Početna / Novosti / Obračun plaće / Obračun plaće koja je ugovorena sa porezom na dohodak

Obračun plaće koja je ugovorena sa porezom na dohodak

Sa linka ispod preuzmite obrazac za obračun plaće koja je ugovorena sa porezom na dohodak

OBRAČUN PLAĆE KOJA JE UGOVORENA SA POREZOM NA DOHODAK

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

11 komentari

 1. Poštovana,
  Da li poslodavac ima pravo napr.isplatiti 13 ili više plata u 2013 godini
  (napr.1 plata 12/2012,a ostalih 12 plata je iz 2013 godine) i koristiti lične odbitke za svaku platu ili mora stornirati lične odbitke za jednu platu.Molim vas ako se možeze pozvati na Zakon i broj član u odgovoru.
  Unaprijed zahvalan

  • Sanela

   Poslodavac može u jednoj poslovnoj godini isplatiti plaća više od 12 plaća. Ne postoji ograničenje u tom smislu. Jedino ograničenje koje je postavljano, u kontekstu poreza na dohodak, jeste broj odbitaka koji je može koristiti u toku jedne godine, a to je 12 odbitaka. To praktično znači da se prilikom isplate 12 plaća koristi i iskoristi 12 odbitaka, a 13. i svaka sljedeća plaća se obračunava bez korištenja odbitaka.
   Navedeno je propisano članom 24. Zakona o porezu na dohodak, gdje se navodi da se u toku godine koristi 3.600 KM osnovnog + ostali odbici za koje zaposlenik ima pravo.

 2. Postovana,ako fizicko lice ima priliv novcanih sredstava u toku godine u iznosu preko 100.000 KM,da li ima obavezu placanja poreza kakvog na ta sredstva,te da li mora fizicko lice imati dokument neki kao pokrice u koju svrhu su mu iz inostranstva uplatili novac?
  puno Vam se zahvaljujem na dosadasnjim odgovorima.

 3. Poštovani, prijavili smo radnika u januaru, početkom februara smo mu napravili poreznu karticu, tako da se odbitak računa tek od februara. Međutim, u januaru smo obračunali platu kao da postoji kartica. Znam da sada moramo doplatiti poreza 30 KM, ali kako ćemo smanjiti već uplaćenu platu radniku za taj iznos? Možemo li mu u sljedećem mjesecu umanjiti platu za taj iznos? Trebamo li predati novu sprecifikaciju i MIP sa tačnim, novim, podacima? Unaprijed hvala

  • Sanela

   Da, trebate platiti 30 KM poreza na dohodak, i ispravno obračunati plaću za januar. Da li ćete od radnika potraživati išta, to je Vaše opredjeljenje kao poslodavca. Što se tiče obrazaca MIP i Specifikacije, morate povući stare obrasce i podnijeti nove, ispravne.

 4. Poštovana,
  Molim vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje ako ste u mogućnosti:
  U preduzeću smo napokon uveli koeficijente složenosti,Između ostalog uveli smo koeficijent 1 za najednostavnije poslove (NSS,iskustvo nije potrebno)
  Napravili smo jednu probnu platnu listu pa nas interesuje da li je to ispravno:

  Bruto plata: 2,05 (najniža neto satnica) x 1 (koef.složenosti) x 160 radnih sati (napr.za 02/2014 imao 20 radnih dana) x 1,449275 =475,36 KM

  doprinosi iz plate 475,36 x 31%=147,36
  Neto sa porezoma 328,00 (475,36-147,36)
  Lični odbitak 300,00
  porez 2,80
  Neto bez poreza 325,20
  Ono što nas buni je iznos od 325,20 KM što je niže od iznosa koji je zakonom propisan.
  Da li je ovaj način razmišljanja pravilian ili griješimo?
  Unaprijed zahvalni

  • Sanela

   Poštovana,
   Vi plaću možete ugovoriti koliku želite, i na nju primjeniti lične odbitke i obračunati porez na dohodak.
   Međutim, obračun doprinosa mora se vršiti isključivo na najnižu osnovicu, koja je vezana za najnižu plaću.
   Možete postupiti na dva načina:
   Prvi je da za svaki mjesec, neovisno od stvarno “odrađenih” sati rada, prilikom obračuna plaće uzimate u obzir prosječnu mjesečnu satnicu i tada nećete doći u situaciju da u jednom mjesecu imate osnovicu nižu od najniže. Ovaj način je jednostavniji.
   Drugi je da za svaki mjesec uzimate u obzir stvarno “odrađene” sate, ali onda ćete morati osnovicu za obračun doprinosa računati neovisno od stvarno “odrađenih” sati, tj. uzimati prosječnu satnicu (iz mog prvog prijedloga) i od nje računati osnovicu za doprinose.

 5. Postovana,

  Kolika je najniza bruto satnica po zakonu u javnom poduzecu, razlikuje li se od satnice zaposlenih u proizvodnji i sl., tj. kolika se moze zaracunati najniza plaća po zakonu u javnom poduzecu?

  Hvalal unaprijed…

 6. Poštovana,
  ova sto vi radite je od velike pomoci, hvala vam.

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>