Početna / Blog / Minimizirajte svoj porezni rashod u skladu sa Zakonima
Minimizirajte svoj porezni rashod u skladu sa Zakonima

Minimizirajte svoj porezni rashod u skladu sa Zakonima

San svakog poduzetnika je ne platiti porez. To je normalna reakcija i to ne treba kriti. Još normalnija je činjenica da se porez, u određenim slučajevima, i ne mora platiti.

Neplaćanje poreza, ili tačnije, nepostojanje obaveze da se porez plaća je ugrađeno u skoro svaki porezni propis i obično je vezano za politiku koju država provodi u smislu: stimulisanja izvoza, zaštite životnog standarda, zaštite socijalnog aspekta života građana, stimulisanja investiranja, stimulisanja zapošljavanja određenih kategorija zaposlenika i sl.

E sad, poenta i jeste u tome da se svaki porezni obveznik može (ako zna i hoće) naći u predviđenim oslobađanjima.

Na primjer, po trenutnim BH i FBiH indirektnim i indirektnim poreznim propisima, za izvoz dobara se ne plaća PDV (indirektni porez) i svaki izvozni koji u toku godine ostvari prihoda od izvoza više od 30% od ukupnog prihoda ne plaća ni porez na dobit (direktni porez).

Ako, pored toga, ima „sreće“ pa angažuje pripravnike koristeći neki od projekata Zavoda za zapošljavanje, država će mu refundirati plaćene doprinose.

Ovo su samo neki od primjera.

Ali, da bi ste ovo uspjeli, morate imati „dobrog“ računovođu koji će vas znati provesti kroz propise i usmjeriti ka ostvarenju sna – platiti što manje poreza, ali na legalan način. 

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prebaci na vrh