Početna / Featured / Kvalitetno računovodstvo je prava podrška poslovnom upravljanju
Chronos kvalitetno računovodstvo

Kvalitetno računovodstvo je prava podrška poslovnom upravljanju

Veoma često se direktori, menadžeri, obrtnici zamaraju tražeći informacije kako su poslovali, zbrajajući i oduzimajući prihode, naplaćenu realizaciju, troškove, procjenjujući imovinu i sl.

Mnogi od njih ne znaju da se informacije za upravljanje njihovim poslovanjem u dobrom dijelu nalaze upravo u računovodstvenim evidencijama. Samo treba tražiti, odnosno, znati šta tražiti.

I pored toga, naravno, računovođa treba znati koje informacije i odakle može i treba dobiti.

Čini mi se da je „ključ“ u komunikaciji sa računovođom i znanju koje informacije prezentovati, jer, finansijski izvještaji se ne sačinjavaju samo za „državu“. Ona je samo jedan od mogućih korisnika, dok vlasnici kapitala imaju najviše interesa za prezeniranim informacijama.

Ne dozvolite da ono što plaćate za računovodstvene usluge bude za „nužno zlo“. Koristite i iskoristite podatke koje ono ima. 

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

2 komentari

 1. Poštovana Sanela,

  Molim Vas za informaciju. S obzirom da je firma u kojoj radim registrovana za više različitih vrsta djelatnosti (između ostalog i računovodstvo), da li je moguće u okviru djelatnosti turizma, baviti se i računovodstvenim uslugama ili je potrebno napraviti posebnu poslovnu jedinicu za to? Napominjem da bi se djelatnost odvijala u istim poslovnim prostorijama.
  Lijep pozdrav za Vas.

  • Sanela

   Poštovana, nije potrebno registrovati posebnu poslovnu jedinicu na Kant. sudu.
   Dovoljno je da Uprava donese odluku da će se početi baviti i tim uslugama, i da podnese zahtjev za dobijanje još jednog ID broja i dobije od Zavoda za statistiku šifru djelatnosti za računovodstvene usluge.
   Takođe, potrebno je predati Izjavu nadležnoj inspekciji da prostorije u kojima će se obavljati djelatnost ispunjavaju minimalne tehničke uslove.
   Nemojte da Vas buni još jedan ID broj. To ne znači još jedna fiskalna kasa.

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>