Početna / Novosti / Korisne informacije / Troškovi prevoza na posao i sa posla
Troskovi prevoza sa posao

Troškovi prevoza na posao i sa posla

Troškovi koji se odnose na prevoz zaposlenika na posao i sa posla su neoporezivi, u zavisnosti kako je organizovan prevoz zaposlenika:

a)      Ako zaposlenik koristi javni prevoz – neoporeziv je iznos koji prevozničke kuće naplaćuju;
b)      Ako zaposlenik koristi vlastito vozilo – neoporeziv je iznos 20% x cijena goriva x pređeni kilometri, ali maksimalno u visini 1,5 mjesečne karte na konkretnoj relaciji (što se dokazuje potvrdom prevozničke kuće).

 Zaposlenik ima pravo na ovu naknadu ako je udaljen od mjesta obavljanja posla min. 2 km.

Poslodavac može plaćati mjesečnu kartu za zaposlenika direktno prevozničkoj kući, ili isplaćivati naknadu za prevoz na posao i sa posla zaposleniku. Ograničenje je postavljeno samo u smislu visine neoporezivog iznosa, ali ne i načina plaćanja.

Propis koji reguliše neoporezivu visinu naknade za prevoz na posao i sa posla za Federaciju Bosne i Hercegovine je:

 • Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak („Sl. novine FBiH“, br. 67/08, 4/10, 86/10, 10/11, 53/11 i 20/12)
 • Uredba o naknadama koje nemaju karakter plaća (“Službene novine Federacije BiH”, br. 63/10 i 66/11)

 

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

40 komentari

 1. Poštovana ,

  Da li je u smislu poreza na dohodak neoporezivi iznos naknade za korištenje sopstvenog vozila za prevoz na posao do vrijednosti 1 ili 1,5 mjesečne karte ?

  Unaprijed hvala ?

  • Sanela

   Što se tiče prevoza na posao i sa posla, i korištenju vlastitog vozila pri tom prevozu, neoporezia je isplata 20% x cijena goriva x pređeni kilometri (vodi se evidencija), ali taj iznos (da bi bio neoporeziv) ne može preći 1,5 mjesečne karte na toj relaciji, u javnom saobraćaju.
   Ali, ako se radniku “u gotovini” nadoknađuje korištenje javnog prevoza, pri čemu ne koristi vlastito vozilo, onda je neoporeivi iznos u visini jedne mjesečne karte.

 2. Poštovana,

  Molila bih Vas za savjet. Riječ je o tome da sam započela novi radni odnos kod poslodavca i u tekućem mjesecu sam radila 7 radnih dana. Poslodavac tvrdi da je način na koji se obračunava dnevnica neto iznos plate na koju sam prijavljena podijeljen sa 30 kalendarskih dana koliko mjesec ima. Možete li mi reći da li je ovo ispravan način obračuna, a ako nije na koji zakon ili sl. se mogu pozvati kako bih mogla ostvariti svoja prava? Pozvala sam se na Zakon o radu i čl. 29 koji definiše radno vrijeme ali to nije bilo dovoljno.

  Unaprijed hvala!

  • Sanela

   Ugovorena plaća se dijeli sa brojem dana (ne samo radnih dana) u mjesecu i množi sa brojem dana (opet ne samo radnih dana) koje ste proveli na radu. Vikendi, praznici i sl. su plaćeni i uračunavaju se u radne dane. Radno vrijeme je jedno, a druga “stvar” je radni staž, koji Vam teče neprekidno od dana stupanja Ugovora o radu na snagu, odnosno od dana prijave na PIO/MIO.

 3. Poštovana,

  moje pitanje ne veže se direktno za temu, ali bih Vas svejedno zamolila za odgovor. Naime, vodim knjige za jednu apoteku,registrovana je kao samostalni poduzetnik i pdv je obveznik, mene zanima da li trebam voditi i knjigu prometa pored ostalih knjiga?

  Unaprijed zahvalna

  • Sanela

   Ne morate voditi Knjigu prometa, iz dva razloga. Prvo je to što je apoteka trgovinska djelatnost, pa vodite TKM, a drugi razlog je to što obaveza vođenja Knjige prometa postoji samo u slučaju kada poduzetnik ima više prodajnih mjesta.

   • Uredu, hvala Vam puno na brzom i korisnom odgovoru.Imam jos jedno pitanje, ako imate vremena,a tice se Knjige prihoda i rashoda. Da li se unosi plaćeni porez na dohodak u polje rashoda i isplata dobiti vlasniku?

    • Sanela

     Ne, plaćen porez na dohodak nije rashod, kao ni isplate vlasniku, bez obzira što dolazi do odliva novca. To se ne unosi u KPR.

     • Uredu, hvala Vam jos jednom na datim informacijama, jako ste ljubazni.

      Lijep pozdrav

 4. Poštovana,

  Da li se troškovi prevoza mogu radniku isplačivati u gotovini?

  Unaprijed hvala.

 5. Poštovana,
  možete li mi samo reci gdje se nalazi ova odredba koja regulise pitanje prava naknade:”Zaposlenik ima pravo na ovu naknadu ako je udaljen od mjesta obavljanja posla min. 1 km.”
  Naime naš poslodavac je u pravilniku o radu stavio odredbu da prevoz na posao imaju samo zaposlenici koji su udaljeni preko 2 km od mjesta obavljanja posla.
  S poštovanjem.
  Damir.

  • Sanela

   Vaš poslodavac je u pravu. Naime, zadnjim izmjenama se povećala kilometraža sa 1 na 2 u smislu ostvarivanja prava na ovu naknadu, a ja nisam tu izmjenu registrovala na vrijeme na web stranici, za što se ispričavam.
   Propis koji se mijenjao je UREDBA O NAKNADAMA KOJE NEMAJU KARAKTER PLAĆE.

 6. Molim vas da mi pojasdnite, dali je poslodavac uposlenicima
  dužan da placa naknadu za prevoz ili jednostavno može pravilnikom o radu donijeti odluku ili bilo kakvom drugom odlukom, da neisplačuje prevoz ni po kojem osnovu?

  • Sanela

   Zaposlenik ima pravo, a time i poslodavac obavezu da isplaćuje naknadu za prevoz, između ostalog. To pravo i obaveza su regulisani opštim kolektivnim ugovorom i ni jedan interni akt ih ne može “eliminisati”, premda znam da se u praksi “svašta radi”.

 7. Molim vas da mi odgovorite na ovo pitanje iako nema veze sa gornjom temom.Dali obrtnićka radnja ima pravo priznavati kao rashod nabavku materijala za renoviranje poslovnog prostora iako poslovni prostor nije njegovo vlasništvo?

  Hvala.

  • Sanela

   Ima pravo,pod uslovom da ima potpisan ugovor o korištenju ili o zakupu poslovnog prostora. Može ta ulaganja tretirati kao rashod u KPR, a može (ako su značajna) i kao nematerijalnu imovinu pa je amortizovati kroz KSI. Bitno je da fakture glase na radnji i da su formalno ispravne, kao i da su izdaci nastali, tj. da su računi plaćeni.

 8. Poštovanje,
  molim vas,možete li mi navesti zakon (uredbu) kojom se reguliše plačanje prevoza prosvjetnim radnicima na nivou ZDK (da li su isti zakoni na nivou kantona i federacije po ovom pitanju).
  Naime, škola u kojoj radim ne želi na drugi način (osim u visini mjesečne karte) da mi isplačuje putni trošak iako ja dolazim autom na posao. Da li se ja mogu pozvati na gore navedeni zakon o plačanju prevoza radniku koji autom dolazi na posao. Udaljenost škole od kuće je 25km u jednom pravcu.
  unaprijed hvala.

  • Sanela

   To što Vas interesuje je regulisano na nivou FBiH i to Uredbom o naknadama troškova za službena putovanja („Službene novine FBiH“ br. 63/10 i 9/11) i Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak („Sl. novine FBiH“, br. 67/08, 4/10, 86/10, 10/11, 53/11 i 20/12). Pored toga, Kolektivni ugovor i Pravilnik o radu i radnim odnosima interno reguliše ta pitanja. Koliko znam, naknada za prevoz na posao i sa posla je u visini jedne mjesečne karte na relaciji gdje zaposlenik stanuje, prema Kolektivnom ugovoru koji se tiče obrazovanja.

   • Zahvaljujem na odgovoru!
    Ali mi je malo nejasno zasto jedna skola placa mjesecnu kartu radniku u visini mjesecne karte odredenog prevoznika,u drugoj skoli moze bilo koji prevoznik,a u trecoj skoli se placa u zavisnosti od udaljenosti od kuce do skole. Naravno,ovdje govorim o radnicima koji dolaze automobilom na posao i rade svi u ZDK pa cak i u jednoj opcini.
    Mislio sam se pozvati na ovaj federalni zakon,pa me interesuje kakav odgovor da ocekujem.
    Moraju /mogu/ li pozitivno odgovoriti mojoj molbi.

    • Sanela

     Moguće je da škole imaju svoje interne akte (Pravilnike) kojima je to uređeno. Ali, i ako imaju, ne bi trebalo da odstupa od onoga što je navedeno u Kolektivnom ugovoru. E sada, da li će odgovoriti pozitivno, to je upitnik. Vjerujem da će prvenstveno htjeti zaštititi svoje dosadašnje stajalište, tj. dosadašnju praksu. Vi se pozovite na važeće propise i Vaše pravo, pa ćete vidjeti. U svakom slučaju – sretno :-)

     • Zahvaljujem puno na odgovoru i puno uspjeha u radu!
      Naravno sve pohvale za tim koji vodi ovu web stranicu :)

 9. Postovani,
  Mozete li mi reci kolika je minimalna plata za gradjevinske inzinjere, arhitekte, geodete. Poznata mi je jedna situacija gdje je poslodavac inzinjeru kao prvu platu za pola mjeseca isplatio ukupno 130KM, jako zalosna situacija

  • Sanela

   Za zaposlenike, bez obzira na struku, generalno je propisana najniža neto satnica Opštim kolektivnim ugovorom, 2,05 KM sa porezom na dohodak. Svaki mjesec se množi sa brojem sati i tako se dobije najniža plaća koju je navedeni propis zagarantovao zaposleniku.To je plaća na mjesečnom nivou, za radne dane (ne računajući nedjelje ili subote ako se ne rade). Zaposlenik mora imati, prema Zakonu o radu, primjerak Ugovora o radu u kojem je definisana plaća, kao i isplatni list u kojem su navedeni osnovni elementi obračuna plaće.

 10. Sanela, Molim te da mi odgovoriš na pitanje; Da li tradicionalna zanimanja mogu koristiti osnovicu za obračun doprinosa 316,00 KM ako nisu prijavljeni kao paušalci i ako vode poslovne knjige i imaju poreznu karticu.

 11. Da li je poslodavac obavezan isplatiti troskove za prevoz ako su radnici u strajku? Hvala

  • Sanela

   Za ovo pitanje bi trebali konsultovati pravnika.
   Po mom (skromnom) mišljenju, ako zaposlenik nije putovao na posao i sa posla, tj. ako je štrajkovao (nije dolazio na posao), nema ni osnova da se isplati ova vrsta naknade. Međutim, ukoliko je zaposlenik dolazio na posao i na poslu štrajkovao, mislim da ima pravo na naknadu troškova prevoza. Međutim, kako sam već rekla, s obzirom da je u pitanju specifičan slučaj, sugerišem Vam da konsultujete pravnika.

 12. Pozz,

  Moze li se zatvarati preko izvoda, isplata toplog obroka i prijevoz na posao i s posla zaposlenika odmah kao trošak (kontima 5), jeli to praksa ili bismo trebali stvarati obavezu za iste (konta 4)?

  Hvala unaprijed…

  • Sanela

   Pravilno je, sa aspekta Pravilnika o primjeni kontnog okvira, da obračunati trošak po akrualnoj osnovi knjižite trošak duguje / obaveza potražuje, a tek po plaćanju, tj. izmirenju te obaveze vršite “zatvaranje” obaveze. Znači, trošak ne nastaje kada se izvrši plaćanje.

 13. Poštovani, imam jedno pitanje koje nije direktno vezano za vaš tekst. Direktor želi kupiti polovan automobil na račun preduzeća, koji ne bi bio namijenjen za čisto poslovne svrhe, pa ne planira odbiti PDV na ime tog računa. Zanima me kako da knjižim tu kupovinu, i uopće, da li je moguća kupovina s računa firme na ime nečega što nije direktno vezano za nju? Unaprijed hvala.

  • Sanela

   Ako Direktor želi to uraditi, on će to i uraditi :-)
   Ako se to desi, Vi proknjižite nabavku automobila tako što ćete nepriznavanjem PDV-a isti uključiti u trošak sticanja / nabavnu vrijednost.
   Potrebno je da vodite evidenciju korištenja vozila u privatne i u službene svrhe. Onaj dio za koji se automobil koristi u privatne svrhe treba tretirati kao korist i na to obračunati pune doprinose i porez na dohodak (kao na plaću).

 14. Postovana Sanela

  Zamolio bih vas da mi javite, da li postoji u nekom clanu zakona u BiH definisana naknada za refundaciju troskova parkinga kojeg uposlenik napravi u sklopu radnog vremena na loco relacijama, putovanjima kroz zemlju iznad 30km te inostranim sluzbenim putovanjima,sve u sklopu radnog vremena ili zadatka (sluzbene svrhe) a da pri tom vozi privatan automobil za sta mu poslodavac vec priznaje trosak tj isplatu amortizacije od 20% od cijene goriva za sluzbene svrhe.
  Dakle,da li radnik ima pravo za refundaciju troska parkinga pored ostvarenih i isplacenih 20% za amortizaciju ili ne i da li igdje jasno zakon propisuje i koju odredbu.
  Ako se ovaj trosak poslodavac moze i ne mora da prihvati,da li isto tako postoji neka odredba kojom je tako definisano?

  Unaprijed vam hvala
  Omar

  • Sanela

   Da, zaposlenik, ukoliko koristi vlastito vozilo u službene svrhe, pored isplate u iznosu 20% x cijena goriva x pređeni km ima pravo na naknadu da ostale troškove, pod uslovom da su vezani za putovanje. To je uređeno Uredbom o naknadama troškova za službena putovanja („Službene novine FBiH“ br. 63/10, 9/11 i 80/11).

   • Postovana Sanela

    Hvala vam na odgovoru ali bih vas dodatno zamolio da jos jednom provjerite navedeni zakon jer nigdje u istom nisam mogao konkretno naci informaciju da se dodatni troskovi poput putarina ili parkinga mogu/moraju refundirati mimo samo navedenog procenta amortizacije od 20% od cijene litre goriva po predjenom kilometru.

    Moj poslodavac odbija iste isplacivati navodima da je sa postojecon zakonskom amortizacijom (20% od cijene litre goriva po predjenoj kilometrazi) vec pokriven sav eventualan i dodatni trosak koji moze nastati prilikom putovanja.(parking,putarina itd)

    Konkretan primjer/apsurd je loko voznja kada recimo idem na poslovni sastanak na relaciji od 5 ili 10 kilometara gdje usput moram platiti parking.
    U ovom slucaju,ja nemam interes za refundacijom ili koristenjem privatnog automobila u poslovne svrhe jer mi poslodavac pored isplacene akontacije za taj put/sastanak od 2.5KM odbija isplatiti/refundirati i trosak parkinga koji moze biti 2,4 ili vise KM u zavisnosti od trajanja parking usluge/sastanka uz dokaz sa moje strane u vidu racuna.

    Primjer:
    Cijena litre goriva 2.5KM

    10 kilometara×20% od cijene litre goriva= 5KM za isplatu.
    Na to jos ako dodamo parking, koristenje vozila je totalno neisplativo posebno ako su jos manje i cesce relacije u opticaju.

    Unaprijed hvala na odgovoru.

    OP

    • Sanela

     Istina, nisu eksplicitno navedeni ti troškovi, ali u članu koji govori o isplati / naknadi troškova se na kraju kaže i dr.
     Praktično bi bilo nemoguće da obavite navedeni zadatak na sl. putu da se ne parkirate, prođete kroz neki tunel i platite naknadu i sl. tako da je to suvišno objašnjavati.
     Na žalost, kao što sam i rekla, nigdje posebno nije navedeno, međutim, poslodavac nema pravo da Vam uskraćuje isplatu tog dijela naknade i da ona ide na Vaš teret.

 15. Poštovana,

  Na početku da Vam se zahvalim na ovako stručnim i argumentovanim podacima. Mene interesuje kakav je porezni tretman troškova toplog obroka i prevoza na posao, u smislu obračuna poreznog rezultata. Priznaju li se u 100% iznosu ili se uopšte ne priznaju.

  Hvala,

  • Sanela

   Poštovani, Vama takođe hvala na čitanju :-)
   Ako se radi o pravnom licu, onda se navedeni troškovi priznaju u cjelosti (100%) ako su isplaćeni do neoporezivog iznosa.
   Međutim, ako se radi o obrtu, navedeni troškovi se priznaju takođe u cjelosti ako su isplaćeni do neoporezivog iznosa, ali samo za zaposlenike.
   Za vlasnika obrta se u rashode ne priznaje trošak toplog obroka i prevoza na posao i sa posla.

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>