regres

Regres

Svaki zaposlenik koji je u radnom odnosu najmanje 6 (šest) mjeseci, odnosno, koji ostvari pravo na godišnji odmor ima pravo na naknadu po osnovu regresa. Ova prava su propisana Zakonom o radu („Sl. novine FBiH“, 43/99, 32/00 i 29/03) i Opštim kolektivnim ugovorom. Izuzetno, ako je poslodavac poslovao sa gubitkom, može se donijeti odluka da se regres ne isplaćuje, što je definisano Opštim kolektivnim ugovorom. 

Neoporezivi iznos regresa koji se može isplatiti zaposleniku jeste:

 • prosječna tromjesečna neto plaća u FBiH u posljednja tri mjeseca, ili
 • 70% plaće zaposlenika, u zavisnosti šta je za njega povoljnije.

Propis koji reguliše neoporezivu visinu toplog obroka za Federaciju Bosne i Hercegovine je:

 • Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak („Sl. novine FBiH“, br. 67/08, 4/10, 86/10, 10/11, 53/11 i 20/12)

 

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

14 komentari

 1. Poštovan Sanela

  Pitanje de odnosi na otpis obaveza za regres,
  Firma posluje i u FBIH i RS regres je obračunat za 2012 godinu i nikada nije isplaćen, a ne postoji ni namjera poslodavca da isti isplati.
  Da li se moze otpisati obaveza za regres, i ako nemoze molim Vase misljene i na koji zakon da se pozovemo.
  Hvala.

  • Sanela

   Regres kao obaveza koja je uknjižena u poslovne knjige se može otpisati.
   Međutim, trebate voditi računa o činjenici da postoji mogućnost da zaposlenici sudskim putem traže isplatu regresa (izuzev ako ste negativno poslovali).
   Tužbu mogu podnijeti bez obzira da li ste vi ukalkulisali ili ne regre, i to je činjenica.
   Čisto računovodstveno gledano, obavezu možete otpisati u korist prihoda.

 2. radim u jednoj transportnoj firmi i interesujeme kolike su naj manje dnevnice koje poslodavac moze isplatiti vozacu a vozimo cijelu europu i na koji nacin se te dnevnice regulisu i dali poslodavac moze smanjivati dnevnice kako on zeli ili zato postoji po zakonu koliko mora isplacivati

  • Sanela

   Najniža dnevnica treba da je regulisana Opštim kolektivnim ugovorom za djelatnost firme, ili internim aktom.
   Da bi Vam precizno odgovorila morate mi reći koja je djelatnost. Je li to baš transportna ili neka druga?

 3. transportna kamijonski prevoz jel mi smo placemi plata minimum i dnevnica ako vam napisem koja je upascete unesvjest mizerno mala pa me zanima dali je zakonom odredjen neki minimum

 4. POštovana,
  da li se može isplatiti regres uposlenicima, iako poslovanje nije prikazano pozitivno za proteklu godinu?

  LP

  • Sanela

   Možete, ukoliko poslodavac želi. Međutim, niste u obavezi jer je Opštim kolektivnim ugovorom definisano da u slučaju poslovanja sa gubitkom nema obaveze za isplatom regresa.

 5. Sanjin Bajramovic

  Pozdrav,

  Da li je moguće odlukom o isplati regresa utvrditi isplatu na sljedeći način, da se za svaki dan godisnjeg odmora utvrdi određeni iznos, i onda da se isplaćuje visina regresa po broju dana iskoristenog odmora?
  Tačnije, da li se može isplaćivati regres u više pojedinačnih komada? Ako je visina regresa 800 KM, da li se on mora isplatiti u jednistvenom iznosu ili se moze isplatiti u više navrata u skladu sa korištenjem godisnjeg odmora zaposlenika?

  Hvala,

  • Sanela

   Nema smetnje da se regres isplaćuje u više navrata, ovisno ili neovisno od broja dana iskorištenog godišnjeg odmora.
   Uslov za isplatu regresa jeste da zaposlenih bude u radnom odnosu najmanje 6 (šest) mjeseci (jer tada stiče pravo na puni godišnji odmor), a ne broj dana iskorištenog godišnjeg odmora.

 6. radim u firmi pet mjeseci i oni su odlucili da sada podijele regres zanima me jel ja imam pravo na regres?

  • Sanela

   Zaposlenik ima pravo na regres ukoliko je bio u radnom odnosu najmanje 6 mjeseci.
   Prema članu 42 Zakona o radu, ako zaposlenik nije stekao pravo na puni godišnji odmor ima pravo na najmanje jedan dan godišnjeg
   odmora za svaki navršeni mjesec dana rada, u skladu sa kolektiv­nim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.
   Shodno tome, Opšti kolektivni ugovor je članom 19 propisao da zaposlenik ukoliko koristi godišnji odmor ima pravo na regres u visini od najmanje 50% prosječne plaće svih zaposlenih, osim ako nije poslovao sa gubitkom.
   Shodno tome, Vi iako radite pet mjeseci imate pravo na srazmjeran broj dana godišnjeg odmora i srazmjeran iznos regresa.

 7. Poštovana Sanela,
  Društvo smo koje se bavi trgovinom na malo i u promet stavljamo papirne kese i samim tim interesuje me da li smo obavezni plaćati neku naknadu Fondu za zaštitu okoliša na osnovu Uredbe o naknadama za plastične kese od 12.02.2014 godine.
  Unaprijed se zahvaljujem!

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>