Početna / Novosti / Primjeri pravilnika i Odluka / Pravilnik o finansijskom poslovanju za privredna društva

Pravilnik o finansijskom poslovanju za privredna društva

Ukratko o finansijskom poslovanju

Pod finansijskim poslovanjem se podrazumijeva finansiranje poslovanja, plaćanje i održavanje solventnosti.

Prema Zakonu o finansijskom poslovanju, pravno lice je obavezno da osigura sredstva sa ciljem omogućavanja izvršavanja obaveza, u prvom redu po osnovu obavljanja registrovane djelatnosti, a potom iz drugih izvora, u skladu sa posebnim propisima.

U osnovi, finansijska sredstva se stiču obavljanjem registrovane djelatnosti, i ta sredstva treba da budu preovlađujući izvor za normalno poslovanje društva. Ukoliko društvo u značajnijoj mjeri poseže za eksternim izvorima finansiranja (banke, finansijske institucije, dobavljači, zajmovi fizičkih lica) znači da poslovni ciklus nije stabilan i da društvo treba finansijsko restruktuiranje.

Zakon o finansijskom poslovanju je predvidio najčešće načine obezbjeđenja finansijskih sredstava:

a) Ulaganjem sredstava osnivača društva kao osnivačkog kapitala

b) Ulaganjem sredstava osnivača društva kao statutarne rezerve

c) Emisijom vrijednosnih papira (d.d.)

d) Iz rasporeda rezultata poslovanja

e) Ulaganjem drugih ulagača (strana i domaća pravna i fizička lica) u društvo

f) Pozajmljivanjem novčanih sredstava

g) Donacijama

h) Na druge načine, u skladu sa posebnim propisima

Zakon o financijskom poslovanju je propisao da se izmirivanje obaveza može vršiti preko transakcijskog računa (bezgotovinski – virmanskim nalozima), gotovinom, prenosom vrijednosnih papira, kompenzacijom i drugim sredstvima predviđenim posebnim propisima.

Ograničenje po pitanju izmirivanja obaveza postoji u slučaju kada se radi o insolventnim pravnim licima – licima kojima je „blokiran“ transakcijski račun, ali samo u smislu izmirivanja obaveza kompenzacijom i drugim sredstvima predviđenim posebnim propisima (cesija, asignacija i sl.).

Treba znati da je propisan “red prioriteta” koji se trebaju poštivati prilikom izmirenja obaveza insolventnih pravnih i fizičkih lica – lica kojima je „blokiran“ transakcijski račun:

 • plaćanje carina, carinskih dadžbina, akciza, poreza na promet proizvoda i drugih poreza;
 • plaćanje doprinosa iz plaća i na plaće;
 • plaćanje ostalih javnih prihoda;
 • plaćanje po drugim izvršnim odlukama organa uprave i sudskih organa i
 • ostali nalozi za plaćanje

Pravilnik o finansijskom poslovanju za privredna društva možete preuzeti na Pravilnik o finansijskom poslovanju za privredna društva

 

O autoru - Sanela

Sanela
Diplomirani ekonomista sa zvanjem certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora; Redovan predavač na edukacijama Kontinuirane profesionalne edukacije računovođa i revizora, po programu Saveza računovođa, revizora i finansijskih djelatnika FBiH; Predavala i bila trener na projektima: SEED BiH – Finansijska analiza maloprodajnih objekata KLAS doo Sarajevo, UNDP BiH – Program SUTRA II, BH Telecom, Direkcija Zenica – Uvođenje sistema PDV-a, SERDA i LESPnet – Trening „Uspješno vođenje finansija preduzeća“, LESPnet – Benchmarking advisor, GIZ Sarajevo – Obuka za administrativno-finansijskog asistenta u okviru Projekta podrška obrazovanju odraslih; Član Udruženja poslovnih savjetnika LESPnet BiH;

3 komentari

 1. Poštovana,

  Pokušao sam doći do odgovora na sljedeće pitanje kod mnogih računovođa,ali mi niko nije precizno odgovorio a to je: da li je moguća kompenzacija sa ino partnerom (ne rezidentom),u pitanju je dužničko-povjerilački odnos nastao kupovinom/prodajom robe,da li ima nekih posebnih zakonskih procedura?

  s poštovanjem

  • Sanela

   Zadnjim izmjenama Zakona o deviznom poslovanju je omogućeno slobodno kompenziranje sa ino partnerima. Все подробности nuru massage nyc на сайте.
   Kada kažem slobodno, mislim bez dodatnih proceduralnih obaveza prema Federalnom ministarstvu finansija.
   Znači, sa ino partnerom možete potpisati kompenzaciju, cesiju, asignaciju i dr. vidove naplate / plaćanja potraživanja / obaveza.
   Bitno je da imate potpisan dokumenat od svih strana koje učestvuju, konkretno u kompenziranju.
   Ranijim propisima je bila obaveza da se Federalno ministarstvo finansija obavještava o kompenzacijama, što je,kako sam već rekla, ukinuto kao obaveza.
   Ovo što sam napisala se odnosi na Zakon o deviznom poslovanju FBiH.
   Ukoliko ste rezident RS-a, onda opet možete slobodno kompenzirati, ali ste samo u obavezi da o tome obavijestite Ministarstvo finansija RS-a.

Šta vi mislite?

Vaša email adresa neće biti objavljena.Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>