viagra novelty bottle
Početna / Novosti / Porezni kalendar / Kalendar direktnih poreza u FBiH

Kalendar direktnih poreza u FBiH

Porezni kalendar – direktni porezi – FBiH

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora. Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH. Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

4 komentari

 1. programiranje

  Pozdrav,

  da li kao obrtnik periodicno mogu uplacivati porez na dohodak, npr. u iznosu od 100 KM mjesecno, a naredne godine (u martu) oduzeti ukupno uplacenu sumu od godisnjeg poreza na dohodak te platiti razliku? Hvala.

  lp,

  • Sanela

   Možete. U stvari, akontativno (unaprijed) plaćanje poreza na dohodak se vrši na osnovu podatka iz SRP obrasca koji ste podnijeli uz Godišnju prijavu poreza na dohodak. Ukoliko želite plaćati više, ili ste tek počeli sa poslovanjem, možete to raditi. Na kraju godine, kada obračunate ukupan porez na dohodak, za taj plaćeni u toku godine (tzv. akontacije) umanjite ukupnu obavezu i platite razliku (ili tražite povrat), u zavisnosti šta je veće, obaveza ili plaćene akontacije.

 2. Poštovana,
  Pravno lice je potpisalo ugovor o zakupu poslovnog prostora sa fizičkim licem. Da li pravno lice ima obavezu plaćanja poreza na prihod od kapitala i ako ima koji se obarzac podnosi.
  Hvala unaprijed

  • Sanela

   Poštovani, ako je pravno lice zakupodavac i osvaruje prihod od zakupa, ne plaća porez na dohodak niti podnosi porezne prijave koje su regulisane propisima o porezu na dohodak. Samo u slučaju ako fizičko lice ostvaruje prihod – dohodak od imovine, onda postoji obaveza plaćanja poreza na dohodak i prijavljivanja istog u PU.

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*