Početna / Novosti / Primjeri pravilnika i Odluka / Pravilnik o formiranju cijena

Pravilnik o formiranju cijena

Zašto Pravilnik o formiranju cijena, kada je formiranje cijena slobodno?

Ne znam, ni meni nije jasno!

U uslovima slobodnog formiranja cijena pravna i fizička lica su dužna utvrditi pravila o načinu formiranja cijena i pridržavati se utvrđenog načina formiranja cijena. Formirane cijene su dužni istaknuti na vidnom i potrošaču dostupnom mjestu, kao i pridržavati se istaknute cijene. Navedeno je propisano Zakonom o kontroli cijena („Službene novine Federacije BiH“, br. 2/95 i 70/08).

Ova odredba praktično znači da svako pravno i fizičko lice, bez obzira na djelatnost koju obavlja, treba da donese interni Pravilnik (pravila) o načinu formiranju cijena, kojim će definisati strukturu i način formiranja cijena za robu, proizvode i usluge.

Pravilnik o formiranju cijena možete preuzeti na - Pravilnik o formiranju cijena

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

5 komentari

 1. hvala Sanela,
  ja sam Vaš Pravilnik o formiranju cijena dobro isčitala ,ali Vas molim za decidnije tumačenje. ja
  imam ovu formulaciju da prodajnu vrijednost robe čini uvećana nabavna vrijednost i to najprije za određeni procenat razlike u cijeni a zatim i za obračunati PDV /radi se o veleprodaji u tranzitu/. je li ovo tumačenje u redu : ” najprije se na predhodnu nabavnu vrijednost ( bez PDV -obračunava razlika u cijeni/marža ili rabat/ a zatim se tako dobijen iznos uvećeva za procenat poreza na dodatu vrijednost.Izvinite možda sam vam naporna ali moj poslodavac insistira da se u njegovom pravilniku decidno napiše da se prodajna cijena obračunava na nabavnu cijenu sa isključenim PDV itd …. Hoćete li biti ljubazni pa mi to definisati kako je treba , jer ja nikada nisam pravila pravilnike , ja sam računovođa a on to od mene traži. Izvinite ,molim vas
  hvala vam puno

  • Sanela

   Mislim da bi bilo najbolje da mi na mejl pošaljete Vašu radnu verziju Pravilnika pa ću je tako najbolje iskomentarisati i vratiti Vam isti sa ev. doradom i komentarima.

 2. hvala Sanela, ako poslodavac dozvoli to ću i uraditi, / vrlo je sujetan/ a ako ne bar ću Vam poslati od riječi do riječi kako je formulisan dio koji se odnosi na formiranje prodajne cijene u veleprodaji .
  Vi ste zaista vrednica i imate razumijevanja za sve naše prepreke na koje nailaze računovođe.
  pozdrav

 3. Poštovana,
  ukoliko sačinjavam Pravilnik za npr. obrtnika koji se bavi autolimarskim radovima, da li iz ovog Pravilnika koji ste priložili koristim samo “dijelove” koji se odnose na formiranje cijena usluga i ostalog što je vezano za usluge. čini mi se nepotrebnim navoditi bilo kakve postupke koji se tiču prodaje robe i sličnih poslova a kojima se ovaj obrtnik ne bavi. ne znam da li griješim?
  Hvala
  LP

  • Sanela

   Primjer Pravilnika sa web stranice koristite za onaj segment koji Vaam je potreban, konkretno za usluge. Ostalo Vam, ukoliko se radi o autolimarskim radovima, ne treba. U pravu ste :-)

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>