djelatnost ne možete obavljati bez poslovnog prostora. Možete iskoristiti poslovni prostor koji pominjete, ali ga morate “pretvoriti” u poslovni.
   Ta procedura se provodi u nadležnoj općinskoj službi za urbanizam.
   Što se tiče mašine, savjetujem Vam da je kupite poslije registracije radnje. Najbolja varijanta jeste da je platite bezgotovinski.
   Međutim, ako ipak budete morali izvršiti nabavku ranije, kao fizičko lice – vlasnik, i onda imate pravo da je amortizujete i taj trošak amortizacije knjižite kao rashod. Nije bitno što je u pitanju Unsko Sanski kanton. Propisi za obrte su doneseni na nivou FBiH.

 174. dobar dan mene nesta zanima ako ko zna ja zivim u sloveniji i rodjen sam u sloveniji imam i slo i bih drzavljanstvo i sad me nesta zanima jel mogu ja otvorit firmu u bosni da otvorim avtopraonu i da imam jednog radnika zaposlenog a ja da sa tom istom firmom radim u sloveniji na avtopraoni koju cu uzet u najam mislim da placam kiriju i da radim jel more znaci da imam firmu u bosni a da radim na dvije strane

 175. Postovani,

  da li se troskovi registracije obrta (npr izrada pecata i slicno) moze tretirati kao rashod kada poslovanje krene?

  Hvala

  • Sanela

   Poštovana, izradu pečata možete, jer ste njega pravili nakon dobijanja Rješenja. Bitno je da se rukovodite datumom na Rješenju. Sve rashode nastale prije – ne možete, a rashode nastale kasnije – možete priznati u KPR.

 176. Poštovana Sanela,

  student sam prava i molio bih za razjašnjenje jedne sitnice. Nas je profesor finansijskog prava učio da novoosnovana preduzeća imaju porezne olakšice prve tri godine što se tiče poreza na dobit (1. godina 100%, 2. godina 70% i 3. godina 30%). Negdje u ovim vašim odgovorima sam pročitao kako poreznih olakšica za novoosnovana preduzeća nema, odnosno da su ukinute izmjenama zakona iz 2007. Dakle, ipak naš profesor nije dovoljno ažuran što se tiče ovog važnog aspekta poreza na dobit?

 177. Postovana,

  molim Vas za informaciju ako se registruje dopunska djelatnost u stambenim prostorijama

  K/70.1 Poslovanje nekretninama za vlastiti račun
  K/70.2 Iznajmljivanje nekretnina za vlastiti račun
  K/70.3 Poslovanje nekretninama preko posrednika

  dali se moze nakon pola godine izvrsiti preregistracija u dodatnu djelatnost u poslovnom prostoru.

  Hvala

  Pozdrav

 178. Omeragić Jasmin

  Poštovana Sanela,

  Da li se nabaka sezonskih (skupljih) odlijela i obuće za direktora firme, kojem je to, istina, odjeća u kojoj “radi” i zastupa interese firme, dakle da li se te nabavke mogu smatrati porezno priznatim rashodom s aspekta poreza na dobit, te da li ima osnova za odbitak ulaznog PDV-a.

  Srdačno Vas pozdravljam i želim Vam sve najbolje.

  • Sanela

   Teško :-)
   Tu imamo dva porezna aspekta.
   Prvi je porez na dohodak koji je propisao članom 15. stav 1. tačka 1. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak da se: “Prihodima od nesamostalne djelatnosti ne smatraju se koristi koje poslodavac daje zaposleniku, a koje su u interesu obavljanja djelatnosti i to: 1) posebna radna odjeća sa znakom poslodavca,… Ukoliko to nije to, a iz pitanja ne mislim da jeste, taj izdatak predstavlja korist zaposlenika tj. Direktora na koju se trebaju obračunati puni doprinosi.
   Shodno tome, drugi aspekt – porez na dobit Vas vuče na zaključak da se radi o porezno nedospustivom / nepriznatom rashodu (član 10. Zakona o porezu na dobit) u Poreznom bilansu.

 179. Poštovana,

  u planu imam pokretanje trgovine rabljene odjeće (otkup i prodaja) na području FBiH. Zanima me jeli moguće ovaj oblik poslovanja registrirati kao obrt? Šta se događa u slučaju kada bi se otkup robe vršio i iz inozemstva, a ne samo s područja BiH? Na koji način je reguliran otkup (rabljene) robe direktno od građana?

  Unaprijed zahvaljujem i sve pohvale na Vašoj susretljivosti i profesionalnosti!

  • Sanela

   Otkup i prodaja rabljene robe se uglavnom registruje ili kao komisiona radnja ili kao “klasična” trgovina.
   Možete ga registrovati i kao STR (samostalna trgovinska radnja) ali u tom slučaju ne bi ste mogli uvoziti direktno, već preko posrednika.
   Ako želite direktno uvoziti (da se Vi pojavite kao uvoznik), onda je potrebno da se registrujete kao d.o.o.
   Od građana otkupljujete tako što sačinite: Ugovor o kupoprodaji (ako nećete raditi komisionu prodaju), ili Ugovor o komisionoj prodaji (ako ćete raditi kao komision). Građanin ne može izdati fakturu jer nije registrovan, pa se stoga uglavnom otkup od građana vrši na osnovu Ugovora ili sličnog dokumenta. Forma nije ničim propisana, zato u odgovoru dajem “širinu”.

 180. Postovana,

  U planu je kupovina Kioska/trafike u Tuzli na jednom od autobuskihi stajalista i roba ce da bude +/- kao i u ostalim trafikama/kioscima (cigarete, dopune za mobitel, novine). Mozete li molim Vas biti ljubazni i ukratko mi odgovoriti na sljedeca pitanja
  1. Koja ce biti namjena obrta (Trgovinska Radnja ili sl)
  2. Vrsta Poreza (PDV ili Paushal) i visina u KM
  3. Koliko KM-ova ce biti Socijalno i Penziono za suprugu (na kojoj ce biti papiri) i za eventualnu radnicu/radnika

  U naprijed zahvalan

  • Sanela

   Odgovori su sljedeći:
   1. Biti će registrovana kao trgovinska radnja (STR ili TR)
   2. Ne možete biti paušalac jer ne ispunjavate uslove (više o paušalcima na linku /2012/08/kako-postati-pausalac/
   U sistem PDV-a ulazite samo ako planirate imati godišnji oporeziv promet veći od 50.000 KM.
   3. Za suprugu (kao vlasnicu) ćete morati plaćati 41,5% na osnovicu od 827 KM = 343,21 KM, a za zaposlenicu (ako je prijavite na najnižu plaću) cca 229,24 KM + najniža plaća 354,72 KM.

 181. Dobar dan,

  poceo sam obavljati obrtnicku djelatnost od kuce (savjetovanje u vezi racunara osnovno zanimanje)
  Interesuje me samo da li na pravilan nacin vodim odredjene stvari.
  Naime, od knjiga samo vodim knjigu prihoda i rashoda KPR-1041 gdje upisujem porez (cca. 340 km) kao rashod a fakture koje izdam kao prihod (+ fiskalni racun koji prikacim na fakturu).

  planiram da uplatim komunalnu taksu za period do kraja godine.

  interesuje me par stavri:
  1.) da li je pored KPR-1041 obrazca potrebno jos neke knjige voditi i dali se KPR-1041 treba ovjeriti u poreznoj upravi ili je dovoljan samo pecat obrta
  2.) pored komunalne takse da li je potrebno jos neke takse platit (tipa clanarine nekim komorama i slicno)

  Unaprijed hvala

  • Sanela

   Dobro veče :-)
   Što se tiče knjiga, u obavezi ste da vodite: Knjigu prihoda i rashoda (KPR), Evidenciju potraživanja i obaveza (EPO) i Popisnu listu dugotrajne imovine (PLDI). Zadnje dvije evidencije (EPO i PLDI) možete voditi i elektronski. U KPR unosite samo NAPLAĆENI prihod i PLAĆENI rashod (koji je porezno priznat).
   Komunalnu taksu plaćate na početku godine, tako da Vam savjetujem da taj rok provjerite u Poreznoj upravi da ne bi plaćali dodatne zatezne kamate i kaznu.
   KPR se ovjerava u Poreznoj upravi prije početka knjiženja.
   Što se tiče članarina, obveznici ste Članarine obrtničkoj komori, članarine Turističkoj zajednici i Posebne naknade za šume.

   • Hvala na odgovoru.

    samo jos samo dva pitanja
    1.) da li se EPO i PLDI knjige isto moraju ovjeriti u poreskoj.
    2.) Naknada za sume, kolko sam procitao iznosi 0,07% od prihoda. Da li se smatraju prihodi svi naplaceni ili kada se od njega odbiju rashodi pa tek onda 0,07%

    Hvala

    • Sanela

     Ukoliko se vode ručno, ovjeravaju se u Poreznoj upravi.
     Međutim, ukoliko se vode elektronski, ne moraju se ovjeriti u PU. Tada je dovoljna ovjera sa pečatom i potpisom vlasnika samostalne radnje.
     Što se tiče naknade za šume, ona se obračunava na ukupan prihod, naplaćen, po principu blagajne. Od njega ne oduzimate rashode.

 182. Postovana gosp. Sanela, Vas blog je odlican ima puno korisnih savjeta. Posto sam ja mlad i neiskusan , volio bih da mi date nekoliko savjeta:

  ja imam dva poslovna prostora , u jednom prostoru bih otvorio auto servis, a u drugom bih u sklopu auto servisa otvorio prodavnicu auto dijelova. Pa me zanima kako da registrujem samostalnu obrtnicku radnju, interesuje me porez, fiksaliziacija, kako to tece. U ovim blokovima mi nije dosta toga jasno, pa bih volio da mi Vi to objasnite malo bolje. Posto ima rupa u zakonu, kako mi je u pocetku bezbolnije da ja krenem sa poslom. Mozete li me Vi dopuniti sa savjetima kako da krenem, bio bih Vam zahvalan na savjetu.

  Lijep pozdrav Ramiz

  • Sanela

   Poštovani,
   Za početak informacija da ne možete sa jednim Rješenjem obuhvatiti auto servis (koji predstavlja obrt) i prodavnicu auto dijelova (koja predstavlja trgovinu). Te dvije djelatnosti su regulisane različitim propisima i ne mogu se miješati, što možete detaljnije naći na našoj stranici, link /e-knjiga/
   Znači, morate odabrati jednu djelatnost, a to bi najprije bio servis kroz koji možete “provući” i prodaju dijelova. To Vam svakako knjigovođa treba objasniti.
   Fiskalizovati se morate, ali u PDV sistem ne morate ući ukoliko smatrate da će Vam oporezivi promet za godinu dana biti manji od 50.000 KM.
   Možete se ponovo javiti sa konkretnim pitanjima. U svakom slučaju – sretan početak :-)

 183. Poštovana Sanela,
  obzirom da ništa još ne odgovarate na već ranije postavljeni upit, evo još jednom da pitam. Mene zanima sljedeće :
  u skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH, propisano je da korisnik starosne penzije, koji je penziju ostvario sa 65 godina života ili sa 40 godina penzijskog staža, može istovremeno koristiti penziju i obavljati obrt kao dopunsko zanimanje. Mene zanima u konkretnom slucaju, da li se dopunsko zanimanje moze obavljati i ako lice ode u prijevremenu penziju i da li se obrtom smatra npr.kancelarija sudskog tumača i sl.
  Hvala unaprijed!
  S poštovanjem

  • Sanela

   Može se obavljati obrt kao dopunska djelatnosti i kada je penzioner korsnik i starosne i prijevremene penzije.
   Da, obrtom se smatra i kancelarija sudskog tumača. Oprostite na kašnjenju sa odgovorom.

 184. Postovana Sanela, molim Vas da mi pomognete ukoliko raspolazete sa ovim informacijama. Imam konkretno pitanje iz oblasti PIO-a i obrta. Uskladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH, propisano je da korisnik starosne penzije, koji je penziju ostvario sa 65 godina zivota ili sa 40 godina penzijskog staža, može istovremeno koristiti penziju i obavljati obrt kao dopunsko zanimanje. Mene zanima u konkretnom slucaju, da li se dopunsko zanimanje moze obavljati i ako lice ode u prijevremenu penziju, te u tom slucaju da li nuzno mora biti obrt. Nisam nigdje pronasla odredbu koja bi uredjivala i takvo pitanje.
  Hvala unaprijed,
  S postovanjem

  • Sanela

   Dopunska djelatnost se može obavljati i kod starosne i kod prijevremene penzije. Razlika bi bila kada bi penzioner htio da zasnuje radni odnos, što kod Vas nije slučaj.

 185. Poštovana,
  primam naknadu za prevodilačke usluge koje obavljam po ugovoru o uslugama prevođenja na tekući račun. isplaćuju mi neto iznos, tj. porez uplaćuje naručilac. da li je to uredu ili se isplata naknade mora uplaćivati na žiro račun

  • Sanela

   Poštovani, isplata moće ići i na tekući račun. Bitno je da se ne vrši u gotovom novcu.
   Ne kršite propis što postupate tako.

 186. Postivana Sanela,

  imam jedno pitanje u vezi obrti.
  Naime, trebao bih svoja licna sredstva staviti na transakcijski racun obrta jer zelim da izvrsim uplatu odredjenih poreza.
  Moje pitanje je, da li to moze prestavljati problem za poreznu upravu s obzirom da na ta sredstva (posto su moja licna) ne planiram da pisem u poslovne knjige
  da li je dozvoljeno stavljati licna sredstva na racun obrta?

  Hvala

  • Sanela

   Poštovani, vlastita sredstva možete unositi (ako nisu pazar) kao pozajmicu.
   Bitno je da imate potpisan Ugovor o pozajmici (Vi sa svojim obrtom, nije nikakav problem niti prekršaj) i da na uplatnici bude navedeno da se radi o pozajmici. Sve je legalno i u skladu sa propisima, i ne treba da ih unosite u KPR, odnosno kao prihod u poslovne knjige.

 187. Dobro vece Sanela,

  interesuje me da li se fiskalna kasa moze voditi u KPR knjizi kao rashod ili se ona vodi kao dugorocna imovina i ne priznaje se u rashod?

  hvala unaprijed

  • Sanela

   Imate mogućnost da dugotrajnu imovinu pojedinačne vrijednosti do 1.000 KM jednokratno otpišete (100%). To znači da fiskalnu kasu, ako je njenanabavna vrijednost manja od 1.000 KM možete odmah da knjižite u KPR.

 188. Pozdrav,

  tek sam registrovao obrt i neke stvari (kao na primjer clanarina obrtnickoj komori i komunalna taksa) sam placao preko upaltinice ali kao fizicko lice (ime i prezime vlasnika je stajalo) a ne kao obrt jer mi racun u banci nije jos otvoren.
  i da li ovo moze biti problem da se pravda kroz poslovne knjige?
  da li se moze napraviti neki ugovor gdje se kaze da ce se tako paltiti ove takse?

  hvala puno

  • Sanela

   Na žalost, ne možete te rashode priznati u KPR. Razlog je što se kao rashodi priznaju samo izdaci plaćeni od strane obrta, a ne fizičkog lica.
   Nemoguće je čak i ako napravite Ugovor, jer propisi koji govore o priznavanju prihoda i rashoda (Zakon i Pravilnik o porezu na dohodak) nisu predvidjeli takvu mogućnost.

   • Hvala na odgovoru,

    samo jos jedno pitanje,

    da li to zanci da se nista ne moze u kešu placati vezano za obrt nego sve mora ici preko bankovnog racuna?
    Da li postoje odredjene stvari koje se mogu kupiti kešom i gdje se izda fizikalni racun, pa na osnovu tog racuna da se pravdaju troskovi?

    hvala

    • Sanela

     Može se plaćati gotovinom u obrtu, samo je taj dio ostao apsolutno nedodirnut u propisima koji se bave poslovanjem obrta, pri čemu prvenstveno mislim na propise o oporezivanju dohotka. Zbog toga savjetujem da, u slučaju plaćanja gotovinom, vodite “mini blagajnu”. To ne mora biti klasična blagajna (kao kod d.o.o., može biti rađena na mjesečnom nivou, u vidu tabele i sl.) ali je bitni da se vidi da je taj rashod PLAĆEN iz prihoda (pazar, dnevni promet ili pozajmica).

 189. Komplimenti, divna stranica. Procitala sam prakticno sve odgovore i vidim da su pitanja mahom vezana za obrt. Mogu li se dobiti informacije vezane za osnivanje d.o.o. Imam namjeru otvoriti d.o.o. ali puno toga mi jos nije jasno. Hvala i lijep pozdrav.

  • Sanela

   Hvala na komplimentima :-) Što se tiče osnivanja d.o.o. imate mogućnost preuzeti besplatnu e-knjigu na tu temu, uz prijavu na mejling listu. Pogledajte na dnu stranice, tu imate mogućnost prijave, a potom Vam link za download e-knjige stigne u Vaš inbox.

 190. dopunska djelatnost

  Postovana,

  da li kod dopunske djelatnosti, pored inicjalnih troskova (pribavljanje dokumentacije, fiskalna kasa itd), postoje i redovni troskovi na mjesecnom nivou (ne racunam racun u banci) tipa nekih taksi itd. ili je dovoljno voditi prihode i rashode te na kraju godine platiti porez na dobit 10%?

  Hvala

  • Sanela

   Ne postoje fiksni troškovi kao npr. takse i sl., ako ste na to mislili.
   Imate redovne prihode koji su oporezivi i rashode koje možete priznati u KPR kada ih platite (princip blagajne).
   U KPR vodite prihode i rashode i na kraju godine (do kraja marta iduće godine) podnosite Godišnju prijavu poreza na dohodak kada plaćate porez 10%.
   Pri tome imate pravo korištenja ličnih odbitaka sa Porezne kartice. Detaljnije o Godišnjoj prijavi poreza na dohodak možete naći u video materijalu http://www.youtube.com/watch?v=tIAMyZXLV4Y

 191. Postovana,

  Zahvaljujem na korisnim i detaljnim informacijama i članka.
  Nadam se da cete biti u mogucnosti da odgovorite na pitanje o sljedećoj vrsti obrta.
  Da li se može registrovati obrt kao dopunsko zanimanje ( lice kao vlasnik zaposleno u drugom pravnom licu-certificirani računovođa, na osnovu ugovora o radu)kao agenciju, sa opisom posla racunovodstvene i knjigovodstvene usluge?
  Da li je moguce sljedeće:
  1.da navedeni vlasnik, koji je certificirani i licencirani racunovodja ne zaposljava dodatna lica, vec sam radi usluge obrta-dopunskog zanimanja
  2.da li je potreban poslovni prostor ili mogu li se navedene usluge obavljati od kuće ?
  3.da li je potrebna fiskalna kasa
  4.da li se mogu voditi poslovne knjige za d.o.o.
  5.da li vaša agencija može obaviti sve potrebno u vezi registracije i koliko to košta.
  Unaprijed hvala.

  • Sanela

   Računovodstvene i knjigovodstvene usluge se mogu pružati samo ako se registrujete kao dodatna djelatnost.
   To je propisano Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH i znači da morate imati zaposlenog radnika (odgovor na pitanje br.1.)
   Usluge se mogu obavljati na kućnoj adresi.
   Fiskalizacija je obavezna.
   Možete voditi poslovne knjige za d.o.o., nema smetnji.
   Za pitanje broj 5. bi Vas molila da pošaljete direktno mejl na sanela@chronoszenica.com sa pojašnjenjem da li Vam ova opcija odgovara i gdje planirate registrovati Agenciju.
   Ja se izvinjavam što kasnim sa odgovorom, Vaše pitanje je “zalutalo” u spam.

 192. Poštovana gospođo Sanela,

  Molim vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje:
  Položio sam ispite za CR 05/2014.Radim u preduzeću stalni radni odnos,na poslovima računovođa.
  Kakve su mi opcije obavljnja računovodstvenih usluga za doo i TR kao dopunska ili dodatna djelatnost(da li moram zaposliti radnika ili to mogu sam raditi kao CR,da li moram imati poslovni prostor,obaveze državi doprinosi…)
  Nadam se da ćete naći vremena da mi odgovorite koja je za mene najbolja varijanta (najjeftinija) a da je sve u skladu sa propisima,jer stvarno ne poznajem ovu problematiku.
  S poštovanjem

  • Sanela

   Možete obavljati navedene poslove ako se registrujete kao dodatna djelatnost, uz zapošljavanje radnika.
   To je predviđeno Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH.
   Znači, ne možete sami kao dopunska djelatnost, već isključivo kao dodatna sa najmanje jednim radnikom.
   Za to Vam ne treba poslovni prostor, ali morate plaćati redovno obaveze po osnovu javnih prihoda, što i sami kao CR znate.

 193. Zdravo,

  da li mi mozete odgovoriti u vezi obrazaca za upaltui doprinosa.
  Da li se treba obrazac 2002 svakog mjeseca ispuniti i predati u poreznu (vlasnik obrta)?

  Takodjer, da li se prijava u registar obrtnika radi automatski kada se registrujes ili treba predati prijavu za upis u obrtni registar?

  hvala

  • Sanela

   Da, vlasnik obrta mora najkasnije do 10. narednog mjeseca platiti doprinose i predati Specifikaciju – obrazac 2002 u Poreznu upravu.
   Prijava u registar obrtnika se radi automatski, po dobijanju Rješenja od nadležnog općinskog organa.

 194. Izvinjavam se ali mislim da sam našla odgovor na svoje pitanje u vašim predhodim odgovorima i to:

  Možete registrovani kao dodatnu djelatnost, a ne kao dopunsku.
  Razlika je u tome što kao dodatnu djelatnost morate zaposliti radnika, što Vam traži Zakon o računovodstvu i reviziji u FBiH, a kao dopunska djelatnost ne smijete zapošljavati radnike.
  Znači kao CR imam stalni radni odnos u firmi,a računovodstvene usluge mogu isključivo obavljati još kao dodatnu djelatnost (uposliti radnika i prostor).
  Da li postoji ipak neki način da ove poslove obavljam kao dopunsku djelatnost bez radnika i prostora (napr.u firmi u kojoj radim mi dozvoljavaju korištenje prostora,opreme i knjig.programa za moje potencijane klijente)?

  • Sanela

   Na žalost ne postoji. Zakon o računovodstvu i reviziji je jasan po tom pitanju.
   U varijanti koju nudi Vama Vaša firma, možete raditi samo ako bi firma bila ta koja pruža računovodstvene usluge, a Vama to nadoknađuje kroz plaću (ne ni kao Ugovor o djelu), jer radite sa tuđim sredstvima i jer sve zajedno ima karakteristike nesamostalnog rada.

 195. Poštovana,
  frizerski salon registrovan kao stari i tradicionalni zanati, paušalac, sada plaća porez 30 KM i doprinose obračunava na osnovicu 318 KM, nema zaposlenih osim vlasnika..Sada planira zaposliti jednog radnika, može li obzirom na ovaj status,sta mora sve ispoštovati, kako uplaćivati doprinose na koju osnovicu,i koje sve doprinose treba plaćati… Kada podnosi Poreskoj upravi specifikacije, jel posebno podnosi za poduzetnika a posebno za zaposlenika..ako može malo objašnjenje,,Hvala puno

  • Sanela

   Sa zapošljavanjem radnika dobijate samo još jednu obavezu – obračun plaće, doprinosa, poreza na dohodak i posebnih naknada za zaposlenika + predaja obrazaca Specifikacija 2001 i MIP 1023.
   Koliku ćete plaću definisati zaposleniku zavisi od Ugovora. Najniža neto satnica je 2,05 KM i način obračuna možete naći na našoj web stranici na linku /2011/08/obracun-ugovorene-najnize-place/
   Za vlasnika se doprinosi plaćaju do 10-og narednog mjeseca za prethodni, a za zaposlenika do kraja narednog mjeseca za prethodni.
   Specifikacije za vlasnika i zaposlenika se predaje isti dan, a najkasnije sutradan od dana plaćanja doprinosa.
   MIP 1023 se predaje do 15. narednog mjeseca za prethodni.

 196. Postovana Sanela ,
  Interesuje me imam registrovano doo,planiramo pokrenuti i przionicu kafe,koji su uslovi,procedure i kako se tarifira ta roba tj.kafa.lp

  • Sanela

   Ako pokretanje pržionice kafe planirate raditi kao obrt, upućujem Vasna našu besplatnu e-knjigu koju možete skinuti sa sljedećeg linka /e-knjiga/
   Tu je opisana procedura otvaranja obrta. Što se tiče tarifiranja kafe, molila bi da pojasnite pitanje.

 197. Dobar dan Sanela,

  molim Vas ako mi mozete odgovoriti na jedno pitanje.
  Kupio sam fiskalnu kasu i platio sam je u gotovini ali mi je racun izdat na obrt
  Da li ja mogu taj racun da pravdam kao rashod i da li generalno postoji ograničene sta se moze u gotovini platiti a da se moze tretirati kao rashod?

  Hvala

  • Sanela

   Ne, ne postoji ograničenje kada se radi o plaćanju u gotovom novcu kada se radi o obrtu. Račun možete pravdati kao rashod odmah u cjelosti iako se radi o stalnom sredstvu. Naime, propisi o porezu na dohodak ne ograničavaju plaćanje u gotovom novcu kod obrtnika, međutim, ja bi Vam savjetovala da vodite neki oblik “mini blagajne” da se vidi iz kojih srestava (pazar, dnevni promet ili pak pozajmica) ste platili tu fiskalnu kasu. Napominjem da ta obaveza nije direktni i izričito propisana, međutim, pitanje je kako dokazati plaćanje te fiskalne kase. Zbog toga napominjem eventualno vođenje “mini blagajne”.

 198. Sta je potrebno od dokumentacije da se otvori ili podruznica ili mozda cak na novo firma koja se bavi prodajom plina, mozda cak i mini punionica ? unaprijed hvala

  • Sanela

   Za odgovore na Vaša pitanja preuzmite besplatnu e-knjigu “Kako osnovati privredno društvo?”, što možete naći na dnu web stranice.

 199. Poštovana,

  zanima me dali atopraonica – automat, registrirana kao obrt i prijevljena samo vlasnica,te registrirana u PDV-u treba imati fiskalni uređaj. U PU sam se interesirala ali su mi rekli da misle automat-autopraonica nije obveznik fiskalizacije.

  S poštovanjem

  • Sanela

   Poštovana, nije mi poznato da autopraonice – automat registrovane kao obrt ne moraju biti fiskalizovane.
   Što se tiče obrta, u izuzećima od fiskalizacije se nalaze samo oni obrti koji imaju status paušalca, a smatram da Vi ne ispunjavate te uslove.
   Inače, o statusu paušalca možete pročitati više na sljedećem linku /2012/08/kako-postati-pausalac/

   • Poštovana,
    Oprostite, ali mislila sam da se navedeno izuzeće odnosi na čl. 5, stav.1. pod m) – Zakona o fiskalnim sistemina – prodaja putem automata. Naime, automat-praonica nema uposlenih jer se sve radi na automat-uređaje (korisnici ubace kovanice u uređaje i sami operu auto). Vlasnica svaki dan u određeno vrijeme (navečer) dođe provjeriti uređaje i isprazniti bokseve sa dnevnim prometom (kovanice). Dnevni promet upisuje u knjigu prometa a mjesečni KPR.
    Što da se radi ako smo se morali fiskalizirati a nismo. Poslujemo već 2 god. i do sada nismo imali inspekciju.

    Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru

 200. Poštovana,
  Zamoli bih Vas ovim putem za stručnu pomoć.

  Naime, radi se o terećenju firme ( kazneni penali)na osnovu nepreuzete robe a ista je regulisana ugovorom.

  Ista KO je obračunata sa PDV-om ( iaoko se neradi o usluzi niti robi, neznam na koju stavku zakona o PDV-u da se pozovem a da mi porezni inspektori istu uvaže) .

  Kupac isti porez nemože uzeti kao odbitak ulaznog PDV-a ( iako se radi o velikim iznosima, već su moji kupci imali problem sa istim jer su isti uzimali, pa su plaćali kazne).

  Pitanje je : Sve je veci broj takvih situacija, kupci prisataju na plaćanje ali bez poreza.
  Kako im iste fakturisate bez PDV-a ( na sta se pozvati ) a da moja firma nebude predmet kažnjavanja…

  Ps: Istu sam pitanje postavio na jednom seminaru, odgovor je bio ” Vi porez morate obračunati , nepostoji niti jedna stavka zakona na koju se možete pozvati za oslobađanje dok kupac nesmije uzeti u odbitak isti ulazni porez….

  Hvala Vam unaprijed

  • Sanela

   Član 20, stav 10. tačka 3. propisuje da se sljedeće ne uključuje u osnovicu:
   3. iznosi kamata koje je prodavac, odnosno davalac usluga obra­čunao na iznos koji je kupac dugovao, ako se iz ugovora ili druge dokumentacije o uplatama može utvrditi koji se dio uplata odnosi na kamate.
   Kazneni penali se nigdje ne spominju niti bilo kakav drugi termin osim kamate (zatezne) u d/p odnosima.
   Stoga Vam savjetujem da, ako želite da navedeno fakturisanje bude bez PDV-a, onda da to fakturišete kao obračunate zatezne kamate, bez PDV-a, sa pozivom na naprijed navedeni član, stav i tačku Zakona o PDV-u.
   Ako pak fakturišete kaznene penale i sl., onda, na žalost, morate obračunati PDV.

  • Poštovana,

   Hvala Vam na ogovoru, predpostavio sam da bih iste ko jedino kao i kamatne rn-e mogao raditi ali je u ugovoru specificirano kazna, kazneni penali!

   Zahvaljujm na izdvojenom vremenu

   LP

 201. Dino Borovina

  Poštovana gđo.Sanela kolegica planira da osnuje nesto slično obdaništu ili jaslicama pa me interesuje dali se nešto od ovoga ili drugo slično registrovati kao obrt.

  Hvala unaprijed

  • Sanela

   Poštovani, jaslice ili obdanište, ili bilo šta slično se ne može registrovati kao obrt, već kao d.o.o.
   Registracija se vrši kod nadležnog kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
   S obzirom da se radi o kantonalnim propisima, tu možete dobiti sve relevantne informacije o postupku i potrebnoj dokumentaciji za registraciju.

 202. Poštovana,

  Prije svega da Vam se zahvalim na odgovorima, imao bih par pitanja;

  1) Kod dopunske djelatnosti (prevodilacke usluge) koji se troskovi mogu priznati kao rashod?

  2) Kod obrta, da li je obavezno sav ostvareni promet “polagati” na banku?

  3) Kod obrta, da li se racuni manji od 100 KM mogu priznati kao rashod iako ne glase na obrt?

  Hvala,

  • Sanela

   Poštovani, rashodi koji se mogu priznati u poslovnim knjigama moraju biti direktno vezani za obavljanje djelatnosti.
   To je osnovni princip, tj. uslov. U članu 15. i 16. Zakona o porezu na dohodak koji možete naći na linku /propisi-2/
   imate detaljno nabrojane rashode, ali vodite računa da pored karaktera rashoda, isti mora biti plaćen (princip blagajne) i da račun / faktura glasi na obrt.
   Promet ostvaren u gotovom novcu niste obavezni polagati na transakcijski račun.
   Da bi se neki izdatak priznao kao rashod faktura mora da glasi na obrt, neovisno od iznosa.

 203. Postovana Sanela,

  pitanje u vezi knjige potrazivanja i obaveza.
  Sto se tice kolone “Broj racuna” , da li se tu upisuje broj sa fakture (tipa 123/14) ili se upisuje broj fakture sa iskalnog racuna (npr. BF: 10).?
  Samo da napomenem da na fiskalnom racunu nema naznacen racun koji stoji na fakturi
  Hvala

 204. Poštovana.

  Želio bih registrovati obrt kao dodatnu djelatnost (već sam u radnom odnosu). Konkretno, radi se o poslu masera, obzirom da sam po struci fizioterapeutski tehničar. Po zakonu, dakle, moram prijaviti jednog radnika. Da li taj radnik mora biti po struci fizioterapeut, ili bih mogao prijaviti svoju suprugu, koja po struci nije fizioterapeut, nego je završila srednju školu (gimnaziju). To je jedno pitanje, a drugo bi se pitanje odnosilo na prostor za obavljanje masaže. Da li je u konkretnom slučaju obavezan poseban prostor, ili se za ovu djelatnost može koristiti stan, koji posjeduje sve preduslove, po pitanju higijenskih uslova.

  Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovoru

  • Sanela

   Usluge fiziotarapeuta se ne mogu obavljati nakućnoj adresi (ne spadaju niti u domaće radinosti niti u djelatnosti za koje nije potreban poslovni prostor).
   Vi morate imati poslovni prostor koji će odgovarati minimalno – tehničkim zahtjevima, posebno jer se radi o jednoj vrsti medicinske / zdravstvene usluge. Takođe, zaposlenik koji bude obavljao te poslove mora imati odgovarajuću stručnu spremu.
   Detaljnije se, svakako, trebate raspitati u nadležnoj općinskoj službi.

 205. Želim samo da Vas pozdravim i poželim Vam mnogo sreće i uspjeha u poslu koji radite.

 206. Dobar dan,

  kada kupim nesto u gotovinskom novcu i dobijem za to fiskalni racun, da li se to upisuje u EPO-1044 obrazac ili samo u KPR-1041?
  Ovo pitam jer mi se ne izdaje nikakva faktura, ili predracun…nego bukvalno kada kupim materijal za posao kako vodim te troskove?

  • Sanela

   Poštovana, ako plaćanje vršite u gotovom novcu, onda nema potrebe da se račun zadužuje u Knjigu EPO-1044, već direktno u KPR-1041 kao rashod.
   Osnov za unošenje jeste fiskalni račun i nema veze što ne dobijete poreznu fakturu.

 207. Zdravo,
  Mene zanima kao se kod trgovačke radnje evidentira posrednička provizija elektronskih dopuna. Kako evidentiramo iznos koji nam posrednik (npr.Satelit plus ili Unimedia) uplati na tekući račun… da li ga upisujemo u TKM, kako se evidentira kroz PDV?

  Hvala

  • Sanela

   Poštovana, u TKM se ne upisuje “nabavka” i prodaja elektronskih dopuna. Tu se radi isključivo o posredničkoj proviziji koju unosite u KPU (jer se radi o trgovačkoj usluzi). Izlazna Faktura (Vaša) se unosi u KIF PDV evidencije i kao osnovica u PDV prijavu, kao i PDV obračunat na toj fakturi. To je sve što trebate uraditi kada se radi o elektronskim dopunama.

 208. postovanje Sanela

  Imam namjeru da uvozim polovne autodjelove u Bosnu i prodavati ih kao plolovne autodjelove, znam da moram registrovati fizicko lice,
  al me zanima kakve ja obaveze imam pri uvozu takvih djelova, jel imate neki link gdje je ta djelatnost regulisana malo detaljnije

  unaprijed hvala

  • Sanela

   Poštovani, kao fizičko lice (samostalni poduzetnik) ne možete vršiti uvoz robe (konkretno autodijelova). Da bi ste to radili direktno morate imati status pravnog lica, tj. registrovati se kao d.o.o. (npr.). Prilikom uvoza plaćate carinu, PDV, administrativne takse, carinsko evidentiranje, špediterske usluge.
   PDV pri uvozu plaćate bez obzira na to da li ste ili ne u sistemu PDV-a.
   Inače, za svaki uvoz morate angažovati špeditera, koji će Vam reći detaljno Vaše obaveze.
   Ja, na žalost, nemam na web stranici obrađenu tu temu, ali dosta informacija možete naći na http://www.uino.gov.ba (Uprava za indirektno / neizravno oporezivanje)

 209. Poštovana,

  pitanje u svezi radnog vremena obrta. Nedavno sam imala posjet radne inspekcije i dobila sam upozorenje na istaknuto radno vrijeme. Naime, istaknuto je radno vrijeme od 10 sati a u obrtu sam prijavljena samo ja – vlasnica obrta. Moj knjigovođa kaže da radna inspekcija nije nadležna za moje radno vrijeme jer ja nisam u radnom odnosu relevantnom za nadležnost radne inspekcije. Tko je u pravu i šta da radim ubuduće?

  Unaprijed zahvaljujem

  • Sanela

   Tačno je da Vi kao vlasnica niste zaposlenik, već samozaposlenik u obrtničkoj radnji.
   Vi ne potpisujete Ugovor o radu sa svojim obrtom, pa shodno tome nemate ni definisano radno vrijeme kao “klasični” zaposlenik – max 40 sati sedmično raspoređeno po radnim danima.
   Smatram da je Vaš knjigovođa u pravu i da Vi možete raditi u cijelom vremenu trajanja radnog vremena Vašeg obrta.

 210. Molim vas za savjet,
  Naime zelim da otvorim marketinšku agenciju koja bi se znaci prvenstveno bavila promocijom nekih proizvoda..eh sada za to cu morati unajmiti promoterke koje bi radile za moju agenciju,pa me interesuje jel mogu se registrovati kao fizico lice..i kako uopce da se regstrujem??

  • Sanela

   Možete se registrovati kao samostalna djelatnost (obrt) ili kao d.o.o.
   Za oba načina imate besplatnu e-knjigu na našoj web stranici koja će Vam dati osnovne informacije i smjernice.
   Nakon što to pogledate, možete se javiti sa konkretnim pitanjem.

 211. Poštovana, molim Vas za savjet : na koji način sindikat može isplatiti naknadu certificiranom računovođi za vođenje knjiga (uz napomenu da se radi o sindikatu unutar firme gdje je i certificirani računovođa zaposlen i čiji je i član), a isto tako kako isplatiti naknadu blagajniku koji obavlja blagajničke poslove za sindikat? Unaprijed hvala, lijep pozdrav

  • Sanela

   Ako sindikat želi platiti naknadu certificiranom računovođi, mišljenja sam da to može uraditi putem Ugovora o djelu jer je član sindikata zaposlenik firme, a ne sindikata (bez obzira što su vezani). Ovo govorim pod pretpostavkom da u Ugovoru o radu računovođe i blagajnika nije navedeno da će raditi poslove “vođenja knjiga” za sindikat.
   Isti odgovor je i za blagajnika. Isplata se mora izvršiti na tekući račun primaoca uz plaćanje poreza na dohodak, doprinosa i posebnih naknadi.

 212. Poštovana,

  velike pohvale za ovaj sajt i Vaš načun rada!
  Veoma je korsitan za sve, onima koji se bave obrtničkom djelatnosti ili to namjeravaju.

  Moje pitanje vezano je za već postojeću prepisku oko obrtničke djelatosti za računovodstevne usluge. Naime, u praksi poznajem obrte registrovane kao zajednička obrtnička DOPUNSKA djelatnost za računovodstvene usluge, bez zapošljavanja radnika. Ne znam da li je u pitanju propust opštinkih organa prilikom registracije ili drugačija leglisativa u raličitim kantonima? Pokušavala sam naći član u Zakonu o računovodstvu i reviziji koji ograničava ovakav način rada i nisam uspjela. Molim vas recite mi o kojem članu je riječ?

  Unaprijed se zahvaljujem!

  Sanela

  • Sanela

   Poštovana, to što navodite je najvjerovatnije ostalo rješenja o obavljanju djelatnosti iz ranijeg perioda, ili se pak radi o neupućenosti općinskih organa. Naime, član 24. Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH je propisalo da vođenje poslovnih knjiga pravno lice može povjeriti ugovorom, uz određenu naknadu, drugom pravnom licu ili preduzetniku registrovanom za pružanje računovodstvenih usluga koji ima zaposlena lica kojima povjerava vođenje poslovnih knjiga, s tim da obezbijedi arhiviranje i čuvanje dokumentacije u svom sjedištu.
   E sada, ovdje se ne navodi izričito da se radi o dopunskoj ili dodatnoj djelatnosti, međutim, Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima je propisao da dodatna djelatnost MORA imati zaposlenika, a da dopunska djelatnost NE MOŽE imati zaposlenika.
   ZAKON O OBRTU I SRODNIM DJELATNOSTIMA (“Službene novine Federacije BiH”, br. 35/09 i 42/11) možete pronaći na našoj web stranici u segmentu “propisi”, član 11. i 12.
   To je ta “veza” između Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH i Zakona o obrtu i drugim srodnim djelatnostima.

 213. Postovana Sanela,

  molim vas za jedan savjet.
  naime, izdao sam fakturu jednoj stranoj firmi na 1000 eura (i izdao fiskalni racun) i oni su mi uplatili 500 eura na racun i to sam evidentirao u poslovne knjige
  Sljedecu fakturu trebam da izm izdam na iznos od 700 eura. Oni uz tu fakturu hoce da uplate i 500 eura koje duguju pa me sada interesuje da li ja sada izdajem fakturu na 700 eura
  ili trebam izdati fakturu na 1200 eura s tim da na fakturi bude naznaceno da je 500 eura dugovanja?
  Ovo me najvise interesuje kako da izdam fiskalni racun, na iznos od 700 eura ili 1200 eura?

  Hvala

  • Sanela

   Sada izdajete fakturu na 700 EUR, bez obzira što je kupac platio 50% prve fakture. Ako bi ste sada fakturisali 1.200 EUR (500 EUR neplaćenih + 700 EUR nova faktura) onda bi ste u knjigovdstvu stvorili dva puta potraživanje od 500 EUR.
   Vi, eventualno, možete navesti u napomeni da je ostao neplaćen dug po prvoj fakturi 500 EUR, ali nikako ne možete taj dio (ponovo) fakturisati.

 214. Poštovana,

  nadam se da ćete mi pomoći u nekim nedoumicama. Planiram osnovati udruženje građana koje će se, pored glavnih aktivnosti, baviti i preradom povrća voća i možda meda, odnosno planirali smo plasirati neke proizvode nakon sticanja halal certifikata i certifikata organske hrane, na naše i ino tržište.
  Kako sam čula udruženja ne mogu izvoziti proizvode izvan BIH, pa me zanima na koji bi način mogli da izvozimo, da li preko neke zadruge i sl., kakav bi to proces bio, koji oblici udruživanja mogu da izvoze?
  Ja sam sa teritorije RS-a.

  Hvala najljepša, lijep pozdrav.

  • Sanela

   Na žalost, udruženje kao neprofitna organizacija nema mogućnost da se bavi privrednom djelatnošću, niti da vrši izvoz.
   Najbolje bi bilo da takve aktivnosti radite preko zadruge, kako ste i sami rekli, ili nekog trećeg pravnog lica.
   Izvoziti može samo pravno lice (d.o.o. je najčešći oblik) koji se kao takav može upisati u registar indirektnih poreza i dobiti carinski broj.

 215. Postovana,

  imam nekoliko pitanja vezanih za obrt. Naime u proceduri sam otvaranja i ostalo mi je jos da otvorim racun u banci, te da se prijavim za fiskalizaciju.

  1. Obzirom da se radi o obrtu kojeg obavljam u stanu, nisu mi jasne stvari po pitanju isticanja naziva firme. Da li sam obavezan to uciniti i kako to ucinit u stanu? Da li placam komunalnu taksu za to?

  2. Znam da, kad pocnem sa radom, kao rashode mogu knjiziti sve troskove nastale poslije izdavanja opcinskog rjesenja, ali neke stvari sam placao sa uplatnicama na moje licno ime (ovjera knjiga u poreskoj i sl.). Da li takve troskove mogu knjiziti kao rashode?

  3. Da li troskove po pitanju telefoniranja, interneta i sl. mogu evidentirati kao rashode i u kojoj mjeri i obliku?

  4. Da li moram voditi knjigu prometa?

  5. Planiram sastaviti zapisnik o unosu vlastitog racunara u obrt. Racunar je kupljen prije god. i imam racuna na oko 1200 KM. Da li takav racunar mogu knjiziti po cijeni sa racuna i automatski ga tretirati kao rashod u cjelosti?

  Hvala unaprijed!

  • Sanela

   Poštovani, odgovaraću kako ste postavljali pitanja:
   1. Što se tiče komunalne takse, to morate provjeriti u Vašoj općini, tj. općini gdje je registrovan obrt. Razlog je što se općinska komunalna taksa propisuje na općinskom, a ne federalnom nivou.
   2. Rashodi su Vam svi plaćeni troškovi koji “nose” datum poslije izdavanja Rješenja. Takođe, uslov je da su plaćeni i da glase na obrt, a ne na Vas lično
   3. S obzirom da je obrt registrovan na kućnu adresu, teško da ćete moći te troškove iskazati kao troškove obrta, jer glase ne glase na obrt.
   4. Ne morate voditi Knjigu prometa. Ona se vodi samo ako imate više prodajih objekata, a Vi to ne možete ni imati.
   5. Možete, jer se radi o računarskoj opremi koja je u porezne svrhe može 100% amortizovati.

 216. Da li je moguce preregistrovati dopunsku djelatnost (obrtnicku djelatnost) u dodatnu djelatnost, i je li to velika procedura ?

  • Sanela

   Poštovani, to nije velika procedura. Ono što je bitno i što treba da znate jeste da preregistracijom u dodatnu djelatnost postajete obavezni da zaposlite radnika, prema Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima. Sve detaljnije informacije ćete dobiti u nadležnoj općinskoj službi.

 217. Poštovanje,
  vidjela sam da je već neko postavljao pitanje vezano za elektronske dopune…mene još samo zanima iznos naše izlazne fakture koja se knjiži u PDV kao i PDV koji je izražen na fakturi ulazi li u mjesečni promet ili se taj iznos dodaje na naš mjesečni promet?

  Hvala Maja.

  • Sanela

   Vaša izlazna faktura za posredovanje jeste Vaš promet i uključuje se u PDV evidenciju i PDV prijavu, ako je to bilo pitanje.

   • Poštovanje,

    Jasno mi je da je posredovanje moj promet, al mi još uvijek nije jasno da li on ulazi u mjesečni promet ili tu proviziju dodajem na mjesečni promet…npr. ako je moj mjesečni promet 5000KM, a posrednička provizija 100KM, sad me zanima da li u ovih 5000KM ulazi i tih 100KM ili da dodajem 100KM na 5000KM.
    Koji iznos unosim u PDV prijavu 5000KM ili 5100KM?

    Hvala puno i oprostite na smetnji.

 218. Poštovana Sanela, molim vas da mi objasnite i pojasnite nešta. Želim da osnujem firmu, bavio bih se prodajom fototapeta koje bih kupovao na veliko iz inostranstva. Citao sam ovdje da se ne mozes baviti obrtom ako planiras da kupujes i uvozis robu. Moje pitanje glasi, da li mogu da prodajem proizvode u svojoj firmi i bavim se obrtom ako robu kupujem cisto preko interneta individualno i da je poslije prodajem u svojoj firmi, da li moja firma mora imati dokaz gdje nabavljam robu i slicno ili cisto moze neko mi dovuci robu a ja da je prodajem u svojoj firmi kao obrt, molim vas da mi objasnite to.

  • Sanela

   Ne bi Vam to savjetovala. Ako želite robu iz inostranstva, onda uradite tako da Vam je neko (ko je registrovan za vanjskotrgovinsko poslovanje, npr. neki d.o.o.) uveze i proda kao domaći dobavljač. Druga varijanta je da se registrujete kao d.o.o. To je najčišća situacija i varijanta.

   • Puuuuno hvala na odgovoru, jos samo jedno pitanje, da li se mogu baviti prodajom tapeta kao dopunsko zanimanje s obzirom da sam vec zaposlen?

    • Sanela

     Prodaja tapeta spada u trgovinsku djelatnost, a trgovina se ne može registrovati kao dopunsko zanimanje.

     • pošto sam vec zaposlen kako onda mogu osnovati obrt kao trgovinsku djelatnost, da li kao dodatnu djelatnost?

     • Sanela

      Možete samo kao osnovnu djelatnost, a to podrazumjeva da niste u radnom odnosu.
      I takođe, trgovina nije obrt. Preporučila bi Vam našu besplatnu e-knjigu koju možete skinuti sa linka /e-knjiga/

 219. Poštovana
  Uskoro počinjem sa procesom osnivanja d.o.o. Interesuje me da li pored vlasnika, direktora moram da prijavim još jednog zaposlenog? Kakav je stav inspekcije?
  Unaprije zahvaljujem

  • Sanela

   Da, morate pored Direktora imati još jednog zaposlenog, najmanje. To je i stav inspekcije, doduše, po mom saznanju, nigdje nije propisan.

 220. Poštovana,
  Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u FBiH zdravstveni radnici imaju pravo na dopunski rad u trajanju od 1/3 punog radnog vremena.

  Zanima me ako jedan liječnik radi puno radno vrijeme u javnoj ustanovi- Domu zdravlja i želi dodatno raditi u privatnoj poliklinici ( svi uvjeti koji se zahtjevaju Zakonom o zdravstvenoj zaštiti su ispunjeni) koju vrstu ugovora treba potpisati i koliki se doprinosi plaćaju?

  Ugovor o radu ne može jer već ima puno radno vrijeme u javnoj ustanovi,
  Ugovor o djelu nije jer se radi o kontinuiranom radu,
  Ugovor o privremenim i povremenim poslovima nije jer za ovakve poslove imamo i zaključene ugovore na neodređeno vrijeme i traju duže od 60 dana.

  Kakav ugovor treba biti, šta da radimo?

  • Sanela

   Poštovana, odgovoriti na ovo pitanje je veoma nezahvalno, jer nema odgovora koji je u skladu sa propisima.
   Naime, kako ste i sami naveli u pitanju (i samim time dali i dio odgovora), nema načina angažmana a da je po propisima.
   Ja Vam mogu reći samo šta se u praksi primjenjuje, a to je Ugovor o djelu, bez obzira na to što nema osnovne karakteristike djela, i bez obzira što se obavlja u kontinuitetu. Isti problem imaju i fakulteti, recimo, sa angažmanom profesora – predavača i sl.
   A ukoliko želite, što bi Vam savjetovala) zvanično stajalište, ipak se obratite upitom Poreznoj upravi, središnji ured u Sarajevu.

 221. Prije nekoliko dana postavila sam pitanje o vrsti ugovora za dopunski rad zdravstvenih djelatnika. Nadam se da ćete uskoro odgovoriti.

  Lijep pozdrav!

 222. Poštovana
  Ako možete da mi odgovorite,biću vam jako zahvalna,suprug je registrovao zanatsku djelatnost,i bavi se građevinom.Znači vrši usluge nema maloprodaje ni veleprodaje.Da li nam treba fiskalna kasa,pošto je morao da uđe u sistem PDV-a. Hvala unaprijed.

  • Sanela

   Fiskalizirati se morate obavezno. To je neovisno od ulaska u sistem PDV-a i Vaše djelatnosti.
   Postoje izuzeća, ali se ona ne odnose na djelatnost obrta čiji je vlasnik Vaš suprug.

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>